Hae
Roosa Blom

Mikä on kaikista ekologisin joulukuusi?

Ekologisin joulukuusi

Joulu lähestyy ja samalla päästään taas tähän joka vuotiseen keskusteluun eli mikä on ekologisin joulukuusi. Aikaisemmin keskusteluissa on verrattu vain muovikuusta ja aitoa kuusta. Nyt keskusteluihin on tuotu yksi uusi näkökulma lisää, kun markkinoille on tuotu vuokrattavat aidot joulukuuset. Muistaakseni tässä muutama vuosi takaperin oli keskustelua kuinka aito kuusi on epäekologisempi kuin muovikuusi. Tutkimusten mukaan muovikuusi on ekologisempi vasta 20 vuoden jälkeen. Nyt taas keskustelut ovat kääntyneet päälaelleeen. Myös vuokrattavan monivuotisen kuusen puolesta puhutaan. Miten tästä voi tietää mikä on ekologisin joulukuusi ja vaihtoehto?

En usko ikinä siihen, että kaikki vaihtoehdot toimivat kaikille. Asioita voi lähestyä monesta näkökulmasta. Aion tunkea nyt lusikkani tähän soppaan ja avata omia mietteitäni. Kuulen myös mielelläni teidän mietteitä tästä aiheesta!

Muovikuusi

Muovikuusen hyviä puolia on sen pitkäikäisyys. Kuitenkin muovikuuset ovat muovia ja valmistettu pääasiassa öljystä. Ne ei ole valmistettu ympäristöystävällisesti eivätkä tullessaan tiensä päähän ole ympäristöystävällisiä hävittää. Henkilökohtaisesti en pidä muovista ja niistä jää mielestäni puuttumaan lämpö joka aidoissa luonnonmateriaaleissa on. Kaikista epäekologisinta on ainakin ostaa täysin uusi muovikuusi. Muovinen joulukuusi kannattaa ostaa käytettynä. Selasin tätä postausta kirjoittaessani nopeasti Tori.fi valikoimaa ja ympäri Suomen oli myynnissä lukematon määrä muovisia joulukuusia. Vaihtoehtojakin löytyi; valkoisia, vihreitä, ”lumiefektillä”, valoilla, eri korkeuksilla ja eri hinnoissa. Ainakaan tarjonnan puutteen takia ei voisi väittää, että olisi pakko ostaa uusi muovinen joulukuusi.

 

Joulukuusien vuokraus

Uusin markkinoille tullut liiketoiminta on aitojen joulukuusien vuokraus. Kuuset toimitetaan kotiin ruukuissa ja joulun jälkeen ne istutetaan takaisin maahan. Yrittäjä kertoo Aamulehden artikkelissa, että viime vuonna vuokratut kuuset eivät selvinneet uudelleen istutettuna kesän yli. Kuuset tarvitsevat kastelua ja nyt heillä on kehitteillä uusi kastelujärjestelmä. Mielestäni on hieman kyseenalaista onko tämä nyt oikeasti todella ekologista vai ei. Mielestäni on ihan sama istutetaanko puut vai pidetäänkö niitä ympäri vuoden ruukuissa, jos niitä tarvitsee hoitaa ja kastella runsaasti. (Luonnonkuuset, kun eivät tarvitse hoitoa tai kastelua) Herää myös kysymys; minne kuuset viedään joulun jälkeen ja kuinka pitkä matka kuljetusta on? Ja kuinka monta vuotta yksi uusi voidaan käyttää uudelleen. Kuuset kasvavat ja vaikka niitä leikattaisiin niin runko kasvaa ja eivät ole yhtä ”nättejä” enää 10 vuoden päästä. Sama myös toisinpäin; kuusia täytyy kasvattaa ensin 10 vuotta, että ovat edes jonkin kokoisia. Mikä tämän hiilijalanjälki on? Toivoisin, että yrittäjä teettäisi jonkun tutkimuksen ja julkaisi sen. Nimittäin heidän nettisivuilla ei ole mitään tietoa ekologisuus näkökulmasta ja muutenkaan avata mielestäni kovin tarkasti yrityksen ja toiminnan taustaa.

Vuokrakuusi on varmasti helppo ratkaisu jos haluaa aidon kuusen, ei omista autoa ja asuu kaupungissa. Ei tarvitse huolehtia kuusen hakemisesta eikä hävittämisestä ja saa aidon kuusen jouluksi.

Aito joulukuusi

Aito joulukuusi on perinteisin ja varmaan yksi yleisimmistä vaihtoehdoista. Ei voi vetää mutkia suoriksi ja sanoa, että aito kuusi on ekologisin joulukuusi. Tässäkin nimittäin on muutamia asioita, jotka kannattaisi huomioida. Tällä hetkellä vaihtoehtoja on perinteisistä luonnossa vapaana kasvaneista metsäkuusista aina istutettuihin ja jalostettuihin kuusiin. Tällä hetkellä tuntuu, että perinteiset metsäkuuset eivät täytä joulukuusen ulkonäkökriteerejä sillä ne eivät ole niin tuuheita kuin jalostetut kuuset. Tällä hetkellä ulkomailta kuljetetaan Suomeen erilaisia ”kahdenkympin” aitoja joulukuusia. Kuinka ekologista ja järkevää se on? Kasvatetut joulukuuset vaativat hoitoa. Niitä usein kastellaan ja käytetään erilaisia lannoitteita parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Perinteiset suomalaiset metsäkuuset taas on usein maanomistaja valinnut ja hakenut metsästä. Kuuset ovat kasvaneet vapaana ja luonnonmukaisesti metsässä. Josta valittu vain parhaimman näköiset yksilöt myyntiin tai itselle kotiin. Jos itse tai joku tuttu omistaa metsää on myös hyvä ja edullinen vaihtoehto hakea kuusi itse metsästä.

 

Oma valintani

Me olemme joka vuosi hakeneet itse metsästä joulukuusen, kuten myös tänä vuonna. Tänä vuonna haimme itseasiassa meille kotiin kaksi joulukuusta ja samalla reissulla oli otettu kuusi myös miehen vanhemmille. Meille tuli tavallinen joulukuusi olohuoneeseen, kuten edellisinä vuosina. Sen lisäksi muksu oli saanut valita itse pienemmän joulukuusen, joka tuli hänen omaan huoneeseen. Oli ihana, kun hän itse valitsi kuusen ja oli siitä aivan onnessaan. Pienen kuusen koristelimme kotoa löytyvillä koristeilla. Meillä oli ylimääräisiä led-valoja ja joulupallojakin muutama ylimääräinen. Tosin ei niin pieneen kuuseen edes mahdu montaa. Pienen kuusen laitoin kukkaruukkuun, johon laitoin pihasta löytyneitä vanhoja kiuaskiviä. Muksu on ollut aivan ylpeä ja iloinen joulukuusestaan ja haluaa sitä aina esitellä kaikille. Olohuoneeseen emme ole vielä kerinneet joulukuusta laittamaan ja kuusi nojailee tällä hetkellä autotallin seinää vasten.

Millainen joulukuusi teille tulee?


LUE MYÖS

Lahjaideoita aikuisille – nappaa 3 ideaa

Zero Waste -vinkit joulun viettoon

10+1 vinkkiä paketoida lahjat ekologisemmin

 

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

2 kommenttia

 1. Essi kirjoitti:

  Mukava postaus ja hyviä ajatuksia! Kuitenkin pieneltä kylältä muuttaneena särähtää korvaan aina tämä näkemys Tori.fi ja muista kirpparipalveluista: ”Ainakaan tarjonnan puutteen takia ei voisi väittää, että olisi pakko ostaa uusi muovinen joulukuusi.”

  Tämä pätee ehkä isommissa kaupungeissa, mutta tarjonta on itse asiassa todella heikkoa joillakin alueilla, siis jopa koko maakunnan alueella. Ainakin mitä itse mielenkiinnosta tutkin joulukuun alussa. Päälle kun lisätään vielä autottomuus ja myöskin periaate kieltäytyä matkustamasta jonkun tuotteen vuoksi, on väite hieman katseeltaan suppea.

  Paljon hyviä pointteja, mutta ekologisissa kysymyksissä olisi aina hyvä muistaa, että maantieteelliset eroavaisuudet välillä pakottaa ihmisen puntaroimaan, mikä tuotteesta ekologisemman loppuunsa tekee ja mikä on paras päätös juuri kyseisessä tilanteessa. Syyttävä sormi ikävä kyllä tahtomatta monesti kääntyy syrjäseuduilla asuville.

  Näkemykset tuo aina kuitenkin tarpeellista ja erittäin mielenkiintoista keskustelua, kiitos siitä!

  • roosa kirjoitti:

   Hei Essi!

   Kiitos paljon todella hyvästä kommentista 🙂 Olet oikeassa, että tuo oli ehkä hieman kapeakatseisesti sanottu ja hieman huonosti muotoiltu. Asumme itsekkin maaseudulla joten ymmärrän täysin mitä tarkoitat.

   Mukavaa joulun odotusta ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *