Hae
Roosa Blom

Näitä asioita en osta enää 2

*Sisältää mainoslinkkejä

 

Olen julkaissut kaksi vuotta sitten postauksen ”Näitä asioita en osta enää”.  Nyt on luvassa jatko-osa! Jotenkin olen kokenut todella hankalaksi keksiä näitä kohtia, mutta kahden vuoden aikana sain pienen listan tehtyä. Nyt olemme ostolakossa, mutta vertasin tähän perheemme ”normaalia” tilannetta ja ostokäyttäytymistä.

1. Sheivausvaahto

Jossain vaiheessa muutamia vuosia sitten lopetin sheivausvaahdon käytön, kun en muistanut/jaksanut ostaa uutta. Palasaippua toimii ihan yhtä hyvin! Tällä hetkellä käytössä on kuitenkin *Flow kosmetiikan sheivaus-palasaippua, joka on tarkoitettu nimenomaan sheivaukseen. Saippuassa oleva betoniittisavi luo iholle mukavan liukkaan pinnan ja hyölä liukuu iholla nätisti. Ihan ehdoton suositus!

Lue myös postaukseni: Zero Waste sheiveri ja sheivussaippua

 

2. Suihkusaippua

Paljastus: En oikeastaan ole ikinä käytännyt suihkusaippuaa. Siis olen joo, mutta en oikein koskaan ole sillä lätrännyt joka suihku kerralla. Jossain vaiheessa, kun muutin omilleni aloin oikein yrittää käyttää suihkusaippuaa joka toisella suihku kerralla. Syystä, että ”niin pitää tehdä”. Jossain vaiheessa vaan en enää ostanut suihkusaippuaa lisää. Jos tarvitsee pestä vaikka likaiset jalat, hikiset kainalot tai muuta saippualla niin käytän jotain mitä meillä on kuten marseillen palasaippuaa tai suolasaippuaa. Mutta jos kropassa ei ole jotain näkyvää likaa en käytä saippuaa vartalon pesemiseen. Iho on pysynyt hyvässä kunnossa ja tottunut siihen ettei sitä hinkata saippualla.

 

3. Kertakäyttöastiat

Nykyään en halua käyttää rahaa kertakäyttöastioihin ja lisäksi ne ovat turhaa jätettä. Lähisukua on sen verran, että omat astiat eivät riitä esimerkiksi lapsen syntymäpäivillä (molempien isovanhemmat, vanhemmat ja sisarukset perheineen ovat jo yhteensä yli 30 henkeä). Silloin yleensä lainaan astiat äidiltäni tai joltakulta muulta. En myöskään käytä kertakäyttöpillejä enkä osta niitä. Kaapissa on vieläkin joku vanha jämäpaketti, mutta ei se vain tunnu kuluvan vaikka olen juhlissa laittanut pillit esille. Positiivistahan se on.

 

4. Nenäliinat

Lapsena meillä oli kotona nenäliinapaketteja. Yksi syy oli se, että äidin mies oli vessapaperitehtaalla töissä. Mutta nenäliinallekkaan en ole keksinyt käyttöä. Niistämiseen käytän yleensä harsoja tai muuta vastaavaa. Jos nyt kertakäyttöistä tarvitsee niin vessa- ja talouspaperia käytän niissä tilanteissa. Mutta harsot on siitä kivoja, ettei koko ajan tarvitse hakea uutta räkärättiä.

5. Lahjapaperit ja -kassit

Varmaan joka kuukausi on jotkut juhlat minne tarvitsee viedä lahja. Meidän lähipiirissä on varsinkin paljon lapsia. En osta enää lahjapaperia ja viimeksi ostin varmaan 5 vuotta sitten kaksi rullaa. Lahjapaperirullat on käytetty jo loppuun. Sen sijaan säästän aina lahjaksi saadut lahjapaperit ja paketoin niihin uudestaan. On myös kiva, että moni tuo lahjat lahjakasseissa. Niitä voi käyttää uudestaan useita kertoja eivätkä käytännössä mene miksikään. Monet ”ei-ekologiset” tuttavat myös kertovat käyttävänsä lahjakassit uudestaan. Mahtavaa! En myöskään melkein ikinä osta lähes ikinä kortteja vaan säästän sopivia kartonkeja tai muita, joista voisi kortin itse askarrella.

 

6. Elektroniikkaa uutena

Ostan kaikki käytettynä; puhelin, telkkari ja oikeestaan kaikki elektroniikka meidän perheessä on hankittu käytettynä. Käytän myös yleensä aina kaikki ostamani elektroniikkalaitteet loppuun ja ostan vain tarpeeseen. Meillä myös pyritään pitämään määrä kohtuullisena eikä myöskään tykätä ostaa aina uusinta uutta. Se ei ole meille mikään juttu. Tiedän meidänkin kaveripiiristä useampia, jotka ovat ostaneet tonnin telkkarit. En ikinä pitäis niin paljoa rahaa telkkariin, mutta jokainen tekee omat valintansa.

Meillä on molemmilla aikusilla älypuhelimet. Sen lisäksi taloudesta löytyy kaksi läppäriä, tietokoneen näyttö, tulostin, telkkari, kotiteatteri-setti (yli 10 vuotta vanha!), langattomat kuulokkeet, nappikuulokkeet, järjestelmäkamera + 2 objektia + salama, ulkoinen kovalevy ja erillinen mikrofoni äänittämiseen. Siinä ne taitaakin kaikki olla. Koska ollaan molemmat yrittäjiä niin oikeastaan kaikki elektroniikka on meidän työvälineitä (paitsi telkkari) ja meillä on kotona ihan työpiste missä työskennellään. Minä pääasiassa enemmän ja mies vähemmän, mutta useita kertoja kuukaudessa esim. laskujen lähetystä, kirjanpitoa ja muita yrityksen asioita hoitaessa.

 

7. Säilytyskorit ja -järjestelmät

Olen siivonnut ja karsinut kotoa todella paljon tavaraa. Järjestellyt uudestaan ja miettinyt parempia säilytysratkaisuita. Kuitenkin olen tullut tulokseen, etten osta säilytyskoreja tai muita hyviä organisointiin tarkoitettuja juttuja. Pahvipakkaukset, kenkälaatikot ja muut sopivat hyvin. Olen käyttänyt muovisia jäätelöpaketteja, leikannut kaurahiutalelaatikosta matalia pieniä säilytys kippoja ja monia muita. Kun karsii vähenee tarve ylimääräisillä hienoille säilytysratkaisuille.

 

8. Talouspaperi

Jo viime postauksessani osa kertoi, ettei osta enää talouspaperia. Itselläni meni vielä jonkin aikaa, kun käytin talouspaperia. Meillä tosin sitä ei kulunut paljoa, ehkä 4 rullaa vuodessa. Pidän sitä ihan kohtuullisena. En ennen nähnyt mitään syytä miksi tarvitsisin kestotalouspapereita. Ajattelin, että kestotiskirätit ja pyyhkeet korvaavat ne täysin. No, kun lopulta ompelin vanhoista harsoista kestotalouspapereita niin en niistä voisi luopua! Niiiin käteviä ainakin pienen lapsen kanssa. Meillä löytyy monia erilaisia. Niihin pyyhitään kädet ja suu, siivotaan pissavahingot lattialta, niistetään nenä ja monta muuta asia. (Tietenkin kantsii värikoodaa tai erotella vähän eri rätit eri hommiin) Sen jälkeen kun kestotalouspaperit tuli taloon niin en enää ole kaivannut talouspaperia. Itseasiassa oltiin äidillä ja siivosin siellä taaperon pissavahingot lattialta talouspaperilla. Talouspaperilla ei tehnyt yhtää mitään. Aivan surkea.  Paperi imi itseensä kyllä todella nopeasti nestettä, mutta sitä kului älyttömiä määriä. Päätin, että talouspaperia en osta enää.

 

Löytyykö sinun listalta samoja asioita?


LUE MYÖS:

Ainoat 10 lelua, jotka lapsi ”tarvitsee”

Ostolakko-kuulumisia helmikuulta

Näitä ekopesuaineita käytämme

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

2 kommenttia

  1. Tanja Räty kirjoitti:

    Meillä ois monta yhteistä kohtaa! Täytyy ehkä itsekin tehdä tällainen postaus omaan blogiin! ??

    • roosa kirjoitti:

      Tee ihmeessä ja linkkaa postaus mullekkin joko tänne blogiin tai Instagramissa @roosablom niin pääsen lukemaan sen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *