Hae
Roosa Blom

Ekologiset juhlat 1-vuotiaalle

*Sisältää mainoslinkkejä

Vuosi on hurahtanut vauhdilla, vaikka toisaalta tuntuu jo kaukaiselta aika ennen muksuamme. Viikonloppuna oli poikamme 1-vuotis syntymäpäivä juhlat, joita juhlittiin lähipiirin kesken. Paikalle kutsuttiin sukulaiset, kummit ja muutamia ystäviä. Vieraita oli paikalla 35 henkeä. Hulinaa siis riitti ja kahvinkeitin porisi lähes nonstoppina., Pidimme juhlat kotona. Meillä on omakotitalo isolla pihalla ja näin kesällä on helppoa kun lapset voivat juosta pihalla ja aikuiset istua terassilla juomassa kahvia.

Itselläni on vähän ristiriitaiset fiilikset lasten synttärijuhlia kohtaan. On ihana nähdä ystäviä ja sukulaisia ja päästä nauttimaan pöydän antimista. Toinen puoli on kulutusjuhla. Sanomattakin selvää etten pidä siitä. Vauvaryhmissä on jo kuukausia sitten keskusteltu juhlien teemasta, vaatteista, tarjoilusta ja koristeista. Usein varsinkin koristeet ovat kertakäyttökamaa ja lentävät juhlien jälkeen roskiin. Juhlissa syödään kertakäyttöastioista ja lahjat ovat jotain kivaa halpaa muovikrääsää. Halusin siis järjestää kivat juhlat mahdollisimman ekologisesti ja olen todella tyytyväinen miten juhlat sujuivat ja vieraat huomioivat meidän arvoja. Listasin alle kaikki yksityiskohdat juhliimme liittyen.

Tarjoilut & Astiat

Päätin tehdä kaikki tarjottavat vegaanisina. Emme ole vegaaneja, mutta Pipsan (@arvokasmaailma) inspiroimana ajattelin, että olisi siistiä olla esimerkkinä, rikkoa ennakkoluuloja ja tehdä vegaaniset tarjottavat. Ne voivat olla yhtä hyviä ja maistua myös sekasyöjille. Usein ennakkoluulot ovat korkeampia. Hyvä puolihan on se, ettei tarvitse miettiä myöskään onko tarjottavat laktoosittomia. Oli myös ihanaa, kun yksi ystäväni on muna-allerginen ja sai syödä täytekakkua. Kahvin kanssa oli tarjolla laktoositonta maitoa sekä kauramaitoa. En kuitenkaan halua olla ilkeä ja tuntuu, että monelle kahvimaito on pyhä asia. Halusin juhlien sujuvan mukavasti niin, että tarjoilut maistuu ja jää hyvä mieli. Tiedän, että siitä olisi tullut sanomista jos kahvimaitoa ei olisi ollut, joten halusin säilyttää kuitenkin juhlissa hyvän hengen.

Meillä on kotona astioita sen verran, että illanistujaisiin tai grillibileisiin niitä on tarpeeksi. Kuitenkaan kahviastioita (lautasia, kuppeja ja lusikoita) meillä ei ole riittävästi. Lainasin astioita äidiltäni samalla kun hain lapsen yökylästä. Mietin myös ekologisia kertakäyttöastiotia, mutta en halunnut ostaa sellaisia, koska kerttislautaset ovat todella vempuloita ja muutenkin huonompia kuin oikeat astiat. Koin lainaamisen helpommaksi meidän tilanteessa. Servettejä kaivoin kaapista jämäpaketteja mitä löytyi ja laitoin ne vaan pöydälle esille. Jokainen sai sitten ottaa siitä jos tarvitsi.

Tarjottavat:

Mansikkakakku

”Snickers” raakasuklaakakku

Pizzan paloja

Ruissipsejä

Karjalanpiirakoita & vegaanisia tuorejuustoja

Mansikoita, vesimelonia, viinirypäleitä

Maissinaksuja

Foodinin raakasuklaainkiväärejä*

Keksejä

Innostuin leipomaan itse, vaikka olin ajatellut tilaavani kakut leipomosta. Kun tajusin, että voin leipoa kakut pakkaseen oli kuin joku lamppu olisi syttynyt päässäni. (Haha!) Raakasuklaakakku oli helppo valmistaa. Kakku säilyy pakkasessa ja se otetaan vain esille tuntia ennen juhlia. Todella helppoa siis.

Mansikkakakusta tein testiversion, jonka söimme juhannuksena. Lopullisen version tein täysin vegaanisena ja pakastin pelkän kakkupohjan. Täytin ja koristelin kakun juhlapäivän aamuna. Kakkupohjan tein Kamomillan konditorion ohjeella, väliin mansikkamoussea ja koristelu Alpron soijakermalla. Tein 3 kerroksisia kakkuja kaksi eli leivoin kolme pellillistä kakkupohjia. Mansikat ostin meidän läheltä Niitty-Seppälän tilalta, joka on meiltä alle 5km päässä. Kakussa käytetty omenasose oli viime vuonna tehtyä meidän oman pihan omenoista.

”Snickers” raakasuklaakakun tein Palasia Arjestani -blogin ohjeella. Lähes kaikki ainekset taateleita luukunottamatta löytyi kotoa, kun olin saanut *Fitnessfirstiltä kaikenlaista kuten *kookoshiutaleita, *kaakaojauhetta, *cashewpähkinöitä, *kookosöljyä ja *maapähkinävoita. Vaniljajauheen sijasta käytin aitoa vaniljaa. Leikkasin ja raaputin vaniljatangosta taikinaan.

Pizzaa tein kaksi pellillistä ja leikkasin vain paloiksi. Pohja oli itse tehty. Täytteenä oli tomaattimurskaa, ananasta, mausteettua soijarouhetta, sipulia ja Vegaanin pizzamurua (”juustoa”). Pizzamuru ei sula täysin kun ripottelin sen pinnalle. Se kannattaisi laittaa täytteiden alle.

Minulle kävi amatöörimoka. En ollut katsonut kaupassa, että karjalanpiirakat eivät olleet vegaanisia. Katsoin, että ne olivat munattomia mutta sisälsivät maitoa. Samoin keksit eivät olleet vegaanisia. Hups. Ensi vuonna varmaan hyödynnän Vegaaniliiton listaa vegaanisista kekseistä. Kaikesta kuitenkin oppii ja mielestäni on tärkeintä yrittää.

Kukaan vieraista ei ole vegaani, joten mietin miten vegaanisiin tarjottaviin suhtauduttiin. Vieraat santsasivat tarjottavia, joka on parasta palautetta. Ainakaan en kuullut eikä kukaan tullut sanomaan, ettei olisi maistunut. Juuri mitään ei jäänyt enään illalla, paitsi kakkua jota olin leiponut hieman liikaa. Muutama pyysi täytekakkupohjan ohjetta. Yhdessä vaiheessa kuulin, että vieraat keskustelivat vegaaniudesta ihan positiiviseen henkeen. Kiva, että ilmastoasioista keskustellaan.  Kuitenkin moni on huolissaan maapallostamme. Luulen myös, että muutamat vieraista leipovat enemmän vegaanisia tarjottavia omiin juhliinsa.

Koristeet & juhlapaikka

Juhlat järjestettiin meillä kotona. Meillä on omakotitalo isolla pihalla. Olen iloinen ja mielestäni myös onnekas, että pystymme järjestämään juhlat kotonamme helposti. Hyvän sään sattuessa lapset juoksivat pihalla. Ulos terassille pääsi nauttimaan kahvista ja sisälläkin riitti istumapaikkoja kaikille.

Olin jo etukäteen päättänyt, että en osta koristeita juhlia varten. Enkä ostanutkaan. Olen käyttänyt aina juhlissa babyshowereillani olleita koristeita; pompomeja, sinisiä ilmapalloja ja nauhaa. Ilmapallot solmin narulla, josta ne voi kiinnittää. Naru on helppo leikata irti ja käyttää pallot uudelleen.

Kuulun yhteen vauvatreffit -whatsapp ryhmään. Juhannuksena yksi äiti laittoi ryhmään, että heiltä saisi ilmaiseksi hakea Happy Birthday -ilmapallot, josta yksi pallo oli rikki. Olimme menossa kaverin mökille juhannuksen viettoon ja ajamassa heidän ohi joten kävin nappaamassa pallot kyytiin. En olisi palloja ostanut, mutta kun ne sopivasti sai ilmaiseksi käytettynä tuli hyvä fiilis ja näyttivät koristeina kivalta. Korjasin T-kirjaimen teippaamalla ja laitoin täytteeksi kuplamuovia (käytettyä). Juhlien jälkeen laitoin pallot roskalava-ryhmään ilmoituksella ”Saa hakea”. Ja pallot lähtivät kolmannen lapsen synttäreitä koristamaan.

Kutsu & LAHJAT

Kutsut lähetettiin ihan vaan tekstareilla ja whatsappissa. Se on mun mielestä helpoin tapa ja en jaksa käyttää energiaa ja aikaa kutsujen askarteluun ja postittamiseen. Mielummin käytin sen ajan leipomiseen.

Kutsu

”Tervetuloa J:n 1v synttäreille sunnuntaina 14.7. Paikalle saa saapua omien aikataulujen mukaan klo 14 eteenpäin. Juhlia vietetään meidän kotona.

Lahjoista; Paikalle saa hyvillä mielin tulla ilman lahjaa. 🙂 Jos kuitenkin lahjan haluaa tuoda niin arvostetaan käytettyä, kestävää jne.

Ilmoitattehan tulostanne viimeistään paria päivää ennen juhlia niin osataan hankkia sopivasti tarjottavia.

Toivottavasti nähdään juhlissa!”

Saatiin kehuja siitä, että lahja sai olla käytetty. Lähipiirissä ei ole mitään ”superekoilijoita”, mutta itselle tuli hyvämieli, kun moni jo etukäteen kertoi hankkivansa lahjan käytettynä. Eniten tuli hyvä mieli, kun sekä isäni että äitini olivat panostaneet lahjoissaan ekologisuuteen. On ihanaa, että lähipiiri arvostaa ja huomioi meidän arvoja. Vähän jännitti, että miten muut suhtautuvat jos pyydetään käytettyjä tavaroita lahjaksi. Mutta vastaanotto olikin todella positiivinen!

Moni kyseli lahjatoiveita. Yritin jo kuukautta ennen juhlia miettiä mitä tarvittaisiin. Kuitenkaan ei tullut mieleen mitään. Monelle sanoin duploja, koska niistä tykkää poika sekä isä. Duploja saa olla reilummin, koska parilla palikalla ei oikein voi kunnolla rakentaa mitään. Niitä ei isoja määriä tulisi vaikka muutama henkilö niitä toisi. Vaikka duplot ovat muovisia ne kestävät vuosikymmeniä oikein hyvänä.

Lahjat

Potkupyörä (uusi)

Puinen kuorma-auto (käsityötä)

Puinen auto (käsityötä)

Duploja (käytettyjä sekä uusia)

6v serkun itsetekemä lelu

Kahdet kengät (käytettynä)

Puisia palikoita

Norppa pehmolelu (käsityötä)

Vasarointi-lelu (käytetty)

Luonnonkosmetiikkaa

Paita ja sukat

Pikkupyyhe

Rahaa

Olin todella iloinen lahjoista mitä saatiin. Ei ollut yhtään lahjaa, joka olisi tuntunut turhalta vaan tykkäsin jokaisesta. Kaikki pääsevät käyttöön. Lahjojen joukossa oli käytettyjen lelujen ja tavaroiden lisäksi laadukasta kotimaista käsityötä; Erkki Eskolin valmistama puinen kuorma-auto, Risto Telkän käsityönä tekemä puinen auto sekä Savonlinnan torilta ostettu Pelasta pullervo -yrityksen käsityönä virkattu Kuutti -pehmolelu, josta 10% tuotoista lahjoitetaan Norppien suojeluun. Tästä 3 sukupolven yrityksestä ja toiminnasta kannattaa lukea lisää tästä. Sekä poikamme 6-vuotiaan serkun itse tekemä ja suunnittelema puinen lelu.

Tulevaisuudessa olen ajatellut, että kun lapselle järjestetään kaverisynttärit niin mielestäni kavereiden ei tarvitse tuoda lahjaa. Usein budjetti on maksimissaan 10€ ehkä 20€. Ja kun syntymäpäiväjuhlia tulee useammat vuodessa kasvaa summa aika isoksi. Suurimmaksi osaksi annetaan lahjaksi jotain pientä krääsää, jota lapsi ei edes arvosta ja lelut jäävät nurkkaan pölyttymään. Lapsi saa varmasti syntymäpäivänä tarpeeksi lahjoja vanhemmilta ja sukulaisilta. Mielestäni myös pelkästään (itsetehty) kortti olisi oikein kiva lahja. Tärkeintä on, että kavereiden kanssa voisi keskittyä juhlimiseen ja hauskanpitoon.  Näin ainakin itse ajattelen toistaiseksi ja toivon, että tälläinen käytäntö voisi vaikka yleistyä.

Huh. Tulipas tästä pitkä postaus. Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun saakka. Olen itse todella tyytyväinen ja mielestäni saatiin järjestettyä viihtyisät juhlat. Vaikka jännitinkin miten muut suhtautuvat sekä millaisia lahjoja saadaan. Mutta ei olisi voinut paremmin mennä.

Kiitos vielä kaikille vieraille kun tulitte ja kiitos ihanista lahjoista<3


Lue myös:

Näin puhdistat puisen syöttötuolin helposti

Tehokas ja halpa kotitekoinen pyykinpesuaine

Puolivuotias käy pöntöllä

2 kommenttia

  1. Jenna kirjoitti:

    Kiva lukea synttäri ideoista! 🙂 Ruuasta kannattaa muistaa, että vegaaninen ruoka ei automaattisesti ole eettistä ja ekologista. Aika monessa noissa sunkin mainitsemassa ulkomaisessa raaka-aineeessa ja niiden tuotannossa on valitettavasti taustalla ihmisoikeus- ja ympäristörikoksia (kannattaa perehtyä eri maiden lainsäädäntöön niin ymmärtää paremmin ongelmat), joten suosittelen aina kaikkia kiinnittämään huomiota mieluummin ruuan valmistusmaahan kuin siihen onko se kasviperäinen vai ei – se ei anna takeita ekologisuudesta tai eettisyydestä. Itseasiassa usein on päinvastoin kun alkaa selvitellä tuotantoketjua hieman pidemmälle. Luotettavimpia ovat kotimaiset sekä pohjoismaalaiset tuotteet ja raaka-aineet. Niiden valinta onnistuu onneksi myös vegaanisessa ruokavaliossa suht helposti 🙂

    Meilläkin on tapana lainata astiastoa ja valosarjoja (koristeeksi) vanhemmiltamme. Se on tosi kätevää kun itse päätimme valita mahdollisimman ekologisen asumistavan ja asumme nyt yksiössä miehen kanssa (säilytystila on rajallinen). Nyt jää sitten rahaa vuokrata mikä tahansa ihana juhlatila (ja vaikka catering ja siivouspalvelu niin halutessa) useamman kerran vuodessa! 🙂 Lapsia meille ei tule, mutta kuulostaa hyvältä nuo lahjattomat synttärit! Itse annamme lapsille tavarana vain pelejä, taide/askartelutarvikkeita ja urheiluvälineitä. Muuten annamme aina rahaa, leirejä, maksamme harrastusmaksuja, valmennus/ avoimen yliopiston tms kursseja (nuorille) tai yhteistä tekemistä (esim. kulttuuri tai liikunta), koska ei sillä krääsällä kukaan mitään loppupeleissä tee (edes ne pienet lapset) 🙂

    • roosa kirjoitti:

      Kiitos Jenna kommentista<3

      Tuo ruuan ekologisuus ja eettisyys on todella moniulotteinen asia. On välillä vaikea valita ne ykkösarvot. Ja välillä luulee valitsevansa paremmin kun tietämystä kaikesta ei ole. Itselleni juuri ruuan eettisyys ja ympäristövaikutukset ovat heikonta tietämystä – onneksi koko ajan voi oppia lisää 🙂

      Ja mahtavaa tuo, että pystytte asumaan pienemmin mutta rahaa jää muuhun. Kuulostaa hyvältä 🙂 Kuten myös paljon kivoja lahjaideoita itsellekkin takataskuun tulevaisuuden varalle!

      Ihanaa kesää<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *