Hae
Roosa Blom

Miksi ja miten siirtyä luonnonkosmetiikkaan?

Kaappeihini on kertynyt kasa purkkeja ja purnukoita, joita olen pikku hiljaa käyttänyt loppuun. Ei ole ekologista heittää käyttökelpoisia tuotteita roskiin, joten sitä mukaa kun, joku vanha tuote on loppunut olen vaihtanut tilalle luonnollisempia tuotteita.  Luonnonkosmetiikkaan siirtymisen hiustenhoitotuotteissa huomaa – hiukset tuntuvat pehmeämmiltä, kiiltävämmiltä eivätkä takkuunnu niin helposti.

Miksi vaihtaa luonnonkosmetiikkaan?

Olet mitä syöt. Se miten ruokit itseäsi sisäisesti vaikuttaa ulkoisesti. Myös ulkoisesti käytettävät tuotteet vaikuttavat sisäisesti. Iho on suurin elimemme ja ei ole ihan sama mitä ihollemme laitamme. Iholle laitettavat tuotteet imeytyvät ihosolukkoon ja sitä kautta myös muualle elimistöömme. Lähes kaikki halvimmista ja kalliimmista ihonhoito tuotteista sisältävät mm.
  •  mineraaliöljyjä, jota käytetään paljon mm. autoteollisuudessa. Se on luonnonaine, mutta niin pitkälle prosessoitu, että se on kaukana luonnollisesta.
  •  parabeeneja, joka käyttäytyy kehossa naishormoonin tavoin ja siten häiritsee hormoonitoimintaa.
  •  silikoonia, joka antaa hiuksille liukkaan ja kiiltävän tuntuisen pinnan – todellisuudessa se tekee hiuksiin vedenkestävän kalvon, jolloin hoitavat ainesosat eivät pääse imeytymään hiuksiin.
  • ja erilaisia muovijohdannaisia.
Nämä ja monet muut synteettiset ainesosat antavat iholle sileän ja hoidetun tuntuisen pinnan, mutta eivät todellisuudessa hoida tai ravitse lainkaan. Huomioitavaa on myös, että synteettisessä koskemetiikassa on hoitavia raaka-aineita vain 10-20% / tuote. Luonnonkosmetiikassa, kun päästään aina lähemmäs sataa prosenttia.
Hyvä esimerkki synteettisen- ja luonnonkosmetiikan eroista löytyy anti-age -voiteista. Synteettinen kosmetiikka pyrkii kehittämään synteettisiä kemikaaleja, joilla ihovoidaan kohottaa (=turvottaa) tai kiristellä, jotka ovat optisia taikatemppuja. Ne vaikuttavat hetken ja häviävät yhtä nopeasti kuin ovat tulleet. Luonnonkosmetiikassa taas käytetään oikeasti ihoa hoitavia ainesosia, jotka mm. parantavat mikroverenkiertoa ja auttavat soluaineenvaihduntaa. Kumpaa sinä haluaisit mielummin käyttää?
Entäpä hiuslakka – voiko se olla turvallinen? Hiuslakkaa laittaessa täytyy pidättää hengitystä ja sulkea silmät. Tätä monia haluaa laittaa kehoonsa päivittäin. Maalaisjärjen perusteella en pitäisi tuotetta kovinkaan turvallisena ja hyväksi kehollemme.
Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Luonnonkosmetiikka on hiukan kalliimpaa, kuin markettikosmetiikka, mutta saat vastinetta rahoillesi. Tuotteita tarvitsee käyttää vähemmän, koska a) tuotteet ovat riittoisampia b) tuotteet hoitavat ihoasi ja et tarvitse kosmetiikkaa enään niin paljon.

Miten vaihtaa helposti luonnonkosmetiikkaan?


Aluksi luonnonkosmetiikka voi tuntua esim. shampoissa siltä, ettei se puhdista kunnolla. Tämä johtuu siitä, että synteettisiä aineita on jäänyt hiuksiisi ja luonnonkosmetiikan ravitsevat aineet eivät pääse hoitamaan mm. silikoonipinnan läpi hiusta. Riippuen kuinka paljon käytät muotoilutuotteita poistuvat kaikki synteettiset aineet muutamassa viikossa hiuksistasi. Todellisen lopputuloksen näet vasta noin kuukauden käytön jälkeen.

Pikku hiljaa hyvä tulee. Suosittelen samaa kuin mitä itse teen eli vaihtamista tuote kerrallaan. Kun tietty tuote loppuu, etsi tietoa ja osta seuraavalla kerralla ekologisempi ja luonnollisempi tuote. Jos et tiedä mistä aloittaa, suosittelen käymään ekologisiin tuotteisiin erikoistuneessa liikkeessä (esim. Ruohonjuuri), lukemaan blogeja (mm. Kemikaalicoctail, Katja Kokko ja Luonnonkaunis) tai kyselemään ystäviltä, jotka ovat siirtyneet luonnonkosmetiikkan. Erikoisliikkeissä on hyvä valikoima, tarkasti valikoituja tuotteita sekä ammattitaitoisia myyjiä, jotka osaavat suositella tuotevalikoimasta sinulle sopivimman tuotteen. Luonnonkosmetiikkaa löytyy myös jonkin verran markeista (mm. Pirsma), mutta ensikertalaisen voi olla hankala erottaa oikea luonnonkosmetiikka viherpesusta.
Varo viherpesua! Luonnonkosmetiikka ei ole virallinen määritelmä, joten moni merkki saattaa sanoa ”Sisältää luonnollisia ainesosia” ”Käytetty aitoa mustikkaa”…. ja monia myrkkyjä mitä ei mainita mainostuksessa. Sertifikaatit takaavat tuotteen luonnonmukaisuuden, jos inci-listojen (=ainesosaluetteloiden) lukeminen tuntuu heprealta.

Itse tehty on työläämpää, mutta edullisempaa

Monia tuotteita, kuten shampoota, hoitoainetta, erilaisia rasvoja ja hiuslakkaa voi tehdä myös itse. Tämä tapa on edullisempi usein kuin ostetut vaihtoehdot, mutta vaatii usein enemmän työtä. On myös huomioitava, että luonnollinen ei ole sama asia kuin turvallinen. Tarkista, että käyttämääsi ainesosaa saa käyttää esimerkiksi iholle. Lisäksi hyvin reseptien löytäminen voi viedä aikaa. Itse tehty kosmetiikka säilyy myös huonommin. Yhdestä viikosta muutamaan kuukauteen. Seoksia joutuu siis tekemään usein pieniä määriä. Varsinkin pienten määrien tekeminen on tärkeää, jotta ei syntyisi hävikkiä.
Jos olet löytänyt hyvät reseptit syntyvät ihanat kosmetiikkatuotteet kotikeittiössäsi hetkessä. Samoin rutiini tuo nopeutta. Aion vinkata teille löytämistäni resepteistä, kun löydän hyviä. Samoin kommenttikenttään saa jakaa omiaan!

Lisää luettavaa
Jos kaipaat lisätietoa luonnonkosmetiikasta ja parempia perusteluita miksi siihen kannattaisi vaihtaa niin alla muutamia linkkejä luettavaksi.
365 days with Ida: Edullista luonnonkosmetiikkaa
Kauneus & Terveys: Kannattaa kosmetiikan ainesosia välttää
Kemikaalicoctail: Luonnonkosmetiikka nopeuttaa kauneuden hoitoa
Karkkipäivä: Tieteellinen selitys miksi luonnonkosmetiikka on parasta iholle

LÄHTEET:
mineraaliöljy, parabeenitJolie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *