Hae
Roosa Blom

Vauvan vaatteiden värjääminen

Olen ollut aivan fiiliksissä, kun olen aloittanut äitiysloman. Vauvan syntymään on vielä kaksi kuukautta, mutta on ihana kun saa kotona puuhastella kaikenlaista. Viimeiset vuodet ovat olleet töiden takia todella kiireisiä ja ei ole ollut aikaa eikä innostusta tehdä itselle rakkaita harrastuksia kuten valokuvausta ja diy-projekteja. Vaikka en tulekkaan jäämään ihan täysin äitiyslomalle (yrittäjänä ei pysty) niin on ihanaa kun on löytynyt taas innostusta ommella ja tuunailla juttuja. Myös joku sisäinen siivoojani on iskenyt, vaikka normaalisti vihaan siivoamista.

Yksi projekteistani on värjätä osa vauvan vaatteista. En ymmärrä miksi suurin osa vaatteista on valkoisia, koska itse pidän sitä todella epäkäytännöllisenä värinä vauvoille ja lapsille. Vaatteista suurin osa on saatu ja kaikki ostettu vähintäänkin käytettynä (paitsi kahdet housut ja äitiyspakkauksen tuotteet). Osa vaatteista on nähnyt jo useampia pesukertoja ja värit ovat jo hieman kulahtaneita. Vaatteet kuitenkin muuten ovat hyväkuntoisia, joten ajattelin että värjääminen ne saisivat vähän uutta ilmettä ja freesausta.

VÄRJÄÄMINEN

Värjäsin äitiyspakkauksen pussilakanan, jonka sairaalanvihreästä väristä en tykännyt. Lisäksi sinisen, vähän kulahtaneen yökkärin, vihertävän bodyn ja valkoisia bodeja, housuja ja harsoja. Osa valkoisista oli väriltään muuttunut jo harmahtavaksi tai kellertäväksi höystettynä muutamilla puklutahroilla.

Käytin Dylonin pesukonevärejä. Sävynä oli tällä kertaa ”navy blue”.

Yksi paketti riittää Dylonin ohjeiden mukaan reilu kiloon kuivaa tekstiiliä. Itse en punninnut vaatteita vaan katsoin silmämääräisesti. Mikäli värjättävää materiaalia on enemmän ei värjäyksen lopputulos ole niin kirkas eikä välttämättä yhtä tasainen. En ole varma oliko itselläni värjättävää materiaalia kerralla liikaa ja olisiko tullut vielä tummempi sävystä, mutta olin tyytyväinen kyllä tähänkin. Värjääminen antoi uutta ilmettä ja elämää helposti.

 

Itse värjäsin yhdellä paketilla Dylon pesukoneväriä:

 • 1 kpl lapsen lakanan
 • 9 kpl bodeja
 • 5 kpl puolipotkuhousuja
 • 1 kpl potkuhousuja
 • 1 kpl yöpukuja
 • 3 kpl harsoja


Muutama huomioitava asia:

 • Värjättävien vaatteiden ja tekstiilien tulee olla luonnonkuitua. Väri ei tartu keinokuituihin.
 • Vaatteen pohjaväri vaikuttaa lopputulokseen. Esim. keltaista vaatetta värjätessä sinisellä on lopputulos vihreä.
 • Kuviot, raidat  ja kuosit värjääntyvät, mutta kuviot jää kankaaseen (poikkeuksena, jos värjää mustalla)
 • Painokuvat eivät värjäydy
 • Ompeleet ja tikkaukset eivät värjäänny. (ovat yleensä keinokuitua)
1. Värjättävät vaatteet olin aikaisemmin tämän kuukauden aikana pessyt ja ne olivat puhtaita.
2. Kastelin värjättävät vaatteet ennen pesukoneeseen laittamista. Puristin kuitenkin ylimääräiset vedet pois. Vaatteiden ei tarvitse olla litimärkiä.
3. Heitin vaatteet koneeseen ja vaatteiden päälle kaadoin paketillisin Dylonin pesukoneväriä. (Näissä uusissa on kaikki suolat ja muut valmiina, joten ei tarvitse lisätä muuta) Pesukoneväriä ei saa laittaa pesuaine lokeroon. Pyykinpesukoneesta valitaan normaali 40 asteen pesuohjelma ilman pesuainetta.
4. Ensimmäisen koneellisen jälkeen puhdistin vanhalla kangasrievulla hieman koneen luukkua ja tiivisteitä.
5. Heti perään laitoin vaatteet uudestaan pesuun. Taas normaali 40 asteen pesuohjelma ja pesuainelokeroon normaalimäärä nestemäistä pyykinpesuainetta. Ei huuhteluainetta tai etikkaa.

6. Ripustin vaatteet kuivumaan.

7. Putsasin pesukoneen tiivisteet uudelleen ja pyöräytin pesukoneen vielä kerran tyhjänä normaalilla pesuohjelmalla pesuaineen kera. Lopuksi vielä katsoin ettei tiivisteiden välissä ole väriainetta.

 

LOPPUTULOS & ENNEN KUVAT

Osa värjättävistä vaatteista ennen värjäystä. Näiden lisäksi puhtaanvalkoisia bodeja ja housuja

 

Aloituskuvan vaaleansininen pallollinen yökkäri, joka oli hieman jo kulahtanut. Jos oikein tarkasti katsoo saattaa pallot nähdä, mutta ei käytännössä.

 

Alkuperältään kellertävä body, jossa painokuvio

 

Valkoisia bodeja painokuvilla.

 

Äitiyspakkauksen vihreä-valkoinen lakana. Kuvasta on vaikea hahmottaa mutta sinisen alta paistaa vihertävyys hieman läpi ja samoin jalankuvat näkyvät, jos kunnolla valossa katsoo.

 

Vähän kulahtaneen valkoisia ja tahraisia (mutta puhtaita harsoja). Osa tahroista saattaa näkyä, mutta ei oikeastaan. Nyppyyntyminenkään ei näy niin selkeästi värjätyissä harsoissa.

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Voi olla, että sävystä olisi tullut hieman tummempi jos värjättävää olisi ollut vähemmän. Kuitenkin väri näyttää hyvältä ja koska lähes kaikki olivat valkoisia niin lopputulos on varmemmin halutun värinen. Lakana, jonka toinen puoli oli vihreä värjääntyi myös hyvin, mutta sävystä jäi hieman vihertävän sininen (levän värinen?). Kuitenkin parempi kuin alkuperäinen ja käytänkin vihertävää puolta nurjana puolena peitossa. Värjääminen sai vaatteille ja harsoille mukavasti jatkoaikaa, kun osa oli jo väriltään hieman kulahtaneita. Nyt taas näyttävät paljon uudemmilta.

2 kommenttia

 1. Lottta kirjoitti:

  Kivan näköinen uudistus! Ja ihanan raikkaan näköiset uudet vaatteet, sopisi ainakin kaikki yhteen nyt. 😀

 2. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos, tykkään itsekkin! On taas mukavampi käyttää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *