Hae
Roosa Blom

Ostolakko päättyi

Ostolakko loppui ennen kuin piti

Niinhän siinä sitten kävi. Osa sitä jo ennusti, ettei pystytä vuoden ostolakkoon. Loppukeväästä tein päätöksen, että ostolakko loppuu puolen vuoden kohdalla. Koin, että ostolakko kävi liian kuormittavaksi ja koska keväällä iski pandemia ei pystynyt hankkimaan tavaraa käytettynä tai saada samanlailla kuin ”normaalissa” tilanteessa. Kuitenkin itse ostelen todella harvoin ja harkitusti ja muutenkin käytettynä, joten ostolakko ei tässä tilanteessa tuonut itselleni lisäarvoa. Ostolakko tuntui vain kuormittavalta ja muutenkin arki muuttui hetkellisesti, joten oli pakko miettiä mitkä ovat oikaesti tärkeitä asioita.

 

Ostolakko kesti puoli vuotta

Meidän ostolakko kesti lopulta tammikuun alusta kesäkuun alkuun eli lähes puoli vuotta. Ostolakko ei tuntunut mitenkään oudolta vaan meidän tavalliselta arjelta. Välillä voi mennä kuukausi tai kaksikin ettei osteta mitään.  Ostolakon aikana alkoi tulla eteen asioita, joita koin että on pakko ostaa. Yksi niistä oli alusvaatteet. Myös sukkien ompeleminen alkoi suoraa sanottuna ottaa päähän. Ostolakon päädyttyä ostin siis alusvaatteita ja sukkia, koska pidän molempia aina maltillisesti ja käytän aina olemassa olevat loppuun ennen uusien ostoa sekä korjaan pienet reiät.

Muutama asia mitä haluan ostaa on uusi uikkari, koska nykyinen ei ole sovelias uimarannalle. Haluaisin myös pitkästä aikaa kiertelemään kirppiksiä, vaikka mitään en ostaisikaan. Sillä tyyli ja pukeutuminen on itselleni tärkeitä ja koen, ettei nykyinen vaatekaappini ole täysin sellainen mitä haluaisin. Raskaus muutti kokoani ja vartaloani, joten ennen raskautta olevat vaatteet eivät sovi ja en ole viitsinyt imetyksen ja raskaudesta palautumisen takia viitsinyt hankkia uusia vaatteita. Nyt kuitenkin koen, että olisi aika päivittää vaatekaappia. Shortsit olisi kiva, jos löytyisi käytettynä koska sellaisia en tällä hetkellä omista. #mekkotyttö

Kaksi kuukautta ilman autoa

Keväällä vietimme myös kaksi kuukautta ilman toista autoa, kun pistimme henkilöauton seisontaan. Toisinsanoen siis mies kulki firmansa autolla töihin, mutta sillä emme voi ajaa henkilökohtaisia ajoja. Siksi pyöräilimme myös koko perhe. Päiväkotien avautuessa laitoimme auton takaisin liikennekäyttöön. Muutamina päivinä olen kuitenkin innostunut viemään taaperoa myös pyörällä päiväkotiin ja siinä saa hyvän treenin. Tykkään kovasti pyöräilystä!

 

Mielestäni tässä haasteessa ei kuitenkaan ole kyse epäonnistumisesta. On muistettava omat voimavarat ja on myös ihan ok sanoa, ettei jaksa. Puoli vuottakin oli jo pitkä aika! Ja olen taas yhtä kokemusta rikkaampi ja oppinut paljon itsestäni ja ostokäyttäytymisestä. ♥

 


6 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Rehellisesti sanottuna ainoat ihmiset, jotka tässä ostolakko hommassa on oikeasti onnistunut omassa lähipiirissä on nuoret opiskejamiehet 😀 Ja he ei edes ole mitään ekoihmisiä vaan oikeasti järkeviä budjetoijia kun esim. se opintoraha ei riitä mihkään ja turhaa tuhlata sitä mm. vaatteisiin tai muuhun hömppään. Ja vaikka lomilla kävi töissä ni ne rahat meni kesäajan vuokranmaksuun, lomatekemiseen, muuhun pakolliseen elämiseen ja sijottamiseen (jep opintorahalla ja lainalla kannattaa sijottaa eikä tuhlata sitä). Esim mun oma mies veti 4vuotta samoilla vaatteilla ja osti tyyliin vaan ruokaa, pakolliset hygieniajutut jne. Kalusteinaki oli vaan sänky, tv ja tietokone (ja neki kasattu ite joten kestää 10vuotta hyvänä työkäytössä) 😀 Eli aika perus mancave sisustus xD Mä ite myönnän etten pystyny ees opiskelija samaan askeettisuuteen mitä mun oma poikaystävä ja kaverimiehet. Naisilla ois aika paljon opittavaa miehiltä ekologisuudessa mitä tulee turhaan materiaan xD Ite en ees lähe mihkään lakkoihin, koska kulutan järkevästi. Ja tiiän et musta ei mitään sukkienparsijaa tai diy-shampoilla sotkijaa tule ku on pikkasen muutaki tekemistä elämässä (mm. Ne työt, opiskelu ja harrastukset). Jotku muut taas jaksaa ja se on kiva juttu. Iteki kyllä pystyn helposti olla vuoden ostamatta mitään (se on super lyhyt aika eikä MIKÄÄN hyvä tuote hajoa vuodessa ainakaa ilman et takuuaika ei olis voimassa. Ei edes sukat tai alusvaatteet omassa käytössäni, ja neki ostan kaupoista joissa on takuuaika 😉 ), et sinänsä saanu hyvää oppia miehiltä miten käyttää rahaa. Sijotan rahat mieluummin asioihi jotka säilyttää arvonsa/tuottaa lisää rahaa. Suosittelisin ehkä naisiaki ostolakkoja enemmän keskittymään talousasioihin, niiden kautta kaikesta kuluttamisesta tulee järkevämpää eikä tuu sellasta joko tai kierrettä. Että joko on totaali lakko tai sit ostellaan holtittomasti millon mitäki. Kirppikset ei oo yhtään sen parempi vaihtoehto osteluun jos ostaa itselle turhaa tavaraa. Ainaki ite huomasin joskus tekeväni tätä et ostelin kirppikseltä ”ihan ok” juttuja koska hinta oli vaan 2e. Ne jäiki sit vaan käyttämättä. Sen sijaan kun maksan tuotteesta 200e ni se on varmempi hankinta jota tarvitsen. Eli kun jättää sata 2euron turhuutta kirppiksen hyllylle voi ostaa sillä rahalla 200e maksavan täydellisen jutun, jossa on eism 10vuoden takuu 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos kommentista ja tosi hyvää pohdintaa ja pointteja! 🙂

   Itse halusin haastaa itseäni tässä ostolakkoon lähtemisessä. Oon kyllä huomannut tuon saman, että miehet on ekologisia, vaikkei ne sitä niin ajattele. Miehet korjaa kaiken ja munkin mies ei oo vaatteita ostanut moneen vuoteen. Hyvät vaatteet kestää käytössä 🙂

   On ollut siistiä, että naiset on myös alkanut kiinnostua sijoittamisesta ja taloudesta. (Esim mimmit sijoittaa ja vauras nainen on tosi inspiroivia) Itse oon sijoittanut rahastoihin ja osakkeisiin vuodesta 2017 lähtien ja ensimmäinen sijoitusasunto on kauppakirjojen allekirjoitusta vaille tällä hetkellä (yks pitkäaikainen haaveeni ♥)

   Ihanaa kesää sinne ♥

 2. Laura Linnea kirjoitti:

  Ostolakko on varmaan niille helpompaa, joilla kaapit ennestään jo pursuaa tavaraa. Itse oon tosi laiska pyykinpesijä, jonka vuoksi alusvaate -ja sukkaosasto on ehkä liiankin täynnä. ? Toisaalta en sukkia vaihda hikoilun takia vaan lian. Mutta mielenkiintoinen tää teidän ostolakko! Ei munkaan mielestä sitä kannata pitää epäonnistuneena, vaan mieluummin kokeiluna, joka johti niihin ajatuksiin ja oivalluksiin mitä tästä sait. 🙂

  http://Www.lauralinnea.fi

 3. Satu // Life with Satu kirjoitti:

  Minusta puoli vuotta on ihan valtavan hyvä saavutus! Toisaalta kun ei sitä kamaa ole välttämättä kaapissa vaikka millä mitalla ja jos samaan osuu muutoksia itsessä jotka vaativat vaatekaapin uudistusta niin ostolakossa on todella vaikea pysyä. Jotain sitä on ihmisen päälle kuitenkin puettava.

  Et siis mun mielestä epäonnistunut vaan teit urotyön ollessasi lakossa puolivuotta!

  Ihanaa alkavaa viikonloppua! <3

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos! Joo elämässä on erilaisia haasteita ja tällä hetkellä ainakin oma elämä on sen verran myllerryksessä ettei ostolakko onnistunut pidempään. Onhan tuo puoli vuotta jo kuitenkin pitkä aika ja tärkeintä eli tästä sai uusia näkökulmia.

   Ihanaa viikonloppua sinnekkin ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *