Hae
Roosa Blom

Miten sujuu vessahätäviestintä 9kk kanssa? (+arvonta)

*Sisältää mainoslinkkejä

Mitä kuuluu vauvojen vessahätäviestinnälle ja kuinka pottailu sujuu? Kiitos kysymästä, oikein hyvin!

vESSALAKKOja ja muita ihania vaiheita

Vaikka vessassa käyminen on sujunut hyvin on matkalle mahtunut myös erilaisia lakkoiluja. Varsinkin kun poitsu oppi liikkumaan ja ympäröivä maailma alkoi kiinnostamaan. Ei silloin ollut hänen mielestään aikaa istua pissalla vaan oli muutakin tekemistä. Välillä alkoi kiukuttelu jo pöntölle istahtaessa eikä siinä haluttu istua millään. Annettiin leluja, luettiin kirjaa, hassuteltiin ja höpöteltiin. Kokeiltiin myös pottaa, joka toimi vielä huonommin. Potalla istuessa jaloilla ponkaistaan ylös. En koskaan yrittänyt väkisin istuttaa pöntöllä, mutta kokeilin aina välillä uudestaan ja uudestaan. No onneksi tämäkin oli vain ohimenevä vaihe ja tilanne muuttui taas paremmaksi. En jaksanut stressata siitä, että oli päiviä kun ei saatu yhtään pissaa pönttöön.

Lakkoilukin helpotti ja nyt taas sujuu hyvin. Yritän suhtautua vvv:hen kuten kestovaippailuun. Ei ole kyse siitä kuinka monta kertakäyttövaippaa käytät tai montako kertaa vauva pissaa vaippaan. Enemmän pitäisi ajatella, että kuinka siistiä, että käytin nyt taas kestovaipan ja sain vähennettyä ainakin yhden kertakäyttövaipan tai kuinka hienoa että vauva sai mahdollisuuden pissata pönttöön ja voi olla pidempään kuivalla vaipalla.

MEIDÄN VESSARutiinit

Meillä on jonkin verran rutiiniin perustuvia vessatuksia, vaikka myös viemme intuution mukaan. Yksi selkein on viedä vauva vessaan päiväunien jälkeen. Yleensä päiväunien jälkeen imetän ja menemme sitten vessaan. Ei tarvitse kauaa odottaa kun pissa yleensä jo tulee. Aika usein päiväunien jälkeen on kuiva vaippa. Myös aina vaipanvaihdon yhteydessä viemme vessaan oli vaippa märkä tai kuiva.

Kuten jo aiemmin mainitsin niin potta ei oikein ole toistaiseksi ollut meidän juttu. Poitsu ei malta istua vaan punkee ylös ja, koska pojat niin pissaa tulee helposti potan ulkopuolelle jos ei ole valppaana. Parhaiten on toiminut pöntön supistaja. Siinä hän viihtyy paremmin ja huomaa selkeästi, että ilman supistajaa olo on turvattomampi (?). Ainakin supistajalla hän malttaa istua paremmin ja viihtyykin. Koen myös itselleni mukavemmaksi kun voin olla pöntön edessä kyykyssä ja tukea vauvaa kainaloista. Itse kyllä liputan supistajan puolesta, koska säästyy potan siivoaminen kokonaan. Tietenkään ei tiedä, jos myöhemmin potta onkin parempi.

Harkkahousut jalkaan

Meillä siirryttiin reilu 8 kuukauden iässä harkkahousuihin. Harkkahousut ovat kestovaipan ja pikkareiden välimuoto. Ne ovat malliltaan kuin pikkarit. Helppo vain sujauttaa jalkaan, mutta niissä on päällä kosteudenpitävä PUL-kangas kuten kestovaipoissa sekä hieman imua. Meillä on käytössä Tirsokkaan harkkahousut (saatu), jotka pitävät yhdet, kahdet pissat. Käytössä on koko S/80cm. Se on sopiva meidän reilu 8kg pojalle, joka käyttää vaatekokoa 74cm. Harkkahousut ovat helpottaneet meillä vessatusta todella paljon. Vaippojen kanssa säätäminen on rasittavaa ,kun joutuu pukemaan päälle ja takaisin. Varsinkin nyt, kun vauva konttaa ja tutkii maailmaa eikä kerkeä pysähtyä vaipanvaihdolle. (Hei mutsi ois parempaakin tekemistä) On kuitenkin kiva, että harkkahousut pitävät pissat, jos emme vessaan kerkeä tai huomaa viedä. Mutta harkkahousujen myötä ollaan kiikutettu vielä enemmän vessaan. Tähän asti ollaan harjoitettu osa-vvv:tä eli ei otettu stressiä vaikka joskus onkin vaippaan tullut pissat. Harkkahousuista onkin enemmän kerrottavaa, joten niistä myöhemmin luvassa oma postaus.

Kakat on tehty pönttöön jo jonkin aikaa suurimmaksi osaksi. Ihan muutaman kerran kuukaudessa kakat on tullut vaippaan. Ja usein silloinkin poitsu on mennyt piiloon pöydän alle, kunnes hälytyskellot alkavat soimaan. Sitten kiikutetaankin vessaan, vaikka vaippaan olisi kerinnyt tulla jo pieni. Kyllä selkeästi helpottaa, kun ei tarvitse ähistä ja punkea vaippaan. Ilmavaivoja ja mahakipuja on ollut vähemmän.

Vaatteilla on väliä

En tiedä miksi olen aikaisemmin kiusannut itseäni bodeilla. Ehkä siksi, että bodeja on ollut kaapissa valmiina paljon. Bodyt eivät ole oikein kätevä vaate vessahätäviestinnässä. Ihan pienen vauvan kanssa bodeja kerkesi vielä nepittää, mutta liikkuvan lapsen kanssa ei. Paita ja housut on kaikista helpoin ja yhdistettynä harkkahousuihin täydellinen kombo.  Housut ja harkkarit pois ja potalle jonka jälkeen vaan kiskaisee harkkarit ja housut takaisin. Paljon nopeampaa kuin nepitellä bodyä. Tietenkin siinä vaiheessa kun opetellaan itse käymään vessassa ja harjoitellaan kuivaksioppimista en bodeja en enään käyttäisi. (VVV ei ole varhaista kuivaksiopettelua) Vaikka ajattelin, ettei vaatteilla vvv:ssä ole väliä niin kyllä niillä on!

 

ARVONTA

Maria kysyi haluaisinko arpoa blogissani teille lukijoille yhden Vaipaton vauva -verkkokurssin. Ehdottomasti! Sillä uskon, että teitä saattaisi aihe kiinnostaa. Itse olen kyseisen kurssin käynyt jo viime kesänä kun poikamme oli 6 viikkoa vanha ja voin lämpimästi suositella.

 

Osallistuminen:

Kommentoi alle miksi sinun pitäisi voittaa Vaipaton vauva -verkkokurssi. Jätä myös sähköpostiosoitteesi. Arvonta päättyy sunnuntaina 21.4.2019 klo 23:59. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Jos et malta odottaa arpaonnen suosimista voit ostaa verkkokurssin alennushintaan 49€ (norm. 79€) tästä.

LUE MYÖS:

Puolivuotias käy pöntöllä

Q&A – kestovaippailu & vvv

32 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Ensimmäisen lapsen kanssa tutustuttiin kestoiluun ja nyt tulevan kanssa mieluusti kasvattaisin omaa tietouttani lisää jotta edelleen saataisiin ympäristön kuormaa pienennettyä ja lapsen mukavuutta parannettua!

 2. Minttu kirjoitti:

  Marian vvv-kurssi tulisi tarpeeseen varmasti. Esikoinen on nyt 9,5kk ja pikkusisko on tulossa heinäkuussa. Esikoisen kanssa ollaan kestoiltu 4kk ikäisestä ja pottailtu 6kk ikäisestä. Olisi ihana oppia viekäkin enemmän vauvan tarpeista ja viesteistä. Ja vaikka ikäeroa tuleekin pienesti ja varmasti on kesällä kädet täynnä vauvoja haluan ehdottomasti aloittaa vvv:n tulokkaan kanssa ja jatkaa pottailua esikoisen kanssa.

 3. Niia kirjoitti:

  haluaisin voittaa, koska esikoinem syntyy kohta ja olen todella kiinnostunut vessahätäviestinnästä ?

 4. Sanni kirjoitti:

  Oon seuraillut Marian instaa jo pidempään ja mietin, että sitten kun odotan esikoista niin pakko päästä vaipaton vauva-kurssille! Siinä kiinnostaa ekologisuus, varhaisen vuorovaikutuksen syntyminen ja vauvan oman minäpystyvyyden tunteen lisääminen. Ja nyt kun raskaus on vielä aika alussa, olisi hyvää aikaa (ja ennenkaikkea motivaatiota) perehtyä vaipattomuuteen.

 5. Hoitotyöläinen kirjoitti:

  Hei.
  Voisin jakaa oppia työssäni hoitoalalla ja miksei joku päivä tulevaisuudessa myös vanhempana päästä konkretian pariin. Arvonnassa mukana.

 6. Tinde kirjoitti:

  Tämähän olisi just hyvä meille! Terv taaperon äiti. ?

 7. Annika kirjoitti:

  Meille syntyy toinen lapsi heinäkuun alkupuolella (jos la pitää paikkaansa 🙂 ) ja koska esikoisen kohdalla harmitus oli niiiin suuri, etten tiennyt vvv mitään, kuin nyt haluan ehdottomasti toteuttaa tämän tulevan pikkuisen kohdalla. Haluan kehittää vuorovaikutusta jo heti vauvan kanssa ja uskon, että me kaikki hyödymme tästä. Lisäksi, koska luonto ja ekoelämä on perheellemme tärkeää, niin tämä on tavoittelemisen arvoinen asia 🙂 Meillä on siis halua, intoa, uskallusta ja jaksamista tähän hommaan, hiphei.

 8. Lilli kirjoitti:

  Antaisin sen lahjaksi raskaana olevalle ystävälleni? olisi mielestäni mukava aineeton lahja ?

 9. Maija kirjoitti:

  Mun pitäisi voittaa, koska aihe on niin mielenkiintoinen! Ja vauvakuume loputon!!

 10. Tiia Nylund kirjoitti:

  Alle 1kk ikäisen vauvan kanssa tuo kurssi olisi parasta? Helpottaisi varmasti arkea kun esikoinenkin jo melkein vaipaton!

  -Tiia
  seppti@gmail.com

 11. Ronja kirjoitti:

  Mulla 9kk kaksoispojat, yritän parhaani mukaan käyttää kestovaippoja päivällä kun ollaan kotona ja ollaan pari kuukautta harjoitellut potalla käyminen, molemmat istuu siinä aika hyvin, ja vessa liian pieni meille kaikille kolmelle. Toinen poika tekee enemmän ilmeitä kun toinen, mutta mulla ei ole aavistustakaan miltä pissahätä näyttää ja melkein jokainen kakka menee vielä vaippaan, jos en ole supernopea. Olisin todella kiinnostunut vaipaton vauva -verkkokurssista, kun on vielä kahta vauvaa samaa aikaa niin vaippojen määrää voi välillä tuntua hurjalta ?

 12. Erika kirjoitti:

  Haluaisin voittaa vaivaton vauva -kurssin, sillä olen jo pitkään siitä haaveillut mut rahallisista syistä en ole raaskinut vielä ostaa. Haluaisin harjoittaa vvv:tä mm. ekologisista ja rahallisista syistä ja tärkeimpänä, haluisin löytää uuden tavan vahvistaa varhaista vuorovaikutusta! ❤️

 13. Marjo Kiukaanniemi kirjoitti:

  Haluaisin vaipaton vauva- verkkokurssin viikon sisällä syntyvää vauvaani varten. Ekologisista syistä tämä tuntuisi järkevältä ja koska vauva on kesävauva, tämä saattaisi vähäisen pukemistarpeen myötä toimia.

 14. Tiina kirjoitti:

  Esikoinen syntymässä kesällä ja haluan ehdottomasti kokeilla vvv:tä!

 15. Emppu kirjoitti:

  Esikoista odotan ja tarkoituksena kokeilla vvv ja kestovauppailua. Kurssista olisi varmasti hyötyä!

 16. Anu kirjoitti:

  Esikoinen on pian 3kk ja olen koko ajan ollut kiinnostunut vessahätäviestinnästä. Ei vaan millään meinata päästä itsekseen alkuun, joten tuo kurssi tulisi enemmän kuin tarpeeseen!

 17. Tiia Heijari kirjoitti:

  Olen raskaana, ja aiomme hankkia pienokaiselle kestovaipat. Sitten huomasin, kun monessa paikkaa puhuttiin lisäksi vessahätäviestinnästä, niin kyllähän sitä pitää päästä kokeilemaan ja mielellään hyvillä ohjeilla heti alusta! 🙂 vvv-kurssin myötä toivottavasti vaippapyykki pysyy vähäisenä ja voi oppia paremmin tulkitsemaan vauvaa

 18. Silja Aalto kirjoitti:

  Olemme kokeilleet vessähätäviestintää tyttömme kanssa, mutta huonolla menestyksellä. Kurssi voisi tuoda lisää tietoutta, jonka kautta vaippa pysyisi kuivempana.

 19. Maria kirjoitti:

  Vessahätäviestintä kiinnostaa ja olisi mukava tutustua aiheeseen enemmänkin!

 20. Iina kirjoitti:

  Kesällä syntyvää esikoista varten ja juuri vvv metodit kiinnostaisi ottaa käyttöön. 🙂

 21. Hanna kirjoitti:

  5kk ikäisen vauvan kanssa olisi ihan mielenkiintoinen kurssi. Käytämme kestovaippoja, mutta olisi vielä ekologisempaa saada pissoja ja kakkoja muuallekin kuin vaippaan.

 22. Saara kirjoitti:

  Meidän oli tarkoitus perehtyä aiheeseen ja harjoitell vessahätäviestintää jo ihan alusta asti, mutta alkutaipaleeseen on mahtunut niin monenlaista yllättävää aikaa ja voimia vievää, että tämä jäi jalkoihin. Nyt 4 kk vanha tyttö on yhä useammin alkanut tehdä tarpeita, kun vaippaa ei vaihdon yhteydessä ole päällä. Olisi viimein mahtava perehtyä siihen, miten vvv toimii ja kurssi varmasti helpottaisi sitä, että homman saa haltuun.

 23. Roosa kirjoitti:

  Esikoisen kanssa kestoillaan ja pottaillaan. Olisi ihana saada lisää vinkkejä ja tukea vaipattomuuteen, jota harjoitetaan kotona lähes poikkeuksetta.

 24. Emilia kirjoitti:

  Esikoinen tulossa marraskuussa, joten tää ois huippu. On kiinnostanut aihe jo pidempään. Ehtisi hyvin tutustua ennen syntymää. ?

 25. Oona Helander kirjoitti:

  Marian Vaipaton vauva -verkkokurssi kiinnostaa todella! Meille on syksyllä syntymässä esikoinen, ja tiedetään että aiotaan kasvattaa hänet mahdollisimman ekologisesti ja roskattomasti. Juuri niinkuin mekin elämme. Ensimmäisen lapsen kanssa kaikki tulee olemaan uutta, joten kurssin opastus vaipattomuuteen olisi varmasti helpotus.

  Odottelen myös innokkaana (vink vink!), että Roosan kestovaippalainaamo alkaa pyörimään. Ainakin näin vauva-arjesta tietämättömänä kestovaippailun yhdistäminen lainaamiseen (ja vessahätäviestintään!) kuullostaa järkevältä ja sellaiselta, jota haluan tukea.

 26. Sonja kirjoitti:

  LA 8.5 ja kiinnostaisi oppia nyt toisen lapsen kohdalla ? esikoinen täyttää kesällä 2 vuotta ja kovasti ollaan harjoiteltu pottaamista. Kotona onnistuu jo ihan hyvin, mutta päiväkodissa ei vielä ihan olla samalla tasolla. Olisi ihana uuden tulokkaan kanssa päästä vaipoista hyvissä ajoin ?

 27. Venla kirjoitti:

  Hei, Roosa!

  Esikoiseni syntyy elokuussa, joten olisi oivallinen tilaisuus tälle kurssille. Olen tähän jonkin verran tutustunut, mutta koska kurssi maksaa, en ole siihen raaskinut sijoittaa.. toivottavasti arpaonni suosisi! ?

 28. Marjut kirjoitti:

  Haöuasin voittaa kurssin, koska tunnen epäonnistuneeni täysin poikani 1v10kk vessähätäviestinnässä. Olemme vessahätäviesteilleet alusta asti, mutta nyt on ollut muutaman kuukauden täydellinen pissalakko, ja pissat tulevat suurimmaksi osaksi housuun ja vaippaan, jos sellainen on laitettu. Odotan kolmatta lasta ja haluaisin tietää miten tällaiset pitkät lakot vältetään jos niitä voi välttää.

 29. Mirka kirjoitti:

  Odotan esikoista ja vvv kiinnostaa kovasti. Olisi mahtava saada neuvontaa ja koulutusta tähän.

 30. Venla Ouattara kirjoitti:

  Esikoiseni (ainokaisen) kanssa olemme vvv:tä tehneet hänen syntymästä lähtien, mutta hulinoiden aikana tämä väheni ja nyt on lähes suureksi surukseni jäänyt! Tähän tuo verkkokurssi olisi varmasti todellinen pelastus ja uskonvalaja.

 31. PP kirjoitti:

  Meillä on 2kk ikäinen vauva, jonka kanssa olemme vielä toistaiseksi käyttäneet kertakäyttöisiä vaippoja. Kuitenkin tarkoitus on siirtyä ainakin osittain kestoihin ja sen lisäksi meillä olisi suuri kiinnostus opetella myös vessahätäviestintää. Kurssi tulisi todella tarpeeseen, sillä nyt olisi niin hyvä ajankohta alkaa harjoittelemaan!

 32. Sannamarianna kirjoitti:

  Haluan säästää rahaa ja luontoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *