Hae
Roosa Blom

Valurautapannu arkikäytössä

Valurautapannu vaihtui teflonpannun tilalle

Maaliskuussa viimeinen iso teflonpannumme tuli elämänsä päähän. Normaalisti olisimme ostaneet uuden, mutta koska olemme koko perhe ostolakossa päätimme yrittää pärjätä niillä mitä omistamme. Teflonin myrkyllisyys on noussut otsikoihin ja keskusteluihin monessa paikassa sekä Yle Areenassa löytyy dokumentti ”Teflonin kirous”.  En ole itse ollut enää kovin innoissani käyttämässä teflonpintaisia pannuja, vaikka en mitenkään neuroottisesti asiaan suhtaudu. Vaihtoehdoiksi teflonpintaiselle pannulle on noussut hiiliteräs- sekä valurautapannu. En ole itse sen tarkemmin selvitellyt pannujen eroja ja kumpi olisi parempi.

Hajonneen paistinpannun tilalle ei kuitenkaan tarvinut ostaa uutta sillä meiltä löytyi kotoa jo ennestään valurautapannu. Valurautapannua oltiin tätä ennen käytetty vain harvoin, ehkä muutamia kertoja vuodessa. Meidän valurautapannu on todella vanha ja perinteinen painava valurautapannu. Nykyään on saatavilla myös kevytvalurautapannuja. Meidän pannu on ollut meillä jo arviolta 6-7 vuotta ja alunperin se löytyi miehen vanhempien luota vintiltä. En edes tiedä kuinka vanha valurautapannu alunperin on, mutta vanha. Olen miettinyt valurautapannun ottamista arkikäyttöön, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt ostolakon ja hajonneen paistinpannun myötä sain pienen potkun takamukselle ja otin valurautapannun arkipannuksi.

Olin todella ennakkoluuloinen

Syitä miksi en ollut aiemmin ottanut valurautapannua arkikäyttöön oli ennakkoluuloni. Ajattelin, että valurautapannua on hankala käyttää ja se on hankala käyttössä sekä sen lisäksi kaikki ruuat tarttuvat pintaan kiinni ja palavat. Onneksi voin myöntää olleeni väärässä.

Olen paistanut valurautapannulla kaikkea. Ei ole tullut vielä vastaan mitään mikä ei onnistuisi. Olen tehnyt valurautapannulla paljon erilaisia ruokia ja kastikkeita tomaattipohjaisista kermapohjaisiin. Sen lisäksi olen paistanut pannulla myös mm. lettuja ja munakasta. Yksi huomioitava asia on, että valurautapannulla paistaessa tarvitsee käyttää hieman enemmän öljyä paistaessa, kuin teflonpannulla. Ei kuitenkaan merkittävästi ja mitä parempi rasvanpoltto niin öljyä tarvitsee vähemmän. Arjessa valurautapannu on ollut helppo enkä enään siitä vaihtaisi pois.

Valurautapannun pesu & huolto

Valurautapannussa on muutama huomioitava asia verrattuna teflonpintaiseen pannuun. Oikeastaan selkeitä eroja on kaksi.

 

1. Valurautapannun pesu

Käytön jälkeen valurautapannu huuhdellaan kuumalla vedellä. Astianpesuainetta tai saippuaa ei saa käyttää, koska se poistaa pannun pinnalla olevaa rasvakerrosta. Pannun voi pestä astianpesuaineella, mutta se vaatii sen jälkeen uuden rasvanpolton. Toki en usko, että yksi kerta saippualla täysin rasvapintaa poistaa. Omalla kokemuksella kuitenkin kuumalla vedellä on lähtenyt kaikki pois pannulta eikä saippuaa tarvitse. Valurautapannua ei siis myöskään saa laittaa astianpesukoneeseen, joka oli meille suurin muutos sillä olemme tähän mennessä heittäneet aina kaikki paistinpannut ja kattilat astianpesukoneeseen. Laiskana, kun ei olla jaksettu käsin tiskata. Nyt oli kuitenkin opeteltava pannun huuhtelu heti käytön jälkeen. Joskus kyllä pesu on unohtunut, mutta onneksi seuraavana päivänäkin lika on lähtenyt pois ilman ongelmia.

 

2. Valurautapannun huolto

Teflonpintainen paistinpannu on sinänsä helppo, koska sitä ei tarvitse huoltaa. Toisin kuin valurautaista, joka vaatii silloin tällöin uuden rasvanpolton. Vaikka valurautapannu vaatii huoltoa on se silti ikuinen eikä enää ikinä tarvitse uutta pannua ostaa. (Ekologista ja rahaa säästyy!) Itselläni olisi to-do -listalla uusi rasvanpoltto meidän valurautapannulle.

Vähän vihreämmin blogista löytyy todella hyvät ohjeet valurautapannun rasvanpolttoon. Kannattaa myös katsoa mikä mieletön lopputulos tuli ruosteisille ulkona seissyille valurautapannuille. (WOW!!!)

 

Mitä pannua käytät ja miksi? Kiinnostaisi kokemukset myös hiiliteräspannusta sillä tarvittaisiin vielä yksi todella iso pannu.

 


LUE MYÖS:

Kaksi kuukautta sitten auto vaihtui pyörään

Miksi astianpesuainetta ei voi tehdä itse

Hajonnut teesihti ja paistinpannu – ostolakko kuulumisia maaliskuulta

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

3 kommenttia

  1. Anniina kirjoitti:

    Hiiliteräspannu on ollut todella mieluisa! Hyvin samanlainen kuin valurauta, mutta kevyempi painoltaan. Toki huoltoa tarvitsee tämäkin.

  2. Life with Satu kirjoitti:

    Itserllä on teflon menossa edelleen, sellainen kun tuli lahjaksi reilu vuosi sitten iin hyvin palvelee edelleen. Toisaalta meillä ei valurautaa ole olemassa, joten sen käyttöönotossa lienee siltä osin hankaluuksia myös 😀 Itsekin olisin skeptinen kyllä, mutta eihän tuo liian vaikealta vakutakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *