Hae
Roosa Blom

11 vinkkiä ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin

Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumous-viikkoa (eng. Fashion Revolution), jonka tarkoituksena on herätellä kuluttajat miettimään omien vaatteidensa alkuperää ja kulutustottumuksiaan. Vaatteita valmistetaan aivan liian halvalla, aivan liian huonoista materiaaleista ja aivan liian monen ihmisen hengen hinnalla. Ei voi olla kenellekkään uusi juttu, että vaatteita valmistetaan huonoissa olosuhteissa ja työntekijät eivät saa elämiseen riittävää palkkaa eikä ihmisoikeuksien mukaisia työoloja. Rehellisesti; vaateteollisuus on nykyajan orjatyötä. Tämä on fakta jota ei voi kieltää. Jokainen ostos yrityksistä, joiden ompelijoiden työolot tiedetään olevan kyseenalaiset on näiden yritysten tukemista. Me voimme vaikuttaa ostopäätöksillämme. Näin Vaatevallankumouksen -hengessä tein listan kuinka omasta vaatekaapista voi tehdä ekologisemman ja eettisemmän.

 

1. Käytä jo mitä omistat.

Epäekologisempaa heittää pois sellaista mikä on jo kaupasta kotiin tuotu. Vaikka lempimekkosi olisi ketjuliikkeistä niin käytä jo omistamasi vaatteet loppuun.

 

2. Korjaa tai korjauta.

Ompelijan tai suutarin käsissä moni vaate saa pienellä korjauksella lisäaikaa. Opettele myös itse korjaamaan. Mitä pidempi vaatteen elinkaari on sitä parempi ja ekologisempi.


3. Käy vaatekaappisi läpi

Siioa vaatekaapistasi vääränkokoiset, väriset, ”sitten kun” tai vaatteet joista et vain tykkää pois. Siivoa myös alusvaatteet, kengät ja takit! Näin vaatteet, jotka ovat sopivia pääsevät paremmin käyttöön. Muista myös lajitella vaatteet oikein eteenpäin. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet voi myydä eteenpäin tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille tai paikallisilla Facebookin roskalava-ryhmissä. Huonokuntoiset, rikkinäiset, mutta puhtaat taas kuuluvat kierrätyspajoihin. Täältä löytyy listaus minne viedä rikkinäiset tekstiilit.

4. Tee listaa mitä vaatteita oikeasti tarvitset.

Millaista työtä teet, vietätkö aikaa hiekkalaatikolla vai toimistossa? Oletko mekko- vai housuihminen? Yritä rakentaa vaatekaappiasi sen mukaan. Mekkoihmisenä et tarvitse kymmentä paria housuja, ehkä 1-2 paria riittää sinulle. Kun listaat kännykkääsi mitä sinulta jo löytyy ja mitä ei on helpompi kaupassa tehdä ostopäätöksiä. Jos olet mekkoihminen ja kaapista löytyy jo muutamat housut, ei lisää housuja kannata yksinkertaisesti ostaa, jos niille ei tulisi käyttöä. Jos taas vietät aikaa päivisin hiekkalaatikolla ja arkesi pyörii urheilun ja lasten ympärillä et ehkä tarvitse suurta määrää mekkoja ja hameita. On eri asia tarvita jotain kuin haluta jotain.

5. Lopeta kaupoissa kiertely ja nettikauppojen selaaminen.

Joka kerta kun pyörit kaupoissa tai surffailet nettikaupoissa tulee houkutuksia. Mieleemme syötetään ja mainostetaan sitä kuinka tarvitset tätä ja tätä. Tulee tehtyä hutiostoksia tai kyllästyy nopeasti. Kuinka monelta löytyykin vaatekaapista vaatteita joissa on laput paikallaan? Jos tavara lojuu kaapissa eikä sitä käytetä on sen arvo nolla. Ei itselläni ainakaan ole varaa ostella turhaa vain kaapin perälle.

6. Älä yritä ostaa pakolla.

”Mä niin tarvisin nyt uuden kesämekon”. Jos oikeasti ihanaa ei löydy niin älä osta.

7. Ennakoi tulevia tilanteita ja osta harvoin ja harkitusti.

Liittyen edelliseen niin ennakoi ja yritä pikku hiljaa löytää niitä vaatteita vaatekaappiin jota tarvitset. Muista, että vaatekaapin rakentaminen on myös projekti. Toimiva vaatekaappi ei synny yhdessä yössä. Mikään ei ole epäekologisempaa kuin hutiostokset.

 

 

8. Panosta laatuun ja hyvin istuviin vaatteisiin.

Kun shoppailet harvemmin ja rakennat hyvää vaatekaappia on enemmän kun okei panostaa laadukkaisiin vaatteisiin. On paljon pieniä brändejä, joiden vaatteet tehdään eettisesti ja ekologisesti. On syynsä minkä takia laadusta maksetaan. Hyvä paikka shoppailla eettisiä merkkejä on mm. Weecos. Omia kotimaisia suosikkimerkkejä on ehdottomasti Nouki ja Uhana design.

9. Suosi käytettyjä vaatteita.

Maailmassa on valmistettu niiin paljon vaatteita, että niitä löytyy paljon. Kun vaatteen valmistamiseen on käytetty jo kallisarvoisia luonnonvarojamme on tärkeää pitää se kierrossa mahdollisimman pitkään. Kirpputoreilta löytää vaatteita yleensä edullisimmin, mutta joutuu näkemään enemmän vaivaa etsimiseen. Kirpputoreilla ei myös kannata lannistua, koska silmä harjaantuu niillä pyöriessä. Lisäksi aina ei vain löydä mitään. Järjestöjen omat myymälät, kuten Fida on siistejä ja selkeitä, joissa vaatteet on lajiteltu selkeästi. Helppo paikka etsiä, jos listalla on uusi talvitakki tai vaikkapa hame. Lisäksi löytyy erilaisia second hand -liikkeitä. Second hand -liikkeitä löytyy laidasta laitaan. Niin vintagevaatteisiin erikoistuneita kuin merkkituotteisiin. Second hand -liikkeet valikoivat tuotteensa ja tarkastavat ne ja pitävät tietenkin myymälän siistinä. Vaatteista saa maksaa hieman enemmän kuin kirpputoreilla penkoessa, mutta sinun ei tarvitse nähdä niin paljoa vaivaa ja myyjä auttaa. Vanhojen vaatteiden (ennen 2000-lukua) laatu on ihan toista luokkaa kuin nykyään valmistettavien. Ja muista, että tyylikkyys ei ole rahasta kiinni!

10. Lainaa vaatteita.

Jos et käy juhlissa kuin joskus ja jouluna, jossa pukukoodi on ehkä tarkempaa (gaalat, häät, hautajaiset yms). lainaa vaatteet. Ei ole mitään syytä ostaa vaatteita vain yhtä tilaisuutta varten. Miestenkin puvut ovat arvokkaita ja monella ei tule käyttöä kuin todella harvoin. Miksei siis voisi lainata ystävältä, jos hän on samankokoinen? Myöskin ”ongelma”, ettei samassa mekossa voi olla monissa juhlissa poistuu kun lainaa ystävältä. Itse koin vaatteiden lainaamisen käteväksi myös raskausaikana. Lainailin Tampereen Vaatepuusta vaatteita raskauden ekat viisi kuukautta, kunnes maha alkoi olla jo todella iso.
Lainata voi myös juhlan lisäksi arkeen. Suomessa on jo useampi vaatelainaamo, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Kirjoitushetkellä lainaamoita löytyy Vaatepuu (Tampere, Helsinki, Järvenpää, Turku), Vaaterekki (Helsinki) ja vaatelainaamo Noppa (Kuopio). Lainaamalla saat käyttöösi designvaatteita ja vaihtelua vaatekaappisii. Vaatekaappisi sisältö myös monipuolistuu, kun lainavaatteille etsii omasta kaapista uusia sopivia yhdistelmiä.

11. Palkkaa ammattistylisti

Ja mielellään sellainen, joka on erikoistunut tavallisten naisten stailaamiseen. (on eri asia pukea näytösmalleja, kuin töihin palaavia kotiäitejä) Stylisti on oiva apu, kun tuntuu että itselle se oman tyylin ja vaatekaapin rakentaminen on hankalaa. Hän katsoo vartalotyyppisi, värimaailmasi ja tyylisi (jos et nimenomaa kaipaa tyylin päivittämistä). Sen pohjalta hän auttaa rakentamaan juuri sinulle sopivaa vaatekaappia. Stylisti voi tulla kotiisi siivoamaan vaatekaappiasi (huom! tästä saa kotitalousvähennyksen) tai shoppailee kanssasi uusia vaatteita – tai vaikka molempia. Vaikka stylistin palkkaaminen voi tuntua hintavalta on se myös sijoitus. Hän valikoi sinulle sopivat vaatteet ja et tule tekemään hutiostoksia. Stylisti ei koskaan pakota sinua ostamaan jotain vaan ostopäätöksen teet aina itse. Lämmin ja vilipitön suositus stylisti Sohvi Nymanille.

Yhteenvetona

voisi sanoa, että käytä ja korjaa no niitä vaatteita mitä omistat. Shoppaile harvoin ja harkitusti oli ne kirpputoreja tai uusia vaatteita. Käytä vaatteitasi, äläkä osta kaapin perällä pölyttymään. Vältä hutiostoksia. Uusia vaatteita ostaessa kannattaa suosia käytettyjä vaatteita tai pienempiä ekologisia ja eettisiä brändejä, mutta kannattaa pitää myös vaatteiden lainaaminen vaihtoehtona.

LUE MYÖS:

Lastenvaatteiden korjaaminen ilman ompelukonetta

Näitä asioita en osta enää 2

Näitä ekopesuaineita käytämme

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *