Hae
Roosa Blom

Keittiön tasojen päällystäminen D-C-Fixillä

dc-fix keittiön tasojen päällystäminen

Keittiön tasojen päällystäminen

Vuoden vaihteessa innostuin vihdoin uudistamaan meidän keittiön. Ennen ja jälkeen kuvat sekä kustannukset löydät tästä postauksesta. Ensin oli tarkoitus maalaa vain nurkkahyllyt, mutta lopulta hommat vähän eskaloitui. Käytännössä kaikki muut paitsi välitilan kaakelit meni uusiksi. Hupsista. Olen katsellut keittiötämme nyt 4 vuotta ja se ei vaan tuntunut omalta. Toiminnallisuus oli kuitenkin ihan hyvä ja keittiö oli hyväkuntoinen. Meillä ei ollut nyt intoa eikä rahaa toteuttaa kallista keittiöremonttia, joten halusin tehdä pienen budjetin remontin.

En koskaan tykännyt keittiön tasosta. Sain vinkin, että maalaa ensin kaikki muut ja katso sitten miltä taso näyttää. Hyvä vinkki ja se on totta, että moni asia saattaa näyttää eriltä, kun ympäriltä maalaa tai muuttuu muuten. Keittiön taso kuitenkin pysyi rumana ja näytti itseasiassa ”halvalta”. Taso oli värimaailmaltaan hieman oranssihtavan ruskea. Pinta oli tasainen, kiiltävä ja liukas, jossa oli puukuviointia. Nykyinen rempattu taso näyttää kalliimmalta ja paremmalta, kuin edellisen tason puukuviointi. Googletin erilaisia vaihtoehtoja keittiöntason parantamiseksi. Käytännössä kolme eri vaihtoehtoa nousi; keittiötasojen maalaus, tasojen kaakelointi, d-c-fix tai tasojen uusiminen kokonaan. Kuvista näkee, että tasoja on paljon ja paljon kulmia, joten koin liian kalliiksi lähteä uusimaan tasoja. Halusin keittiöön lämpöä ja puupintaa, joten d-c-fix vaikutti sopivimmilta vaihtoehdolta.

keittöntasojen maalaus keittiön tason päällystäminen

dc-fix keittiön tasojen päällystäminen

Vasemmalla vanha taso (luonnossa punertavampi ja epäsiistimpi) ja oikealla D-C-Fix

 

Valittu materiaali

Itselläni ei ole aikaisempaa kokemusta D-C-Fixillä päällystämisestä enkä ollut kenelläkään tutulla nähnyt mitään D-C-fixillä päällystettyä (tiedettävästi). Ostin D-C-Fixin Clas Ohlsonilta ja sävyksi valikoitui ”Puu Ribbeck-tammi”. Halusin tammisen ja puisen tason. Olin nähnyt Facebookin d-c-fix / Kontaktimuovi Tuunaajat -ryhmässä jonkun päällystävän tällä samalla ruokapöydän. Kuvio ja väri näytti todella kivalta ja juuri siltä mitä toivoin.

D-C-Fix on kuvioitua kontaktimuovia. Takapuolella on ruudukot kuten ”perinteisissä” kirkkaissa kontaktimuoveissa. Pelkäsin kovasti, että D-C-Fix näyttää ”halvalta” ja että pinta on kirkas, liukas ja muovinen. Kuitenkin ilokseni näin ei ollut. Muovin pinta oli mattapintainen ja jopa kevyesti puun syyt tuntui käteä vasten. Päällyestäessä lopputulos on hyvin samannäköinen ja oloinen, kuin laminaattitasoissa. D-C-fixejä on saatavilla satoja erilaisia ja esimerkiksi satiinipintaisia.

Meillä keittiön tasot koostuivat neljästä eri osasta. Ensiksi on tärkeää katsoa tuotteen mitat. (Clasun sivuilla pitää klikata haluttu kuvio verkkokaupassa, koska eri kuviot ja sävyt ovat erikokoisissa ja levyisissä rullissa) Valitsemani rulla oli sopivan levyistä (67,5cm), joten se riitti hyvin keittiöntasoihin. Pituutta yhdessä rullassa oli 2 metriä. Mittasin keittiöntasot ja laskin tarvittavan määrän. Halusin jokaisen tason yhdestä yhtenäisestä palasta. Tasot olivat niin pitkiä, että rullia tarvittiin 3, mutta tilasin vielä yhden extrarullan varmuuden vuoksi. Onneksi tilasin sillä altaan kohtalta onnistuin möhlimään totaalisesti yhden palan.

dc-fix keittiön tasojen päällystäminen

Pohjatyöt ja asentaminen

Remontoidessa olen oppinut kantapään kautta yhden asian; pohjatyöt tulee tehdä huolella ja niistä ei pidä oikaista. Jos pohjatyöt tekee huonosti vaikuttaa se mm. kalvon pysyvyyteen.

Aloitin pyyhkimällä tasot ensin rätillä ja yleispuhdistusaineella, jotta kaikki ylimääräinen lika ja rasva lähtisi pois. Kannattaa pyyhkiä huolellisesti tasojen reunat ja alta. Kulmiin ja reunoihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, koska niistä kalvo lähtee ensimmäisenä irtoamaan. Yleispuhdistusaineella pesemisen jälkeen pyyhin tasot maalarinpesuaineella. Maalarinpesuaine poistaa yleispuhdistusaineen jättämän likaahylkivän kalvon. En tiedä olisiko maalarinpesuainetta tarvinnut, mutta meiltä sitä löytyi, joten hyödynsin sitä. Lopuksi annoin tasojen kuivua rauhassa.

Kalvon laittaminen oli ihan suhteellisen helppoa, mutta ei ihan piece-of-cake. Jos miettii kouluaikana kirjojen päällystämistä niin se on hyvin samankaltaista. Tein ensimmäiset kaksi tasoa yksin, mutta totesin, että parhaimman lopputuloksen sai kaksin. Toinen pitää kalvoa hieman viistosti ylhäällä ja toinen varovasti leveällä lastalla vetää kalvoa pöytätasoa pitkin. Tällä tavalla ilmakuplia ei syntynyt juuri ollenkaan, toisin kuin yksin laittaessa.

Haastavat kohdat

Vaikka keittiötasojen päällystäminen oli yllättävän helppoa niin silti kulmat, nurkat ja muutamat erikoiset kohdat aiheuttivat harmaita hiuksia. Käänsin D-C-Fixin aina reunan yli, jolloin ei tullut ylimääräisiä saumoja. Jotkut nurkat tai kulmat olivat hieman haastavia saada siististi. Käytin apuna hiustenkuivaajaa, jolla lämmitin kalvoa kevyesti ja venytin hieman. Näin sain nurkat hieman siistimmin. En sano, että niistä tuli vieläkään täydellisiä, mutta yleisilmeeltään hyvä. Kunhan ei läheltä katso.

Lavuaarin kohta oli haastavin. Onnistuin yhden palan tuhoamaan, kun yritin jotenkin ”järkevästi” hanan ja altaan kohdalta saada D-C-Fixiä mitoitettua. Lopulta helpoin oli, että mies irroitti hanan (En suosittele tätä kenellekkään! Väärinasennettu hana voi aiheuttaa vesivahinkoja ja eikä välttämättä vesivahinkotilanteessa vakuutukset korvaa.). Näin sain laitettua kalvon parhaiten. Altaan ympäriltä päällystin ja lopuksi leikkasin mattopuukolla varovasti altaan reunaa pitkin.

dc-fix keittiön tasojen päällystäminen

Kokemus käytössä

Meillä on ollut D-C-Fixillä päällystetyt keittiötasot nyt noin kuukauden. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Kalvo on helppo pitää puhtaana eikä toistaiseksi ole lähtenyt repsottamaan mistään. Altaan kohdaltakin on pysynyt todella hyvin, vaikka vettä roiskuu ja joutuu päivittäin vedella altistetuksi. Koska kyseessä on muovikalvo niin se ei ime itseensä öljyjä.

Jonkin verran naarmuja pintaan on kuitenkin tullut. Naarmut ovat tulleet ainoastaan jääkaapin viereen, jossa pidämme leikkuulautaa pöydällä. Leikkuulaudan siirtäminen ja sen alla olevat murut ovat tehneet naarmuja. Kuitenkin aika pieniä, joten ne eivät itseäni haittaa. Kuvio myös antaa paljon anteeksi.

keittön tasojen maalaus keittiön tason päällystäminen

Keittiön tasojen päällystäminen oli kyllä nappi valinta. Pidän tästä ratkaisusta. En tiedä kestääkö tämä ikuisesti, mutta ainakin edullisesti ja helposti sai koko keittiön yleisilmeen paremmaksi.

Oletko päällystänyt d-c-fixillä jotain?


LUE MYÖS

Keittiöremontti pienellä budjetilla – lopputulos ja kustannukset

Kerrostaloasunnon pintaremontti – katso ennen ja jälkeen kuvat

DIY Liukuvärjätty seinä

 

SEURAA MINUA MYÖS INSTAGRAMISSA

Löydät minut @roosablom

2 kommenttia

  1. Meri kirjoitti:

    Moikka! Kiinnostaisi kuulla kuinka d-c-fix on kestänyt nyt pidemmällä käyttövälillä? Kokeilen laittaa tätä nyt itse asuntoautoon pienen palan, mutta jää nähtäväksi pysyykö ilmankosteuden ja lämpöerojen vaihtelevuuden vuoksi ?

    • roosa kirjoitti:

      Ainakin 10 kuukauden aikana pysynyt tosi hyvin eikä oo lähtenyt irtoilemaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *