Hae
Roosa Blom

Huhtikuun & toukokuun ekouutiset

Mistä nyt puhutaan? Listasin huhti- ja toukokuun aikana puhutuimmat ja sykähdyttävimmät uutiset ekopiireissä.


Vaatevallankumousta vietettiin taas huhtikuussa

Huhtikuussa kysyimme Who made my clothes?. Ei pitäisi olla yllätys, että halpavaatteet tehdään halpatyövoimalla (oikeastaan orjatyövoimalla). Vaatevallankumouksen (eng. Fashion Revolution) ajatuksena on herätellä kuluttajia miettimään omia kulutustottumuksiaan ja valintojaan. Me äänestämme lompakollamme. Kirjoitin postauksen miten rakentaa ekologinen ja eettinen vaatekaappi.
HS kirjoitti myös artikkelin siitä, kuinka halpatuotantoa siirretään nykyisin Afrikkaan. Kun valmistaminen Aasiassa käy ”liian kalliiksi”. H&M avasi ensimmäisen tehtaansa Etiopiaan vuonna 2013.

Lähde: Vaatevallankumous

 

Ensimmäinen suomalainen Zero Waste -aiheinen kirja julkaistiin

Suomessa julkaistiin ensimmäinen Zero Waste -aiheinen kirja. Kirja on Otso Sillanaukeen teos ”Zero Waste – jäähyväiset jätteelle”. Kirjaa myydän valtakunnallisesti kirjakaupoissa ja se on ladattavissa myös e-kirjana. Kirja saatavilla myös kirjastoista, Ja hei – kirja on myös kompostoitava! Lisätietoa kirjasta täältä.

Kuva: Zero Waste Finland ry

CocoVin uudet pakkaukset kompostoitavia
CocoVi tiedotti, että heidän uudet uudelleen suljettavat pakkauksensa ovat täysin biohajoavia etikettejä ja zipperiä myöden. Materiaalit sisältävät OK compost -sertifikaatin. Tiedot biohajoavista pusseista löydät pakkauksen takaosasta. Pakkaukset voi hävittää kompostiin.
Lähde: CocoVin Facebook-päivitys aiheesta

 

Plogging valtasi Suomen

#Roskajuoksu eli #plogging on rantautunut myös Suomeen. Ideana on yksin tai porukalla lenkkeillä ja kerätä samalla maasta löytyviä roskia. Ulkoilua, urheilua ja ympäristöteko samassa paketissa. Zero Waste Finland ry järjestää yhteisiä roskajuoksuja. Seuraava tapahtuma on 3.6. ja varmistuneita lähtöpaikkoja ovat Helsingin Hakaniemi ja Vantaan Pähkinärinne. Lisätietoa löytyy täältä.

Myös jokavuotista Siivouspäivä -tapahtumaa vietettiin 26.5. koko Suomessa. Tapahtumassa kuka tahansa voi levittää (melkein) minne tahansa oman vilttinsä ja myydä itselle tarpeettomia tavaroita pois. Seuraava Siivouspäivä -tapahtuma on kesän lopussa.

Lähde: Zero Waste Finland ryn Facebook -päivitys

 

Kiinasta tilatuista meikeistä löytyi bakteereja, virtsaa ja ulostetta

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos pelkkien postikulujen hinnalla saa toiselta puolelta maapalloa tilattua jotain. Piraattimeikit ovat yleistyneet ja niiden valmistuksessa käytetään usein ainesosia, jotka ovat EU:n sisällä kielletty. Euroopasta ostetut meikit joutuvat tulliin ja tarkastettavaksi ennen myyntiin päätymistä. Piraattimeikkejä ei valvota, joten niiden sisältö voi olla mitä tahansa.

Lähde: Yle tilasi ja testasi viisi halpatuottetta Kiinasta

 

Muovijäte puhututti jälleen

Muovi ja sen ongelmat nousevat pintaan erilaisissa artikkeleissa ja videoissa. Merien syvimmästä kohdasta oli löydetty ihmisen aiheuttamaa muovijätettä, josta kolmasosa oli mikromuovia. Monet paratiisirannat peittyvät muovijätteiden alle ja muovijätettä lilluu myös isoina lauttoina meressä.

Muovin vähentäminen kiinnostaa monia, mutta usein herää kysymys ”Mikä roskapussiksi?”. Biohajoavat muovipussitkaan eivät ole niin ekoja kuin antavat ymmärtää. Ekologisintahan on hyödyntää kaikki mahdolliset leipäpussit, wc-paperien muovit jne roskapusseina. Ruotsalaisessa ruokaketjussa on kokeiltu muovikasseille panttijärjestelmää. Muovikassista maksetaan 1 kruunun (=10cent) pantti ja sen saa takaisin palauttamalla muovikassin, joka saa myös olla loppuun kulunut.

Mediassa on puhuttu sitä kuinka länsimaista dumpataan jätettä Aasiaan ja Kiina on kieltäytynyt vastaanottamasta muiden maiden jätettä. Euroopassa myös meno on mennyt hurjaksi kun sveitsiläiset ovat alkaneet salakuljettamaan roskiaan Ranskaan.

Muovin hyödyistä, haitoista ja kierrätyksestä kannattaa katsoa Kalenterikarjun Muovitietoisuus -video.

Kuva: Zero Waste Finland ry

Muovia halutaan kieltää lakialoitteilla

Erilaisia lakialoitteita muovin kieltämisestä on tehty. Britannia aikoo kieltää muovipillit ja vanupuikot lailla. Suomessa vasta on laitettu vireille erilaisia lakialoitteita. Kuitenkin toukokuun lopussa Helsingin sanomat uutisoi, että EU aikoo kieltää 10 erilaista muovituotetta. Listalla on mm. vanupuikot, pillit ja muoviset kertakäyttöaterimet.

Lakialoite: Mikromuovien käytön kieltäminen kosmetiikassa lainsäädännöllä
Lakialoite: Muovipillien ja muoviaterimien täyskielto sekä muovipussien käyttökielto päivittäistavarakaupassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *