Hae
Roosa Blom

Vihaanko muovia?

 

Moni luulee, että koska pyrin olemaan ekologinen niin vihaan muovia. Ja että ollaksesi ekologinen täytyy kaiken olla muovitonta. Miten sitten todellisuudessa asia on? Vihaanko muovia?

Lyhyesti vastattuna: kyllä ja en

Muovi on loistava keksintö. Monessa asiassa se on todella hyvä. Se on kevyt, kestävä ja helppohoitoinen (=pestävä). Joskus kun punnitsee eri vaihtoehtoja on muovi kaikista paras ratkaisu. Esimerkiksi olin ostamassa eväsrasioita miehelle töihin (meillä ei ollut ollenkaan ennestään) ja pohdin materiaaleja. Teräksinen ei käynyt, koska sitä ei voinut lämmittää mikrossa. Eikä ollut mahdollisuutta siirtää ruokaa toiselle lautaselle. Lasi taas ei käynyt koska eväskippoa säilytettiin ”jossain putkien päällä josta se saattoi tippuilla”. Järkevin vaihtoehto siis oli muovinen eväsrasia. Niissäkin pystyi valitsemaan josko olisi jonkun nurkissa pyörinyt hyväkuntoisia ja ylimääräisiä tai ostaa uusia ja laadukkaita, jotka kestää käytössä mahdollisimman pitkään. Lasten leluista osa on muovisia ja se sopii hyvin käyttötarkoitukseen. Leluja on helppo ostaa käytettynä ja muovilelut voi pestä astianpesukoneessa.
Kun otetaan kolikon kääntöpuoli niin vihaan muovia. Oikeastaan sen vastuutonta käyttöä. Muovia tungetaan joka paikkaan sen edullisuuden vuoksi. Mielestäni muovi ei ole siis pahasta vaan meidän muovin käyttäminen. Ensisijaisesti meidän pitäisi vähentää muovin käyttöä ja varsinkin kertakäyttötuotteissa. Esimerkiksi Ottaa kauppaan mukaan oma kauppakassi ja pakata kestohedelmäpusseihin. Kuluttaa ylipäänsä vähemmän ja sitä kautta vähentää muovin käyttöä.

Meillä Suomessa on muovinkeräys ja se on hieno asia. Kun olemme tuhlanneet luonnonvaroja niin parempi käyttää materiaali mahdollisimman monta kertaa. Kuitenkaan muovinkeräys ei poista ongelmaa, että kierrätysmuovin valmistus vie myös energiaa ja vaikuttaa ilmastonmuutoksen. Toinen kierrätyksen muoto on meillä Suomessa sekajäte joka lähes aina poltetaan. Sillä tuotetaan kaukolämpöä. Hieno asia sekin, mutta täytyy muistaa että aina syntyy tuhkaa ja kuonaa. Eli  vaikka sekajäte poltetaan ei kaikki se vain katoa tuhka tuuleen. Tänne jää vielä parikymmentä prosenttia kuonana. Molemmat ovat hyviä ratkaisuita, mutta todellisuudessa vain laastareita, jotka eivät poista ylikulutuksemme todellista ongelmaa.

Hyvä, paha muovi

Muoviin pakattu vai muuhun materiaalin pakattu tuote – kumpi on ekologisempaa? Kun asia ei ole taas niin mustavalkoinen. Paketin sisällöllä on usein enemmän väliä. Omaan astiaan ostettu liha on epäekologisempi vaihtoehto kuin muoviin pakattu kasviperäinenproteiinin lähde. Esimerkiksi kinkkupaketista, jos heittää yhden kinkun roskiin on suuremmat ympäristövaikutukset kuin itse muovipaketilla. Lasi on taas painava materiaali ja lasipakkauksia ei enään valmisteta Suomessa. Ne rahdataan Englannista. Tietenkin jos lasipurkit hyödyntää uudestaan pakastukseen, säilömiseen jne on ympäristövaikutus eri kuin suoraan muovinkeräykseen tai sekajätteeseen heitetty muovi.
Muovi on siis paljon tunteita herättävä materiaali ja ekologisin vaihtoehto ei ole aina niin yksiselitteinen. Mitä voit siis tehdä? Välttää turhaa käyttöä, varsinkin kertakäyttötuotteissa. Kierrättää ja ostaa käytettynä (esim lelut). Ja valita kierrätysmuovi jos sellainen vaihtoehto on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *