Hae
Roosa Blom

Ensimmäinen viikko | Zero Waste -haaste


Haaste pähkinänkuoressa:

Olla seuraava kuukausi tuottamatta (mahdollisimman vähän) roskaa ja muovijätettä.

 

Yritin toteuttaa zero waste -haasteen jo kesäkuussa, mutta huomasin, ettei se ollut helppoa. Lähdin toteuttamaan silloin haastetta kylmiltäni ja sen takia koko homma meni reisille. Zero waste – elämä vaatii suunnitelmallisuutta ja ennakointia. Tällä kertaa (luulen) olen valmistautunut paremmin. Kuukausi on mielestäni hyvä aika sillä siihen mahtuu jo monenlaisia eri tapahtumia.

En laske roskaksi tässä haasteessa biojätettä, paperia ja pahvia sekä lasi- ja metallitölkkejä. Biojäte maatuu, paperi ja kartonki poltamme saunan pesässä sekä lasi- ja metallitölkkien kiertokulku on Suomessa todella hyvä. Lisätietoa löytyy täältä. Eli keskityn lähinnä tässä haasteessa sekajätteeseen ja sen minimointiin.

Pohjatietoa: Meidän talouteemme kuuluu itseni lisäksi mies sekä kissa. Asumme 30km päässä Tampereen keskustasta, maaseudulla. Olemme sekasyöjiä ja kissamme syö ainoastaan raakaruokaa. Ekologisia vaihtoehtoja olen valinnut koko aikuisikäni ja siksi mm. tiskirätit ovat vaihtuneet kestorätteihin ja pesuaineet ekologisimpiin vaihtoehtoihin (jotka usein ovat silti muovipakkauksissa). Myös kotikosmetiikka on tuttua. Pohjatietoa siis löytyy, mutta matkaa on silti!

Ps. Kaikki Zero Waste -postaukset tulevat löytymään tästä lähin oman tägin alta!

Tiistai 1.8.2017
 
Kertyneet muovit: kanapaketti x2, feta, tuore basilika, tuorepasta x2 (= 6 tuotetta)
Ajatuksia päivästä: Ensimmäinen päivä. Kummitätini kävi kylässä ja kävimme ostamassa paikallisesta kahvilasta kakkupalat mukaan jälkiruuaksi. Kakut oli pakettu pahvisiin pakkausrasiaan. Tein ruuaksi kana-pesto-pastaa sekä salaattia. Niistä kertyi muovia kaupassa, koska en suunnitellut ennakkoon. Kasvikset ostin paikalliselta kesätorilta.

Muita fiilistelyitä: Ostin uuden kestotiskirätin. Vanhat alkaa olemaan jo puhki kuluneita.

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Ostaa fetan lasipurkissa. Tehdä itse pastaa tai ostaa paperipussissa. Ennakoida ja ottaa oman kipon kakkupaloille mukaan.
Keskiviikko 2.8.2017
 
Kertyneet muovit: tuore persilja, shampoopullot x2 (= 3 tuotetta)

Ajatuksia päivästä: Kauppapäivä (taas). Tänään kävin Prismassa sillä ostoslistalla oli monia asioita, joita ei saa meidän kylän K-supermarketista. Käytän kosmetiikassa vain luonnonkosmetiikkaa ja lähikaupassa valikoimaa ei oikeastaan ole, joten tälläiset ostokset ostan Prismasta työmatkan varrelta.

Muita fiilistelyitä: Muistin ottaa mukaan kestohedelmäpussit! Ja ah, avomaankurkut ♥

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Ennakoida ja ostaa palashampoon esim Flow kosmetiikalta.
Torstai 3.8.2017
 
Kertyneet muovit: –
Ajatuksia päivästä: Haasteen kolmas päivä. Tänään ei ole kertynyt muovia eikä oikeastaan edes roskaa. Pakkasin eväät mukaan töihin. Tuntuu oudolta ja samaan aikaan tosi hyvältä. Tästä se lähtee!

 

 

Perjantai 4.8.2017
 
Kertyneet muovit: Leipä, leikkele, lihapaketti x2, rahkapurkki x2, balsamico, dippikastikepussi, sipsipussi, kissan lihapötköt x5 (= 14 tuotetta)

Ajatuksia päivästä: Kauppapäivä – se vaikein. Mies oli mukana kaupassa ja siksi yhteisen talouden takia ostoskoriin päätyi myös hänen haluamiaan ruokia. Ostettiin kaupasta 14 tuotetta, josta 5 ei ollut pakattu muoviin. Jos en olisi ottanut mukaan kestohedelmäpusseja tai ostanut lihatiskistä määrä olisi ollut vain 2/14. Pienillä asioilla on siis merkitystä! Kissan ruuat ovat kotimaista lihaa ja pakastettuina pötköinä. Muovimäärä on suhteellisen pieni verrattuna esim. ihmisille myytävän lihan paketteihin. Tämä on silti yksi asia joka aiheuttaa päänvaivaa!

Muita fiilistelyitä: Prisman lihatiskissä oli lohta sopivaan hintaan ja lihatiskituotteet pakataan paperiin. Jee! Paprikajauhetta ostettiin lasipurkkissa, jonka voi täyttää uudestaan.

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Ostaa kaikki lihat lihatiskistä tai valita edes Atrian jauheliha, jonka pakkauksessa on 50% vähemmän muovia. (Se ei muuten ollut edes hintavampi, koska rasvaprosentti oli 10% kun normaalissa on 24%.)
Lauantai 5.8.2017
 
Kertyneet muovit: Hintalapputarra (= 1 tuote)
Ajatuksia päivästä: Kävimme siskoni kanssa kirpputori-kierroksella. Mukaan tarttui muutamia vaatteita, joista yhdessä oli paperisen hintalapun sijasta hintalapputarra (joita on alettu käyttään kirpputoreilla enemmän).
Sunnuntai 6.8.2017
 
Kertyneet muovit:  –
Ajatuksia päivästä: Viikon viimeinen päivä. Toinen täysin roskaton päivä. Jee!
Fiilikset viikosta

Tuntuu, että olen tehnyt paljon töitä vähentääkseni muovia. Todellisuudessa tuntuu, että muovia on kertynyt järjettömästi. 24 tuotetta! Näitä ei saa ihan mahdutettua yhteen lasipurkkiin. Kestohedelmäpussit kulkevat mukana yhtä kätevästi kuin kauppakassikin. Tosin alan tarvita niitä lisää. Pienillä valinnoilla olisin pystynyt helposti vähentämään määrää 8:lla tuotteella. Olisin voinut tehdä paremmin valitsemalla muovisen vaihtoehdon sijasta lasinen tai paperisen (feta, balsamico, pastat x2), ennakoida shampoo ja valita palaversio (2 tuotetta) ja sipsit voi jättää kauppaan tai tehdä itse kotona, dippikastikepussi on turha ja sisältää paljon e-aineita. Dipin voisi opetella maustamaan itse.

Kuitenkin 3/6 päivää olivat roskattomia (hintalappua lukuunottamatta). Mikä tuntuu hyvältä, mutta matka on vielä pitkä. Jatketaan siis ensi viikkoon. Ensi viikolla pitäisi ostaa uusia eväsrasioita useampi. Olen päätynyt Ikean Förtrolig -rasioihin (3-10€/kpl), koska vaikka rasioissa on muovikansi ne ovat tiiviitä (nesteet pysyvät kipossa) sekä astianpesukoneen, pakastuksen, mikron ja uuninkestäviä. Muista vaihtoehdoista tulossa oma postauksensa.

Ja jos teillä on vinkkejä mitä tehdä paremmin niin kerro! Kaikki neuvot ovat tervetulleita ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *