Hae
Roosa Blom

Helppo vaippa koko vaippaiäksi

Nopeasti kasvava vauva tuo haasteita. Pitäisi esimerkiksi osata ennakoida koska siirrytään seuraavaan vaatekokoon. Kun hetki koittaa tuntuu se tulevan täysin yllätyksenä tai sitten ennakkoon ostetut vaatteet ovat ihan vääränlaisia ja epäkäytännöllisiä. Onhan se nyt eriasia onko kyseessä vastasyntynyt, joka vain käytännössä makoilee vai ryömivä puolivuotias. Sama on vaippojen kanssa. Pitäisi osata jo ennakoida seuraavaa vaihetta, vaikka kokemusta tai tietämystä esikoisen kanssa on vain mitä siihen asti on kertynyt. Eikä sitä tiedä millainen tai minkäkokoinen vauva on viikon tai kahden kuukauden päästä. Ensin painoa tulee reippaammin ja jossain vaiheessa se hidastuu. Hankala arvioida tuleeko seuraavana kuukautena painoa kilo vai 50 grammaa.

 

Helppous, helppous ja helppous – tärkein asia

Sanon tämän jokaisessa postauksessani, mutta kestovaippailussa ja vauva-arjessa arvostan helppoutta. Kestovaippailun ei tarvitse olla vaivalloista ja hankalaa. Sen pitäisi olla vain normaali ja helppo asia eikä vaikeampaa kuin kertakäyttövaippojen kanssa. Eikä se olekkaan! Toki kestovaippailusta saa hifistellä niin paljon kuin vaan haluaa, mutta jos haluaa päästä vain helpolla niin sekin onnistuu. Vaikka itse olen ”vähän” innostunut kestovaippailusta ja ostelen erilaisia vaippoja testatakseni niin en ole ainut vauvamme vaipanvaihtaja. Mies vaihtaa ihan yhtälailla ison osan vaipoista. Hän ei ollut raskausaikana innostunut kestoilusta, mutta nykyään pitää ihan yhtä helppona ja tavallisena asiana. Olenkin siis todennut, että meidän perheessä tarvitaan vaippoja, jotka voi vaan ottaa ja pukea. Siksi all-in-one -vaipat eli aio vaipat ovat olleet meidän perheelle paras valinta.

All-in-one -vaipoissa on nimensäkkin mukaisesti kaikki yhdessä paketissa. Ei tarvitse muuta kuin ostaa aio-vaippa ja käyttää. Imut ja muut on ajateltu puolestasi ja valittu parhaimmat ja yhteensopivimmat materiaalit. Siis niin helppoa! Kotimaisissa vaipoissa on usein tasku, jossa on ulosvedettävä imuosa. Näin vaippa kuivuu hieman nopeammin ja taskuun voi tarvittaessa laittaa lisäimua. All-in-one -vaippojen miinuspuoli on verrattuna taskuvaippoihin, että ne kuivuvat hitaammin. Usein noin 12-24h riippuen vaipasta. Tämä ei ole ollut meille ongelma vaan olen ottanut sen huomioon vaippamäärissä ja meillä on vaippoja hieman enemmän. (Tirsokkaan aio-vaipat kuivuvat huomattavasti nopeammin. Alempana lisää.)

Vaippaviidakosta selvityminen

Vaippojen koot usein myös aiheuttavat päänvaivaa. Kauanko tämä koko menee ja koska pitäisi ostaa seuraavaa? En tiedä miksi, mutta aluksi one size eli yhdenkoon vaipat kuulostivat korviini jotenkin hankalilta. Onneksi kuitenkin nopeasti tajusin, että nehän ovat nerokkaita. Vaipan voi säätää aina sopivan kokoiseksi eikä tarvitse miettiä kokoajan uusien vaippojen ostamista isommassa koossa. Yhdenkoon vaipoissa koko säädetään korkeussuunnassa neppareiden avulla. S-koossa alimmat ja ylimmät nepparit ovat vastakkain, M-koossa keskimmäiset ja ylimmät nepparit yhdistetään ja L-koossa nepparit ovat auki.

Käytimme ekat kaksi kuukautta ImseVimsen flanelletteja ja kuorivaippoja. Ne olivat hyvä valinta ihan vastasyntyneellä. Kun ne jäivät pieneksi alle kahdessa kuukaudessa olin ihan pulassa! Ostin vain hätäpäissäni jotain vaippoja, jotka vaikuttivat hyviltä. Tein ihan hyvät kaupat, mutta sitten tuli ajatus; kauanko tämä koko on sopiva ja koska pitää ostaa isomman kokoisia? Pitäisikö nyt jo ostaa jemmaan isompaa kokoa? Jääkö muutkin vaipat pieneksi yhtä nopeasti?

 

Jos jotain tekisin toisin, ostaisin vain näitä vaippoja

Nyt huomaan, että paras valinta olisi yhdenkoon aio-vaippa. Kaikki samassa paketissa ja aina säädettävissä vauvalle sopivan kokoiseksi. Tuntuu että yhdenkoon vaipoista saa usein paremmin istuvampia kuin vaipoista, jotka ovat vain tiettyä kokoa. Ja onhan se nyt helppoa kun samat vaipat menevät koko vaippaiän.

Sain blogin kautta Tirsokkaan vaippoja. Kaikki saamani tuotteet olivat yhdenkoon. Pakettiin kuuluu aio-*, kuori-* ja sisävaippa*. Tirsokkaan vaipat valmistetaan Juvalla. On aina hienoa, kun löytyy tälläistä kotimaista osaamista! Tirsokkaan vaipoissa on yksi selkeä erilaisuus muihin kotimaisiin kestovaippoihin verrattuna. Tirsokas käyttää yksinoikeidella Suomessa valmistettua Muru-kangasta. Muru-kangas on kädessä ihanan pehmeä ja pysyy pesusta toiseen pehmeänä. Vaipoissa käytetään muutenkin mahdollisimman pitkälle kotimaisia materiaaleja. Tarrat ovat laadukkaita Applix-tarroja ja nepparit KAM-neppareita. Ne on todettu kestovaippailussa kestäviksi ja kestävät myös 90 asteen keittopesut ongelmitta.

 

Yhdenkoon all-in-one -vaipat

Tirsokkaan yhdenkoon All-in-one -vaippa* on loistava. Siinä on neppareilla kiinnitettävä imu. Tällöin vaippaosa ja imu pestään ja kuivataan erillään joka nopeuttaa kuivumista huomattavasti. Vaippa ja imu kuivuvat yhtä nopeasti kuin taskuvaipat! Kuivuttuaan imu laitetaan vaan neppareilla kiinni vaippan sisälle. Neppareiden ansiosta imu pysyy hyvin paikallaan. Ilman imua vaippaa voi käyttää tavallisena taskuvaippana. Imu on tuplapitkä ja siinä on 3. kerrosta bambuhamppua eli yhteensä taitettuna 6. kerrosta imua! Vaippa on mukavan ohut, mutta silti todella imukykyinen. Itse tykkään bambuhamppu-imuista eniten. Ne ovat mielestäni hyvin imukykyisiä ja toimivat yksinään. Imuteho paranee käytönmyötä, mikä on hyvä asia. Tästä syystä imua kannattaisi pestä useita kertoja ennen käyttöönottoa. Meillä ainakin ihan uutena vaippa falskasi tästä syystä, mutta asia korjaantui kun imua pesi muutamia kertoja lisää.

Yövaippana olen käyttänyt Tirsokkaan sisävaippaa* ja päällä kuorivaippaa*. Molemmat ovat one size eli säädettäviä. Tämän olen todennut todella käteväksi, kun kuoren voi säätää sisävaipan paksuuden mukaan sopivaksi. Tirsokkaan sisävaippa on ollut loistava. Olen lisännyt vaippaan tuplapitkän 3krs bambuhamppu-imun eli 6krs lisäimua. Olen käyttänyt vaippaa 2-3 kuukauden iästä alkaen öisin ja sama vaippa on edelleen 7kk iässä käytössä. Nyt viime viikolla otin käyttöön M-säädöt eli vaipassa on vielä paljon kasvun varaa.

Jos siis hankkisin vaipat taas uudestaan ostaisin vain säädettäviää yhdenkoon vaippoja. Mielellään all in oneja, koska ne ovat vain helppoja. En aloittaisi ollenkaan tätä jatkuvaa osto- ja myyntirumbaa. Olisi niin helpottavaa, kun samoilla vaipoilla pärjäisi koko ajan.

Mitkä ovat olleet teidän suosikki kestovaipat?

*-merkityt tuotteet saatu

4 kommenttia

 1. Oona kirjoitti:

  Meiltä löytyy paljon äitiyspakkauksessa aikaisemmin olleita vaippoja.
  Lemppareita on violetit aio:t (löytyy myös pari eri kuosillista) ja valkoiset imsevimse aio:t alkavat jäädä korkeudesta piakkoin pieniksi, näistä löytyykin saman mallinen mutta isompi joka sekin on nytten samaan aikaan käytössä.
  Villahousut toimivat parvekepäikkäreillä varmistuksena vaipan päällä.
  Näillä perjaatteessa pärjäisi, mutta ?

  Lisäksi on paljon taskuvaippoja. Vihreitä ja violetteja Pilviä. Samaan kastiin löytyy Fuzzibunzia, Omenaa, Sunbabyä ja Muksut merkkisiä. Näihin käytän kuivaliinoja, puuvillaa, villaa, bambu ja/tai hamppu imuja ja taittoja. Jokunen frofee ja minkee imukin tuossa pyörii (Mikrokuidut ei kuulu lemppareihin imumateriaalina ja zorbia en ole edes koskaan kokeillut)

  Ronjan ja Roopen sisävaippa tuplaläpillä on ihana vaippa, niin kuosillisesti kuin käytössäkin

  Lähes nollabudjetilla vaippojen kanssa olen ollut liikenteessä. Kuminauhakuolleita on ollut paljon ja ne olenkin antanut surutta jolle kulle korjaus taitoiselle. Tämän takia vaippojen vaihtuvuus onkin ollut suurta.

  • roosa kirjoitti:

   Äitiyspakkauksen vaipat on kyllä hyviä ja niitä löytyy hyvin! Vaippoja voi kyllä jos jaksaa nähdä vaivaa niin löytää lähes ilmaiseksi. Hyviä löytöjä oot tehnyt 🙂

 2. Odottaja kirjoitti:

  Hei,

  Kiitos kestovaippa postauksista, ne on tuoneet paljon tietoa varsinkin kuin koittaa seikkailla tulevassa vaipparumbassa vasta ajatuksen tasolla. Nyt odotusaikana olen pitänyt yhden-koon vaippoja hankalina. Meneekö koko napitukset miten saattuu? Voiko ne napittaa valmiiksi jo pesun jälkeen?

  Ja suurin syy, miksi olen jättänyt yhden-koon vaipat heti pois ajatuksista, on se, että jääkö taitokset näkyviin? Eli näkyykö ne vaatteiden alta ja näyttääkö vauva siltä, että nyt on puettu vähän liian suuri vaippa pieneen vartaloon? Ainakaan kuvissa ei näytä hassummalta.

  • roosa kirjoitti:

   Heippa!

   Kiva, että postauksista on löytynyt apua 🙂 Tosiaan yhdenkoon vaipat eivät näytä siltä, että vauva olisi puettu liian suureen vaippaan. Ainakaan meillä taitokset ei näy läpi. Legginssien kanssa voi mikä tahansa kestovaippa näkyä hieman ulospäin, mutta meillä housut + tavallinen body niin ei mitään huomaa. 🙂 Itse täytän ja nepitän vaipat aina pesun jälkeen valmiiksi ja laitan odottamaan vaan käyttöä. Yhdenkoon vaipat ovat hyviä yleensää muutaman kuukauden ikäisestä alkaen. Ihan pienelle ne voi olla liian suuria. Pikkuiset vastasyntyneet ovat hieman ruipelojalkaisia joten sisävaippa + kuorivaippa/villahousut on usein paras yhdistelmä ensimmäisiksi kuukausiksi.

   Ihanaa odotusaikaa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *