Hae
Roosa Blom

Menkat ja ekologisuus

 

Nainen tuottaa elinaikanaan keskimäärin 150 kiloa jätettä erilaisten kertakäyttöisten kuukautistuotteiden muodossa. Tuotteet usein sisältävät muovia eivätkä maadu.

Muistan kun ala-asteella vitosluokalla terveydenhoitaja tuli puhumaan meille tytöille kuukautisista. Vaihtoehdoiksi kerrottiin tampooni ja kertakäyttöside. Aikuisena jaksan hämmentyä tästä sillä tuohon aikaan on markkinoilla ollut myös mm. kuukuppeja. Kuukautisten aikana on muitakin vaihtoehtoja kuin kertakäyttöiset siteet ja tampoonit! Juttelin kuukautisista ja ekologisuudesta Facebook-seinälläni tuttavien kanssa. Moni nosti peukkua kestotuotteille kuukautisten aikana. Osa vielä mietti ja oli kuitenkin avoimella mielellä. Nostettiin siellä esille myös hormoonikierukka, joka osalla jättää kuukautiset kokonaan pois. Meidän jokaisen elämäntilanne ja elämä on hyvin erilaisia. Siksi yksi vaihtoehto ei sovi täysin kaikille. Haluan myös kannustaa ja muistuttaa siihen, että aina ei tarvitse olla täysin ekoilija vaan jokaiselle pienelläkin teolla ja valinnalla on merkitystä.

Alla listattuna muutama vaihtoehto, jotka ovat zero waste eli eivät aiheuta mitään jätettä kuukautisten aikana.

 

 

Kuukuppi
 
On outoa, että kuukuppi on edelleen hyvin vieras asia, vaikka se on ollut markkinoilla vuosia ja monet sitä käyttävät. Kuukuppi on silikooninen kuppi, joka taitetaan kaksi kertaa ja asetetaan sisälle. Toisin kuin tampooni jätetään kuukuppi hyvin alas. Kuukuppi pysyy paineen avulla paikallaan eikä oikein asetettuna tunnu miltään. Kupin käyttö voi vaatia harjoitusta aluksi, joten älä luovuta vaikka heti ei onnistuisi! Kuppi irrotetaan painamalla pohjasta ja tyhjentämällä vessanpönttöön ja huuhtelemalla sen jälkeen juoksevan veden alla Apteekissa myydään myös kuukupin puhdistukseen tarkoitettuja kertakäyttöliinoja jos vettä ei ole saatavilla. Kuppi desinfioidaan keittämällä kuukautisten välissä. Pesuun ei saa ikinä käyttää saippuaa, joka ei ole tarkoitettu intiimialueelle. Oikein käytettynä kuppi kestää käytössä 5-10 vuotta.
Kumpi koko? Kuukupista on kahta eri kokoa. Koot 1 ja 2. Isompaa kokoa suositellaan synnyttäneille tai todella runsaisiin kuukautisiin. Isompi kuppi on paksumpaa silikoonia ja jäykempi. Usein pienempi kuppi voi olla mukavampi ja riittää hyvin, vaikka olisi runsaammat kuukautiset.
Kuukuppeja on erilaisia. Lunette -kuukuppia (joka on Suomessa valmistettu!) on saatavilla mm. apteekeista, ekokaupoista sekä ruokakaupoista mm. Prisma. Hinnat pyörivät noin 30 euron molemmin puolin.

 

 

Kestositeet

 

Kestositeet ovat kankaisia siteitä. Ne pysyvät paikoillaan nepparin avulla. Siteitä käytetään kuten kertakäyttöisiäkin siteitä, mutta roskakorin sijaan ne heitetään pesukoneeseen. Puhtaimmaksi siteet saa huuhtelemalla ne kylmän veden alla ja tahranpoistoon voi käyttää sappi- tai marseillesaippuaa. Sen jälkeen pesu 40-60 asteessa. Mikäli vaihdat siteen muualla kuin kotona side taitellaan neppareiden avulla kääröksi ja laitetaan pieneen pussiin. Side ei normaalisti haise käytettynä.
Olen kuullut, että joillakin kestositeisiin siirtyminen on auttanut mm. hiivatulehdus-kierteeseen. Huomaan kyllä itsekkin, että kertakäyttösiteet aiheuttavat ikävää kutinaa. Kestositeet ovat miellyttävämmät ihoa vasten. Muilta kuulemaniani kokemuksia on mm. että kestositeet pysyvät paremmin paikallaan sekä ohivuotoa ei tulisi niin herkästi. Kestositeet pystyvät keräämään kuukautisveren myös siivekkeen reunoilta toisin kuin kertakäyttöiset siteet.
Kestositeitä voi ostaa ekokaupoista, Etsystä mm. hakusanoilla ”menstrual pads”, suomalaisilta pienmerkeiltä mm. Onnikas tai niitä voi ommella myös itse.

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *