Hae
Roosa Blom

Kodin ekopesuaineet – mitä meillä käytetään?

Muutettuamme omakotitaloon on kemikaalien käyttö mietityttänyt enemmän; haluanko todella laittaa kemikaaleja ja myrkkyjä suoraan pihaamme ja järveen? Nimittäin keittiön hanan, astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vedet (ja kemikaalit) menevät suoraa imeytyskentän kautta pihaamme. Kemikaalit saastuttavat järviä ja meriä. Olemme onnekkaita ja meillä on omaa rantaviivaa ja haluan ainakin nauttia siitä enkä saastuttaa järveämme.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen vaihtanut paitsi ihonhoito ja hiustuotteet luonnonmukaisiin niin myös kodin puhdistusaineet. Vielä on purkkeja minkä tyhjentymistä odotan, jotta pääsen vaihtamaan ne luonnollisimpiin. Kodinpuhdistusaineissa huomaan arvostavani paitsi ekologisuutta ja tehoa niin myös saatavuutta. Olen todella laiska tilaamaan mitään netistä tai juoksemaan töiden jälkeen keskustan ekoliikkeissä. Yleensä ostan kaiken Prismasta helppouden takia. (Huom! Prismassa yleensä luonnonkosmetiikka (pl. pyykin- ja astianpesuaineet) löytyy omana hyllynään. Joskus ne saattavat olla eri hyllyvälissä kuin normaali kosmetiikka.) Ecoverilta onkin montaa eri tuotetta käytössä ja ne nyt sattuvat olemaan yksinkertaisesti hyviä.

 

TISKIAINEET

Kuten jo aikaisemmin mainitsin on Ecover löytänyt kaapista paikkansa. Käsitiskiin käytän Ecover Käsitiskiaine Sitruuna & Aloevera, jonka olen vaihtanut lasiseen pumppupulloon. Meillä käsitiskiä on todella vähän ja pesen käsin melkein ainoastaan viinilasit, joiden pelkään rikkoutuvan tiskikoneessa.
Konetiskiaineena käytössä on Ecover all-in-one konetiskitabletit. Nimenomaan tuo oranssinvärinen pakkaus. Vain puolikas tabletti riittää. Heitän koneeseen kaiken astioista paistinpannuihin ja puhdasta on tullut. Mies on kommentoinut ”Ei näissä mitään vikaa oo” eikä ole valittanut, että tiskit eivät tulisi puhtaiksi. Ainoastaan huomaan, että astianpesukoneiden eco-ohjelmaa ei puhdista tarpeeksi hyvin. Eco-ohjelma pesee matalassa lämpötilassa ja pesuaika on pidempi kuin normaalilla pesuohjelmalla. Eco-ohjelmalla meillä ei ole koskaan (vanhassa eikä nykyisessä asunnossa) tullut astiat puhtaaksi.

 

 

PYYKKI
Pyykinpesu on asia jossa olen tarkka. Lajittelen pyykit valkoinen, tumma, sininen/vihreä ja keltainen/punainen sekä tietenkin herkät materiaalit omakseen. Lisäksi pesupussin käyttö niitä vaativille alusvaatteille ja vaatteille on must.
Esikäsittelen pyykit aina tarvittaessa ennen koneeseen laittoa. Tahranpoistoon käytän sappisaippuaa (marketeista pari euroa), joka sopii yleisimpiin likatahroihin ja ei vahingoita kuituja. En suosittele Vanishiä tai muita kemikaalisia tahranpoistoaineita, koska ne saattavat syövyttää kangasta sekä irrottavat väriä. Nyrkkisääntönä hyvä on, että jos aine on myrkyllistä ihmiselle, ei se ole hyväksi kankaalle.
Hikiset urheiluvaatteet ja toisinaan lakanat esikäsittelen heittämällä ämpäriin kuumaa vettä ja loraus etikkaa. Vaikutusaika noin 30-60 minuuttia, jonka jälkeen voi heittää koneeseen. Etikka irrottaa hikeä. Etikkaa käytän myös huuhteluaineen korvikkeena.
Pyykinpesuaineena käytän Ecoverin nestemäistä pesuainetta sekä Ecover Zero tiivistetty nestemäinen pesuainetta. En ole huomannut näiden välillä eroa. Herkemmissä materiaaleissa käytän Ecover villa- ja hienopesuainetta. Seuraavaksi haluaisin kokeilla pesupalloa sekä pyykkiraastetta.

 


VESSA

Vessassa olen käyttänyt Urtekramin käsisaippuaajonka olen vaihtanut lasiseen pumppupulloon. Edullinen, hyvä ja saatavana marketista. Olen kuullut hyvää myös Organic shopin käsisaippuassta, joten kiinnostaisi kokeilla sitä seuraavan kerran.

 

 

KODIN SIIVOUS
Kodin siivousvälineissä on vielä eniten kaapissa ei-luonnonmukaisia aineita ja ne kuluvat hitaiten. Kröhöm. Ekologisia aineita kuitenkin löytyy muutama erilaista.
Kalkki, rasvatahrat, hella, pinttynyt lika – you name it. Tälläisiin käytän superainetta nimeltä Universal stone, joka on luonnonmukainen savisaippua. Yksi purkki kestää jopa vuosia. Tuotetta saa mm. Prismasta ja hinta n. 16 euroa.
Loput kodinpuhdistusaineet löytyykin keittiön kaapista nimittäin; sooda, etikka, suola ja sokeri. Nämä ovat yhdessä ja erikseen tehokkaita ja hellävaraisia. Mainitsin jo, että käytän etikkaa huuhteluaineen korvikkeena, mutta myös etikka+vesi -sekoituksesta tulee hyvä yleispuhdistusaine. Likainen uunipelti on helppo puhdistaa tekemällä sooda+vesi -tahnaa ja vaikutusajan jälkeen lisätään etikkaa. Tadaa! Lika irtoaa. Soodatahnalla pystyy irrottamaan myös mm. ruostetta. Kosteutetulla sokeripalalla irtoaa uuninluukusta tahrat. Tässä vain muutamia käyttötarkoituksia esimerkkinä.
 
Postausta tehdessäni ajattelin, että listaan tulee vain muutama juttu, mutta yllätyin itsekkin positiivisesti.  Listan jälkeen huomasin, että ainoat ei-ekologiset aineet kotona löytyvät siivouskaapista. Positiivista on ollut huomata myös kuinka ekoaineet ovat yhtälailla tehokkaita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *