Hae
Roosa Blom

Parhaat ruokapaikat Rukalla – villiruokaa, riistaa ja vegeä

Vietimme syyslomalla viikon Rukalla. Olimme menossa katsomaan mitä ruskasta on jäljellä, mutta meidät yllättikin ensilumi. Maassa oli kymmenen senttiä lunta ja maisema näytti samalta kuin keskitalvella täällä Etelä-Suomessa.

Syötiin lomalla joka päivä ulkona, usein myös kahdesti sillä syömme koko perhe pääsääntöisesti taaperon ruokarytmin mukaan eli viisi kertaa päivässä. Kerkesimme siis testata monta ravintolaa ja ruokapaikkaa. Kuitenkin ihan selkeästi kärkeen nousi neljä suosikkiani, jotka erottuivat positiivisesti muista. Suosikkipaikkoihini sovin myös alennusta ruokailusta bloginäkyvyyttä vastaan.

 

Kasvisravintola Karpalo

(lounas saatu)

Maailman pohjoisin vegaaniravintola sijaitsee Kuusamossa. Sain suosituksia paikasta, joten olihan se pakko testata. Kävimme syömässä buffet-lounasta yhtenä perjantaina. Paikka oli aivan täynnä, vaikka olimme sesongin ulkopuolella lomalla. Yleensä pidän hyvänä merkkinä, jos paikalliset käyvät jossain syömässä. Silloin sen on oltava hyvä. Itse tykkäsin lounaasta todella paljon. Ruoka oli mielestäni hyvin perinteistä vegaaniruokaa. (Jos näin voi sanoa) Ei mitään ”lihankorvikkeita” tai muutenkaan yritetty saada lihaisaa makua. Tykkäsin todella paljon silloin ruokana olevista punajuuri-hamppupihveistä. Toki pöydässä oli montaa sorttia vaikka mitä hyvää.

Harmillisesti ravintola sijaitsi Kuusamossa (30km päässä Rukalta) ja pääsääntöisesti olimme koko viikon Rukalla. Olisin ehdottomasti mennyt tänne useampanakin päivänä lounaalle. Myös FastVege -annoksia olisi ollut kiva testata!

Ravintolan yhteydessä on Karpaloshop, josta voi ostaa terveellisiä vegetuotteita. Erityismainintana täytyy nostaa ravintolan pitäjän itsetekemät teet ja WildFood Kuusamo -tuotteet.

>> Ravintolan sivut

 

Riipisen riistaravintola

(ruokailusta saatu alennusta)

Lupasin miehelleni, joka on vannoutunut lihansyöjä, että vien hänet liharavintolaan. Hän ei todellakaan halunnut syödä kasvisruokaa koko lomaa. Riipisen Riistaravintola sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Rukakeskuksesta. Se on rinteiden alla ja paikka näytti todella kauniilta kun lumi oli peittänyt maan.  Ravintola on valittu Suomen parhaaksi riistaravintolaksi. Valitsin riistaravintolan myös ekologista syistä sillä olen itse vähentänyt teollisen lihan syöntiä.

Söimme kolmen ruokalajin menuun ja taaperokin viihtyi yllättävän hyvin. Listalta löytyi lapsille myös ranskalaisia, johon meidän poika oli erittäin tyytyväinen ja innoissaan dippaili niitä ketsuppiin. Varsinaisella listalla oli hirveä, poroa, erilaisia kaloja sekä karhua ja jänistä. Lisäksi annoksissa oli myös marjoja kuten karpaloa, puolukkaa ja lakkaa sekä kuusenkerkkäsiirappia ja sieniä. Annoksissa maistui pohjoisen maut; riistaa, kasviksia ja villiruokaa. Ruoka oli ihan todella hyvää. Mies olisi halunnut tulla vielä uudestaankin, mutta aikataulullisista syistä emme kerenneet.

>> Ravintolan sivut

 

 

Rukan kuksa

(ruokailusta saatu alennusta)

”Tervetuloa villiruoan kotiin” -mainostetaan paikkaa. Kerroinkin jo aiemmin, että tykkään suosia villiruokaa ja riistaa ympäristösyistä. Toki usein ne ovat maultaankin paljon parempia. Erityistä lastenlistaa ei ollut, kun kävimme ja  muksu söi listalta alkuruuista löytyvää lohikeittoa kaksi annosta ja jälkiruuaksi saimme tilattua hänelle marjoja. Villiruuasta tulee itselleni mieleen kanerva-kombuchat ja pihlanjanmarja-vanukkaat. Sellaiset helsinkiläiset trendikkäät villiruoka-annokset. Täällä kuitenkaan villiruoka ei tarkoittanut sitä vaan raaka-aineissa oli paljon pohjoisen luonnonantimia. Listalla oli mm. sieniä, marjoja ja riistaa,. Omaan makuuni siis ihanan erilaista. Söimme täällä kolmen ruokalajin illallisen. Itse rakastuin alkuruokana olleeseen sienipannuun. Olisin voinut syödä sitä vaikka pääruuaksi. (Ja kirjoittaessani tätä himoitsen uudelleen) Ei varmaan siis tarvitse erikseen sanoa, että ruoka oli älyttömän hyvää.

>> Ravintolan sivut

 

 

Ruok burger

Ihan ensimmäiseksi tarvii sanoa – parhaimmat burgerit ikinä! Syömme tosi usein ”premium” burgereita. Tai kutsun niitä sellaiseksi, joissa on muuta kuin jauhelihapihvi ja ketsuppia. Olen syönyt lukuisia burgereita, monissa eri paikoissa niin Tampereella ja Helsingissä kuin pienemmillä paikkakunnilla. Mutta tämä paikka voittaa kaikki täysin. (Ja siihen vaaditaan paljon).

Ruok Burger pyrkii käyttämään mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Majoneesit he valmistavat itse. Lihattomana versiona löytyy Portobello -burger, joka oli myös äärettömän hyvää. Paikka sijaitsee aivan Rukakeskuksessa ja kävimme siellä kahdesti, koska burgerit oli niin hyviä.

 

Harmillisesti muutamat paikat eivät olleet vielä avautuneet ja avautuivat vasta talvikaudelle. Silti vaihtoehtoja löytyi ja yllätyin kuinka hyvä taso ruokapaikoissa oli Rukalla.

 


LUE MYÖS:

Ekologinen syysloma Rukalla

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *