Hae
Roosa Blom

Ekologisempia valintoja kissan kanssa

Ekologisempia valintoja kissan kanssa

Sanotaan, että on todella epäekologista hankkia lemmikki tai lapsia. Ymmärrän kyllä hyvin pointit ympäristövaikutuksineen, mutta ainakin itselle nämä ovat asioita, joissa en mieti ekologisuutta. Maailmassa tulee aina olemaan lapsia ja lemmikkejä. Mikäli haluaisi elää täysin zero waste -elämää on se hankalaa kissan kanssa. Kuitenkin monilla valinnoilla voi vaikuttaa minkälaisen hiilijalanjäljen lemmikki jättää jälkeensä.
Meillä asuu 3-vuotias Muru-kissa. Hän on tavallinen maatiaiskissa, joka on haettu maalta ”navetan alta” 14 viikon iässä. Muru muutti ensin meidän kanssa kerrostalo kolmioon, jossa asui 2-vuotta kunnes ostimme omakotitalon maalta. Täällä olemme asuneet nyt vuoden. Muru on edelleen sisäkissa eikä kulje vapaana ulkona. Muru on maailman ihanin höppänä, joka jaksaa aina pitää seuraa kun olen kotona yksin.

Ruokinta

Meillä on syöty 6kk ikäisestä pelkästään raakaruokaa. Päädyin raakaruokaan alunperin terveydellisestä syistä. Faktahan on, että kissa on lihansyöjä ja sen ruokavalion pitäisi koostua yli 90% lihasta. Lisäksi hieman kivennäisaineita, luuta jne. Koirat ovat sekasyöjiä, mutta kissat eivät.  Kissojen purkkiruuat kuten Latz, Sheaba jne. sisältävät vehnää, sokereita ja paljon pelkkää höttöä. Lihapitoisuus on alle 10%. Maalaisjärkikin sen sanoo, ettei se ole hyväksi. Vääränlainen ruoka voi aiheuttaa mm. virtsakiteitä joka voi ilmetä kissan pissailuna väärin paikkoihin.
Raakaruokinnassa kissalle annetaan vain raakaa lihaa, luita, sisäelimiä ja lisäksi vitaminiit varmistamaan hivenaineiden saanti. Kuivaruokaa meillä ei ole tarjolla, koska ei ole mitään perusteltua syytä minkä takia kissalla täytyisi olla koko ajan ruokaa tarjolla eikä niiden ainesosat ole kovin järkeviä.
Olen kokenut raakaruuan ekologisimmaksi vaihtoehdoksi, koska kissa syö määrällisesti vähemmän kuin purkkiruokaa, koska pystyy hyödyntämään lähes kaiken ruuasta. Meidän 3,5kg kissa syö raakaruokaa 100-150g päivässä kun taas Latz-purkkien suositus on 1 purkki eli 400g päivässä. Herkkuina meillä on 100% pakastekuivattua kanaa tai muuta vastaavaa. Murun suurinta herkkua on mm. sisäelinseokset ja sydän.
Lihat ostan eläinkaupasta kuten Musti & Mirri. Ostan 500g pakastettuja pötköjä, jotka valitettavasti on muoviin pakattuja, mutta muovikääre on kuitenkin aika pieni. Joskus ostan myös 100% lihaa olevia pullia kuten MUSH tai ruokakaupoissa löytyy myös raakalihapullia eläimille. Monet saattavat olla tarkoitettu koirille, mutta ainesosaluetteloa katsomalla kissalle sopivat samat 100% lihaa olevat pullat. Osassa kuitenkin saattaa olla kasviksia, älä valitse niitä. Raakaruokinnasta kiinnostuneiden kannattaa lukea mm. tämä postaus.
Jätettä syntyy siis yhden kissan kanssa noin 1-2 pientä muovikäärettä viikossa.

Hiekka & hiekka-astia

Ruuan lisäksi kissa tarvitsee tietenkin hiekka-astian ja hiekkaa. Hiekka-astiana meillä on käytössä Prismasta ostettu muovilaatikko, johon olen leikannut sivuun pienen aukon helpottamaan hiekkalaatikkoon kulkemista. Toki sopivankokoisia muovilaatikoita voi löytyä kaapin perältä valmiiksin.
Hiekkana olen käyttänyt Ever Cleaniä, koska se pitää kaikki hajut poissa eikä meillä ”haise kissalle”. Moni onkin vasta kissan kiipeilypuun tai muun nähtyään kysynyt, että onko meillä kissa. Hiekka on laadukasta ja en koskaan vaihda koko hiekkaa. Hiekkalaatikon pesun yhteydessä vain lisään hiekkaa.  Lisäksi kyseinen hiekka on todella, siis todella riittoisaa. Yksi paketti kestää meillä pari kuukautta ja on pakattu pahvipakkaukseen.
Olen kokeillut myös Cat’s Best Ökoplus -puuhiekkaa, mutta kokemusta ei ole paljoa. Vaikutti olevan ihan hyvä. Meillä vain kissan jaloissa hiekkaa kulkeutui enemmän kuin Ever Cleanin kanssa. Puupelleteistä itselläni ei ole kokemusta, mutta ne ovat ekologisia ja edullisia. Niitä saa isoissa säkeissä mm. rautakaupoista. Isot säkit on pakattu usein muoviin.
Meillä käytössä siis Ever Clean, joka ei ole ekologin, mutta siitä ei synny pakkausjätettä. Pahvipakkauksen poltamme.

Lelut ja aktiviteetit

 
Muru on todella aktiivinen kissa. Leluja löytyy ehkä 15 kappaletta. Olen itse ostanut muutaman pallon, hiiren ja keppilelun. Muut lelut Muru on saanut lahjaksi. Pääasiassa hiiriä ja palloja. Muru tykkää leikkiä leluillaan, mutta jotenkin ne päätyvät aina nopeasti sohvan alle. Kuitenkin parhaita leluja ovat pahvilaatikot, erilaiset pussit, pillit, korvatulpat, tampoonit jne. Lelujen lisäksi kotona löytyy ikkunalautoja, joka huoneesta ja lintuja ihmetellään usein. Ikkunalautojen lisäksi meillä on pöytiä, hyllyjä ja kiipeilypuu josta pääsee hyppimään eri paikkoihin. Vaikka varsinaisesti emme ole kissaa varten mitään huonekaluja tai hyllyjä laittaneet.
Aktivoin Murua myös tekemällä temppuja. Muru osaa antaa tassua, mennä kyljelleen, antaa pusun ja monta muuta temppua. Palkinnoksi saa pakastekuivattuja kananpaloja. Kesällä myös ulkoilemme valjaissa. Muru osaa kulkea valjaissa nätisti ja käymme välillä pienillä lenkeillä tai pyörimme pihassa. Joskus laitan Murun flexin omenapuuhun kiinni ja Muru pääsee kyttäilemään ja metsästämään mm. myyriä. Muru osaa olla menemättä solmuun ja hyvin nätisti. Koskaan kuitenkaan en jätä ilman valvontaa. Mutta samalla voin itse vieressä vaikka kitkeä rikkaruohoja. Talvisin Muru viihtyy kylmällä verannalla, joka vastaa lasitettua parveketta.
Kissan aktivointiin ei tarvitse ostaa kalliita leluja ja härpäkkeitä. Oma aktiivisuus on tärkeää sekä tietenkin kissalle on helppo tehdä erilaisia leluja ja viritelmiä. Ideoita itsetehtyihin kissojen leluihin löytyy täältä. Usein myös leluiksi kelpaa tennispallot, kepit tai muut ihan yksinkertaisimmat, tavalliset tavarat.
Tähän mennessä en ole kyllä kokenut lemmikkiä meille mitenkään hirveän epäekologiseksi. Meillä jätettä syntyy ainoastaan ruuista.
Millaisia ekologisia valintoja te olette tehneet kissan kanssa?

Lue MYös:

DIY Kestohedelmäpussi

Meidän perheellä alkoi vuoden ostolakko

Näitä ekopesuaineita käytämme

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *