Hae
Roosa Blom
Kaupallinen yhteistyö

Mun 9 suosikki zero waste tuotetta

Kaupallinen yhteistyö: Happy Fish shop

Postauksen lopussa alekoodi muovittomien ja zero waste tuotteiden verkkokauppaan.

Olen elänyt ekologisesti jo vuosia, mutta en koe siltikään olevani vielä ”täydellinen” ekoilija tai elämäni ole muoviton kuten monella zero waste -vaikuttajalla. On paljon asioita ja tuotteita, jotka kuuluvat arkeeni niin vahvasti, etten edes tajua niiden ekologisuutta. Vasta kun käyn kylässä jonkun toisen luona saatan huomata, että ei kaikki käytäkkään näitä ekotuotteita. Jos googlettelee erilaisia ”10 zero waste tips for beginners” tulee sieltä aina samat listat; ota oma kauppakassi, kanna juomapulloa, pilliä ja haarukoita ja sun muuta. Ihan kivoja vinkkejä, mutta itse en käytä puoliakaan arjessa. Listasin siis omat suosikki zero waste -tuotteeni. Listausta tehdessä jouduin oikein pohtimaan, että mitkä tuotteet edes ovat ”zero waste -tuotteita”.

1. Kestohedelmäpussit

Kestohedelmäpussit oli yksi asia, joka jäi arkeeni pysyvästi kun pidin kuukauden kestävän Zero Waste -haasteen vuonna 2017. Omat kestohedelmäpussini olen ommellut vanhoista puuvillakankaista, valoverhoista ja pitsistä. Ne ovat olleet käytössä nyt pari vuotta. Punnitustarrat taitan keskeltä kahtia nyörin päälle. (Niin, että viivakoodi pysyy suorana) Hedelmäpussit säilytän kauppakassin sisässä, joten on helppo vain aina ottaa kauppakassi mukaan ja pussit tulevat siinä samassa mukaan. Käytän kestohedelmäpusseja hedelmille, vihanneksille, sipuleille ja perunoille. Joskus ostan myös paistopisteen tuotteita kuten karjalanpiirakoita ja pakkaan nekin samoihin kestohedelmäpusseihin. Pussit pesen muun pyykin seassa aina 40-60 asteessa aina kun ne näyttävät likaisilta. Käytössäni taitaa olla joku 15 erikokoista pussia. Joskus en pakkaa tuotteita ollenkaan kestohedelmäpussiin vaan laitan ne irtonaisena kärryyn ja ostoskassiin. Esimerkiksi jos ostan kolme omenaa. Kestohedelmäpussien ansiosta en ole ottanut muovisia tai paperisia hedelmäpusseja vuosiin.

 

2. Kauppakassi ja kestokassit

Kestokassit ovat kyllä todella hyviä ihan kaikkeen. Käytän niitä päivittäin moneen asiaan. Tietenkin kauppakassiksi ja parhaita ovat  muovipintaiset missä on pohja (esim. ruokakaupoissa myytävät kestokassit). Niihin on niin mukava ja helppo pakata ostokset eikä ole pelkoa, että kassi hajoaa. Vaikka muovipussitkin ovat kestäviä niin kyllä niitäkin on välillä hajonnut käytössäni. Esimerkiksi jonkun pakkauksen terävä kulma on rikkonut muovikassin. Kestokassit ovat myös hyviä ylipäätänsä minkä tahansa tavaran kuljettamiseen. Jos lapselle täytyy viedä jotain mukaan päiväkotiin pakkaan sen kestokassiin tai kangaskassiin. Äidiltä lainasin kerran astioita ja ne pakattiin kestokasseihin ja pyöriteltiin pikkupyyhkeisiin. Astiat pysyivät automatkalla täysin ehjänä. Ja Ikean isot kestokassit – ne vasta onkin hyviä kaikkeen. Käytetään niitä puiden kantamiseen, kun talvisin lämmitämme puilla päivittäin. Yhteen kassilliseen saa hyvin puita ja helppo kuljettaa sisälle.

3. Kestotiskirätit

Ensimmäisen kestotiskirättini olen ostanut Suomen Kädentaidot -messuilta vuonna 2011 tai 2012. Ostin silloin Kiertin hampusta valmistetun rätin, jossa oli kissan kuva. Kyseistä kuosia ei enää edes heidän valikoimissa ole. Kyseinen rätti kyllä on vieläkin käytössä ja ehjä. Se on kestänyt todella kauan. Kestotiskirättejä olen ostanut vuosien aikana muutamia lisää. Eri väreillä olevat olen myös ”merkannut” eri tarkoituksiin. Muutamaa tiettyä rättiä käytän vain vessan siivoamiseen ja yksi rätti on pyhitetty vessanpöntölle. Rätit ovat niin helppoja ja paranevat vain ajan kanssa. Mitä enemmän käyttää niin sitä imukykyisemmäksi ne tulevat. Vasta viime vuonna ensimmäisen kerran aloin kaipaamaan kestotalouspaperia. Siihen asti en sellaista tarvinnut, koska rätit ajoivat saman asian ja olivat talouspaperia parempia. Kaatunut maito oli helppo ottaa rätillä joka imee nestettä todella hyvin. Likaisen rätin voi vain heittää pyykkikoriin ja pesen ne 60-90 asteessa muun pyykin seassa.

 

4. Yleispuhdistusaine

Siivouskaapissani on vieläkin jotain purkkien pohjia erilaisia ei-ekologia tuotteita. Ne eivät tunnu kuluvan pois, koska en niitä halua käyttää. Käytän kaikkeen yleispuhdistukseen nykyään tätä itsetehtyä yleispuhdistussuihketta. Tähän tarvitaan käytännössä etikkaa ja vettä. Liesi, mikro, tasot, vessa, pissavahingot – oikeastaan kaikki suihkin tällä. Saan nykyään helposti päänsärkyä monista hajusteista ja aineista. Haluan myös, että kotona käyttämät tuotteet ovat aidosti turvallisia myös lapsen kannalta.

 

Katso:  IGTV-video DIY Yleispuhdistusaine tekoon tästä

5. Safety razor

Tämä tuote täytyy ehdottomasti nostaa mukaan tähän listaan. Safety razor eli metallinen sheiveri eli kestohöylä on kyllä ihan paras. Suurinosa liikkeistä markkinoi sitä miehille parranajoon, mutta kyseinen höylä käy myös naisille. Kestosheivereiden tämän hetkiseksi suosikiksi Suomessa on noussut Geisha Shaver, joka hurmaa ihanalla ruusunkultaisella värillään. Olen käyttänyt metallista sheiveriä nyt noin vuoden ja en vaihtaisi pois. Sheiveri näyttää todella pelottavalta ja ensimmäinen ajatukseni oli, että kun tuolla höylää niin lähtää nahka mukana. Todellisuudessa höylällä on ihan yhtä helppo sheivata kuin markettien muovisilla sheivereillä. Olen sheivannut metallisella sheiveriltä joka puolelta ilman ongelmia. Ainut roska mikä sheiverin käytöstä tulee on metallinen terä, jonka voi laittaa metallinkeräykseen. Itse käytän samaa terää pari kuukautta, joten niitäkään ei kauhean usein tarvitse vaihtaa.

Lue myös: Zero Waste sheiveri ja sheivaussaippua

 

6. Kestotalouspaperit eli rievut

Kuten ylempänä kerroin niin kestotalouspaperit eli rievut ovat meidän perheessä aika tuore juttu. Tai oikeastaan ei, sillä ihan samaa asiaa on ajanut myös harsot, jotka otimme käyttöön heti vauvan synnyttyä 1,5-vuotta sitten. Vauvan kasvettua taaperoksi alkoi harsojen käyttö sellaisenaan jäädä vähemmälle. Harsot ovat kyllä erinomaisia ja imukykyisiä, joten ompelin niistä kestotalouspapereita. Kutsun niitä rievuiksi, koska se on lyhyempi ja kuvaavampi nimi kuin kestotalouspaperi. (Kuka jaksaa noin pitkää sanaa?) Olen ommellut kaksi kangasta päällekkäin saumurilla ja ne on tehty vähän sinnepäin. Tasaisia neliöitä ne eivät siis ole, mutta sopivia riepuja millä pyyhkiä kaikkea. Riepuja käytän arjessa mm. pissavahinkojen siivoamiseen (kuivaksiopetteleva taapero, joten näitä tulee päivässäkin monta), kaatuneiden juomien siivoamiseen, taaperon käsien ja suun pyyhkimiseen. Ommeltuani ison kasan riepuja ei olla enään käytetty talouspaperia ollenkaan. Rievut pesen muun pyykin seassa 60-90 asteessa.

7. Palasaippuat ja -shampoot

Palasaippuat ja -shampoo ovat paitsi ekologisia myös säästäneet rahaa. Nestemäiset purkit tuntuvat loppuvan, vaikka tuntuisi että vastahan sellaisen osti. Palasaippuat ovat mielettömän riittoisia ja käytän palaversioita kotona todella monessa asiassa.

Marseillesaippua – Tätä käytän käsienpesuun vessassa (myös taapero osaa käyttää), itsetehtyyn pyykkinpesujauheeseen, joskus käsitiskeihin ja raastettuna veteen lattioiden pesussa. Kun saadaan kaikki shampoot käytettyä pois kaapeista niin mies saa ostolakkon aikana hiusten ja vartalon pesuun marseillesaippuan.

Sheivaussaippua – Käytän Flow cosmeticsin sheivaussaippuaa yhdessä metallisen sheiverin kanssa. Betoniittisaven ansiosta höylä liukuu pehmeästi iholla ja sheivaussaippua myös vaahtoutuu mukavasti. En vaihtaisi pois! Yksi pala riittää meillä miehen kanssa yhdessä vuodeksi.

Palashampoo – Myöskin Flow Cosmeticsin palashampoo on ollut käytössäni jo pari vuotta. Olen välissä käyttänyt myös nestemäisiä luonnonkosmetiikan shampoota, mutta tykkään kyllä tästä palasta. Tämän kanssa käytän itsetehtyä hiushuuhdetta, joka korvaa hoitoaineen.

 

Lue myös: Palashampooseen vaihtaminen – käyttö & kokemuksia

8. Bambuhammasharja

Sen jälkeen, kun olen vaihtanut bambuiseen hammasharjaan en enää näe miksi käyttäisin muovista. Meillä koko perhe pesee bambuisilla hammasharjoilla. Taapero lasten versiolla. Lasten bambuinen hammasharja oli vauvana liian iso hänen suuhun, mutta nyt 1,5-vuotiaalle se on jo hyvä. Bambuhammasharjojen lisäksi markkinoilla on esimerkiksi ylijäämäpuun selluloosasta valmistettuja hammasharjoja.

Hammastahnana käytän The Humble CO fluorillista hammastahnaa ja taapero Urtekramin mint -hammastahnaa (fluoria 1000ppm)

Lue myös: Bambuinen hammasharja

 

9. Bees Wrap eli mehiläisvahakääre

Ensin en meinannut ottaa tätä tuotetta listalle, koska ajattelin tämän olevan ”turha”. Kuitenkin tajusin, että sitä se ei todellakaan ole. Käytämme nimittäin mehiläisvahakääreitä päivittäin. Ensimmäiset tekemäni kääreet alkavat olla tiensä päässä ja seuraavaksi otankin käyttöön kaupan valmiit, jotka olen saanut. Käytetään näitä mm. kulhojen ja vuokien päälle ”kansiksi”, hedelmille kuten puolikkaan avokadon kääräisen tähän ja laitan jääkaappiin.

 

Lue myös: DIY Mehiläisvahakääre

ALENNUSKOODI

Oletko kuullut aiemmin Happy Fish Shopista? He ovat uusi Happy Fish Shop on kotimainen verkkokauppa, joka myy täysin muovittomia tuotteita. He myös lähettävät verkkokauppatilaukset täysin muovittomasti. Olen iloinen ja innoissani, kun pääsin tekemään yhteistyötä heidän kanssaan ja antaa teille alennuskoodin.

 

Koodilla ROOSAHFS10 saat -10% alennusta normaalihintaisista tuotteista Happy Fish Shop -verkkokaupasta*

Koodi on voimassa 30.6.2020 asti.

 


LUE MYÖS:

Meidän perheellä alkoi vuoden ostolakko

Näitä ekopesuaineita käytämme

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

Kaupallinen yhteistyö: Happy Fish shop

4 kommenttia

 1. Sini kirjoitti:

  Kestehedelmäpussit on ihan uskomattoman käteviä! On kans ilo huomata, että kaupoissa on yleensä muovipussien lisäksi myös paperipusseja ja tätäkin kautta muovipussien käyttö vähenee.

  • roosa kirjoitti:

   Se on kyllä kiva, kun kaupoissakin ekologisuutta huomioidaan 🙂 Mutta kestohedelmäpussit silti best!

 2. Iida kirjoitti:

  Mulle tuli tässä flunssakaudella mieleen, että onko joku hyvä idea nenäliinojen korvikkeeksi? Onko nenäliinat sinulla Zero waste -tyyliin korvattu jollain itsetehdyllä kestoliinalla? Vauvan harsot saattaisi käydä siihenkin. Sain vinkin, että kotona ollessa voisi käydä niistämässä likapyykkiin, olen sitäkin kokeillut ?

  • roosa kirjoitti:

   Mä muistan lapsena, kun papalla oli sellaisia kankaisia nenäliinoja ja aina yks semmoinen kauluspaidan rintataskussa.<3

   Itse en sellaisia pieniä nenäliinoja käytä, koska niitä pitäis hakee koko ajan uus ja voi niistää vaan kerran 😀 Mutta yleensä käytän joko harsoa (jo lapsena muistan käyttäneeni, best!) tai sitten vanha, pehmeä t-paita on ihana<3 Kestotalouspaperitkin käy hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *