Hae
Roosa Blom

Kolmas viikko | Zero Waste -haaste

Maanantai 14.8.2017
 
Kertyneet muovit: 
Ajatuksia päivästä: Kävin tänään paikallisella kierrätyskeskuksella, josta löysin ilmaiseksi verhot sekä muutamia kankaita, joista ajattelin ommella kestohedelmäpusseja. Ajattelin aamulla, että tänään olisi taas kauppapäivä. Jääkaappi vaikutti niin ”tyhjältä”. Päätin kuitenkin yrittää tehdä ruokaa siitä mitä kaapista löytyy ja tein kookoslinssikeittoa. (porkkanoita, linssejä, sipulia, kookoshiutaleita, kauramaitoa, tomaattimurskaa ja vettä) Tein myös ekaa kertaa auringonkukansiemenvoita. Niin hyvää! Illalla kävin hakemassa Subwaystä leivän, koska pisteitä oli kertynyt ilmaisen subin verran. Pyysin ilman muovipussia mukaan.Tiistai 15.8.2017
 
Kertyneet muovit: Ecover -tabletit on yksittäispakattuja, sinihomejuusto
Ajatuksia päivästä: Kauppapäivä. Kävin tänään Prismassa ensimmäistä kertaa omien kippojen kanssa. Yleensä olen pitänyt Prisman lihatiskiä huonona, mutta yllätyin positiivisesti. Ostoskoriin päätyi kaurahiutaleita, konetiskitabletteja, härkäpapuja, kesäkurpitsoja, paprikoita, persikoita, porkkanoita, lihaa ja kalaa. Härkäpavut ja lihat on kotoa otetuissa astioissa. Prisman lihatiskillä ei ollut mitään ongelmaa ja myyjä taarasi astian. Pavut punnitsin eka kestohedelmäpussissa ja sitten siirsin lasiastiaan, koska kestopusseja ei ollut tarpeeksi.
 
Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Aurajuuston valitsin mahdollisimman pienessä pakkauksessa, mutta irtomyynti olisi ratkaisu. Konetiskitabletit ovat toimivin ekologinen vaihtoehto mitä olen kokeillut. Ecodoolla on kuulemma tabletteja, joiden kääre sulaa ja liukenee pois – kuinka ekologista se on? Entäs tuotteen tilaaminen vs. osto kaupasta työmatkalla?

 

 

Keskiviikko 16.8.2017
 
Kertyneet muovit: 
Ajatuksia päivästä: Maanantaina en kerennyt, kuin piipahtamaan kierrätyskeskuksessa, joten tänään kävin siellä ajan kanssa. Löysinkin äidilleni kaksi mekkoa, itselleni Sandin paidan sekä taulun. Koko lysti kustansi 5 euroa. Samalla piipahdin ohi mennessä torilla ostamassa valkosipuleita. Naapurimme kävi tuomassa kananmunia (kerroinkin, että kuulumme naapuruston kanaosuuskuntaan ja meillä on kaksi omaa kanaa) sekä vähän mustikoita. Sain myös selville mustikka- ja sienipaikat. Kävinkin heti katsastamassa löytyykö kanttarellejä. Ja voi sitä onnen määrää, kun löysin pienen kipollisen! Löysin myös hieman vadelmia, nam. Illalla tein myös kotitekoista deodoranttia – saa nähdä pitääkö se.

 

 

Torstai 17.8.2017
 
Kertyneet muovit: 

Ajatuksia päivästä: Treffasin yhtä ystävääni Tampereen keskustassa kahvilassa. Kahvilassa asioidessa oli helppoa – kaikki tarjoillaan pestävistä mukeista. Samalla pyörähdin viereisessä Punnitse & Säästä -liikkeessä. En ole käynyt kyseisessä myymälässä hetkeen, mutta olin ihan fiiliksissä sen valikoimasta; riisit, pastat, pähkinät, siemenet, kuivahedelmät, ruususuolaa, mysliä jne löytyi irtomyynnistä. Ostinkin omiin pusseihin ja purkkeihin cashewpähkinöitä, kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä sekä teetä. Punnitse&Säästä sekä It’s Pure -myymälöissä saa -5% kun ostaa omaan astiaan!

Muita fiilistelyitä: Olen katsellut kateellisena amerikkalaisia zero waste -kauppoja ja onneks meilläkin on sellainen!

 

 

Perjantai 18.8.2017
 
Kertyneet muovit: salaatti pakattuna muoviin

Ajatuksia päivästä: Kävimme lähellämme olevassa pienessä yksityisessä kyläkaupassa. Ostoskoriin päätyi lihaa ja kinkkua (omaan astiaan), juustoa (omaan astiaan), kasviksia, salaatti (muovissa), leipää (kangaskassiin) sekä tomaattimurskaa sekä ananasviipaleita.

Muita fiilistelyitä: Ompelin lisää kankaisia kestohedelmäpusseja aikaisemmin kierrätyskeskuksesta ilmaiseksi löydetyistä kankaista.

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Salaattia voisi vielä metsästää toreilta, mutta toriaika alkaa olemaan pikkuhiljaa ohi ja talvisin Suomessa kaikki salaatit on pakattu muoviin.

 

 

Lauantai 19.8.2017
 
Kertyneet muovit: Pieni muovikääre
Ajatuksia päivästä: Surullinen päivä. Olimme läheisen ihmisen hautajaisissa. Ruokaa jäi yli, joten saimme osan mukaan. Postiin oli myös tullut astianpesukoneen uusi virtakytkin. Siinä oli pieni muovikääre. Kuitenkin korjaaminen on aina parempi kuin täysin uuden ostaminen.

 

Sunnuntai 20.8.2017
 
Kertyneet muovit:  Lihapaketti x2

Ajatuksia päivästä: Miehen sisaruksia tuli auttamaan julkisivuremontissa. Vaikka luulimme, että ruokaa olisi ollut tälle päivälle riittävästi (3 hengelle 2 ateriaa = 6 annosta) muuttuikin suunnitelmat niin, että tarvitsimme 10 annosta ruokaa. Kävin kaupassa hakemassa lisää aineksia päivälliseen.

Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Olisin ostanut lihat lihatiskistä, mutta se ei ole sunnuntaisin auki. Yritin valita kaupassa alennuskoodeilla olevia lihoja, jotta ne tulisi syöntin eikä päätyisi roskikseen parin päivän päästä.
Fiilikset viikosta

Kolmas viikko on tuntunut taas edellistä helpommalta. Vaihdoin roskapussin maanantaina ja karkeasti arvioituna meillä kertyy yksi roskapussi per viikko. Tällä hetkellä kuitenkin roskapussi on 1/3 täynnä. Se on täyttynyt mm. vanhoista cashew-pähkinän muovipusseista ja tuotteista joiden tilalle olen valinnut nyt parempia vaihtoehtoja. Roskamäärämme on vähentynyt 70%! Tuntuu, etten ole tehnyt paljon, mutta loppupeleissä pieneillä asioilla on iso merkitys.

Muovien määrät:
Ensimmäinen viikko 24
Toinen viikko 17
Kolmas viikko 6
Huomenna lähtee käyntiin viimeinen viikko. Aion sen jälkeen jakaa lisää omia kokemuksia ja ajatuksia tästä kaikesta. Tarkoitus on myös tehdä Q&A -postaus joten kysymyksiä saa laittaa tulemaan niin kommenttikentässä kuin somessa! Päästäänkö ensi viikolla vielä pienempään määrään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *