Hae
Roosa Blom

Mun hiilijalanjälki

roosa blom hiilijalanjälki clarion helsinki hotel

Selvitä oma hiilijalanjälki – tee pikatesti

Tein pitkästä aikaa Sitran Elämäntapatestin, jossa pystyy selvittämään oman hiilijalanjäljen. Testi ei ole kovin yksityiskohtainen, joten tulos on vain suuntaa antava, mutta mielenkiintoinen ja hyödyllinen silti. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO₂e. Joka jakautuu asuminen 3400 (33%), liikenne ja matkailu 2200 (22%), ruoka 2100 (20%) ja muu kulutus 2600 (25%) Sitran mukaan meidän kaikkien tulisi puolittaa hiilijalanjälkemme, mutta jotta päästään Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen täytyy hiilijalanjälkemme olla 2500 CO2 e henkeä kohden vuoteen 2030 mennessä.

 

Mun hiilijalanjälki

Onnittelut! Hiilijalanjälkesi on alle kolmasosa keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä.

 

Testin tuloksena tuli, että hiilijalanjälkeni on 2 700kg CO₂e vuodessa. Eli tämän testin mukaan olen jo melkein tuossa tavoitteessa, jossa meidän kaikkien pitäisi olla vuonna 2030. Tuntuu, että  voin silti elää tapahtumarikasta ja mielekästä elämää. En koe, että olisin joutunut edes luopumaan mistään.

Avasin alle hieman tarkemmin testin kysymyksiä ja vastauksiani. Sain toiveen, että kiinnostaisi tietää enemmän meidän hiilijalanjäljestä autoilun ja asumisen näkökulmasta. Tässä avaan myös hieman tarkemmin niitä.

roosa blom hiilijalanjälki clarion helsinki hotel

Asuminen (300kg CO₂e)

Meidän perheessä asuu minä, mieheni ja meidän 1,5-vuotias lapsi sekä 5-vuotias maatiaskissa Muru. Meidän asunto on 106m² omakotitalo järvenrannalla täällä pienessä kunnassa Pirkanmaalla. Meidän talo on rakennettu 1951 ja se on remontoitu perusteellisesti 2010-luvulla. Asutaan peltojen keskellä ja lähimmät katulamputkin löytyvät linnuntietä kilometrin päässä eli landella ollaan. Meillä on peruslämpö sähköpattereilla. Lisäksi meillä on 2 takkaa ja puuhella, joita lämmitetään talvikaudella päivittäin. Patterit pidetään peruslämmöllä (15 astetta) ja lisälämpö tuodaan puilla. Talvella käytössä on myös ilmalämpöpumppu. Puut joita käytetään lämmitykseen on omasta pihasta kaadetuista puista sekä vanhaa purettua lisäsiipeä. (Puurakenteinen talo) Kesäisin meillä ei ole mitään lämmitystä tai viilennystä päällä.

 

Kysymykset & vastaukset: asuminen

Kysymys: Montako henkeä taloudessanne asuu?

Vastaus: 3

 

Kysymys: Kuinka iso on asuntosi asuinpinta-ala?

Vastaus: 81-120m²

 

Kysymys: Mitä sähköä käytät?

Vastaus: ekosähköä

 

Kysymys: Minkälaisessa talossa asut?

Vastaus: Omakoti tai paritalo

 

Kysymys: Milloin talo on rakennettu?

Vastaus: Ennen 1990

 

Kysymys: Mikä on kotisi ensisijainen lämmitysmuoto?

Vastaus: sähkö

 

Kysymys: Missä päin Suomea asut?

Vastaus: Maan keski-osassa

 

Kysymys: Mikä on kotisi peruslämpö talvikaudella?

Vastaus: Viileä (19°c)

 

Kysymys: Kuinka kauan olet suihkussa viikossa?

Vastaus: 60minuuttia

roosa blom hiilijalanjälki clarion helsinki hotel

Liikenne ja matkailu (400kg CO₂e)

Asumme maaseudulla. Täällä ei ole julkista liikenne. Kuten ylempänä kerroin niin katuvalotkin ovat linnuntietä kilometrin päässä. Mahdollisuudet ovat siis liikkua kävellen, pyörällä tai autolla. (tai traktorilla) Yleensä valitsen auton varsinkin talvella. Kesällä innostuimme taaperon kanssa pyöräilemään. Kuitenkin autolla ajetut kilometrit pysyvät viikossa alle 100km ja yleensä kyydissä on taapero. Pidempiä matkoja menemme yleensä koko perhe. Meidän perheessä on kaksi autoa. Henkilöauto, joka kulkee bensalla ja minä ajan pääasiassa sillä. Automma on 20 vuotta vanha. Meidän auto on oikein toimiva ja hyvä enkä näe järkeä kuluttaa luonnonvaroja uusiin autoihin. Mielestäni tärkeämpää on korjata jo nykyisin olevia autoja. Toinen automme on pakettiauto, joka on miehen firman nimissä ja mies ajaa sillä lähes pelkästään työajoa. Hän on työkseen sähköasentaja ja yrittäjä ja auto on hänen yksi tärkein työvälineensä. Lisäksi itse käyn Helsingissä 1-2 kertaa kuukaudessa. (Kilometrit mahtuivat tuohon samaan vastaukseen) Yleensä menen autolla joko koko matkan tai puolet matkasta. Jätän kuitenkin auton aina kauemmaksi ja menen julkisilla ydinkeskustaan.

 

Kysymykset & vastaukset: liikenne ja matkailu

Kysymys: Kuinka monta kilometriä kuljet tyypillisesti autolla viikossa?

Vastaus: alle 100km

 

Kysymys: Millä autosi kulkee?

Vastaus: Bensiinillä

 

Kysymys: Kuinka monen henkilön kanssa autoilet pääsääntöisesti?

Vastaus: 1 henkilö lisäkseni

 

Kysymys: Kuinka monta kilometriä kuljet joukkoliikenteellä viikossa?

Vastaus: en käytä joukkoliikennettä lainkaan

 

Kysymys: Kuinka monta tuntia olet lentänyt viimeisen vuoden aikana?

Vastaus: En ole lentänyt laisinkaan

 

Kysymys: Kuinka monta edestakaista laivamatkaa olet tehnyt viimeisen vuoden aikana?

Vastaus: En ole matkustanut laivalla

 clarion helsinki hotel drinkki

Ruoka (1300kg CO₂e)

Ruoka oli selkeästi isoin osa hiilijalanjälkeäni, vaikka kokonaisuutena oma hiilijalanjälki olikin maltillinen. Olen sekasyöjä. Syön kaikkea paitsi todella harvoin maitotuotteita (pl. juustot).  Syön viikossa muutaman kerran ulkona, mutta muuten syön aina kotona. Teen töitä kotoa käsin, joten tämä helpottaa tilannetta, kun ei tarvitse pakata eväitä mukaan. Pyrin syömään lähiruokaa ja kun syön (punaista) lihaa, juustoja tai muita eläinperäisiä tuotteita pyrin ostamaan ne suoraa tilalta. Lihana pyrin käyttämään ei-tehotuotettua lihaa kuten riistaa. Ollaan ostettu mm. poroa, hirveä, strutsia, kuusipeuraa ja hevosta – kotimaisia lihoja tietenkin. Kalaa saamme myös omasta järvestä. Yritän kuitenkin valita enemmän kasvipohjaisia vaihtoehtoja. En juo kahvia enkä pidä riisistä, jotka eivät myöskään ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Onneksi koko ajan saa uutta tietoa ja voi kehittyä.

 

Kysymykset & vastaukset: ruoka

Kysymys: Syötkö mielestäsi paljon vai vähän verrattuna kanssasi aterioiviin?

Vastaus: Suunnilleen samanverran

 

Kysymys: Kuinka usein yhteensä nautit aterioillasi nautaa, leikkeleitä tai juustoa?

Vastaus: 4-7 kertaa viikossa

 

Kysymys: Kuinka usein yhteensä nautit aterioillasi possua, kanaa, kalaa tai kananmunaa?

Vastaus: 4-7 kertaa viikossa

 

Kysymys: Kuinka usein nautit aterioillasi maitotuotteita (maito, piimä, jogurtti, rahka, kerma, voi)?

Vastaus: En lainkaan

 

Kysymys: Kuinka monta annosta (kuppi/muki/tuoppi/lasi) nautit kahvia, teetä, tuoremehua, olutta tai viiniä päivässä?

Vastaus: Alle 3 annosta päivässä

 

Kysymys: Kuinka monta ateriaa viikossa syöt kodin ulkopuolella tai työpaikkaruokalassa?

Vastaus: 1-2 ateriaa viikossa

 

Kysymys: Kuinka usein heität ruokaa roskiin?

Vastaus: Harvoin

roosa blom hiilijalanjälki clarion helsinki hotel

Tavarat ja hankinnat (800kg CO₂e)

Mielestäni tässä aihepiirissä oli todella suppeat kysymykset. Ostan todella harvoin mitään materiaa ja ostan 95% kaiken käytettynä. Uutena pyrin ostamaan aina kotimaista, laadukasta ja kestävää sekä tietenkin ekologisesti ja eettisesti tuotettua. Ostan todella harvoin ja harkiten. Korjaan aina ja kaiken. Myös sukat. Tällä hetkellä haluaisin enemmän tavarasta eroon kuin sitä lisää ja olenkin aktiivisesti karsinut kotoamme ylimääräistä tavaraa pois.

 

Kysymykset & vastaukset: tavarat & hankinnat

Miten kuvailisit itseäsi shoppailijana?

Vastaus: En pidä shoppailusta. Ostan vain tarpeeseen.

 

Onko sinulla käytössäsi kesämökki?

Vastaus: Ei

 

Kuinka paljon kulutat rahaa lemmikeihin kuukaudessa?

Vastaus: 50 euroa

 

Jäikö joku vielä mietityttämään? Kerro sun hiilijalanjälki kommenteissa!

 


LUE MYÖS

Meidän perheellä alkoi vuoden ostolakko

Näitä asioita en osta enää

DIY deodorantti

 

LISÄÄ EKOJUTTUJA LÖYTYY INSTAGRAMISTANI

Löydät minut @roosablom

11 kommenttia

 1. Irina kirjoitti:

  Mulla on äskeisen laskennan perusteella 4400 kg COe2. Eniten eli 1600 kg COe2 menee asumiseen. Siinä oli vaan hauska kohta, että kuinka lämmin koti on talviaikaan. No, mulla on lämmin eli noin 23 astetta. Juju on vaan siinä, että mulla on kesän jäljiltä edelleen patterit kiinni. Tämä asunto taitaa lämmetä naapureiden lämmityksen kautta tai jotain. 😀

  • roosa kirjoitti:

   Joo toi testi ei kyllä oo ihan täysin yks yhteen, mutta suuntaa antava 🙂 Kiva kuulla muidenkin tuloksia!

 2. Inna kirjoitti:

  Tää oli hyvä postaus! Mua harmittaa kun mun hiilijalanjälki oli jo n. 4000 kg COe2 mutta pari kuukautta sitten muuttuneiden työkuvioiden takia joudun ajamaan nykyään yksin omalla autolla niin paljon että hiilijalanjälki onkin 5700 kg COe2. Julkisia ei ole myöskään mahdollista käyttää :/ Onneksi nämä työkuviot on väliaikaisia.

  Pitäisi myös selkeästi keskittyä syömään kestävämmin, koska haluaisin tuosta mulle normaalista 4000 kg COe2 vielä alemmas.

  • roosa kirjoitti:

   Nää on just näitä, että kaikkiin asioihin ei vaan voi vaikuttaa. (Just niinku vaikka noi työjutut) Onneks voi yrittää tehdä paremmin jollain toisella alueella 🙂

 3. Taina kirjoitti:

  Todella kiinnostavaa!

  Oma hiilijalanjälkeni on Sitran testin mukaan 3500. Olen ajatellut, että tuon alle ei juuri ole mahdollista päästä, koska asutaan kaupungissa suht tiiviisti (kolme henkeä 67 neliössä), ei käytetä autoa ollenkaan ja syön arkena melko vegaanisesti. Oli pakko käydä tutkimassa omia tuloksiani vielä uudelleen ja miettiä, että miten voisin päästä alle 3000 – koska ilmeisesti se on mahdollista. Aplodit teille, ihailen!

  Omat kompastuskiveni näyttävät Sitran testin mukaan olevan kaukolämpö, lentäminen ja kesämökki. Asumisen osuus hiilijalanjäljestäni on 700 kiloa (vaikka tiiviit neliöt, sisälämpötila 19 astetta ja 30 minuuttia suihkussa viikossa), koska lämmitystapa on kaukolämpö. Olen lentänyt viime vuonna yhden Euroopan sisäisen lennon, jonka olen kompensoinut, ja olen perinyt 50-luvun kesämökin, jota käyttää puoli sukua ja joka on talvisin kylmillään. Yhdestä lennosta ja kesämökistä tulee kuitenkin ”ylimääräisiä” kiloja, joista on vaikea leikata.

  Olen nolosti ajatellut, että maalla eläminen tarkoittaisi melkein automaattisesti suurempaa hiilijalanjälkeä kuin kaupungissa asuminen, mutta olen ollut ihan väärässä. Kestävä elämäntapa voi koostua tosi erilaisista valinnoista.

  • roosa kirjoitti:

   Tää testi oli tosiaan tosi kiinnostava. Esimerkiksi mitä tulee asumiseen ja yllätyin itsekki, että vaikka asuisi maalla isommassa talossa ja yksityisautoilisi niin se on aika ekologista.

   Toi testihän on todella mustavalkoinen – päästökompensoidut lentomatkat tulisi merkata ”ei lentomatkoja” ja kesämökki on hankala juurikin tuosta kun ei kerro tarkemmin millainen mökki se on.

   Mutta silmiä avaava testi kuitenkin!

   Ihanaa alkanutta vuotta<3

 4. Jenna kirjoitti:

  Itse sain 2000! Asutaan 2henkeä 35neliön yksiössä, kaukolämpö, ekosähkö jne. Autoa tai kesämökkiä ei omisteta. Liikutaan kävellen arkiviikot (asutaan kaupungin keskustassa, joten töihin 500m ja kauppaan 200m) ja Helsinkiin mennään junalla n. 2vk välein. Ei shoppailla turhia, koska yksiöön ei edes kannata eikä täällä ole btw hirveästi kauppoja. En ole lentänyt 3vuoteen, enkä ole matkustanut laivalla. Autoa jos lainataan niin vähintään 2henkeä autossa (mulla ei edes ole korttia niin tarvii mies olla kuskina).

  Ruuasta vielä voitaisiin pudottaa, mutta ei haluta. Testi ei erottele ruokia tarpeeksi kuten Raaka-aineilta (esim. Riistaliha vs naudanliha tai appelsiinimehu vs itse tehty mehu). Me syödään jo muutenkin kotimaista kasvis/kalaruokaa ja pieni määrä kotimaista lihaa, tärkeintä ruuan puhtaus ja terveellisyys.

  Hauska ja suuntaa antava testi joka tapauksessa!? sekin oli tavallaan positiivista, että teilläkin luku on suht pieni vaikka asutte isossa asunnossa ja kaksi autoa yms. Mekin voidaan siis hankkia tulevaisuudessa 3xisompi asunto ja auto! Eikä se nosta lukua suhteessa paljoa.

  • roosa kirjoitti:

   Mahtavaa! Toi testi on kyllä silmiä avaava ja vaikka se onkin todella suuntaa antava niin siinä just näkee vähän sitä että onko se esim oikeasti niin paha vaikka omistaisi auton tai asuu isosti. Vähän mittakaavaa asioille 🙂

 5. Anne kirjoitti:

  Tuo Sitran testi on aika suuntaa-antava, eikä kovin luotettava. Olen tehnyt samantyylistä testiä Syken -testillä (ilmastodieetti.fi), joka on huomattavasti tarkempi, ja saanut luvuksi isomman luvun kuin sinulla, vaikka asun pienemmässä asunnossa, kulutan vähemmän ja olen vegaani, ehkä edes aja autolla tai lennä. Samoin eräs tuttuni teki testin, ja sai pienemmän luvun kuin minä, vaikka osuu isossa talossa, omistaa kaksi isoa koiraa, autoilee ja ei ole edes kasvissyöjä. Eli luulen että Sitran testi kaunistelee liikaa, (tai sitten ihmiset valehtelevat…) ja päästöt ovat oikeasti isommat. Suosittelen enemmin tuota toista testiä, siitä voi jo oikeasti saada arviota paljonko kuluttaa. Tosin SYKEn testi vaati jo paljon enemmän tietoa kulutuksesta ja sen täyttäminen voi olla välillä vaikeaa.

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos kommentista. 🙂 Olen itse pitänyt tähän mennessä Sitraa luotettavana, mutta tietenkin tuollaiset testit ovat suuntaa-antavia. (Vai mihin edes oikeasti voi luottaa?) Syke-testistä en ole kuullutkaan. Täytyy tutustua kun kerkeän 🙂

 6. Anne kirjoitti:

  Sitra on siis ehdottomasti luotettava lähde, mutta tuo testi on niin yleinen että se ei kauhean tarkkaa kuvaa anna, ja heittoa voi olla välillä paljonkin. Toisaalta Sitran testissä on plussaa, että sen jaksaa tehdä moni koska se on lyhyt ja kevyt, kun taas tuo SYKE:n testi vaatii jo sen verran omistautumista että se meinasi itseltäkin jäädä kesken 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *