Hae
Roosa Blom

Meidän perheellä alkoi vuoden ostolakko

Hyvää vuoden toista päivää! Joulukuussa heitin miehelleni ajatuksen – mitä jos aloitettaisiin tammikuussa vuoden kestävä ostolakko. Yllättävästi hän suostui mukaan. Joten tämän vuoden aikana meidän perhe ei osta mitään tavaraa vaan ainoastaan ruokaa ja palveluita. Vähän jännittää voiko se onnistua, kun meillä on myös 1,5-vuotias lapsi. Lapsi kasvaa nopeasti ja pelkästään jo vaatteita tarvitsee vähän väliä isompaa kokoa. Uskon ja toivon, että asiat järjestyvät vaikka tämä jännittääkin. Tulee sellainen fiilis, että tekisi mieli perääntyä vaikka toisaalta odotan innoissaan mitä vuosi tuo tullessaan.

Miksi ostolakko?

Miksi ei? Meidän perhe ei ostele juurikaan mitään ylimääräistä tavaraa. Käytetään kyllä rahaa, mutta eniten palveluihin ja ulkona syömiseen. Kuitenkin lähtökohtaisesti meidän perheen elämiseen kuluu suhteellisen vähän rahaa. Kiinnostaa nähdä paljonko huomaamatta rahaa kuluu ”huomaamattomiin ostoksiin”. Haluaisin myös säästää rahaa lisää sijoittamista varten ja toivon, että voitaisiin tänä vuonna ostaa meidän ensimmäinen sijoitusasunto. (Se tosin saattaa olla enemmän toive kuin toteutuma)

Halusin lähteä vuoden ostolakkoon, koska tykkään haastaa itseäni. Kaksi vuotta sitten aloitin Vuosi ostamatta mitään -haasteen, koska raskausaikana ahdistuin tulevasta tavaramäärästä. Lopulta lopetin silloin ostolakon neljän kuukauden jälkeen, kun vauvamme oli parin kuukauden ikäinen. Silloin ostolakko tuntui liian raskaalta vauva-arjen keskellä. Nyt kun lapsemme on 1,5-vuotias ja ensimmäinen vauva vuosi on takana alkoi ostolakko tuntua realistiselta. Ensimmäisen vuoden aikana olisi ostolakko varmasti onnistunut sillä vauvan tarvikkeita ja vaatteita löytyy ihan älyttömästi. En ymmärrä miks kukaan ostaa pieniä vaatteita uutena sillä kirpputorit pursuavat varsinkin kokoja 50-62. Mekin saatiin lahjaksi muutamia pieniä vaatteita ja osaa vaatteista ei keritty käyttämään ennen kuin ne olivat jo pieniä.

Nyt kuitenkin tuntui siltä, että meidän perhe voisi olla ostolakossa. En tiedä onko koskaan sopivaa hetkeä, mutta aina voi yrittää. Myös epäonnistuminen voi kertoa jostain ja opettaa vaikka tässä todellakaan ei ole kyse onnistumisesta tai epäonnistumisesta.

Koko perhe mukana ostolakossa

Kun ajatus ostolakosta syntyi, ajattelin että tähän pitää lähteä mukaan koko perhe. Koen, että se on kaikista helpointa että koko perhe on mukana. En usko ostolakosta olevan hyötyä jos vain minä olen lakossa. Luulen, ettei se herättele ajatusmaailmaani tarpeeksi sillä voisin jatkaa ostamista esimerkiksi vedoten lapseen. ”Ostin tämän sisustusjutun lapsen huoneeseen.” ”Ostin lapselle tämän vaatteen.” Ei ei ei. Me lähdetään koko perhe mukaan tähän ja tällä hetkellä näyttää siltä, että meillä on kaikkea tarpeeksi. Ennen ostolakkoa emme käyneet ostamassa mitään varastoon. Meillä on tavaraa enemmän kuin tarpeeksi ja pärjätään tämä vuosi varmasti niillä. Tulevan vuoden aikana tavoite olisi, että useampi ikeakassillinen tavaraa lähtisi ovesta ulospäin. Viime vuonna kun karsin jo arviolta kymmenen ikeakassillita ja varmaan enemmänkin tavaraa pois kotoamme.

Meidän perheen säännöt

Ostolakoissa jokaisella on aina omat sääntönsä. Osa haluaa pärjät vain mitä omistaa ja ei suostu ottamaan tavaraa vastaan, kun taas toiset hyväksyvät ostolakossa vaihtamisen. Tässä meidän perheen säännöt kuluvan vuoden ajalle.

Ostolakon aikana ei saa ostaa mitään tuotteita tai tavaraa. (Poikkeuksena yksi tietty laukku jonka hankinta siirtyi joulukuulta tällä vuodelle) Tavaraa saa ottaa vastaan ilmaiseksi sekä vaihtaa. Jo saadut lahjakortit yms. saa käyttää ostolakon aikana. Aluksi ostolakon aikana ei saa ostaa talouspaperia, shampoota tai muita päivittäistavaroita. Haluan haastaa itseäni katsomaan kuinka pitkälle päästään jo omistamillamme tuotteilla ja miten niitä pystyisi hankkimaan lisää. Vessapaperia ja ruokaa saa hankkia niin paljon kuin haluaa.

Ostolakko koskee vain meidän henkilökohtaista elämää. Ostolakon ulkopuolelle jätetään molempien yritystoimintaan liittyvät hankinnat. Ostolakko ei koske myöskään autoja ja niiden huoltoja sekä meidän talon remontti- ja ylläpitoon liittyviä hankintoja. Jos tulee joku aivan totaalinen tilanne, että joudutaan joku asia ostamaan niin sitten se ostetaan. Mutta sitä vältetään viimeiseen asti.

Mitä jos…? Omat pelot ja ennakkoluulot

Täytyy myöntää, että vähän pelottaa tämä ostolakon aloittaminen. Se, että olen elänyt suhteellisen ekologisesti jo vuosia helpottaa tätä; korjaaminen, kestotuotteet ja harkittu kuluttaminen varmasti helpottavat ostolakkoon ryhtymistä. Eniten mietityttää alkaako tuntua siltä, että jotain tarvitsee vai pystynkö löytämään sellaisen rauhan, että näillä pärjää. Tietenkin myös tilanteet, että mitä jos jotain ”kamalaa” tapahtuu, pelottaa. Esimerkiksi ainoat housut repeävät pahasti lomalla tai kaikki sukat kuluvat puhki. Kuitenkin järki sanoo, että välttämättä mitään ei tule tapahtumaan. Jos kuitenkin tapahtuu niin sitten mennään tilanteen mukaan. On turha jossitella asioita, joita ei ole tapahtunut.

 

Tulen päivittämään tänne blogiin fiiliksiä matkan varrella. Kaikki ostolakkoon liittyvät postaukset tulevat löytymään sivupalkista Ostolakko -avainsanan alta.

Kommentteja ja kysymyksiä aiheeseen liittyen voi myös esittää ja vastailen niihin mielelläni. ♥

Oletko ollut ostolakossa ja miten se sujui?

 


LUE MYÖS

Vuosi ostamatta mitään -postaukset

Näitä asioita en osta enää

Zero Waste -haaste kuukausi

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

4 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  En ole ollut varsinaisessa ostolakossa, mutta teen joka vuosi ostoseurantaa, ja viime vuonna tein sen erityisen tarkasti. Jätin listauksen ulkopuolelle apteekkituotteet (lääkkeet yms, koska teen niistä erikseen vuosiseurannan verotukseen) ja ruuan. Listasin siis perus kosmetiikan, tavarat, vaatteet jne. Autoa meillä ei ole, mutta listaisin kyllä senkin kulut mukaan, koska on niin iso kuluerä. Me hankittiin asunto sijainnilta, jossa ei tarvitse autoa (työmatkat 500m ja kauppa 100m xD). Eli säästetään se raha sijoituksia varten suoraan jo nyt.

  Seurannan pohjalta voisin kokeilla ostolakkoa, koska huomasin, että viime vuonna 50% hankinnoistani oli lahjoja muille xD Itselleni uusin jonkun verran vaatteita, koska teen sen yleensä 5 vuoden sykleissä (kengät, alusvaatteet yms) ja viime vuonna hankinnat osui just seuranta vuodelle. Ongelma vaan on, että kulutan niin vähän kaikkea, että ostolakon hyöty ilmaston kannalta on mitätön. Esim. Käytän koko vuodessa vaan 1 shampoopullon (seuratalistojeni mukaan), joten en saa oikein innostusta siitä, että kokeilen vuoden olla ilman yhtä shampoo pulloa (plus sain joululahjaksi shampoota, eli se siitä haasteesta olla ilman). :/ Ehkä haaste toimii paremmin henkilöillä, jotka jo valmiiksi kuluttaa elämäntyylillään. Me ollaan yritetty valita lähtökohtaisesti liikkuminen, asuminen ja ruoka suoraan kestävälle pohjalle. Helpompaa niinpäin. Ehkä meillä miehen kanssa haaste voisi koska ruokaa, koska panostetaan siihen suurinosa (mies harrastaa kokkausta).

  Lapsia meillä ei ole, mutta moni kaveri on sanonut, että pienille lapsille ei periaatteessa nykypäivänä tarvitse ostaa paljon mitään tavaraa. Kaiken löytää ilmaisena tai vähintäänkin pikku rahalla käytettynä. Isompi ongelma sitten kun esimurkkuja ja teini-ikäisiä talossa. Ehkä ne mihin kannattaa kiinnittää huomiota lapsellakin on laadukkaat ulkovaatteet, turvaistuin, hyvä sänky jne, mutta esim vaatteita/leluja/lastentarvikkeita ihan turha ostaa kun niitä pursuaa ihmisten kodit ja lahjoitusjärjestöt jo valmiiksi niin paljon, että joudutaan laittamaan kieltoja ettei saa tuoda lahjoitukseen lastentavaraa. Eli maalaisjärki lastenkin hankinnoissa. Huvittavaa, että aikanaan Suomessa ja nykyään kehitysmaissa ne vauvat/lapset selviää ilman turhaa materiaakin, niin Suomessa periaatteessa mitään hätää lapsilla jos vöhentää sitä ylikulutusta edes vähän lähemmäs kohtuullista tasoa. Esimerkiksi 35neliön yksiössä (jossa 1 vaatehuone) on asunut aikoinaan 4-6 henkisiä perheitä eli tavaranmäärä on ollut ihan eri tasolla kuin nykyään. Ostolakko voi auttaa sen hahmottamisessa, kuinka vähällä loppupeleissä selviää! 🙂 Itselle seuranta jo toi mielenkiintoista tietoa, aion esimerkiksi jättää lahjat ostamatta ensi vuonna tai yrittää vaihtaa ne aineettomiin! Olisi kiva keksiä myös niitä halpoja aineettomia lahjoja (5-10e), koska juuri silloin päätyy yleensä ostamaan tuotteen (ruoka/tavara) kun ei ”kehtaa” antaa rahana pientä summaa.

 2. Laura kirjoitti:

  Olen ollut ½ vuoden (kauneus) ostolakossa. Rahankäyttöni oli lähtenyt lapasesta ja luulen että kompensoin joskus muita tunteitani shoppailulla. Olen itseasiassa omaan blogiin kirjoittanut juttua ’no buy’:sta. Huomasin että kaikkea ei sittenkään ollut pakko saada, opin olemaan nykyään olen harkitsevampi hankinnoissani, nukkumaan esim. yön yli ja en kärsi FOMO:sta. ^_^ Olen miettinyt jonkinlaista ostolakkoa tälle vuodelle, ihan vain koska haluaisin säästää esim. matkaan.

  xx Laura / Laura Loukola Beauty Blog

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *