Hae
Roosa Blom

9 vastuullista uimapukubrändiä

9+2 vastuullista uimapukubrändiä

Julkaisin kolme vuotta sitten postauksen 10 ekologisesta ja eettisestä uimapukubrändiä, joka on julkaisun jälkeen ollut vuodesta toiseen blogini yksi luetuimpia ja sitä onkin luettu yhteensä jo yli 11 000 kertaa! (Ja taas keikkuu sijalla kaksi) Osa postauksen merkeistä on lopettanut ja uusia on tullut. Ajattelin, että on aika päivittää ja tehdä uusi versio, jossa esittelen monta vastuullista uimapukubrändiä. Olen todella iloinen, että eettisiä ja ekologisia uikkareita tulee koko ajan enemmän. Tämän listauksen yrityksistä jopa 6+1 on suomalaisia!

Yksi asia mihin ikäväkseni törmäsin oli, että monella brändillä loppui koot kesken. Monellakaan ei löytynyt oikeasti XL kokoisia uikkareita ja kokotaulukoiden mukaan ei mahdu itselleni enkä uskalla tilata riskillä. Onneksi parilta merkiltä kuitenkin kivat uikkarit löytyi.  ♥ Annoin myös palautetetta merkeille ja antakaa muutkin sillä se kertoo merkeille, että kysyntää on!

Tässä olisikin tämä lista. Kommentoi jos listalta puuttui joku hyvä merkki!

 

HALLA X HALLA

Halla x Halla on kahden suomalaisen mimmin perustama uikkari-brändi. Uimapuvut ovat valmistettu kalaverkoista, kangasromuista, muoveista kaatopaikoilta sekä valtameriltä ympäri maailmaa. Tuotteet valmistetaan Balilla, Indonesiassa. Tuotteet valmistetaan Indonesiassa sweat shop free -periaatteella eli kaikilla työntekijöillä on hyvät olot ja toimeentulo sekä valmistusprosessi on turvallinen. He myös vierailevat itse säännöllisesti tehtaalla.

Merkin uikkareiden spesiaali tulee käännettävyydestä – toinen puoli on yksivärinen ja toisella kuosi. Voit käyttää uikkaria kummin päin haluat. Ihanien kuosien lisäksi merkki julkaisi 30. kesäkuuta 2020 LUX collectionin, jossa on yksinkertaisia linjoja pienillä kultaisilla yksityiskohdilla.

Halla x Halla löytyy kokoja XS-XL ja  olin iloinen nähdessäni  Veera Biancan ja Saran yhteiskuvat kyseisen merkin uikkareissa. Koko XL siis oikeasti vastaa kokoaan. Kuvat näet täältä ja täältä.

Tuotteita löytyy heidän oman verkkokauppansa lisäksi Halla Halla Summer Shopista, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Torikortteleissa.

OHOY swim

Ohoy Swim on kahden naisen, Hennan ja Annan perustama uikkariyritys. Kaikki uimapuvut ovat tehty ECONYL-langalla, joka on peräisin poistetusta nylonista, esimerkiksi meristä kerätyistä kalaverkoista. Tuotteissa käytetään vain regeneroituja kankaita. OHOY- tuotteet valmistetaan kestävästi ja eettisesti. Tilatessasi tuet myös sukeltajien työtä jätteiden poistamiseksi meristä. OHOY-tuotteet ovat kloorille, aurinkovoiteille öljyille kaksi kertaa kestävämpiä kuin muut useammat kankaat. Tuotteet valmistetaan perheomisteissa tehtaassa Sri Lankassa. He vierailevat tehtaassa henkilöstön kanssa tuotannon aikana varmistakseen hyvät työolosuhteet.

OHOY x Maryam on merkin uusin mallisto, joka on tehty yhteistyössä suomalaisen mallin ja stylistin Maryam Razavin kanssa. Maryam suunnitteli kaksi mallia, jotka ovat saaneet inspiraationsa 70- ja 90-luvun rantamuodista sekä tyyli-ikoneilta Cindy Crawford, Brooke Shields, Claudia Schiffer ja Brigitte Bardot. Kiireettömät hetket rannalla yhdistettynä herkkään ja ajattomaan eleganssiin näkyvät malliston uikkareissa.

 

MORICO

Morico (entinen Mori collective) on Tytti Alapieti ja Jenni Kolin yhteinen yritys. Heidän mallistossaan löytyy uimapukujen lisäksi vaatteita. Materiaaleina käytetään kierrätettyä polyesteria ja lycraa sekä ECONYL-kierrätysnylonista valmistettua kangasta. Printit painetaan Aitoossa (Eli täällä Pälkäneellä!). Tuotteet ommellaan Tallinnassa, Virossa.

Moricon valikoimissa löytyy onepiece sekä bikinit. Molemmista löytyy Dark Matters ja Helle -kuosit sekä toisella puolella yksivärinen vaihtoehto. Uimapukua voi siis käyttää haluamallaan tavalla ja myös yhdistellä kuosia ja yksiväristä oman maun mukaan.

 

The nude label

The Nude Label on vastuullinen alusvaatemerkki, jonka valikoima koostuu simppeleistä, perus alusasuista ja uimapuvuista. Uimapuvut ovat valmistettu regeneroidusta nailonista. Materiaaleina käytetään kaatopaikoilta ja valtameren muovijätteitä ympäri maailmaa. Uikkarit ovat suunniteltu kestämään niin, että tuotteet pysyvät muuttumattomina ja uudenveroisina vuosien ajan. Auringon sekä kloorinkestyys on myös huomioitu materiaaleissa ja tuotteessa.. The Nude Label on valmistettu eettisesti perheomisteisessa tehtaassa Valenciassa, Espanjassa.

Tuotteita myy Suomessa ainakin Nudge.

 

 

Lilja the label

Lilja The Label on suomalainen, Turussa perustettu bikinimerkki. Tuotteissa ja kuoseissa on tyylikästä retrohenkisyyttä ja yksinkertaisia ja kauniita linjoja.

Monissa tuotteissa on käytetty kierrätettyä nylonkuitua, joka on tehty merestä kerätystä muoviroskasta, kuten vanhoista kalaverkoista. Merestä kerätty materiaali jalostetaan ja puhdistetaan ominaisuuksiltaan uutta nylonia vastaavaksi. Materiaali on tehty Italiassa ja koostuu 78% kierrätysnylonista ja 22% elastaanista. Ecolyniä käytetään suurimmassa osassa  ‘That 70s Summer’ and ‘Slow Summer’ mallistojen uima-asuissa. Myös pakkaukseen ja kierrätykseen on panostettu, sillä tuotteet pakataan kierrätyspuuvillasta valmistettuihin pussukoihin, lähetyksissä käytetään pientä pahvilaatikkoa tai paperista postipussia.

Merkki avaa 4. heinäkuuta 2020 oman kesäkaupan Helsinkiin. Summer Shop löytyy koko heinä- ja elokuun samasta osoitteesta Palms & Berries kanssa eli Albertinkatu 16.

 

Savari Swimwear

Savari Swimwear on suomalais-australialainen uimapukuyritys. Sonja Vähäsaaren suunnittelemat uimapuvut ovat valmistettu kierrätetyistä valtameren jätteistä. Tuotteet tehdään pienessä yrityksessä Balilla, Sivusto lahjoittaa joka kuukausi rahaa merien puhdistukseen, yrityksille, jotka edistävät planeettaamme ekologisesti (take3forthesea, 4ocean, bushfires..), sekä istuttavat Indonesiaan puun jokaisesta postituskumppanien kautta tehdystä tilauksesta.

Mallistosta löytyy bikineja sekä onepiece. Bikineitä löytyy useammassa eri mallissa. Väreinä valkoinen, musta, punainen, keltainen ja neon oranssi. Koot ovat S-L (36-40). Toivottavasti merkille tulisi lähitulevaisuudessa lisää kokoja!

 

Asuyama

Asuyama on suunnittelija Tiina Asujamaan oma vaatemerkki. Sen uimapuvuista ja bikineistä suuri osa on valmistettu Econyl-kankaasta, joka tehdään muun muassa vanhoista kalastusverkoista ja muusta kangas- ja muovijätteestä. Uimapuvut ommellaan Balilla, jonka tuotantotapa ja arvot ovat kohdallaan. He postittavat tuotteet täysin muovittomasti ja tuotteet pakataan puuvillapussiin, jossa ne voi kuljettaa mukana rannalle. Jokaisesta valmistetusta uimapuvusta menee prosentti R.O.L.E-säätiölle ”Zero Waste to Oceans” valtamerten pelastamiseen.

Uimapuvut ovat tyylillisesti minimalistisia ja ajattomia ripauksella trendikkäitä leikkauksia, värejä ja printtejä. Valikoimissa löytyy useita erilaisia bikineitä ja kokouimapukuja sekä myös uimashortseja miehille!

 

Aava Swim

Aava Swimin tuotteet on valmistettu ECONYL-kankaasta. Aava Swim tekee myös yhteistyötä sellaisten kumppanien kanssa, jotka ovat keskittyneet kestävyyteen ja ekologisuuteen. Kuljetukseen on myös panostettu, sillä Aava Swim minimoi muovipakkaukset lähettämällä tuotteita kestävämmissä pakkauksissa.

Valikoimista löytyy erilaisia one-piecejä sekä bikineitä. Oma suosikkini on retrohenkinen kokouimapuku. Tilasin itse oman uikkarini Aava Swimiltä (odottelen pakettia saapuvaksi). Kokoja löytyy aina XXL asti.

 

MAKARA wear

Makara wear on Balilla sijaitseva uimapukubrändi, jonka perustaja on eurooppalainen. Yritys on jo usemman vuoden vanha. Nyt he ovat olleet vuoden täysin ekologisia ja eettisiä, ja ylpeitä siitä eivätkä halua enää palata takaisin. Kaikki tuotteet on valmistettu kierrätetystä nailon-lycrasta – ECO VITA ja tuotteet ommellaan pienissä sarjoissa.

Makara tekee yhteistyötä ja tukee naisten surffausta ja ettei koskaan ole liian vanha hypätäkseen veteen. Erityisesti he haluavat kannustaa 30-60 vuotiaita naisia.

Valikoimissa on bikinejä ja one-piecejä. Osa one-pieceistä on myös pitkillä hihoilla. Uimapuvut ovat tehty kestämään kulutusta ja aktiivisesta vesiurheilua. Vaikka ne ovatkin tyylikkäitä myös vain lomailuun ja rentoon oleiluun.

 

 

Katso myös nämä

Tässä alla vielä muutama yritys, joka kannattaa katsoa ja pistää mieleen. Ei voi mielestäni tietää liian monta vastuullista uimapukubrändiä.

 

Weecosin valikoimista kannattaa katsoa uima-asut -kategoria.

NUAR Swim – suomalainen vastuullinen uimapukuyritys, joka lanseeraa syksyllä. Sneakpeak kuvien perusteella tyyli on hyvin yksinkertainen, moderni ja skandinaavisen puhdaslinjainen. Ota Nuar seurantaan Instagramissa.

 

Yllätyin itse kuinka monta vastuullista uimapukubrändiä löytyi ja vielä suomalaisia oli listalla yllättävän monta.

Löytyikö teille uusi tuttavuuksia? Kommentoi myös mikäli listalta puuttuu joku!


LUE MYÖS:

5x ekologiset ja eettiset urheilulegginssit

Minimalistin kenkäkokoelma

5 tavaran karsimisen kompastuskiveä ja kuinka päästä niistä yli

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

9 kommenttia

 1. Mia kirjoitti:

  Itse käytin toista vuotta ns eettisen uima-asun löytämiseen. Kuukausi takaperin löysin ja ostin ihanat bikinit BomBomilta. Löytyy meinaan vähän suurempaakin kokoa ja vastuullisuusasioita on mietitty. Check it out!

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos vinkistä! 🙂 En ollut kuullutkaan tästä merkistä aiemmin.

 2. Jenna kirjoitti:

  Kiva postaus! Löytyisiköhän jostain kokemuksia uimapukujen käyttöiästä? Itselläni on kestänyt nykyinen adidaksen uikkari 16-vuotiaasta 28-vuotiaaksi asti, eli nyt n. 12vuotta? Kestää varmaan vieläkin pitkään eli ei ole tarvetta uusia ihan heti. Sitä on käytetty tosi paljon (merivesi, kloorivesi, järvivesi) ja usean vuoden ajan jopa viikottain sillä harrastin ennen uintia joka pöivä/viikko. Se on ollut myös kooltaan hyvä ja joustava, sillä oon ollut teininä xs kokoinen ja nyt oon aikuisena m kokoinen, eli venyy parin koon verran kevyesti. Onkohan nää mitkään merkit niin vanhoja että heidän tuotteet olis ehtinyt olla markkinoilla 10 vuotta tai pidempään, jotta tietäisi tuotteiden takuuvarman käyttöajan? Oon ite tässä pohtinut, että ostanko ns ekouikkarin sillä riskillä ettei kestä yhtä pitkään kuin ammattiuimareiden käyttämät merkit vai ostanko suoraan ns. Varmasti kestävän uimapuvun (uimarikavereilla myös 20v vanhoja uimpukuja, jotka edelleen priimakuntoisia). Kauhean vaikea pohtia kumpi on ekologisempaa: tuotteen valmistus vai pitkä käyttöikä. Olisiko tähän jotain ajatusta tai vinkkiä? Onneksi ihan vielä ei tarvitse ostaa uikkaria, niin ehtii vielä pohdiskella 🙂 hallahallaa olen miettinyt, sillä se oli ennestään tuttu. Nyt ei vaan valikoimissa ollut sellaista mielestä, joka kävisi oikeasti urheiluun. Melkein jo tilasin yhdet kivat, mutta huomaisin että niissä olikin sellanen stringi-alaosa, et saattais vähä hangata perseessä ku ui 😀 Onneks huomasin ennen ku ehdin tilata 😀 Täytyy katsoa noi muut merkit!

  • roosa kirjoitti:

   Hyvää pohdintaa! 🙂 Tähän(kään) ei välttämättä ole yhtä ja oikeaa vastausta.

   Itselle nousi pari ajatusta miksi itse päätyisin ostamaan mielummin ekouikkarin. 🙂 Tuotteen kestävyydellehän ei ole oikeastaan takuuta ja sen näkee vasta käytössä vuosien aikana. Valitettavasti muotiteollisuus ja materiaalien laatu on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana ainakin arkivaatteissa, joten itse pelkäisin sitä että onko nyt ostetut uikkarit enää yhtä laadukkaita, kuin ennen. (Koska arkivaatteet ei todellakaan ole.) Olen kuullut esim HallaxHalla paljon hyvää ja kuulemma vaikuttavat todella laadukkailta. Ajattelen, että mielummin valitsen ostovaiheessa ekologisen materiaalin ja jään odottelemaan kauanko kestää. Omia kokemuksia on vaatteissa, että pienet merkit panostaa laatuun ja on laadukkaampia kuin ei-ekologiset brändit. Ja toki hieman hintavampia. (Näin mutkat suoriksi ajateltuna)

   Nää on asioita, mitä kannattaa itse pohtia ja miettiä mitkä on ne itselle tärkeät kriteerit. 🙂 Toki se, että osti mitä tahansa on tärkeintä käyttää aina omistamansa tuotteet loppuun. 🙂

 3. Kaisa kirjoitti:

  Hyvä lista, kiitos!

  Ruotsalainen Miss Janna valmistaa kierrätysmateriaalista (Econyl) aika hurmaavia vintage-tyylisiä bikinejä ja uimapukuja. Kokovalikoima on iso ja käsittääkseni kustomoitukin tilaus on mahdollinen.
  https://shop.missjanna.se/sv/

 4. Moona kirjoitti:

  Hei, kauan sulla meni Aava Swim tilauksen kanssa? Ja miten tuo ihana retro koko uikkari istui? Itse olen siitä haaveillut nyt jonkun aikaa ?

  • roosa kirjoitti:

   Joku pari viikkoa meni tilauksesta, kunnes tuli perille. Otin koon XXL joka oli aika hyvä itselle. Istui tosi nätisti ja todella laadukkaan oloinen. Rintojen kohdalla kevyet toppaukset. Tuli kirjeenä postilaatikkoon. Ei siis muuten ongelmia mitään mutta odotin nopeaa toimitusta, ja siks olin yhteydessä aspaan Facebookissa. (Tosi ihania ja avuliaita!) En ole uimaan vielä kerinnyt mutta oon ihan rakastunut! Ainut ”ongelma” oli että toimituksen tulo kesti, mutta eipä se nyt haitannut.

   Kannattaa tilata niiden uutiskirje niin saa -10% alennusta tilauksesta. 😉

 5. Pih kirjoitti:

  Hei! Kiitos kivasta artikkelista ja kiinnostavasta keskustelusta.

  Itselläni on yhdet Halla x Hallan kuviolliset legginsit sekä yksivärinen bikiniyläosa, ja huomasin, että legginsit ovat melko ohutta materiaalia eivätkä kestä pyöräilyä vaan nyppyyntyivät satulan hankauksesta. Yksivärinen yläosa puolestaan on paksumpaa materiaalia ja vaikuttaa kestävämmältä. Olen siirtynyt käyttämään kyseisiä legginsejä vain juostessa tai muussa oleilussa, jossa ne eivät joudu niin koville (varsinkin lämpimällä säällä ohut kangas on tosi mukava ja viilentävä, joten nämä ovat minulla paljon käytössä ja kestävät kyllä juoksussa hyvin). Halla x Hallan sivuilla sanotaan, että materiaali yksivärisissä tuotteissa on ECONYL®, 78% Recycled Polyamide, 22% Elastane ja kuviollisissa REPREVE® 86% Recycled Polyamide, 14% Elastane. Pohdin, että lisääköhän tuo isompi määrä elastaania kestävyyttä. Tämän teorian puolesta puhuisi se, että eräällä toisella brändillä nimeltä Arctic Flamingo myydään myös kierrätysmateriaalista tehtyjä printtilegginsejä, ja heidän sivuillaan luvataan legginsien olevan nyppyyntymättömät ja kovaa kulutusta kestävät, ja noiden legginsien materiaalin koostumus vastaa Halla x Hallan yksiväristen tuotteiden kangasta ainakin noiden prosenttiosuuksien suhteen.

  Minulla on myös yhdet Moricon bikinit ja ne tuntuvat paksummilta ja kestävämmiltä kuin Halla x Hallan printtikankaat ja sisältävät myös 22% Lycra Xtra Life Elastane:a Moricon nettisivujen mukaan.

  Tiivistelmänä: jos haluaa uikkarien kestävän kovaa kulutusta, kannattanee valita sellaiset, joissa elastaania on enemmän. Kuulisin mielelläni lisää aiheesta, jos jollakulla on tietoa siitä, mihin materiaalien kestävyys perustuu!

  Jos kierrätysmateriaalista tehdyt legginsit kiinnostavat, suosittelen myös Njallaa (njallaclothing.com), heidän legginssinsä (ainakin nuo koivukuvioiset, jotka itse omistan) ovat Halla x Hallasta ja Moricosta poiketen mattapintaiset (ikäänkuin hienonhienoa nukkaa pinnassa) eivätkö kiiltävät, joten ne eivät näytä niin ”urheiluvaatteilta” vaikka ovatkin teknistä kangasta. Olen pyöräillyt niillä nyt muutaman kerran ja olen varovaisen toiveikas, että materiaali on myös kestävää, ainakaan vielä ei ole tullut nyppyjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *