Hae
Roosa Blom

10 vinkkiä vähentää ruokahävikkiä

*Sisältää mainoslinkkejä

1. Mene kauppaan vasta huomenna.

Saat varmasti vielä taiottu kaapin sisällöstä ruokaa tälle päivälle. Syö jääkaappi kirjaimellisesti tyhjäksi. Pärjäät varmasti huomisen vaikka seuraavalle aamulle ei olisi kinkkua leivän päälle tai jukurtti olisi loppu. Itse syön hetkinä jolloin jääkaappi on tyhjä niin esimerkiksi puuroa tai itsetehtyjä pinaattilettuja. Pinaattia tai nokkosta löytyy aina pakkasesta ja niistä saa helposti, halvalla hyvän aterian. Toinen mihin löytyy aina ainekset on soijabolognese. Vain soijarouhetta, tomaattimurskaa ja spagethia sekä mausteita. Nopea ja edullinen ruoka tämäkin.

2. Pistä jääkaappiin myös jämät, joista ei tule yhtäkokonaista annosta

Joskus ruokaa jää yli sen verran, ettei niistä tule yhtä kokonaista annosta. Voit hyvin jatkaa ruokia ja lisätä niitä seuraavaan annokseen. Yksi ateria voi koostua myös muutamista eri jääkaapin jämistä. Saat mahan varmasti niilläkin täyteen. Ruuan heittäminen roskiin on aina myös rahan heittämistä roskiin.

3. Opettele hyödyntämään jämät.

Kaapista löytyneen yhden nahistuneen porkkanan voi heittää kastikkeeseen tai pataan. Jukurtin, kermaviilin tai muun maitotuotteen voi heittää (kerma)kastikkeeseen. Possunsuikale-kastikkeen voi heittää jauhelikastikkeen sekaan, pataruokaan tai keittoon. Yli jääneet keitetyt perunat voi paistaa pannulla ja maustaa tai tuoreena tehdä muussiksi. Ylimääräisestä maustamattomattomasta jukurtista, kermaviilistä tai rahkasta voi tehdä naanleipää. Pataruokiin voi oikeastaan heittää mitä vaan kaapista löytyy sekaisin.

4. Tarkista jääkaapin sisältö ja suunnittele kauppalista. Äläkä osta mitään ylimääräistä.

Kaupasta ei tarvitse ostaa kinkkupakettia jos niitä löytyy jo kaapista kaksi entuudestaan. Suunnitelmallisuus kaupassa auttaa ettei tule ostettua ylimääräistä ja usein kauppalaskukin pysyy kurissa.

5. Tarkista jääkaapin ruokien päiväykset ja käytä ne ensin

Jos lihapaketin päiväys lähenee paista se tai laita pakastimeen. Paistamalla lihan se saa yleensä lisäaikaa. Avokadot taas säilyy avattuna hieman pidempään jääkaapissa kipossa. Kunhan muistaa laittaa myös avokadon siemenen myös kippoon!

6. Pakasta

Jos ruoka meinaa uhkaavasti vanhentua eikä sitä kerkeä syödä niin pakasta. Lihat ja ruuat säilyvät pakkasessa n. 3 kuukautta. Siitä saa ihan hyvin lisäaikaa. Pakastaa voi myös hedelmiä kuten mustaksi muuttumassa olevat banaanit ja heittää pakkasesta esimerkiksi smoothien sekaan. 

7. Älä osta kaikkea jääkaappiin

Varsinkin pienessä taloudessa ei tarvitse kaapissa olla leipää, rahkaa ja jukurttia. Leipääkään ei tarvitse olla 3 erilaista vaan kerralla yhtä. Tällä viikolla voi ostaa toista leipää ja ensi viikolla toista. Tai toinen vaihtoehto on pakastaa puolet ja puolet. Tai jos haluat ostaa vähän kaikkea suosi pieniä paketteja (joka ei taas ole niin ekologista, mutta parempi kuin heittää ruokaa roskiin)

 

8. Osta kerralla enemmän ja käy harvemmin ruokakaupassa

Suunnittelemalla kerralla isommat ostokset ei kaupasta tartu mukaan mitään ylimääräistä. Itse ainakin huomaan, että jos käyn kaupassa ostamassa ”vain leipää”. Tarttuu sieltä aina jotain muutakin mukaan.

 

9. Suosi Punalaputettuja tuotteita

Kaupassa kannattaa suosia laputettuja tuotteita. Tietenkään niitä ei kannata hamstrata vain alennuksen iloksi vaan vain tarpeeseen. Itse ostan laputettuja tuotteita ja laitan ne kotona pakkaseen. Kuten lihaa ja leipää. Mutta mikä parasta säästät myös rahaa!

 

10. Osta tuotteita hävikkiruokakaupoista

Nykyään voi ruokaa ostaa netistä ja uusia hävikkiruokakauppoja on tullut. Joskus ruokaa heitetään pois vain, koska siinä on vääränlainen pakkaus tai joku muu syy. Hävikkiruokakaupoista löytyy myös ruokia joissa voi olla vielä päiväyksiä monta kuukautta. Hävikkiruokakauppoja netissä on esimerkiksi Matsmart tai Fiksuruoka.

 

Kommentoi alle sun parhaat vinkit vähentää ruokahävikkiä! 

4 kommenttia

 1. Melissa kirjoitti:

  Näin meillä myös 🙂

  https://villananna.blogspot.com

 2. Halina kirjoitti:

  11. Ole opiskelija 😀

  Plussat: teet ylläolevat asiat automaattisesti, olet ekologinen, opit arvostamaan ruokaa uudella tavalla

  Miinukset: joskus on nälkä, joskus puuduttaa syödä aina samaa ruokaa, ruoka ei ihan aina ole terveellisimmästä päästä saati sitten ekologisesti/vastuullisesti tuotettua

  • roosa kirjoitti:

   Opiskelijana kyllä joutuu miettimään ruokaa eri tavalla kun budjetti on oikeasti todella niukka. :/ Muistan kyllä itsekkin opiskelija-aikoina syöneeni todella paljon samaa ruokaa. Lähes aina makarooni-jauhelihamössöä… Onneksi (yleensä) opiskelijaelämäkin on hetkellistä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *