Hae
Roosa Blom

Kerrostaloasunnon pintaremontti – katso ennen ja jälkeen kuvat

Kerrostaloasunnon pintaremontti

Ostettiin heinäkuussa meidän eka sijoitusasunto. Asunto oli aikalailla alkuperäisessä kunnossa eli 1970-luvun alkupuolelta. Ollaan  aiemmin toteutettu samanlainen pintaremontti, kun ostimme ensiasuntomme. Se oli myös alkuperäisessä kunnossa 1970-luvulta. Vaihdoimme lattian, keittiön, maalasimme seinät ja kaappien ovet. Ainoastaan kylpyhuoneeseen emme koskeneet. Alle 2 kuukaudessa saimme remontin valmiiksi. Jos ei kävisi töissä ja käyttäisi ajan vain remonttiin saisi homman pakettiin kuukaudessa.

Ennen -kuvat on otettu puhelimella. Ne on otettu heinäkuun lopulla, kun ikkunoista tulvi valoa. Jälkeen -kuvat taas on remontin valmistuttua juuri ennen, kuin vuokralainen muutti sisään lokakuun alussa. Silloin valoa ei todellakaan tulvinut ikkunoista. Pintaremontilla myös koko asunnon yleisilme muuttui paljon valoisammaksi.

Kun lähdimme remppaamaan meillä oli muutamia kriteerejä ja visio remontista. Tekisimme kerralla pintaremontin koko asuntoon (paitsi kylpyhuoneeseen). Remppaisimme asunnon moderniksi ja viihtyisäksi. Sellaiseksi, että itsekkin siellä tykkäisi asua. Värimaailma ja tyyli pidettäisiin neutraalina, joka olisi ”kaikkien makuun” sopiva. Kaikessa emme valitsisi vain halvinta ratkaisua, mutta pyrkien kuitenkin tekemään remontin budjettimme sisällä. Olimme laatineet budjetiksi 10 000 euroa, joka riitti hienosti. Viimeksi samankokoinen asunto (ensiasuntomme) remontti maksoi 8 000 euroa ja teimme kaiken työn itse tai ystävien ja sukulaisten avustuksella.

 

Ennen remonttia

Keittiö

Makuuhuone (kaksi samanlaista vierekkäin)

Olohuone

Eteinen (kuvattu ulko-ovelta)

Asunto oli alkuperäiskunnossa. Lattiassa oli koko asunnossa muovimatto. Seinät oli osittain maalattu ja osittain tapetoitu. Tapetit olivat jo huonokuntoisia, repsottivat tai niihin oli aurinko polttanut huonekalujen ja taulujen paikkoja. Samoin muovimatossa oli paikoitellen reikiä tai se repsotti. Keittiö oli muuten hyväkuntoinen, mutta ei yhtään moderni ja hyvin epäkäytännöllinen. Kuvassa ei näy, mutta vasemmalla olevalla tason alla oli vain reunassa kapea kaappi ja muuten tyhjää. Keittiöön ei ollut mahdollista muokata niin, että sinne olisi saanut astianpesukonetta ja kaappitilaa ei ollut hyvin. Koska kyseessä on kolmio oli todennäköistä, että vuokralle muuttaisi lapsiperhe. Halusin ehdottomasti panostaa keittiöön, koska se on iso asia kodin viihtyvyyden ja arjen toiminnan kannalta.

Ainoa asia mitä säästimme oli makuuhuoneiden ja eteisen kaapistot sekä vaatehuonehyllyineen.

 

Valmis asunto

Olohuone

Makuuhuone (toinen samanlainen vieressä)

 

Eteinen

Keittiö

remontin jälkeen

Koko asunnon ilme muuttui remontin myötä paljon valoisammaksi. Aina remontin jälkeen on hämmästyttävää millaisen lopputuloksen saa pelkästään jo lattian vaihtamalla ja seinien maalauksella. Keittiöremontti tekee myös valtavasti lisää. Pintaremontti oli helppo tehdä ja teimme sen pääasiassa itse sekä meillä oli ajansäästämisen takia yksi palkattu henkilö tekemässä remonttia myös.

Seinät maalasimme valkoiseksi, koska se on helppo vaihtoehto. Ajattelimme, että jos vuokralainen haluaa niin hän saa maalata seiniä omaan tyyliin sopivaksi. Tapetteja en vuokra-asuntoon laita sillä ne on epäkäytännöllisiä. Jos yksi kohta tapetista repeää tai muuten vioittuu joutuu koko huoneen tapetit vaihtamaan. Maalaaminen ja kittaaminen on paljon yksinkertaisempaa ja helpompaa.

Lattiaan valittiin laminaatti. Ollaan omiin asuntoihin myös käytetty laminaattia ja valittu laminaatti, joka maksoi alle 10€/m2. Ne ovat olleet omien kokemuksien mukaan kestäviä. Laminaatissa on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde ja se sopi meidän budjettiin. Laitettiin koko asuntoon ruskea, hieman harmaaseen taittava sävy.

Eteisen ja makuuhuoneiden kaapistojen rungot säästettiin, koska ne olivat hyväkuntoiset. Ovet maalattiin ja vetimet vaihdettiin. Kaapistojen rungot olivat onneksi valkoiset. Ovet olivat samanlaiset kuin alkuperäisessä keittiössä eli tasaiset ja ruskeat. Ne on helppo maalata.

Keittiöremontti

Keittiöremontti lohkaisi isoimman osan budjetistamme. Onnistuimme toteuttamaan keittiöremontin kuitenkin edullisesti ja muutamilla pienillä jutuilla sai hinnasta tiputettua muutaman tonnin pois. Keittiön ostimme Ylijäämä varastolta. Älkää antako nimen hämätä, sillä kyseisestä yrityksestä voi tilata juuri omien mittojen ja suunnitelmien mukaisia keittiöitä, samanlailla kuin keittiökalustefirmoista. Hinnat on vain edullisempia ja laatu yhtä hyvää. Tilasimme keittiön kasaamattomana. Keittiö on helppo kasata itse. Jokainen kaapisto tulee omassa pahvilaatikossa ja se ei vaadi kummempia taitoja. Meidän 2,5-vuotias lapsikin naputteli vasaralla taustalevyjä kiinni. Kokoomiseen meni 2 aikuiselta 2-3 tuntia aikaa ja säästöä syntyi 500-700 euroa. Myös rahtikulut on edullisemmat, kun keittiö tulee kasaamattomana tai sen voi myös ilmaiseksi usein noutaa pakettiautolla varastolta.

Keittiössä ei valittu kaikista halvimpia ratkaisuja, koska halusin keittiön olevan toiminnallisesti hyvä. Sellainen, kuin olisin omaan keittiööni tehnyt. Keittiöön valittiin mattavalkoiset, vetimettömät ovet ja vaalea puinen laminaattitaso. Kaikissa ovissa ja laatikoissa on hidastimet. Alas halusin ehdottomasti vetolaatikot enkä alakaappeja. Vihaan alakaappeja, joista on hankala ottaa tavaroita ja hyvin epäkäytännöllisiä. Roskiskaappi oli myös sellainen josta en suostunut joustamaan. Halusin roskiskaapin, jossa roskikset tulevat vetämällä ulos ja roskat on helppo vain laittaa oikeisiin astioihin. Vihaan sellaisia, jossa täytyy eka avata kaapin ovi ja sitten vasta vetää roskivaunu ulos. Ylös valitsin mikrohyllyn, jotta mikro ei veisi tilaa pöytätasolta. Vetolaatikot sekä roskiskaappi olivat hieman kalliimpia vaihtoehtoja ja halvemmat vaihtoehdot olisivat olleet alakaapit ja kuvailemani vedettävä roskivaunu. Ajattelin myös keittiössä sitä, että jos myymme asunnon joskus (ei ole suunnitelmissa, mutta never say never) on asunto remontoitu järkevästi.

 

Kodinkoneiden valinta

Uusimme keittiöön kaikki kodinkoneet paitsi jääkaappipakastimen. (Kuvissa mikro on vuokralaisen oma) Se oli uudehko ja siistikuntoinen, joten jätimme sen ja säästimme siinä 400-500 euroa. Keittiöön tuli erillisuuni ja -liesi. En laittaisi edes muita, koska se säästää älyttömästi siivouksessa. Tavallisten uunien siirtäminen ja sieltä väleistä siivoaminen on ärsyttävää. Uuni, liesi, liesituuletin ja astianpesukone ostettiin Verkkokauppa.comista. Meillä kävi tuuri ja uuni löytyi näytekappaleena. Se oli täysin ehjä ja sisälsi takuun, mutta hinta oli yli 100 euroa halvempi.

Valaisimiksi valitsimme tuollaiset tavalliset, koska tarvitsimme pistorasioita. (Ei nyt niin nätit, mutta menkööt) Sähköjä ei pystytty vetämään järkevästi ja se olisi vaatinut enemmän työtä, joten päädyimme tähän ratkaisuun. Välitilassa on Bauhauksesta löytyneet kaakelit, jotka maksoivat 8€/m2. Yllätyin siitä, että välitilaan oli halvempi laittaa kaakelit kuin välitilanlevy. Levyjä näkyy nykyään paljon, mutta mielestäni ne ovat suhteettoman kalliita.

Keittiön kokonaishinnaksi tuli noin 4 500 euroa. Omaan korvaani se ei kuulosta kovin suurelta summalta siihen nähden mitä sillä saatiin. Se sisälsi kuitenkin kaiken keittiöön liittyvän (pl. jääkaappipakastimen) aina kaapistoista kodinkoneisiin ja valaisimista putkitöihin.

Mitä mieltä olet lopputuloksesta?


LUE MYÖS

Parhaat ruokapaikat Kolilla – paikallista ja lähiruokaa

Kestovaipat – vinkkejä käytettynä ostamiseen

Sähköautolla talvella Kolille

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

5 kommenttia

 1. Outi Karita kirjoitti:

  Tuli kyllä paljon valoisampi!

  Outi Karita
  https://outikarita.vaikuttajamedia.fi

 2. Erkki kirjoitti:

  Hei, onpas hyvännäköinen lopputulos

  Miten teitte vanhan muovimaton kanssa jätittekö paikoilleen? Ja löytykö asbestia?

  Vähän samantyylinen projekti tulossa itselle

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos!

   Vanha muovimatto poistettiin ja sitä suositellaan poistettavaksi aina. Ei löytynyt asbestia. Itselläni kokemus useammasta 70-luvun asunnosta jossa muovimatot ja ikinä ei ole omalle kohdalle sattunut asbestia. 🙂 Testaaminen toki on edullista. Jos asbestia olisi löytynyt niin varmaan olisimme jättäneet uuden lattian alle.

 3. Owwi kirjoitti:

  Mistä keittiöremppa oli? Entä suunnittelu? Kaapistot?

  • roosa kirjoitti:

   Keittiö on ostettu Hämeenlinnan Ylijäämävarastolta. Olen keittiön suunnitellut itse ja se asennettiin ja koottiin itse. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *