Hae
Roosa Blom

Meidän joulupöytä

Sain toiveen kertoa miltä näyttä meidän joulupöytä. Jouluaaton vietämme kotona ja paikalle on tulossa äitini perheineen. Meitä on paikalla alle 10 henkeä. Kukaan ei ollut vegaani. Ainoastaan minä syön ympäristöä ajatellen ja lisäksi taaperolla on maitoallergia. Halusin joulupöytään myös vegaanisia ja kasvisvaihtoehtoja.

Jos äiti lukee nyt tätä niin lopeta heti sillä haluan, että osa tarjoilusta on yllätys 🙂

 

Aamiainen

Vegaaninen uuniriisipuuro

Kahvia & teetä

 

Aion ensimmäistä kertaa tehdä vegaanista uuniriisipuuroa. Meillä ei kukaan tykkää luumusopasta, joten tehdään pelkkä riisipuuro. Päälle kanelia, sokeria ja maitoa jokaisen oman valinnan mukaan. Jos kaapissa on mustikkasoppaa niin sitä myös. Plussaa kasvimaidossa on, ettei se pala yhtä helposti pohjaan, mutta maku on yhtä täyteläinen. En ole vielä päättänyt mihin kasvimaitoon puuron teen, mutta luultavasti kauramaitoon tai mantelimaitoon.

 

Päivällinen

Kinkku

Graavilohi

Uunikala

(Peura)

(Sillejä)

 

Perunalaatikko

Porkkanalaatikko

Lanttulaatikko

(Maksalaatikko)

Punajuuri-aurajuustovuoka

 

Porkkala

Porkkala-majoneesitahna

Vihreä viikunasalaatti

Pikkelöityä punasipulia

 

Paikallista saaristolaisleipää

(Punajuuri)hummusta

Margariinia

 

Meidän joulupöytä ei ole vegaaninen, mutta aion tehdä sinne myös vegaanisia vaihtoehtoja. Lihapuolella tilattiin kinkku suoraan paikalliselta teurastamolta. Ostettiin tässä meidän paikkakunnalla tuotettua lihaa ja teuratettua. Kinkku on tuore eikä pakaste. Otettiin tänä vuonna huomattavasti pienempi kinkku kuin viime vuonna. Graavilohi ja laatikot (paitsi punajuuri) tilattiin valmiina kuten viime vuonnakin. Suluissa olevat on vielä vähän epävarmoja tuleeko niitä pöytään vai ei. Teen lisäksi porkkalaa, kuten viime vuonnakin. Kokeilen myös porkkalasta tehtyä majoneesitahnaa @ilmastoahdistus -ohjeella. Rosollia ei tule, kun ei kukaan siitä tykkää. Teen viikunaisen vihersalaatin ja sen lisäksi löytyy pikkelöityä punasipulia. Ruuan kanssa on vielä ihan tajuttoman hyvöä paikallista Rönnvikin tilan saaristolaisleipää, jonka kanssa on (punajuuri)hummusta ja perus margariinia.

Ostetaan kaikki jouluruuat paikallisilta tiloilta. Täällä alle 10km säteellä löytyy paljon maataloutta ja tehdään täsmäisku Laitikkalaan. Siellä parin kilometrin sisällä on Heikkilän juustola, Suttisen tila (auki kesällä), Katajan liha ja Rönnvikin viinitila. Yritetään viimeiseen asti vältellä isossa marketissa käymistä joulun alla ja halutaan tukea paikallista. Viime vuonna onnistuttiin tekemään lähes kaikki jouluruokaostokset paikallisilta tiloilta ja täydennettiin vain muutamilla tuotteilal lähikaupasta.

Jälkiruoka

Geishajuustokakku (sisko leipoo)

Suklaapullia (äiti leipoo)

 

Heikkilän juustolan juustoja

Vegaaninen cashewpähkinäjuusto

Vegaaninen mantelijuustokäpy

Hilloja

Suolakeksejä

 

Sisko ja äiti leipovat jälkiruuat. Lisäksi ostamme suoraan tilalta 10km päästä juustoja. Juustojen kanssa on jotain niihin sopivia hilloja. Katsotaan eka löytyykö meidän kaapista jo jotain vai ostetaanko. Ajattelin myös kokeilla leipoa cashewpähkinäjuustoa ja mantelijuustokävyn. Mutta riippuu siitä miten aika riittää ja jaksanko.

 


LUE MYÖS

Zero Waste -vinkit joulun viettoon

10+1 vinkkiä paketoida lahjat ekologisemmin

Zero Waste lahjaideoita aikuisille

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

Yksi kommentti

  1. Tinde kirjoitti:

    Naaaaaamm!!! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *