Hae
Roosa Blom

Miksi astianpesuainetta tiskikoneeseen ei voi tehdä itse

Olen alkanut törmäämään eri ekoryhmissä keskusteluihin itse tehdystä astianpesuaineesta. Olen myös alkuvuodesta törmännyt jo kahteen kotimaiseen ekoyritykseen, jotka valmistavat astianpesuainetta ja konetiskitabletteja. Kuitenkin näissä yrityksissä tuotteet ovat inciltä eli ainesosaluettelosta samanlaisia kuin itse tehdyt.

Saan myös välillä kysymyksiä itse tehtyihin konetiskiaineisiin ja olenkin lyhyesti vastaillut miksei niitä voi tehdä itse.  Tässä kuitenkin postaus, jossa kerron hieman kattavammin syitä ja perusteluita.

 

DIY astianpesuaineiden ainesosaluettelo

Yleisesti ottaen konetiskiaineiden inci eli ainesosaluettelo on hyvin samanlainen kaikissa tuotteissa.

Suola, sooda, sitruunahappo, kösitiskiaine ja eteeriset öljyt. Joissakin voi olla jätetty osa näistä pois, mutta yleisesti ottaen näitä sisältävät kaikki.

 

Natriumbikarbonaatti = sooda (siis Na2CO3, ei-ruokasoodaa)

Citric Acid = sitruunahappo

Magnesiumsulfaati = suola

Miksi itsetehtyä astianpesuainetta ei pitäisi käyttää?

Se täytyy sanoa ensimmäiseksi, että kyllä näillä diy konetiskiaineilla tulee yleensä näennäisesti puhdasta. Kyllähän pelkkä vesikin puhdistaa astian näennäisesti puhtaaksi, mutta ei kunnolla rasvaisuutta. Suurin ongelma on, että itsetehdyt astianpesuaineet ovat lopputulokseltaan liian happamia, kun niiden tulisi olla emäksisiä.

Rasvoja ja öljyjä pilkkoo parhaiten emäksiset aineet ja siksi rasvojen poistoon tarkoitetut aineet ovat emäksisiä. DIY konetiskiaine sisältää usein soodaa, joka on emäksistä, mutta tuotteen sekoitussuhteesta riippuen ei tuote voi olla lopputulokselta kovinkaan voimakkaasti emäksinen. Tuotetta laittaessa veteen emäksisyys höviää, kun sooda ja sitruunahappo neutraloituvat natriumsitraateiksi. Tällöin sitruunahappo ei poista rasvaa eikä liota sitä koneesta. Itsetehdyt astianpesuaineet ei myöskään sisällä entsyymejä ja valkaisevia aineita, jotka hajoittavat orgaanisia aineita eli ruokaperäistä likaa. Ilman näitä aine ei toimi.

Tiskikoneessa ei ole mekaanista hinkkausta vaan se ainoastaan liottaa astioita. Siksi se vaatii käsitiskiaineeseen verrattuna hurjemmat ”myrkyt”. Yleensä tiskiaineena käytetään alkalisuolia, jotka ovat voimakkaasti emäksisiä ja hajottavat rasvaa vesiliukoiseksi aineeksi.

Käsitiskiaine ei myöskään kuulu astianpesukoneeseen eikä saippua- ja shampoojämät. Käsitiskiaine voi häiritä mm. sensoreiden toimintaa sekä alkaa vaahdota erittäin voimakkaasti. Sitten taas iholle tarkoitetut saippuat sisältävät öljyä ja rasvaa, joiden on tarkoitus on jättää iho pehmeäksi ja tasoittaa saippuan kovuutta iholle. Konetiskiaineiden ei kuuluisi sisältää rasvaa vaan poistaa sitä.

 

 

Astianpesukoneen puhdistus

Pesuaine, joka ei poista rasvaa voi tukkia siivilät, putkistot ja propellit ja kone voi hajota selvästi nopeammin. Astianpesukone tulisi puhdistaa säännöllisesti käytti mitä aineita tahansa. Sitruunahappo yksinään on tehokas astianpesukoneen puhdistaja kalkkisaostumiin ja pinttyneeseen likaan. Astianpesukone olisi hyvä puhdistaa 1-2 kertaa vuodessa.

 

Puhdistus sitruunahapolla
 1. Poista irrotettavat osat. Puhdista suodatin ja tiivisteiden välit.
 2. Annostele pesuainelokeroon 50g sitruunahappoa.
 3. Pese tyhjä kone 60-65 asteen pesuohjelmalla.
 4. Jos mahdollista, älä anna pesuohjelman edetä kuivausvaiheeseen tai kytke se pois ennen ohjelman aloitusta. Kuivaus voi kiinnittää jäljellä olevan sakan uudelleen koneeseen.
 5. Pyöräytä perään toinen tyhjä koneellinen konetiskiaineen kanssa

 

Sitruunahappoa voi ostaa ihan marketeista ja apteekeista, mutta isompia paikkauksia voi ostaa esimerkiksi täältä.

 


LUE MYÖS:

DIY tehokas ja halpa pyykinpesuaine

DIY deodorantti

Tiskaamista muovittomasti

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

12 kommenttia

 1. Kristen kirjoitti:

  Kiitos hyvästä postauksesta! Mielestäni on tärkeää tuoda tätä esille, että ihan kaikkea mahdollista ei kannata tai voi tehdä itse. Joskus se hieno ekoilu/DIY-juttu voikin olla haitallisempi, kuin vastaavan valmiin tuotteen käyttäminen.

  Kristen
  https://mustatballerinat.blogspot.com

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos kommentista <3 Just näin, kun aina kaikki mikä tarkoittaa hyvää tai vaikuttais ekologiselta ei välttis oo sitä.

   Ihanaa kevättä!

 2. Mietiskelijä kirjoitti:

  Kirjoitat seuraavaa;

  ”Sitruunahappo ei poista rasvaa eikä liota sitä koneesta.”

  ”Sitruunahappo yksinään on tehokas astianpesukoneen puhdistaja kalkkisaostumiin ja pinttyneeseen rasvalikaan.”

  Vähän on ristiriitaista tekstiä, eli kumpiko näistä sinun mielestä pitää paikkaansa?

  • roosa kirjoitti:

   Heippa!

   Kiitos huomiosta. Korjasin hieman tuota tekstiä ja lisäsin lauseen alkuun täydentävän sanan. Tässä vielä kokonaisuus ja toivottavasti tämä selvensi 🙂

   ”DIY konetiskiaine sisältää usein soodaa, joka on emäksistä, mutta tuotteen sekoitussuhteesta riippuen ei tuote voi olla lopputulokselta kovinkaan voimakkaasti emäksinen. Tuotetta laittaessa veteen emäksisyys häviää, kun sooda ja sitruunahappo neutraloituvat natriumsitraateiksi. TÄLLÖIN sitruunahappo ei poista rasvaa eikä liota sitä koneesta.”

 3. Outi kirjoitti:

  Sinulla on mielenkiintoinen blogi ja tosi ajankohtaisia juttuja.
  Hyvin ajankohtaisesta aiheesta kirjoitit nytkin. Monet tosiaan haluaisivat tehdä kaikki kodin kemikaalit ihan itse mikä on hieno juttu. Yleensä se onkin mahdollista, konetiskiaineen kohdalla kuitenkaan valitettavasti ei.

 4. Emmi kirjoitti:

  Ihanaa, että otit tämän asian esille. Todella hyvin perusteltu – kaikkea ei todellakaan voi korvata tekemällä itse. Ekologisuus on tottakai tärkeä asia, mutta sen ohella myös terveys. Ja toisaalta, jos DIY-tabletit pesevät astiat sanojesi mukaan näennäisesti, nehän vaatisivat useamman pesukerran tai viimeistelyn käsinpesemällä, jotta todella olisivat puhtaat. Ei hyvä.

  Mukavaa Vappua! 🙂

  https://www.hifromemmi.com/

 5. Tytti kirjoitti:

  Moi,
  Miten arvioisit Ole hyvän uutta konetiskiainetta? Sen sisältämät aineet tässä:
  INCI: sodium citrate, sodium carbonate, sodium disilicate, sodium percarbonate, sodium bicarbonate, sodium metasilicate, polyaspartate, iminodisuccinate, glycerine, alkylpolyglycoside, sodium lauryl sulfate

  • roosa kirjoitti:

   Moikka,

   en osaa nyt ottaa sen kummimmin kantaa, koska en osaa lukea incejä täydellisesti.

   Ainesosat tuossa näyttäisi olevan:
   sitruunahappo E331, sooda, vesilasi -liuos (tää oli mielenkiintoinen ainesosa?), Natriumperkarbonaatti = pyykinvalkaisija (turvallinen ja ekologinen), ruokasooda tai muu sooda, sodium metasilicate = en tiedä mikä on?, jonkinlainen biohajoava suola, asparagiinihappo/natrium suola, kasviperäinen sokeri, SLS eli sulfaatti.

   Mä en osaa näin nopeasti ottaa kantaa tuotteen ekologisuuteen koska sisältää muutamia ainesosia, jotka on itselle vähän kysymysmerkkejä. Kysyisin asiaa esimerkiksi Ekokoti ja ekopesuaineet – Facebook ryhmässä 🙂

 6. Tytti kirjoitti:

  Ok, kiitos vastauksestasi! 🙂

 7. Kokeilunhaluinen kirjoitti:

  Moikka! Tää on kyllä mielenkiintoinen aihe.. Osaatko sanoa, voiko esimerkiksi pelkällä sitruunahapolla pestä astioita koneessa? Tai vastaavasti ruokasoodalla?

  • roosa kirjoitti:

   Moikka! Ei voi 🙂 Tai ehkä kertaluontoisesti mutta jatkuvaan käyttöön ei sovi.

 8. Tiina Valtonen kirjoitti:

  Juuri kodinkonekorjaajalta sain tietää, että ihmiset rikkovat takuuikäisiä pyykinpesu- ja tiskikoneita käyttämällä etikkaa ja sitruunahappoa. Itse jo jonkun aikaa ehdin pyykkietikkaa käyttää ja kyseisiä laitteita sitruunahapolla olen putsannut. Kuulemma nämä aineet vievät esim. pyykinpesukoneen laakereista voiteluaineet ja rikkovat laakerit ja vahingoittavat liikkuvia metalliosia ja haurastuttavat muoviosia. Näitä ei missään nimessä pitäisi kodinkoneissa käyttää, jos haluaa niiden pysyvän ehjinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *