Hae
Roosa Blom

Mitä kestovaippoja käytämme? (2-6kk)

*Sisältää mainoslinkkejä

Kestovaippa-postauksia toivotaan kovasti. Saan paljon kyselyitä mitä kestovaippoja käytämme? Nyt on taas jotain kerrottavaakin lisää, joten tässä tulee! Kokemuksia meidän kestovaippailusta 2-6 kuukauden iässä ja mitä kestovaippoja käytämme.

 

kestovaippailu on luonnollinen osa arkeamme

Vauva kasvaa aluksi hurjaa kyytiä. Ensimmäiset kaksi kuukautta käytimme flanelletteja ja kuorivaippoja. Vaikka sitä kuuleekin, että innostus kestovaippailuun jossain vaiheessa lopahtaisi niin sitä ei ole omalla kohdallani käynyt. Tuntuisi enemmän oudolta olla käyttämättä kestoja eikä tulisi mieleenikään aloittaa kertakäyttövaippojen käyttämistä. Kestovaippailu kun tuntuu niin helpolta ja luonnolliselta osalta meidän arkea. Kyllä silti kertakäyttöisiä vaippoja on kulunut muutama, vaikkakin koko ajan vähemmän. Pisin yhtäjaksoinen väli taisi olla 2 kuukautta käyttämättä yhtään kertakäyttövaippaa.

Ystäväni on antanut aina heille pieneksi jääneitä tai epäsopivia kerttisvaippoja. Se on ollut huippua, koska on hyvä olla muutama kerttis hätävarana. Kuitenkaan en tarvitse hätävaraksi paketillista kerttisvaippoja, joten niiden ostaminen kaupasta tuntuisi hölmöltä. Ykköskoon kerttisvaippoja meillä meni ehkä 20-30 kpl, kun emme kestoilleet kodin ulkopuolella aluksi ja opettelimme vauva-arkea. Aloitin kuitenkin täyskestoilun 3-4 viikon iässä, kun tajusin että sehän on ihan helppoa. Muuten kertakäyttövaippoja on kulunut neljän kuukauden aikana kymmenen, jos sitäkään. Tilanteita, että tarvitsisi kertakäyttövaippaa tulee koko ajan vähemmän. Nykyään kun osaa varautua erilaisiin tilanteisiin paremmin. Aluksi tuli erilaisia mokia esim. kaikki kestovaipat kuivumassa tai likaisena, liian vähän kestovaippoja mukana tai muita tälläisiä. Nyt on oppinut sopivat pesuvälit ja kuinka paljon kestovaippoja tarvitsee, jos lähtee pois kotoa. (Mielummin liikaa kuin liian vähän)

 

Pue, pidä ja pese – helppous on tärkeää

Alusta asti helppous on ollut yksi tärkeä kriteeri kestovaippoja valitessamme. Yksin ehkä jaksaisinkin säätää ja hifistellä, mutta kun arjessa myös mies vaihtelee suuren osan kestovaipoista on niiden oltava vain ota ja pue päälle -versioita. Taskuvaippojahan voisi täyttää valmiiksi, mutta en yksinkertaisesti aina kerkeä, muista tai jaksa. Jos taskuvaippoja ei olisi valmiiksi täytettynä tarttuisi mies kerttikseen niissä tilanteissa. Siksi aio eli all in one -kestovaipat ovat olleet meidän perheen ykkösvalinta. Pue, pidä ja pese – kuinka helppoa! Ei tarvitse erikseen miettiä millaisia imuja ja onko hidasta vai nopeaa, kun kaikki on ajateltu jo valmiiksi. AIO-kestovaipat ovat myös siitä hyviä, että jos ei jaksa tai kerkeä etsiä tarpeeksi tietoa kestovaippojen opettelussa voi turvautua helppoihin ratkaisuihin.

Itse luin ja etsin paljon tietoa kestovaipoista ennakkoon, mutta silti tuntui etten ymmärtänyt taskuvaippojen käyttöä. (Ajattelin ehkä homman liian vaikean kautta ja siksi mokailin) Koko homma olisi varmasti loppunut ensimmäisen kahden kuukauden jälkeen jos en olisi löytänyt all in oneja. Kun arki alkoi rullaamaan ja vaippahommat sujumaan jaksoin alkaa opetella taskuvaippojen käyttöä enemmän. Siltikin aio-kestovaipat on meidän perheen suosikkeja, vaikka nykyään käytämme myös taskuvaippoja silloin tällöin.

Ensimmäisen kahden kuukauden jälkeen kestovaippoja alkoi kulumaan selkeästi vähemmän päivän aikana. Vastasyntynyt kun pissasi todella usein. 2-6kk iässä meillä kului kestovaippoja 6-8 kpl päivässä + yövaippa. 4 kuukauden iässä aloitimme pissattamaan vauvaa. Saimme 0-4 pissat päivässä sekä välillä kakkoja pönttöön. Aluksi se ei vähentänyt vaippapyykkiä, mutta kun myöhemmin puolet pissoista ja osa kakoista tuli pönttöön huomasi vaippapyykin vähentyneen puolella. Parhaina päivinä kului vain 4 kestovaippaa.

 

EI NISKAKKOJA

En tiedä onko syy kestovaipoissa vai missä, mutta meille ei ole koskaan tullut yhtään niskakakkoja. Eikä takaa ole tullut edes pientäkään ohivuotoa. Reisistä tai mahasta on saattanut tulla pissoja, mutta ohivuotoja meillä sattuu keskimäärin kerran viikossa. Mielestäni siis todella harvoin!

 

Ylärivi: ImseVimse AIO ja Kushies AIO

Alarivi: Myllymuksut taskuvaippa ja Myllymuksut AIO

 

Näitä vaippoja käytimme

Suurimmaksi osaksi meillä on ollut käytössä äitiyspakkauksissa tulleita kestovaippoja. Syy on se, että niitä liikkuu hyvin ja uusiakin kestovaippoja saa edullisesti. Käytännössä meillä oli käytössä Myllymuksut AIO (5-10kg), Kushies AIO (4-10kg) ja ImseVimse AIO (5-8kg). Lisäksi Tirsokkaan jokakoon AIO* , pari Bumgeniuksen AIO-vaippaa, Myllymuksujen taskuvaippoja (5-10kg) ja muutama sekalainen taskuvaippa.

ImseVimsen AIO vaipat istuivat kolmesta vaipasta parhaiten tuossa 5-6kg/2kk, kun vaihdettiin flanelleteista pois. ImseVimsen vaipoissa oli vuotosuojat eli vaipan reuna tuli reiteen eikä jalkataipeeseen. Tämä oli hyvä, kun reisissä oli hieman paksuutta, muttei kuitenkaan tarpeeksi. Meillä kaikki kolmet vaipat ovat toimineet kyllä hyvin ihan tuosta 6kg alkaen. Kushiesin ja Myllymuksujen vaipat olivat parempia kun reisiin tuli paksuutta kunnolla tuossa vähän n. 6,5kg kohdalla. ImseVimsen vaipat olivat sopivia tuonne 7,5kg/5kk asti, mutta ei ollut loppua kohden enään lemppareitani.  Toimivia kylläkin. Vaipassa on kaksi läppää ja toisessa läpässä on fleeceä päällipuoli. Fleece ainakin ärsytti meidän vauvan pyllyä, joten läpät kannattaa laittaa niin, että fleecellinen on alapuolella eikä suoraa kosketuksissa ihoon. Sekä vaihdellen, ettei käyttänyt samoja kestovaippoja kahta putkeen vaan välillä jotain muuta. Näin välttelin ihoärsytyksiä.

Myllymuksujen AIO on äitiyspakkauksessa tullut vaippa. Siinä on ulosvedettävä imuläppä sekä koko vaipan alueella yksi imukerros. Tykkään tuosta koko vaippan kokoisesta imusta, koska mielestäni se auttaa hyvin ohivuotojen ehkäisemiseen. En ole koskaan laittanut lisäimua vaan vaippa on toiminut sellaisenaan todella hyvin. Tämä aio-vaippa on violetti ja samannäköisiä on myös taskuvaippana jotka ovat vihreitä (äitiyspakkauksessa olleita myös). Nämä kaksi ovat siis malliltaan täysin samat vaipat. Vihreässä taskuvaipassa ei ole imuja eikä koko vaipan alueella imukerrosta. Kestovaippakirppis -ryhmissä näkyy myös, että aio-vaipoista on tuunattu taskuvaippoja irroittamalla ulosvedettävät imuläppä. Nämä ovat varmasti hyvin toimivia myös, kunhan lisää itse imut.

Kushiesin AIO -vaipat ovat jotenkin epäsuosittuja. Ne ovat myös äitiyspakkauksessa olleita ja niitä liikkuu hyvin ja halvalla. Täysin käyttämättömiä saa ihan muutamalla eurolla. Meillä ne ovat toimineet kyllä hyvin ja varsinkin kun jalkoihin tuli paksuutta istuivat paremmin. (N. 6,5kg kohdalla) En ole näissäkään käyttänyt koskaan mitään lisäimua.

Myllymuksut taskuvaippa ja imuina vieressä alla Myllymuksut bambuhamppu-taittoimu ja päällä minkee.

 

Nämäkin vaipat ovat olleet ok

Taskuvaipoissa käytän usein imuna bambu (ImseVimse) tai bambuhamppu (Myllymuksut) -taittoimua. Päälle minkee tai ohut puuvilla, kuten pala harsoa. Tämä toimii meillä hyvin päivällä vaippojen imuna. Bambu, hamppu ja bambuhamppu -imut ovat mielestäni parhaita.  Niitä löytyykin hyvin käytettynä.

Myllymuksut ja Kushiesin vaipat ovat edelleen sopivia vielä puolen vuoden iässäkin. Tirsokkaan AIO* sekä Bumgeniuksen AIO ovat korkeussäädettäviä ja myös sopivia vielä. Todennäköisesti menevät koko vaippaiän. Bumgeniuksista en tykkää koska ne kuivuvat todella hitaasti ja ne on vaikea asetella kuivumaan hyvin. Mutta koska niitä on vain kaksi menevät ne tässä muiden vaippojen seassa ihan hyvin. Tirsokkaan AIOssa* taas on irroitettava imu ja kuivuu hetkessä.  Laadukas vaippa, joka istuu hyvin.

 

Yhteenveto

Lyhyenä yhteenvetona voisi sanoa, että 6kg/2kk iässä ostetut vaipat menevät kauan. Meillä ainakin yli puoli vuotta.  Omia lemppareitani ovat all in one-vaipat ja niistä merkkeinä Myllymuksut, Kushies ja Tirsokas.

2 kommenttia

  1. Luonnonkosmetiikka With Deli kirjoitti:

    Miten vauvaa pissatetaan????

    • roosa kirjoitti:

      Vauva viedään lavuaarin päälle pissalle ruuan ja unien jälkeen sekä aina kun tuntuu, että vauvalla on hätä tai hänellä on merkkejä. Monet vanhemmat, jotka ei vessata vauvaa näkevät ”nyt on kakkantamis-ilme”. Vauvaa pidetään selkä vanhemman rintaa vasten ja jaloista kiinni. Näin saa helposti vessatettua 🙂 Kannattaa tutustua lisää vauvojen vessahätäviestintään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *