Hae
Roosa Blom

Ekoteot 2019 ja tavoitteet 2020

Vuosi on taas vierähtänyt ja on aika katsoa taaksepäin. Olen ottanut tavakseni käydä kuluneen vuoden läpi ja mitä ekologisia muutoksia olen tehnyt vuoden aikana. Muistutus siitä, että koko ajan tulee tehtyä enemmän ja kehitettyä. En tykkää uuden vuoden lupauksista, mutta olen asettanut aina pari ekologista tavoitetta myös seuraavalle vuodelle. Ekologiset tavoitteet auttavat itseäni kehittymään ja uskon, että kukaan ei ole täydellinen tai ”valmis” tässä asiassa. Mutta tässä katsaus kuluneeseen vuoteen.

Ekoteot 2019

 

Ilmastoystävällisempi ruokailu

Asetin tämän tavoitteeksi alkuvuodesta ja olen tehnyt töitä tämän eteen. En ole vegaani enkä vielä lähelläkään sitä. Yhdessä vaiheessa saatoin olla viikon putkeen syömättä lihaa. Olen tutustunut erilaisiin kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin enemmän. Vielä on tehtävää ilmastoystävällisemmän ruokavalion eteen, mutta matkalla ollaan ja syön jo huomattavasti enemmän kasvipohjaisesti kuin vaikkapa 2018.

 

Ei lentomatkoja

En lentänyt koko vuonna. Rakastan matkustelua ja melkein jo ostettiin lentoliput Saksaan. Kuitenkin valittiin viettää syysloma Rukalla.  Mentiin autojunalla Tampereelta Rovaniemelle ja sieltä ajettiin omalla autolla Rukalle. Autojuna oli kyllä niin helppo tai kuten mieheni sanoi ”vähän liiankin helppo”. Meidän loma oli kyllä todella onnistunut ja rentouttava.

 

Yksityisautoilun vähentäminen

Kesällä pyöräiltiin taaperon kanssa kerhoon ja muihin juttuihin. Kuitenkin täytyy sanoa, että en ole vähentänyt autoilua niin paljon kuin haluaisin. Toisaalta rehellisesti mulla ei ole motivaatiota vähentää autoilua, koska se tarkoittaisi itselleni sosiaalisen elämän kaventumista ja pitkälti omassa kodissa olemista. Meillä täällä maalla ei mene julkisia, kaupat on yli 2km päässä ja talomme ympärillä on vain peltoa. Lähimmät katuvalot ovat kilometrin päässä. Se varmaan jo kertoo hieman jo missä asutaan. Jatkuvasti kyllä kartoitetaan erilaisia autovaihtoehtoja. Ollaan pyöritelty sähkö-, hybridi- ja kaasuautoja vaihtoehtoina, mutta toistaiseksi mikään ei ole ollut meille sopiva vaihtoehto. Toinen meidän autoista on miehen yrityksen ja sen on oltava tietyt kriteerit täyttävä pakettiauto. (Mm. sivulle avautuvat takaovet, jotta trukilla saa tavaraa sisään, kattotelineet, tietyn mittainen sisätila) Toisena autona meillä on 20 vuotta vanha henkilöauto.

 

Kestovaippailu ja vauvojen vessahätäviestintä

Meidän esikoinen oli vuoden alussa puolivuotias. Oltiin koko aika täyskestoiltu onnistuneesti. Oltiin myös sillon jo aloitettu vauvojen vessahätäviestintä. Siitä sitten jatkettiinkin pottailua ja pottaillaan edelleen. Välillä on ollut parempia kausia ja välillä huonompia. Lapsen eri kehitysvaiheet ovat vaikuttaneet kiinnostukseen ja malttamiseen istua potalla. Ollaan myös vaihdeltu välillä potalle ja välillä pöntölle. Kesällä käytiin aina puskapissalla. (Maaseudun hyviä puolia) Nyt 1v 5kk iässä taapero osaa itse kertoa, kun hänellä on kakkahätä. Hän sanoo ”kakka” ja mennään potalle. En voisi olla ylpeämpi ♥ Helpottaa huomattavasti arkea. Ei voida puhua kuitenkaan että olisi päiväkuiva, mutta lapsentahtisesti mennään. Tällä samalla jatketaan. Kestovaippoja ja harkkahousuja käytetään edelleen ohessa.

Tavoitteet 2020

 

Syödä lihaa max 30kg vuodessa

Ympäristöystävällisemmän ruokailun eteen on vielä ainakin omalla kohdallani tehtävää. Aion jatkaa kasvisruokaan tutustumista ja löytämistä hyviä vaihtoehtoja. Konkreettinen tavoite voisi olla lihansyönnin rajoittaminen tuohon ympäristölle kestävään määrään eli 30kg vuodessa. Haluan myös edelleen yrittää panostaa liharuuissa riistaan ja muuhun ei kasvatettuun ruokaan.

 

Ei lentomatkoja

Koska tämä vuosi sujui jo hyvin niin jatketaan lentolakon parissa myös seuraavakin. Jos haluamme ulkomaille niin maata pitkin pääsee jo hyvin. Haaveissa olisi vielä joskus mennä reilaamaan Eurooppaan. Toistaiseksi kuitenkin meidän lapsi on niin pieni, ettei se ole realistista.

 

Ostolakko

Meidän perhe aloittaa ensi vuonna ostolakon. Tavoite on siis olla ostamatta mitään tavaraa koko ensi vuonna. Jännittää aika paljon ja eniten ehkä pelkään, että ”epäonnistun”. Yksi askel kerrallaan eteenpäin! Ostolakko-päivityksiä tulossa kuluneen vuoden aikana!

 

Mitkä teidän ekoteot tältä vuodelta on? Entäs onko ensi vuodelle tavoitteita?


LUE MYÖS

DIY ekologinen tina x2

Zero Waste -vinkit joulun viettoon

Ekoteot 2018 & tavoitteet 2019

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

2 kommenttia

 1. aino kirjoitti:

  Kiitos inspiraatiosta! Ostolakko kiehtoo mua myös sillä vaikka koenkin olevani järkevä kuluttaja, niin silti huomaamattani ostan turhia asioita.. Sen on huomannut hyvin nyt muuton keskellä 😀 Taidanpa siis ottaa saman tavoitteen ensi vuodelle!

  • roosa kirjoitti:

   Mulla noi ihan samat fiilikset! Vaikka ostan 95% kaiken käytettynä ja harkitsen aina ennen ostoksia niin silti jotenkin vaan tulee ostettua kaikkee.Toivon, että stolakko herättelis vähän huomaamaan niitä huomaamattomia asioita joita tulee ostettua 🙂

   Hyvää uutta vuotta<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *