Hae
Roosa Blom
Kaupallinen yhteistyö

Luonnollinen kuukautiskierto ja miten tunnistan sen (+arvonta!)

Kaupallinen yhteistyö: Lunette

Luonnollinen kuukautiskierto ja sen tunteminen

Puhutaanko hetki menkoista ja millainen on oma luonnollinen kuukautiskierto? Tää on aihe, josta olen halunnut puhua enemmän ja mulla olisi paljon sanottavaa. Ainakin Instagramissa olen huomannut, että tällä hetkellä moni vaikuttaja puhuu menkoista. On rapisteltu menkkasiteitä ja normalisoitu menkkoja.  Itselleni menkat ovat ihan normaali asia ja koska olen kärsinut aina todella pahoista menkkakivuista (niin, että sivulliset ovat nähneet kipujani) niin aina, kun joku kysyy olenko kipeä, niin totean, että ”Mulla on menkat”. Ja se on mulle ihan yhtä normaali asia, kuin sanoa, että mulla on päänsärkyä. Juttelin menkoista yhden kaverin kanssa kesällä ja olin hieman järkyttynyt, ettei menkat olekkaan niin normaali asia kaikille mitä luulin.

Koen myös tärkeäksi seurata omaa kiertoani. Kun oma luonnollinen kuukautiskierto on tiedossani osaan hoitaa kehoani parhaalla mahdollisella tavalla. Ymmärrän myös paremmin kehon eri vaiheita. Vaikka tällä hetkellä suunnitelmissa ei ole lisää lapsia, olisi varmasti tästä myös hyötyä raskautta yrittäessä.

 

Mun menkkahistoria

Pohjustetaan hieman tätä postausta ja kerron omista menkoistani ja kuukautiskierrostani. Olen kärsinyt kovista menkkakivuista aina siitä asti, kun menkat alkoivat 13-vuotiaana. Omat kuukautiseni ovat olleet aina todella kivuliaat ja runsaat. Yläasteella varsinkin kärsin mm. kylmistä ja kuumista aalloista. Hikoilin, mutta minua paleli. En pystynyt keskittymään oppitunneilla, koska kipu oli niin paha. Kierto oli todella pitkä ja epäsäännöllinen. Lopulta ammattikoulussa menin juttelemaan terveydenhoitajalle ja sain e-pillerit 16-vuotiaana. Aloitin ne alunperin kipuihin, mutta myöhemmin olivat käytössä myös ehkäisynä. Terveydenhoitaja tietenkin kysyi, että huomaanko mielialamuutoksia tai muuta oireita. Eihän sen ikäisenä mitään huomaan, kun muutenkin taistelee teini-iän ongelmista ja mielialat ailahtelivat muutenkin voimakkaasti. Luulin, ettei e-pillerit vaikuttaneet minuun mitenkään ihmeellisesti. Olin väärässä.

E-pillereistä ei ollut kovinkaan hyötyä itselleni kuukautiskipuihin, vaikka kokeilin muutamaa eri merkkiä. Käytin e-pillereitä muistaakseni 4 tai 5 vuotta, kunnes lopetin ne. Olin lukenut hormoonien vaikutuksesta ja en halunnut syödä hormooneja. Halusin tietää millainen kiertoni ja oloni on ilman pillereitä. E-pillereiden lopettamisen jälkeen tuntui, kun olo olisi kirkastunut. En ollut tajunnut kuinka paljon e-pillerit olivat vaikuttaneet huomaamattani. E-pillereiden lopettamisesta meni muutama vuosi (2-3 vuotta), kunnes tulin toivotusti raskaaksi. Raskausaika ja synnytyksen jälkeen vielä 9 kuukautta sain olla ilman menkkoja, kunnes ne alkoivat taas.

Olen saanut kuulla elämäni aikana paljon kommenttaja, että yleensä menkkakivut helpottavat synnytyksen jälkeen. Olen iloinen heidän puolesta joilla näin on, mutta itse en kuulunut niihin onnekkaisiin. Kerran jo 1,5-vuotta synnytyksen jälkeen yksi aamuyö olin mennyt vessaan menkkojen aikaan ja pyörtynyt. Edelleen kiertoni on todella epäsäännöllinen ja pitkä eikä kuukautiskivut ole loppuneet.

 

OMAN KIERRON SEURAAMINEN JA TUNTEMINEN

Haluan itse yrittää kaikkia mahdollisia luonnollisia keinoja, joilla voin helpottaa kuukautisiani. Se, että olen opetellut tuntemaan kiertoani auttaa jo paljon. Käytän kuukautisten seurantaan Flo-sovellusta, jonne merkkaan aina koska kuukautiset ovat olleet. Nykyään kuitenkin tunnistan kiertoni eri vaiheet ilman, että tarvitsee katsoa sovelluksesta. Tunnistan selkeästi pari päivää ennen, kuin kuukautiset ovat alkamassa sekä ovulaation. On ollut niin mahtavaa viime vuosina oppia tuntemaan omaa kehoa ja luonnollista kuukautiskiertoa nyt kun mitään ylimääräisiä hormooneja ei ole sekoittamassa sitä. Kun olen oppinut kiertoani, olen samalla oppinut myös hoitamaan kehoani aina jokaiseen kierron vaiheeseen sopivammalla tavalla. Ymmärrän paremmin miksi kuukautisten aikaan olo on voimaton ja haluaa käpertyä peiton alle, kun taas ovulaation aikaan fiilis on energinen ja itsevarma! Ajattelen kiertoni vuodenaikoina, joista kuukautiset ovat talvi ja ovulaatio kesä. Tästä aiheesta voi lukea lisää täältä.

Mistä sitten tiedän missä kohtaa kiertoani olen? En ole koskaan mittaillut kehoni lämpötilaa, koska olen liian laiska ja hajamielinen sellaiseen. Ennen kuukautisten alkua huomaan alaselkään tulevat kivut ja ne tulevat yleensä edellisenä päivänä. Samoin maha turpoaa kuin ilmapalloksi. Kuukautisten jälkeen huomaan selkeästi valkovuodosta missä kohtaa kiertoani menen. Ovulaation aikaan valkovuotoa on runsaiten, myös ovulaation aikaan mahani saattaa turvota.

 

Luonnollisia apuja kipuihin

En ole lääkevastainen ja menkkakipuihin syön aina särkylääkkeitä. On varmaankin sanomatta selvää, että olen vuosien aikana kokeillut kaikkea mahdollista helpottaakseni kipuja.

Yksi eniten ja pisimpään käyttämistäni keinoista on lämpö. Sama auttoi myös synnytyksessä. Olen ommellut itse kauratyynyn, jota lämmitän mikrossa. Se on ihana. Joskus saatan käyttää kahta kauratyynyä; toinen selän puolelle ja toinen alavatsalle. Auton penkinlämmittimet sekä juomapullo jonka täyttää kuumalla vedellä toimii myös hyvin. (Testattu on!) Toinen asia, joka itselläni auttaa kuukautiskramppeihin on orgasmi. Näiden lisäksi ruokavaliolla ja liikunnalla yritän helpottaa kramppeja ja kipuja.

Lue myös Lunetten sivuilta artikkelit ”Vinkkejä kuukautiskramppien hoitoon” sekä ”Vinkkejä kuukautiskipujen helpottamiseksi”.

Ruokavalio ja liikunta

Olen huomannut, että ruokavaliolla ja liikunnalla on myös iso merkitys erityisesti kuukautisten aikana. Jo teininä googlettelin miten helpottaa kuukautiskipuja. Törmäsin erilaisiin ohjeisiin, mutta yksi minkä totesin suht toimivaksi on banaani. Vasta ladattuani Lunetten 50 shades of red -keittokirjan (ilmainen!) sain tietää miksi. Nimittäin banaani sisältää magnesiumia, josta voi olla hyötyä, sillä se rentouttaa kramppaavaa kohtulihasta ja vähentää supistuksia kohdun lihaksistossa aiheuttavien prostaglandiinien määrää.

Vitsit miten paljon uutta infoa ruokavaliosta ja kuukautista tuolta kirjasesta löysin. Se taas auttaa tuntemaan omaa kiertoa ja kehoa paremmin ja mitä keho tarvitsee kuukautisten aikana. Testasin jo heti muutamaa kivaa reseptiä viime kuukautisten aikana mm. aurinkokuivattutomaattihummusta dippikasvisten kanssa sekä uunipunajuuria.

Liikuntaan minulla on vähän ristiriitaiset fiilikset sillä muistan aina kommentit ”Liikunta helpottaa”. Joo, mutta kun itse en kirjaimellisesti pystynyt liikkumaan. Olen oppinut tuntemaan kiertoani ja tiedän pari päivää etukäteen, koska kuukautiseni alkavat. Yritän siis ennen kuukautisten alkua ja ensimmäisinä päivinä liikkua kevyesti. Kävellä, käydä happihyppelyllä ja puuhastella ulkona. Kevyt liikunta ja liikkuminen itsellä helpottaa, jos olen liikkunut juuri ennen kuukautisten alkamista. Jos taas en, niin kivut alkavat voimakkaina ja en pysty liikkumaan ollenkaan ja makaan vain sängyssä. Onneksi nykyään tiedän jo ennen, kuin kuukautiset alkavat joten kerkeän ennakoida tilannetta.

 

Mikäli kuukautiskivut eivät helpota särkylääkkeillä ja haittavaat merkittävästi normaalia elämää niin otathan yhteyttä lääkäriin. Kovin kuukautiskipujen syy tulee aina selvittää.

 

voita lunette -tuotepalkinto

Blogiani pidempään seuranneet tietävät, että olen käyttänyt jo vuosia kotimaista Lunette Kuukuppia. Itselläni on nyt toinen kuukuppi käytössä sillä synnytyksen jälkeen ostin uuden, isomman koon. Edellinen taisi olla ostettu 6 vuotta sitä ennen. Kuukuppi on myös ekologinen valinta ja olen kirjoittanut omia kokemuksiani siitä täällä.

Jos Lunette Kuukuppi ei ole vielä entuudestaan tuttu niin tässä hieman faktaa:

Lunetten perustaja Heli Kurjanen suunnitteli ainutlaatuisen kuukupin jo vuonna 2005, kun kestotuotteet eivät olleet vielä muotia, eikä kuukautisista puhuttu. Nyt 15 vuotta myöhemmin yli 150 kuukautiskuppivalmistajan joukossa Lunette on kärjessä edelleen; se on tunnettu korkeasta laadustaan ja turvallisuudestaan maailman laajuisesti.

Maailman suosituimman kuukautiskupin loistavan laadun ja muotoilun lisäksi tärkeimpänä on asiakaspalvelu. Mitä tahansa tulee mieleen menkoista, kuukautiskierrosta tai kuukupeista, Lunetteen voi aina ottaa yhteyttä! Asiantuntevat menkkamentorit palvelevat rautaisella ammattitaidolla kaikissa menkkoihin liittyvissä kysymyksissä. Tällaista kokemusta ja tietotaitoa kuukautiskupeista ei löydy muualta!

Lunetten Kuukuppi on Suomessa valmistettu (!!!) kestokuukautissuoja ja sen korkeasta kotimaisuusasteesta kertovat tunnetut Avainlippu ja Design from Finland -merkit.

Lunette Kuukautiskupit ja kuukuppien puhdistustuotteet löydät Citymarketeista, Prismoista, S-marketeista ja hyvinvarustelluista K-Supermarketeista kautta maan. Päivittäistavarakaupoissa kuukuppeja löytyy violettina ja muita värejä on saatavilla Lunetten verkkokaupasta.

PS. Saat koodilla RoosaBlom -10% koko tilauksestasi Lunetten verkkokaupasta. Koodi voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

arvonta

Voita itsellesi ja yhdelle ystävällesi Lunette Tuotesetti. ♥

Paketti sisältää: Lunette Kuukupin haluamassasi värissä ja koossa, Feelbetter Kuukupin pesunesteen (100ml), Kuppipyyhkeet sekä säilytyspussin.

Osallistu arvontaan jättämällä kommentti ja kerro kenelle haluaisit antaa toisen Lunette tuotesetin. Arvonta päättyy sunnuntaina 4.10. klo 23:59.

-> Tuplaa mahdollisuutesi voittaa ja osallistu arvontaan myös Instagramissa.

 

Olisi kiinnostava tietää kuinka monelle muulle luonnollinen kuukautiskierto ja sen seuraaminen on tärkeää?


LUE MYÖS:

12 syytä valita kuukuppi

DIY Kestositeet

Tehokas ja halpa kotitekoinen pyykinpesuaine

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Kaupallinen yhteistyö: Lunette

64 kommenttia

 1. Sara Seppänen kirjoitti:

  Toisen antasin Estherille!

 2. Lotta kirjoitti:

  Toinen menisi siskolleni! 🙂

 3. Eeva kirjoitti:

  Oi, kuukuppi on ollut haaveissa jo pitkään, mutten ole vain saanut aikaiseksi hankkia. Helpottaisi varmasti elämää kummasti! Toisen antaisin ystävälleni. 🙂

 4. Maijuu-83 kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus, en oo ikinä kokeillut kuukuppia, mutta haluaisin kokeilla. Toisen tuotesetin antaisin ystävälleni.

 5. Jenna kirjoitti:

  Antaisin toisen siskolleni 🙂

 6. Linda kirjoitti:

  Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä 🙂 Toisen kuukupin antaisin ystävälleni.

 7. Elina kirjoitti:

  Ystävä sais toisen setin!

 8. Hanna kirjoitti:

  Lunetten kuukuppi ollut käytössä jo yli kymmenen vuotta! Kerran vaihtunut välissä. Ihan paras! Voittosetit menisivät siskoilleni, joille en ole tainnut riittävästi kuukupin ilosanomaa kertoakaan.

 9. Tiia kirjoitti:

  En ole koskaan kuukuppia käyttänyt, koska edellisistä menkoista on aikaa yli 3v (raskaus, pitkä imetystaival ja endometrioosiin lääkitys ovat pitäneet kierron poissa näin pitkään, mikä on invalidisoivalle endometrioosilleni ihan paras tilanne!). Tarkoitus oli että ostan heti kupin kun menkkakierto alkaa. Hyvästi tamponit ja siteet! Luonto ja keho kiittää 🙂

  Toisen kuukupin antaisin pikkusiskolleni 🙂

 10. Riiti kirjoitti:

  Kuukuppi on ihan paras keksintö ikinä, muuhun en enää vaihtaisi. Toisen kuukupin saisi ystävä.

 11. marika kirjoitti:

  Siskolle antaisin toisen!

 12. Heidi kirjoitti:

  Siskolle menis toinen?

 13. Anna kirjoitti:

  Pitkään olen kuukuppia harkinnut mitta aina jäänyt kokeilematta, josko nyt? Toinen serkulleni 🙂

 14. Petra Nyman kirjoitti:

  On ollut pitkään mielessä, että pitäisi kokeilla kuukuppia. Toinen menisi ystävälleni K:lle ♡

 15. J kirjoitti:

  Antaisin toisen ystävälleni. 🙂

 16. Eve kirjoitti:

  Ystävä saisi toisen, on puhunut jo kauan että haluaisi kokeilla kuukuppia 🙂

 17. EM kirjoitti:

  Toinen menisi ystävälle, joka aina pohtii kuukupin käyttöönottoa, mutta ei saa sitä tilattua. Itselleni toinen, isommassa koossa, koska todennäköisesti sen isomman tulen tarvitsemaan synnytyksen jälkeen.

 18. J kirjoitti:

  Toinen menisi ystävälleni. 🙂

 19. Karita kirjoitti:

  Ystävälle toinen setti ❤️

 20. Katri kirjoitti:

  Pitkään on ollut kuukupin hankinta mielessä, mutta en taloudellisesti tiukassa tilanteessa ole uskaltanut ostaa, jos se ei sitten olekaan sopiva!

  Toinen setti menisi jollekin ystävistäni 🙂

 21. Miisa kirjoitti:

  Toisen kuukuppisetin saisi siskoni 🙂

 22. Teija kirjoitti:

  Toinen menisi siskolle!

 23. Marjo kirjoitti:

  Tyttäreni saisi toisen kuukupin.

 24. Satu Erola kirjoitti:

  Hyvälle ystävälle toinen 🙂

 25. saya kirjoitti:

  Antaisin toisen siskolle 🙂

 26. Maija kirjoitti:

  Toinen siskolle.?

 27. Iiris kirjoitti:

  Kuukuppi on kyllä paras keksintö ikinä! Toinen paketti menisi parhaalle ystävälle.

 28. VEnla kirjoitti:

  Antaisin toisen siskolleni <3

 29. Piia kirjoitti:

  Sisko saisi toisen setin.

 30. Tuulia kirjoitti:

  Toinen menisi ystävälle tai työtoverille. Hänelle joka olisi valmis kokeilemaan, mutta ei erinnäisistä syistä ole raaskinut ostaa. Itsellä lunetten kuppi 8vuotta ollut käytössä ja alkaa olla kohta vaihdon tarpeessa.

 31. Anne kirjoitti:

  Kuukuppi on kyllä pelastus ja paljon miellyttävämpi kuin muut vaihtoehdot!
  Antaisin toisen kupin ystävälleni.

 32. Tiina kirjoitti:

  Jo pidempään olen halunnut kuppia kokeilla. Koen sen hieman jopa pelottavana ja vaikeakäyttöisenä, siksi olen sen ostoa aina vain lykännyt. Siskolle menisi toinen.

 33. petra kirjoitti:

  Ystävälle joka ei ole vielä kokeillut kuukuppia

 34. Suivi kirjoitti:

  Siskolle antaisin toisen 🙂

 35. Anna kirjoitti:

  Toinen menisi ystävälle!

 36. Aurora kirjoitti:

  Ystävälle toinen yllätyksenä. ❤️?

 37. Lotte_ kirjoitti:

  Jollekulle kaverille, joka haluaa testata 🙂

 38. Lina kirjoitti:

  Antaisin toisen tuotesetin siskolleni.

 39. Maijuli kirjoitti:

  Kaverille, joka harkitsee kupin ostoa. Suosittelin jo yhtä merkkiä, mutta ei ole vielä tietääkseni hankkinut.

 40. Kreeta kirjoitti:

  Olipa mielenkiintoinen kirjoitus! ? Jostain syystä ei vielä ole tullut kuukuppia hankittua, mutta toivoisin sellaisen nyt saavani. Toinen meni läheiselle ystävälle! ❤

 41. Hannnnnna kirjoitti:

  Toinen menisi tyttärelleni. 🙂

 42. Julia kirjoitti:

  Toinen tuotesetti ystävälle 🙂

 43. anita kirjoitti:

  Parhaalle kaverille antaisin toisen 🙂

 44. Sirkka-Liisa Raulahti kirjoitti:

  Tyttärelle toinen paketti ?

 45. Sini kirjoitti:

  Toinen kuppi menisi ystävälleni ?

 46. Minna kirjoitti:

  Mahtava tuote! Toinen menisi siskolle ?

 47. Tiia kirjoitti:

  Uudelle ystävälle. ?

 48. Tanja kirjoitti:

  Puolison siskolle antaisin toisen

 49. Riikka M. kirjoitti:

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! ? Toinen setti menisi ystävälle Nellille.

 50. Tiina V. kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Ja ihan loistotuote. Toisen antaisin ystävälleni.

 51. Veera Soldatkin-Luostari kirjoitti:

  Taas todella hyvä postaus! Tärkeä jokapäiväinen asia josta ei voi puhua tarpeeksi.

  Toinen kuukuppi menisi äidilleni. Sain hänet vasta testaamaan kestositeitä.

  Itsellekkin tulisi kyllä tarpeeseen kun minulla ollut tarkoituksena hankkia muutossa kadottamani tilalle uusi, mutta ei oo saanu aikaiseksi. 😀

 52. TikMa kirjoitti:

  Toisen siskolle (:

 53. Hanna kirjoitti:

  Ystävälle toinen. 🙂

 54. Elisa kirjoitti:

  Toisen kupin antaisin ystävälleni, sisko- ja ekotekona.

 55. Anna kirjoitti:

  Tyttärelle antaisin toisen.

 56. Maiju kirjoitti:

  Toinen menisi teini-ikäiselle tyttärelleni joka jo harkitsee kuukupin kokeilua?

 57. p rissanen kirjoitti:

  tytölle toinen

 58. Eeva kirjoitti:

  Ystävälle antaisin.

 59. Salla kirjoitti:

  Ystäväni on kovasti pohtinut kuukupin hankintaa, joten hänelle lahjoittaisin toisen ?

 60. Minttu kirjoitti:

  Ystävälle, joka on kiinnostunut kokeilemaan ?Ps. Menkkahistoria lukuun ottamatta synnytystä oli identtinen omani kanssa ?

 61. Katja kirjoitti:

  Luneten kuukuppi ollut käytössä vuosia. Nyt kumminkin jouduin jättämään hyvästit monta vuotta mukana tulleelle kupille, koska yksinkertaisesti kuppi oli niin pinttynyt, että ei tuntunut enää hyvältä käyttää tuota monen monta vuotta palvellutta kuukautisten pelastajaa. Toisen kuukupin lahjottaisin bonustyttärelleni, joka on vasta joitakin vuosia elänyt kuukautistensa kanssa ja opettelee vielä kuukautiskiertoaan ja sen kanssa elämistä.

 62. Iitu kirjoitti:

  Tärkeä postaus. Itselle yläkoulussa terkkari kirjoitti reseptin e-pillereihin ja jonkin aikaa niitä söin. Kun lopetin (en jaksanut maksaa niitä) huomasin kuinka ne olivat minuun vaikuttaneet. Jo ennestään tempramenttinen luonteeni oli saanut täysin uusia kierroksia. Sitten 18v kun nykyisen puolison kanssa aloimme seurustelemaan ajattelin ottaa uudestaan kokeiluun pillerit koska olivat muka niin helppoja ehkäisyyn. Paria kk kauempaa en sitä ihmiskoetta jaksanut (ihme että mieskin jaksoi minua silloin). Synnytyksen jälkeen 3,5v sitten jälkitarkastuksessa oli taas edessä keskustelu ehkäisy. Lääkäri oli aivan ällistynyt kun sanoin etten halua hormonaalista ehkäisyä enkä mitään muitakaan härpäkkeitä kehooni. Edelleen menemme kortsun kanssa ja kuukautiskierron vaiheet pystyn tunnistamaan mielestäni melko hyvin.
  Kuukuppia kokeilin joskus muutama vuosi sitten mutta en tykännyt _yhtään_. Oli epämukava ja asettaminen ei onnistunut. Näin jälkikäteen olen miettinyt olisiko syynä ollut väärä koko. Mielellään ottaisin kokeiluun uudestaan ja ystävälle lahjoittaisin toisen 😉

 63. Kestotuotteet kirjoitti:

  mukavaa tietoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *