Hae
Roosa Blom

5 Tavaran karsimisen kompastuskiveä ja kuinka päästä niistä yli

Tavaran karsimisen kompastuskivet

Olen karsinut kotoamme tavaraa nyt epäsäännöllisen säännöllisesti pari vuotta. Voisi siis sanoa, että kokemusta tästä asiasta löytyy jonkin verran. Urakka ei ole vielä valmis, mutta tuloksia on alkanut selkeästi jo syntyä. Olen huomannut tavaran karsimisen kohdalla muutamia toistuvia asioita, jolloin koko homma meinaa tyssätä täysin ja meinaan heittää hanskat tiskiin. Näistä kuitenkin olen päässyt taas yli ja jaan omat vinkkini niihin.

 

1. Aloittamisen vaikeus

Koko homma on saattanut tyssätä jo ennen, kuin on kerennyt alkaa. Mistä sitä oikein kannattaisi aloittaa, kun koko koti tarvitsisi karsia? Homma uuvuttaa jo pelkästä ajatuksesta. Sinun ei tarvitse eikä kannata karsia koko kotia kerralla. Aloita pienin askelin.

 

Vinkkejä ja ideoita tavaran karsimisen aloittamiseen:
  • Konmaritus. Ota yksi tavararyhmä kerrallaan esimerkiksi vaatteet, kirjat tai astiat. Kokoa tavararyhmän kaikki tavarat yhteen kasaan. Hahmotat paremmin kuinka paljon kyseistä tavaraa sinulla on, Konmari ei ole minimalismia tai pyri minimalismiin, mutta se voi olla alkusysäys minimalismille.
  • Minimalismipeli ja muut haasteet.
  • Siivoa yksi laatikko tai kaappi kerrallaan.
  • Laita kotiin kolme kestokassia; roskiin, lahjoitettavat ja myyntiin. Aina, kun näet yhden turhan tavaran, laita se kassiin.

tavaran karsiminen konmari koti

2. Valinnan ja luopumisen vaikeus

Olet päässyt nyt päässyt jo ensimmäisen askeleen yli. Seuraavaksi pitäisi päättää mitkä tavarat säilytetään ja mitkä laitetaan pois. Päättäminen on vaikeaa. Moneen esineeseen liittyy paljon tunnearvoa, vaikka tavara olisi turha. Sitten ne tavarat, jotka on saatu lahjaksi, mutta jotka eivät ole mieluisia tai hyödyllisiä. Mitä niille tehdä?

Oma vinkkini on, että älä heitä koskaan pois sellaista tavaraa, josta et ole täysin varma. Saattaa olla, että tulet katumaan sitä tai sitten ei. Keskity tavaroihin jotka on helppoja. Jossain vaiheessa pystyt palaamaan niihin vaikeilta tuntuneisiin ja mietit, että miksi edes olet säästänyt ne. Suhde tavaraan muuttuu ja karsiminen helpottuu mitä enemmän sitä tekee. Joskus aika auttaa luopumisessa. Monesti karsimista joutuu tekemään monta kierrosta sillä kierros kierrokselta selkeytyy enemmän mitä oikeasti tarvitsee ja haluaa säilyttää.

Karsiminen helpottuu mitä enemmän sitä tekee.

Itselläni yksi oleellinen oivallus oli, että vaikka luovun jostain tavarasta se jää silti muistoihini. Minulle vaikein kompastuskivi oli CD-levy kokoelmani. En ole vuosiin omistanut mitään millä voin kuunnella CD-levyjä ja jos haluan kuunnella jotain rakastamiani biisejä kuuntelen ne Spotifysta. Sieltä löytyy 99% kaikki biisit mitä CD-levyissänikin on. Olen karsinut levyjäni kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla pistin pois ne, jotka eivät olleet kovin tärkeitä. Seuraavalla kerralla tein taas saman ja osa levyistä, jotka edellisellä kerralla olivat tuntuneet tärkeiltä, tuntuivat nyt turhilta. Vielä kaapissani on levyjä noin 10-15, mutta se on noin kymmenesosa siitä mitä ennen oli. Täytyy myös muistaa, että on täysin ok myös säilyttää tavaraa.

 

Vinkit eteenpäin:
  • Järjestä tavarat kyllä, ei ja ehkä -pinoihin.
  • Kun olet haluamasi alueen karsinut kolmeen pinoon voit joko käydä ehkä -pinon uudestaan tai laittaa ehkä-pinon tavarat omaan kassiin tai laatikkoon. Palaa niin kuukauden tai kahden päästä uudestaan.

 

3. myymisen vaikeus

Tavaran karsimisen yksi työläs vaihe on tavaran saaminen kynnyksen yli ja kotoa pois. Tavarapinot on koottu yhteen nurkkaan ja enään tarvitsisi laittaa ne myyntiin Facebookiin tai hinnoitella kirpputorille. Helpompaa olisi vain viedä kaikki hyväntekeväisyyteen tai kaatopaikalle. Se ei kuitenkaan ole välttämättä taloudellisesti tai ekologisesti järkevää. Entäs koska kirpputorimyynti kannattaa? On paljon tavaraa, joilla on kuitenkin sen verran arvoa, ettei niitä viitsisi antaa ilmaiseksi pois.

Tavara ei säilömällä parane

Oma mottoni on ”Tavara ei säilömällä parane.”. Jos tavaralle ei ole kunnollista säilytystilaa ja sitä ei säilytetä oikein, ei se parane ajan kanssa. Päinvastoin, tavara voi menettää arvonsa kokonaan. Kannattaa siis myydä, kun tavaran vielä voi.

 

Vinkit myymisen aloittamiseen:
  • Laita Facebookiin myyntiin kerralla vain 1-3 tavaraa. Aloita helpoista. Kerro tuotteesta lyhyesti ja ytimekkäästi.
  • Varaa kirppispöytä 2-4 viikon päähän. Se pakottaa hinnoitella ja hoitaa homman pois. Vaikka kirpputorissa on myös siivoaminen ja myymättömän tavaran ongelmat.

Lue myös: Parhaat vinkit käytettyjen tavaroiden myymiseen

tavaran karsiminen konmari koti

4. Tavara ei tunnu vähenevän kotoa karsimisesta huolimatta

Tämä oli yksi mihin törmäsin tämän prosessin aikana. Tuntui, että karsiminen ei näkynyt missään. Olin karsinut arviolta kymmenen ikeakassillista tavaraa, mutta silti tavaraa oli joka paikassa paljon. Vähän myöhemmin tulosta alkoi näkyä. Karsiessa on oleellista kiinnittää kodista ulos menevän tavaran lisäksi myös kotiin sisään tulevaan tavaraan. Huomasin itse jossain vaiheessa, että vaikka tavaraa lähti pois tuli sitä myös sisään. Itse ostin tavaroita kirpparilta suhteellisen harkiten, mutta lisäksi saatiin myös lahjoja. Tavaraa hiipii kotiin yllättävän huomaamatta! Kannattaa siis kiinnittää siihen myös huomiota.

 

Vinkit sisään tulevan tavaran hallitsemiseen:
  • Pidä kirjaa tavaroihin, joita tulee kotiin; ilmaiseksi saadut, ostetut ja lahjat
  • Ostolakko esimerkiksi kuukaudeksi
  • Kerro läheisille, ettet halua saada mitään lahjoja ja ehdota mielummin lahjakortteja yms.

 

5. motivaation puute

Alku-innostuksen jälkeen iskee usein motivaation puute. Tai se voi iskeä myös monta kertaa prosessin aikana. Kesken jäänyt karsimisurakka tuntuu työläältä saattaa loppuun ja tavaroitakaan ei jaksaisi hinnoitella. Tekisi myös mielummin katsoa Netflixiä ja maata sohvalla kuin hinnoitella tavaraa Facebook-kirpparille, jossa kuitenkin joku tekee oharit.

 

Vinkit motivaation löytämiseen:
  • Mieti motiivejasi. Mitä saat tilalle kun luovut tavarasta. Esim helpompi siivota, matkustelua reppu selässä, rahaa tai tilaa jollekkin muulle tärkeelle.
  • Pilko urakka pieniksi. Ota tavoitteeksi vaikka yksi tavara päivässä ja laita se samantien Facebookiin myyntiin tai anna pois.

 


Lue myös:

Mitä olen myynyt tonnilla kuukaudessa kotoamme pois?

Minimalistinen meikkikokoelma

Emme rakasta tavaraa tarpeeksi

 

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

Yksi kommentti

  1. Jenna kirjoitti:

    Hyviä vinkkejä! Me ollaan lapsesta asti totuttu siihen, että 1-2krt vuodessa katsotaan omat tavarat läpi (helppo vaatteissa esim. Talvi ja kesävaatteet karsia kun laittaa talvisäilöön). Tapa on jäänyt aikuisuuteenkin, ja se helpottaa! Itse en ole minimalisti, joten säästän vaatteita/sisustusjuttuja/askartelujuttuja yms, koska usein tarvitsen niitä uudestaan. Mutta kaikille tavaroille pitää olla selkeä söilytyspaikka ja tarkoitus. Vihaan eniten epämääräisiä kökköjä/sitä että jotain käyttötavaraa on sata kappaletta. Esim miehen kanssa omistetaan tasan 2 sakset tai 1 paistinpannu, koska ei tarvita mitään suurkeittiövarustusta 😀 Mies on mininalisti ja haluaisi meille vielä selkeämmän kodin (itsellään oli tasan sänky, pöytä ja tietokone tavatessamme xD), mutta myöntää, että nyt on kodikkaampaa kun on vaikka kirjoja, elokuvia ja valokuvia. Itse säästän esim omat lempparikirjat ja elokuvat mielelläni, koska niitä ei saa mistään (monet niistä olleet vuosien metsästyksen takana, että on löytänyt omaan hyllyyn). En tykkää erityisemmin suoratoistopalveluiden tai spotifyn ideologiasta (taiteilijoiden kannalta typerä) eikä silloin omista itse mitään vaan se asia saattaa poistua milloin tahansa. Eli itse en pysty/halua karsimaan kokonaan tälläisiä pois ja toisilla varmaan taas omat asiat mitkä tärkeitä 🙂 Jotenkin pidän tosi surullisena tätä nykyaikaa, että me monet hukutaan tavaraan. Sitten taas teen töitä ihmisten kanssa joilla ei ole yhtään mitään. Jos itselle jää turhaa niin lahjoitan mieluiten vähävaraisille perheille enkä edes jaksa ruveta myymään vaikka laitan ihan merkkitavaraa ja hyviä juttuja eteenpäin. Tärkeintä, että kaikki saisi edes yhdet hyvät urheiluvaatteet, takin, repun tai talvikengät kouluun! Myös jollain vanhuksilla on tosi vähän kaikkea ja heille hyvä antaa vaatteita, lakanoita, astioita jne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *