Hae
Roosa Blom

Paljonko vaippoihin kului rahaa?

*Sisältää mainoslinkkejä

paljonko vaippoihin kului rahaa?

Vaipparumba on ohi

Kerroinkin jo Instagramin puolella keväällä, että meillä sanottiin heihei vaipoille. Ihanaa, kun vaipparumba on vihdoin ohi! Taaperon kanssa on ollut niin paljon helpompaa, kun vaippoja ei enää ole ollut. Tietenkin vahinkoja sattuu aina välillä ja tulee varmasti tulevaisuudessakin, mutta se on osa elämää eikä haittaa. Reilu kaksi vuotias osaa itse kertoa jo hyvin hädästään ja kotona joskus myös menee itsenäisesti vessaan. Kotoa poistuessa löytyy lähes aina vessa, vaikka myös puskat ovat tulleet hyvin tutuiksi. Nykyään meidän autossa on aina vessapaperia ja pieni muovipussi johon paperit voi laittaa. Yleensä myös vesipullo. Joskus voi iskeä isompi hätä pidemmällä autoreissulla. Onneksi Suomi on lähes metsikköä vaan. Vessapaperiakin on tarvittu monesti, varsinkin kun ollaan hyvin meneviä.

Aloin pohtia, kuinka paljon vaippoja oikein ostimme ja paljonko vaippoihin kului rahaa. Onneksi olen kirjoittanut blogipostauksia sillä sain sieltä napattua vähän infoa. Tietenkään täysin totuutta en tiedä, mutta aika hyvin suurinpiirteisen arvion tein. Yllätyin positiivisesti, kuinka vähän meillä oli vaippoihin mennyt rahaa.

Ja haluun vielä sanoa, että jokainen vanhempi toimii omien voimavarojen mukaan eikä kertakäyttövaippojen käyttö tee kenestäkään huonompaa vanhempaa. Ei todellakaan, vaan oot just paras vanhempi sun lapselle. ♥ Haluan vaan tuoda esille erilaista näkökulmaa ja erilaisia vaihtoehtoja esille, joita yhteiskunnassamme ja keskustelupalstoilla ei näe.

paljonko vaippoihin kului rahaa?

Keskiarvo yleisesti

Googlettelin aihetta ja samalla myös tein kyselen meidän Facebookin vauva-ryhmään, josta sain tosi mukavasti vastauksia. Tässä muutamia poimintoja ja havaintoja.

Vaippaikä – Nykyään tuntuu olevan enemmän normaalia, että lapset oppivat kuivaksi lähemmäs kolmea ikävuotta kuin kahta. Olen tämän myös huomannut, kun olen muita meidän lapsen ikäisiä lapsi nähnyt. Monet myös ovat ihmetelleet sitä, että meidän lapsi oppi kuivaksi  jo alle 2-vuotiaana. Se, että vaippaikä lyheni yhdellä vuodella pienentää vaippakuluja (ja ympäristö kuormitusta!) jo merkittävästi jopa sadoilla euroilla.

Vaippaiän pidentymisestä on kirjoittanut mm. Helsingin sanomien artikkelissa kasvatustieteen professori ja psykologian dosentti Timo Saloviita sekä Maria Nordinin kirjoittama vastike aiheeseen, jossa hän avaa mistä asioista on samaa ja eri mieltä Saloviidan kanssa.

Vaippojen hinnat – Omien tutkimusteni mukaan yleisesti kertakäyttövaippoihin kuluu rahaa seuraavasti: Ensimmäisten kuukausien aikana selkeästi enemmän, mutta sitten vähemmän. Valtaosa kyselyyn vastanneista sanoi, että heidän reilu 2-vuotiaat käytti 2 tai enemmän pakettia vaippoja kuukaudessa. Vain alle viidesosa sanoi, ettei käyttänyt enää vaippoja.

 

Yhteenveto

Lukemieni artikkeleiden ja omien tutkimusteni perusteella vaippoihin kuluu 500€ ekan vuoden aikana ja sen jälkeen määrä puolittuu. Vaipoista luovutaan lähempänä 3 vuotta. Eli vaippakulut ovat kokonaisuudessaan lähemmäst tuhat euroa, monella jopa reilusti enemmän.

 

Paljonko vaippahommat kustansi kokonaisuudessaan?

Kertakäyttö vaippapaketit 10kpl 10€/kpl = 100€

Kestovaipat 100€ (nopea arvio)

Sain myytyä 0-2kk vaipat ostohinnalla eteenpäin. Muut vaipat myin myös pois. Kokonaisuudessaan kestovaipoista jäi meille maksettavaa vajaa 100euroa. Meillä on vielä muutamia kestovaippoja ja harkkahousuja jäljellä mutta ne on huomioitu tuossa hinnassa ja arvioitu paljonko niistä jää meille.

*Vaipaton vauva -verkkokurssi 49€ (tarjouksessa silloin)

Potta x2, pöntönsupistaja ja jakkara saatiin ilmaiseksi

Vessapaperi on lapsi kuluttanut jonkun verran ja pyykkiä tullut ehkä veden kulutuksen muodossa jokunen kymppi.

Kokonaisuudessaan karkealta arviolta 250 euroa.

 

Ajatuksiani

Olen hieman järkyttynyt siitä kuinka paljon vaippoja kulutetaan ja niihin menee rahaa. Tiesin, että se on paljon, mutta en tajunnut, että näin paljon.

Ajattelen myös niin, että en halua käyttää rahaa kertakäyttövaippoihin. Se, että on rahat kovalla työllä tehnyt niin käytän sen mielummin johonkin muuhun. Näin ajattelen yleisestikkin elämässä rahan käytöstäni. Vaikka kyse on ”vain” paristakympistä kuussa niin se on oikeasti iso raha. En myöskään jaksa käyttää aikaani vaippatarjousten perässä juoksemiseen. Ja yllättävää kuinka paljon säästää jo pelkästään sillä että lapsen vaippaikä lyhenee.

 


LUE MYÖS:

Kestovaippailu aloittelijoille

Puolivuotias käy pöntöllä

Kokemuksia kestovaippailusta vastasyntyneellä

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *