Hae
Roosa Blom

10 ekologista ja eettistä urheiluvaate-merkkiä

Tasaisin väliajoin eri ekoryhmissä keskustellaan urheiluvaatteista. Tuntuu, että vastaus on joko ostaa käytettyä tai ostaa harkitusti uutta. Ekologisia brändejä esitellään hyvin vähän. Olin itse siinä uskossa, että ekologisia treenivaatteita ei ole. Tai paras mahdollisuus on joko ostaa käytettynä tai Suomessa valmistettua. Itse en ole kauhean urheilullinen ja urheiluvaatteet ja -välineet ei minua kiinnosta. Siksi myöskään en ollut aiemmin jaksanut selvittää asiaa, kunnes aloitin tämän postauksen tekemisen. Hauskaahan oli, että postauksen julkaisua edeltävänä päivänä nousi taas tämä urheiluvaate-keskustelu Facebookin ekoryhmissä.

Tähän postaukseen olen koonnut sellaisia brändejä, jotka ovat ekologisia ja eettisiä. Molempien kriteerejen täytyy täyttyä, jotta on päässyt listalleni. Osa merkeistä on suomalaisia ja kaikki vähintään sellaisia, jotka toimittavat Suomeen.

Jos tämä postaus saa suosiota aion tehdä jatko-osan ulkoiluvaatteista, jos hankinnassa on esimerkiksi vedenpitävä ulkotakki. Entä kiinnostaisiko urheiluvälineistä samalla ajatuksella?

 

Osta käytettynä

Urheiluvaatteita löytyy myös jonkinverran käytettynä ja se onkin fiksutapa ostaa niitä. Aina on järkevintä käyttää jo tuotetut tuotteet loppuun ennen uusien ostamista. Urheiluvaatteita löytyy käytettynä esimerkiksi erilaisista Facebook-ryhmistä tai joskus voi bongata tavallisilta kirpputoreilta.

 

Ekologisia ja eettisiä urheiluvaate -brändejä

Girlfriend collective

Ensiksi täytyy sanoa, että rakastan heidän kuviaan ja mallejaan. Heillä on aidosti erilaisia naisia kuvissa; kokoisia, näköisiä, ikäisiä ja eri etnisistä taustoista. Mutta just siks niin upeita ja helposti löhestyttävä yritys. Mutta yritys on todella vastuullinen ja ekologinen niin tuotannossa kuin materiaalien valinnassa.

Tuotteet ommellaan tanskalaisen perheen omistamassa tehtaassa Taiwanissa. Tehtaalla on SA8000 -sertifikaatti, joka takaa mm. reilut työolot, hyvät palkat, terveysvakuutus ja terveystarkastus, ylitöistä maksettavat korvaukset ja monia muita hyviä asioita.

Materiaalina käytetään kierrätetyistä muovipulloista valmistettua kierrätettyä polyesteria. Kangas valmistetaan Taiwanissa sertifioidulla tehtaalla, joka ottaa huomioon ympäristön, ihmisoikeudet ja laadun työssään. Lisäksi he käyttävät kierrätettyä nailonia, jota saadaan kalastusverkoista.

Yrityksellä on seuraavat sertifikaatit: Bluesign, SA8000 – Eettinen vaateteollisuus, Öko-Tex – Turvalliset ja myrkyttömät tekstiilit, GRS – Global Recycling Standard

Yrityksen vastuullisuudesta voit lukea lisää täältä.

Tuotteita myy Suomessa mm. Weekendbee

Népra

Népra on suomalainen ekologinen ja eettinen urheiluvaate-merkki. Sen tuotteet testataan CrossFit-olosuhteissa, joten ne ovat myös tehty laadukkaiksi ja kestäviksi. Aktiiviurheilutuotteet suunnitellaan Suomessa ja ommellaan Virossa. Kankaana urheiluhousuissa käytetään päämateriaalina kierrätettyä polyamidia, joka on valmistettu maasta ja merestä kerätyistä pulloista. Kangas valmistetaan Italiassa. Koko tuotantoketju halutaan pitää lyhyenä ja läpinäkyvänä.

Lisätietoa läpinäkyvyystä täältä.

Rubymoon

Rubymoon ”Gym to swim” on voittoa tavoittelematon. He lahjoittavat 100% tuotoistaan naisille lendwithcare.org-sivuston kautta ja tähän mennessä ovat auttaneet yli kuutta sataa naista ja heidän perheitään. Tästä ei voi muuta kuin nostaa hattua ja ihailla.

Uimapukujen ja urheiluvaatteiden kankaissa käytetään ECONYL® nailon- lankaa, joka on valmistettu käytetyistä kalastusverkoista ja muista kierrätetyistä materiaaleista. Lisäksi kankaissa käytetään jätteitä vähentäviä painatus- ja värjäystekniikoita, sertifioitua Oekotex:ia ja vegaanisia periaatteita.

Rubymoon on sitoutunut kumppani healthyseas.org:in kanssa, ja sitä kautta sa uusiokäyttöön meressä ajelehtineita verkkoja ja mereen jätettyjä ”haamu”-verkkoja. Mereen jätetyt ”haamu”-verkot muodostavat jopa 48% Tyynen valtameren jätepyörteestä, jota ollaan myös joskus kutsuttu maailman suurimmaksi kaatopaikaksi. Verkot tappavat meressä asuvia eläimiä heidän sotkeutuessaan niihin.

Rubymoonin tuotteita voi ostaa esimerkiksi Weecosista.

Njálla

Suomalainen Njálla suunnittelee joogavaatteita. Heidän taideprintit on pohjoisen luonnon inspiroimia. Tuotteet kaavoitetaan ja suunnitellaan Suomessa. Tuotteet valmistetaan Kiinassa tehtailla, joissa noudatetaan työehtosopimuksia, riittävää palkkausta ja vastuullisia työolosuhteita. Njállan koko toiminnan kulmakivi ja perusta on vastuullisuus. Siksi he vaativat sitä kaikilta toimijoiltaan ja varmentavat tätä kansainvälisten kolmansienosapuolien myöntämillä sertifikaateilla. Itse kangas on valmistettu kierrätetystä muovista (recycled P.E.T).

Lisätietoa vastuullisuudesta täältä.

People Tree

People Tree on eettisen ja kestävän muodin pioneeriyritys, joka on perustettu 1991. People Tree on myös ensimmäinen vaateyritys, jolle on myönnetty World Fair Trade Organisation, WFTO-merkki. People Tree julkaisi ensimmäisenä kehitysmaissa valmistetun vaatemalliston, joka ansaitsi Global Organic Textile Standard, GOTS-sertifikaatin. Nämä sertifikaatit takaavat Peoplen Treen omistautumisen Reilun kaupan periaatteisiin. People Tree on tunnettu yhteistyöstään kansainvälisten suunnittelijoiden kanssa, tavoitteenaan yhdistää kestävä vastuullisuus ja laatudesign malliston luomisessa. Yksi esimerkki on yhteistyöstä Emma Watsonin kanssa luotu vaatemallisto,

People Treeltä löytyy tavallisen vaatemalliston lisäksi urheiluvaate-valikoima. Heidän urheiluvaatteet on valmistettu Intiassa. Materiaalina on 95% sertifioitu Reilun kaupan luomupuuvilla.

Tuotteita löytyy mm. Weecosin verkkokaupasta

Arctic Flamingo

Arctic Flamingo on suomalaisen Inkeri Glovan perustama yritys Saksassa. Yrityksen ideologia on olla pieni, hidas ja ei koskaan ylituotettu. Arctic Flamingo onkin mikro-yritys ja haluaa pysyä sellaisena. Valikoimiin kuuluu eettisisesti ja ekologisesti tuotettuja joogavaatteita. Tuotanto on haluttu pitää lyhyenä ja läpinäkyvänä. Kangas valmistetaan Sloveniassa ja Italissa ja kaikki muu tuotanto Saksassa. Kaikki legginssit ompelee rouva Stieglitz Sachsenissa, Saksassa. Materiaali on ECONYL® ja se on valmistettu merestä kerätyistä hylätyistä kalastusverkoista ja muusta nailonjätteestä. He postittavat tuotteita kaikkialle maailmaan.

Erityismaininta täytyy antaa vielä verkkokaupassa olevalle ”2nd Life Leggins” -osastolla, jossa myydään paitsi tuotannossa tulleita 2. laatuisia tuotteita myös käytettyjä legginssejä.

Lisätietoa läpinäkyvyydesta ja tuotannosta täältä.

Go us u.r.

Go us u.r. on belgialainen merkki, joka suunnittelee vegaanisia vaatteita ja kauneustuotteita meneville naisille. Heidän urheiluvaatteensä on valmistettu kierrätetystä polyamidista, jossa on suojakerroin 50+. Jokainen urheiluvaate on valmistettu Portugalissa. Yritys lahjoittaa jokaisesta myydystä tuotteesta 1 euron tyttöjen ja naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen ympäri maailmaa tekemällä yhteistyötä W4: n, Women’s WorldWideWeb kanssa.

Tuotteita voi ostaa ainakin Weecosista.

Monique Rotteveel

Monique Rottelveel valikoimiin kuuluu surffaus- ja joogavaatteet. Tuotteiden printit on suunnitellut Monique. Yrityksen varasto sijaitsee Alankomaissa ja koko tuotanto on Euroopan sisällä. Kangas on kierrätetyistä muovipulloista valmistettua ja tehty Italiassa. Tuotteet ommellaan pienessä perheyrityksessä Bulgariassa, joka on erikoistunut urheiluvaatteiden ompeluun jo yli 20 vuotta. Ompelimo sijaitsee kauniilla paikalla Vitosha-vuoren juurella, jossa yrityksen johto vierailee säännöllisesti.

Yritys on myös 1% for the Planet -jäsen ja lahjoittavat 1% jokaisesta ostoksesta merien siivoamiseen. Lisäksi yritys lähettää ja pakkaa kaikki tuotteet muovittomasti. He postittavat maailmanlaajuisesti.

Lisää vastuullisuudesta yrityksen nettisivuilta.

Tuotteita myy Suomessa ainakin Ekohelsinki.

 

BiancaNEve

Biancaneve on suomalainen urheiluvaate -brändi. He ovat lisänneet mallistoihinsa enemmän kierrätysmateriaaleja. Karkealla arviolla nettikaupasta selatessa noin joka neljännes tuote on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Materiaalina on ympäristöystävällinen kierrätysmateriaaleista valmistettu Econyl®-neulos, joka valmistetaan Italiassa. Tuotteet ommellaan Suomessa, Virossa ja Liettuassa.

Lisätietoa tuotteista löytyy yrityksen nettisivuilta.

 

VYAYAMA

VYAYAMA perustettiin tarkoituksenaan tarjota luonnollinen vaihtoehto synteettisille urheiluvaatteille, Urheilutuotteiden materiaalina on eycalyptyksesta valmistettu TENCEL sekä Cupro-elastaani. Cupro on regeneroitu selluloosakuitu, joka on johdettu puuvillan sisällä olevan siemenen kuoren päällä olevasta kuidusta.. Puuvillavuori on lyhyt himmeä kuitu, joka ympäröi puuvillan siemeniä. Näitä silkkikuituja ei käytetä puuvillan tuotannossa.  Cuprokuitu valmistetaan Japanissa tiukkojen japanilaisten standardien mukaisesti ilman mitään tehdassaasteita. Tuotannossa käytetään vain puhdasvesijärjestelmiä, jotta tuotannossa ei päästä ympäristöön mitään. Tuotteet ommellaan Portugalissa.

Yritys postittaa tuotteita maailmanlaajuisesti ja tuotteita voi ostaa verkkokaupasta.

 

Tutustu myös näihin

Yllättävästi löysin monia vastuullisia urheiluvaatteiden valmistajia. Tästä postauksesta olisi tullut kilometrin mittainen, jos olisin esitellyt kaikki. Tässä alla siis lista vielä muutamista brändeistä joihin kannattaa tutustua.

Weecos -verkkokaupan urheiluvaate -osasto

Weekendbee -verkkokauppa: suomalainen vastuullisia urheiluvaatteita

Piruetti: Valmistaa Suomessa treenihousuja ja toppeja

Pinkkiheidi – Suomessa valmistettuja treenivaatteita

Store of Hope – myy People Treen treenivaatteita

Mandala – eettiset ja ekologiset joogavaatteet

OGNX – vastuullisia ja ekologisia urheilu ja ulkoiluvaatteita

Indigo Luna – Balilla valmistettuja ekologisia ja eettisiä jooga- ja uima-asuja.

 


LUE MYÖS:

10 ekologista ja eettistä uimapuku brändiä

11 vinkkiä ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin

Tehokas ja halpa kotitekoinen pyykinpesuaine

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

8 kommenttia

 1. Ama / Népra kirjoitti:

  Kiitos kattavasta postauksesta Roosa! Eettisiä ja ekologisia merkkejä on syntynyt viime vuosina monia uusia, mikä meidän mielestä on hienoa. Tässä listassa oli meillekin jälleen uusia nimiä, joihin tutustua. 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos! Teette mahtavaa työtä ja on hienoa, että vastuullisten (urheilu)vaatteiden valikoima kasvaa koko ajan. 🙂

 2. Heidi kirjoitti:

  Kiitos! Ihanaa että joku jaksaa koota samaan kirjoitukseen näin kattavasti eri yrityksiä. Helpottaa kovasti, kun etsii uusia eettisesti ja ekologisesti tuotettuja urheiluvaatteita. Mielelläni lukisin samanlaisen julkaisun myös ulkoiluvaatteista. 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Ihana kuulla, että tästä oli hyötyä! Teen varmasti jatko-osan kun vain kerkeän 🙂

 3. Kaisa kirjoitti:

  Ihana postaus Roosa ja todella informatiivinen. 🙂
  Lisään vielä yhden loistavan vastuullisen merkin. Mishalilly.com. Pieni valikoima mutta kauniita vaatteita kierrätys materiaaleista.

  Ps. Roosa, teet loistavaa työtä. 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos ihanasta kommentista ja hyvästä lisäyksestä!

   Ihanaa kesän odotusta<3

 4. Ilona kirjoitti:

  Haluasin vinkata vielä kotimaisen firman Taffer, löytyy taffer.fi. Heillä on treenivarusteita sekä vaatteita naisille ja miehille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *