Hae
Roosa Blom

Näin kestovaippailen öisin ilman ohivuotoja

Yökestoilu – se on niin vaikeaa! Tai näin ainakin Facebook-ryhmissä annetaan ymmärtää. Moni sanoikin käyttäneensä öisin kerttistä ja kestoilleensa vain päivisin kotona. Itsekkin olin vielä raskausaikana siinä luulossa, että yökestoilu on hankalaa. Me aloitettiin kestoilu myös öisin ihan muutaman päivän ikäisenä ja ei olla koskaan käytetty yöllä kertakäyttövaippaa. (Paitsi ehkä pari kertaa jos kaikki vaipat on sattuneet olemaan pesussa) Ja itseasiassa ei se yökestoilu ole niin hankalaa! Siitä on tehty turhaan sellainen mörkö, jota moni pelkää. Meillä on takana paljon onnistuneita öitä kestoillessa ja löydettyä hyvät vaipat ei öisin tule ohivuotoja lainkaan. Ja ei ne ohivuodot silti niin vakavia ole, että niitä kannattaisi pelätä. 🙂

 
Kuvassa 5 päivän ikäinen kestovaippailija. Päällä ImseVimsen flanelletit ja kuorivaippa.


Yökestoilu heti vastasyntyneestä alkaen

Meillä oli ensimmäiset kaksi kuukautta käytössä ImseVimsen flanelletit ja kuorivaipat. Olen kirjoittanut kokonaisen postauksen kokemuksista kestovaippailusta vastasyntyneen kanssa. Yökestoilimme heti. Käytimme samoja vaippoja kun päivisin niin myös öisin. Tuoreina vanhempina vaihdoimme vaipan reippaina öisinkin 3-6h välein. Parin kuukauden iässä tajusin laittaa vaippoihin lisäimuksi yhden puuvillaisen tai froteisen imun. Näin pienellä pissamäärät olivat niin pieniä, että 6h vaihtovälillä pärjäsi hyvin. Jälkikäteen ajateltuna olisin laittanut vielä villahousut niin samalla vaipalla olisi pärjännyt koko yön.

Parin kuukauden iässä flanelletit jäivät pieneksi ja siirryimme isompiin vaippoihin. Tässä vaiheessa vasta pääsin jyvälle yökestoilusta. Muutamia öitä käytin vain samoja vaippoja kuin päivisinkin ja vaihdoin vaipan 1-2 kertaa yössä. Ajatus tuntuu nyt aika turhauttavalta kun nykyään vaippaa ei tarvitse vaihtaa koko yönä (10-12h). Paitsi usein vauvamme tekee kakat klo 5-7 välillä, jolloin vaippa joudutaan vaihtamaan aikaisemmin. Joskus vauva kyllä vain jatkaa uniaan tyytyväisenä, joten silloin vaihdan vaipan vasta kun herätään.

 

Yökestoiluun sopivat vaipat?

Meillä kestoilussa tärkeää on helppous. Sen takia käytämme pääsääntöisesti päivisin vain all-in-one -vaippoja. Meillä mies vaihtaa vaipat aina kotona ollessaan ja minä muuten. Miehelle vaippojen pitää olla mahdollisimman helppoja ja yksinkertaisia. Vaippa pois ja uusi tilalle sen kummempia miettimättä. Tämä pätee myös yövaippoihin. Jos vaippa pitää koota alusta asti imuineen ei mies suostu vaippoja pukemaan. Ja olen sen kyllä huomannut, että kestovaippailun pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Ainakin itsellä olisi kestoilu kaatunut kahden kuukauden jälkeen, jos olisin joutunut käyttämään pelkästään taskuvaippoja, enkä olisi löytänyt aio-vaippoja. Arki on välillä hektistä ja vauvavuosi on väsyttävää, joten ylimääräistä energiaa ei välttämättä ole opetella mitä imuja täytyy laittaa päivisin ja mitä öisin. Ja kohta vauva kasvaakin ja joudut aloittamaan opettelun uudestaan. Ohivuotoja sattuu aina välillä, käytti sitten kertakäyttöisiä- tai kestovaippoja. Tarkoitus on kuitenkin, ettei ohivuodot ole päivittäinen riesa.

Meidän yökestoilu -settiin kuuluu:
2 Onnikkaan Sulo -yövaippaa
2 Tirsokkaan sisätäyttövaippaa
1 Tirsokkaan kuorivaippa
1 Villahousut
Tällä setillä meidän poika on kestoillut öisin onnistuneesti ja ilman ohivuotoja 2-4 kuukauden iässä. (Ja samalla jatketaan edelleen).  Öisin vaippaa ei vaihdeta ja sama vaippa on päällä yleensä n. 12h. Ja meillä roikutaan tissillä öisin ja paljon.. Vaippoja riittäisi myös kolme, mutta tykkään että on yksi varavaippa. Pyykkiä pestään joka toinen päivä.

Oman kokemuksen mukaan sisävaippa/yövaippa + kuori/villahousut on pomminvarma yhdistelmä yöksi. Taskuvaipoista harvoin saa tarpeeksi pitävää pakettia tai ainakin se vaatii paljon enemmän taiteilua sopivien imujen löytämisen kanssa. Sisävaipat ja yövaipat (=sisävaippa, jossa on vain extrapaljon imua) eivät sisällä kosteudenpitävää kangasta eli PUL-kangasta. Vaipat kastuvat siis kokonaan ulkokangasta myöten. Siksi ne tarvitsevat päällensä joko kosteudenpitävän kuorivaipan tai villahousut. Villa luonnostaan  hylkii vettä jonkin verran ja toimii erittäin hitaana imuna.

Villahousut ovat ehdoton ykkösjuttu yökestoilussa. Niitä kannattaa ostaa ainakin yhdet, mielellään kahdet. Villahousut estävät tehokkaasti ohivuodot. Villahousuja voi käyttää ohivuotojen estämiseksi myös kertakäyttövaippojen kanssa. Niitä ei kuulu pestä joka käytön jälkeen vaan tuuletus riittää. Kun villahousut haisevat pissalle tai saavat kakkatahroja ne pestään käsin lämpimässä vedessä ja kuivatetaan tasokuivauksena. Villahousut kannattaa myös säännöllisin väliajoin lanoliinittaa että niihin tulee likaa hylkivä rasvakerros.
Tästä löytyy tarkemmat ohjeet villahousujen pesuun ja lanoliinitukseen

 

Onnikkaan Sulo -yövaipoissa on jalkaröyhelöt

Meidän vaipat

Onnikkaan Sulo -yövaipat ovat kovasti kehuttuja eikä suotta. Vaippoja on hyvin vaikea saada käsiin, koska ne menevät nopeasti kaupaksi niin käytettynä kuin uutena verkkokaupoista. Sain kuitenkin hankittua itselleni näitä vaippoja kaksi. Onnikkaan Sulot ovat sisävaippoja, jotka ovat hieman tuhdimpia ja suunniteltu yövaipaksi. Ne kastuvat siis myös ulkopuolelta ja tarvitsevat päällensä joko kuorivaipan tai villahousut pitämään kosteutta. Vaipassa on koko vaipan alueella kiinteää imua, jonka lisäksi siinä on sisäpuolella neppareilla oleva imuläppä sekä vaipan taskussa ulosvedettävä tuplapitkä imuläppä. Sisäpinnan materiaali on coolmaxia, joka pitää vaipan kuivantuntuisena. Jalansuissa on röyhelöt. Niiden pitäisi estää tehokkaasti maitokakka, mutta en ole huomannut eroa röyhelöttömiin jalansuihin. Molemmat pitävät hyvin. Ja meillä kakataan joka aamuyö.

 

Tirsokkaalta meillä on yövaippoina käytössä Sisukas-sisävaippa* sekä Tirsokkaan kuorivaippa*. Sisävaipassa on kaksi ulosvedettävää imuläppää; toinen on bambuhamppufleeceä ja toinen bambujoustista ja Muru-neulosta. Lisäksi olen laittanut vielä sisävaipassa olevaan taskuun jotain bambuhamppu-imua; Myllymuksujen bambuhamppu -taittoimun, Onnikkaan tuplapitkän imuläpän tai voisin hyvin kuvitella että Tirsokkaan Imukas -taittoimu olisi myös todella hyvä. Violetin Tirsokkaan sisävaipan olen ostanut käytettynä. Siinä ei ollut valmiina ulosvedettäviä imuläppiä vaan jonkun itse ompelema froteeimu (4krs.). Olen öisin vielä lisännyt jonkun bambuhamppu-imun kuten toiseen Tirsokkaalta saamaani sisävaippaan.

Molempien merkkien vaipat ovat toimineet hyvin. Meillä kakataan lähes aina aamulla tai aamuyöstä. Pieniä peukalonpään kokoisia ohivuotoja on tullut Onnikkaan vaipoista muistaakseni kuukauden aikana kerran. Silloin vaippaan on tehty aamuyön aikana kaksi ydinräjähdystä. Tirsokkaan vaipoista ei kertaakaan.Tirsokkaan vaipoissa ehdottomasti plussaa korkeussäätö. Meillä vaippa on säädetty pienimmälle (S-kokoon) vauvan ollessa 4kk ja 7kg. Varmaan kohta siirrymme jo M-kokoon. Vaippa sopii 4-16kg. Onnikkaan vaipoista meillä on käytössä koko M (6-10kg). Tirsokkaan kuorivaippa on myös korkeussäädettävä.

Olen sitä mieltä että jos haluaisi vain osakestoilla niin kannattaisi aloittaa yökestoilusta. Ei tarvitse ostaa kuin muutama vaippa ja villahousut. Kunnon yövaippoihin satsaaminen oli hyvä päätö, kun öisin ei tarvitse miettiä vaippaa ollenkaan. Eikä sen takia tarvitse öisin nousta että vaippa olisi falskannut.

Jos siis epäilet vielä yökestoilua niin kokeile ehdottomasti!

 

*-merkityt tuotteet on saatu
Postauksen mielipiteet ja kokemukset ovat omiani.

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *