Hae
Roosa Blom

Minne vien rikkinäiset tekstiilit?

Päivitetty 28.11.2018

Mitä teet, kun lempivaatteesi ei enään edes ompelijan käsissä pelastaudu käyttökelpoisiksi?

Tekstiilijätettä syntyy Suomessa vuodessa 120 miljoonaa kiloa, joista 90 miljoonaa kiloa (!!) päätyy kaatopaikalle. Suosittelen lukemaan aiheesta kirjoittamani artikkelin ”Tekstiilijätteen karu totuus”, jossa tiiviinä pakettina faktat pöytään tekstiilijätteestä.

Vaatteille ja tekstiileille, jotka eivät ole enään käyttökelpoisia ei ole ollut kunnon lajittelu mahdollisuutta ja jätehuolto on ohjeistanut laittamaan tekstiilijätteen sekajätteeseen. Sekajäte usein poltetaan ja käytetään energiaksi mm. kaukolämpöön. Tämä ei kuitenkaan mielestäni ratkaise tekstiilijätteen ongelmaa. Vaatteen pystyy usein hyödyntämään muuten. T-paidoista voi leikata matonkuteita, pyyhkeistä rättejä jne. Siksi olen ollut todella iloinen kun Tampereelle on avattu kierrätysompelutarvike-myymälä Nextiili. Nextiiliin saa viedä rikkinäisiä ja tahraisia, mutta pesun jäljiltä puhtaita vaatteita ja tekstiilejä. Tuotteet puretaan ja lajitellaan myymälään. Jos siis tarvitset neppareita, kankaita tai muuta ompelutarviketa ja haluat ostaa kierrätettyinä suuntaa Nextiiliin! Hinnatkin ovat naurettavan edulliset.

Myös ketjuliikkeet säännöllisin väliajoin järjestävät kampanjoita, jossa he ottavat vastaan vanhoja vaatteita. Vastineeksi kuitenkin usein saa muutaman kympin arvoisen lahjakortin kyseiseen liikkeeseen. Selvää viherpesua! Annetaan lahjakortti, jotta voi ostaa lisää kyseenalaisissa oloissa valmistettuja, huonolaatuisia vaatteita? Lisäksi on usein epäselvää minne vaatteet päätyvät ja kuka lajittelee vaatteet?
Mikäli et halua myydä vanhoja, mutta ehjiä ja käyttökelpoisia vaatteitasi voit ne lahjoittaa esimerkiksi Fidalle tai Punaiselle Ristille. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos et voisi antaa vaatetta kaverille, ei se kuulu vaatekeräykseen. Myös Facebookin paikalliset Roskalava -ryhmät on hyvä paikka antaa ilmaiseksi käyttökelpoista tavaraa.

Rikkinäiset tekstiilit olisi hyvä antaa lisää elinaikaa ennen sekajätteeseen päätymistä. Mikäli kotona ei pysty niitä hyödyntämään on muutamia tekstiililajitteluasemia, johon saa viedä rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä. Katso kuitenkin kriteerit etukäteen nettisivuilta.

Rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä ottaa vastaan ainakin seuraavat paikat :
PIRKANMAA

Nextiili
Vihiojantie 30

LeVeTeks
Naperonpolku 4, Lempäälä

KANTA-HÄME

Texvex Sampola
Brahenkatu 26, Hämeenlinna

Työkeskus Sampola: ”Otamme edelleen vastaan lakanoita, pyyheliinoja, pöytäliinoja, verhoja, valoverhoja, froteepyyhkeitä osoitteessa Brahenkatu 26.” Menevät uusiokäyttöön.

Mutta varsinainen tekstiilinkeräys sijaitsee kierrätyskeskuksella Tiiriössä Hämeenlinnassa. Samalla kertaa voi viedä sekä käyttökelpoista lahjoitettavaa, että ”käyttökelvotonta”. Lajittelevat kunnon mukaan. Pitää olla puhtaita (ikitahrat ei haittaa) ja alusvaatteita ei saa viedä.

Texvex Humppila
Lehtokuja 1, Humppila

Texvex Forssa  
Perkiöntie 3, Forssa

SATAKUNTA

Kiertopiste
Kiertokatu 15, Pori


VARSINAIS-SUOMI

Texvex Loimaa
Leppäkuljunkatu 3, Loimaa

TST-Texvex
Kanslerintie 19, Turku
(Tekstiilejä voi jättää myös Manhattanin kirpparin aulassa olevaan rullakkoon)


ETELÄ-KARJALA

Partex-paja
Tiilitehtaankatu 28, Imatra

UUSIMAA

Kierrätyske​skuksen Näprä, Helsinki
valmiiksi leikattuja kangastilkkuja ja matonkudetta

MUUT

Finlayson
Kaikki myymälät
Vain lakanat ja farkut

Recci
Reccin myymälät sekä omat kierrätyslaatikot HSY- ja Rinki-kierrätyspisteillä
Ympäri Suomen. Kartta Reccin sivuilla.
Vaatteiden ja tekstiilien lisäksi myös mm. kengät ja laukut


Eläinsuojeluyhdistykset, ympäri Suomen
kysy tarvetta lakanoille, pyyhkeille, patjoille, toppavaatteille

> > > Listaa päivitetään koko ajan, joten uusista paikoista tai vanhentuneista tiedoista voi ilmoittaa ja lisään muutokset listaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *