Hae
Roosa Blom

Tehokas ja halpa kotitekoinen pyykinpesuaine

Olen vuosien aikana testannut erilaisia pyykinpesuaineita ja pari vuotta olen käyttänyt pelkästään ekologisia vaihtoehtoja. Laiskana olen ostanut Prismasta Ecoverin nestemäistä pyykinpesuainetta sen helpon saatavuuden vuoksi. Ja onhan kyseinen pyykinpesuaine ollut ihan toimivakin. Kuitenkin pesuainejätti SC Johanson osti Ecoverin ja Methodin vuonna 2017. Ja yritys keikkuu pahasti mm. eläinkokeita tekevien yritysten listalla. Ecoverin tuotteissa on myös alettu käyttämään allergisoivia synteettisiä hajusteita.

Kuluvan kuukauden aikana olen nyt kokeillut itsetehtyä pyykinpesuainetta, jonka reseptin sovelsin muutamasta löytämästäni ohjeesta. Pesuaine läpäisi testin kun 40 asteessa pesty valkopyykki tuli puhtaana koneesta ja valkoiset kestovanulaput, jolla olin putsannut mm. meikkejä olivat kuin uusia. Myös valkoiset paidat, joissa oli tahroja mitkä eivät olleet lähteneet Ecoverilla pesussa eikä sappisaippualla tulivat tahrattomina pesusta. Olen siis täysin vakuuttunut tän pesuaineen tehosta.
Tällä ohjeella saat jauhemaisen pyykinpesuaineen. Nestemäiseen pyykinpesuaineeseen löytyy ohje Outi Les Pyyn blogista. Huuhteluaineena kannattaa käyttää väkiviinaetikkaa, jota voi raakana kaataa vain huuhteluainelokeroon.

KOTITEKOINEN PYYKKIPULVERI

Tarvitset:
2,5dl raastettua marseillesaippuaa
1,5dl pesusoodaa
1dl ruokasoodaa
1dl hienoa suolaa (=tavalllista suolaa) / Epsom-suolaa
Sekoita kaikki ainesosat keskenään. Annostele 2-3rkl / koneellinen pesupalloon tai pyykkien päälle.
Näin teet itse pesusoodaa:

Levitä laakeaan astiaan esim. uunipellille ruokasoodaa max 2cm kerros. Paista uunissa 200 asteessa 1 tunti ja sekoittele tänä aikana kaksi kertaa. Anna jäähtyä.

VIDEO PYYKKIAINEEN TEHOSTA

Jos video näy, voit katsoa sen myös tästä.

Videolla testataan pyykinpesuainetta ihan käytännössä. Kuinka käy valkoisen paidan, kestovanulappujen joissa on meikkiä ja kestohedelmäpussien? Ilman esikäsittelyä ja 40 asteen normaalilla pesuohjelmalla. Tsekkaa videolta!

 

HALPAA KUIN SAIPPUA?

Hintaa tälle tulee karkeasti laskettuna 3,45€/kg ja yhden pesukoneellisen hinnaksi noin 0,10€/30ml (2rkl)

Vertauksena esimerkiksi:
Ecoverin Zero -pyykinpesuaine 0,31€/50ml
Itsetehty nestemäinen pesuaine 0,80€/50ml
Ecodoo pyykinpesuneste 5L 0,29€/50ml (Suositellaan käytettäväksi jopa vain 25ml)
Ecodoo pyykinpesujauhe 3kg 0,22€/30ml (2rkl)

Annostuksissa ei voi verrata suoraan milleinä nestemäistä ja jauhemaista pesuainetta, koska niitä annostellaan eri määrät. Nestemäistä suositellaan 1,5 korkillista normaaliin pyykkin eli 50ml. Jauhemaista 2rkl eli 30ml.

Huom! Tämä pesuaine ei sovi kestovaipoille liiallisen saippuapitoisuuden takia. Kestovaipoille suositellaan pesuainetta, jossa on saippuaa alle 5%.


LUE MYÖS:

DIY deodorantti

DIY yleispuhdistusaine

Tiskaamista muovittomasti

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

7 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Miksi ruokasooda pitää paistaa?

  • roosa kirjoitti:

   Heippa!

   Kun ruokasoodaa paistaa tulee siitä pesusoodaa, kun vesi haihtuu pois. Pesusoodan teho on hieman eri, mutta pakko ei ole pesusoodaa käyttää vaan tilalle laittaa tavallsita ruokasoodaa 🙂

 2. Riikkis kirjoitti:

  Moro! Oon pidemmän aikaa jo meinannut tehdä pyykkijauhetta itse, kuitenkin joka paikassa on epsom-suolaa vaativa ohje (paitsi tässä) ja en mielellään tilaile netistä yhtä raaka-ainetta kerrallaan. Ohjeessasi kuitenkin mainitaan ihan hieno suola (hieno merisuola varmaan kelpaa?), tahtoisin kuitenkin tietää että mitä eroa on vaikka merisuolan ja epsom-suolan käytössä pyykinpesussa? Kiitos!

  • roosa kirjoitti:

   Moikka!

   Kiva, kun jätit kommenttia 🙂

   Itse oen samanlainen ja en tykkä tilailla netistä vaan yhtä asiaa. Ja tuntuu, että halvalle tuotteelle tulee paljon lisähintaa postikuluista.

   Suolaksi käy siis nimenomaan hieno suola, jossa ei saa olla rakeita. Valitettavasti en osaa sanoa mitä eroa pyykinpesussa noiden kahden suolan erolla on. Itse käytin ihan perintäistä jodioitua hienoa suolaa, joka on toiminut ainakin hyvin. 🙂

   Mukavaa loppukesää!

 3. Sinikka Kauppinen kirjoitti:

  Minä olen käyttänyt paljaaltaan kidesoodaa jonka olen sulattanut 1 litran pulloon. 2 dl soodaa loput vettä. Laitan pesupalloon 40-50 ml.

 4. Luna kirjoitti:

  Heippa! Osaatko sanoa oliko tuo 2,5 dl Marseilleraastetta kokonainen pala (300g) vai noin puolet siitä tms.. ? Teen isomman määrän tätä kavereiden kanssa mietin kuinka monta palaa tulisi ostaa 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Moikka!

   Toi 2,5dl raastetta oli muistaakseni ehkä karkealta arviolta 1/4 tuollaisesta 300g palasta. Ehkä 2,5dl marseilleraastetta = 75-100g. Kuitenkaan koko pala tai edes puolet ei tuohon kulunut.

   Ihanaa loppusyksyä!

   – Roosa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *