Hae
Roosa Blom

White Monday – kiertotalouden merkkipäivä

Kirjoittaja Tuuli Solhagen

white monday

Kiertotalouden merkkipäivä White Monday

Maanantaina 25. marraskuuta on kiertotalouden merkkipäivä White Monday. Kampanjan avulla halutaan nostaa esille jo tuotettujen tavaroiden ja materiaalien käyttöiän pidentämistä kiertotaloushenkisesti. White Monday kulkee käsi kädessä tutkimustulosten näyttämää tietä – meidän tulee muuttaa kulutuskäyttäytymistämme.

-“White Monday on vaihtoehto Black Fridayn ylikulutukselle. Yli 100 yritystä eri maista kutsuu tutustumaan kierrätystuotteisiin ja tarjoaa vuokraus ja korjauspalveluiden tutustumistarjouksia. Me esitämme kuluttajalle helpon tavan shoppailla hyvällä omatunnolla – ilman, että maapallo rasittuu.” sanoo Henning Gillberg, White Mondayn perustaja.

white monday

Maapallo ei kestä nykyistä kulutustahtia

Tutkimukset osoittavat, ettei tavaramäärä tuo onnea. Sitran raportin mukaan jopa neljäsosa suomalaisista kärsii ilmastoahdistuksesta, eikä maapallomme kestä nykyistä tuotanto- ja kulutustahtia. Keskustelu kulutuskäyttäytymisen muutoksesta on Ruotsissa jopa johtanut termiin köpskam, ostoshäpeä. Tarvitsemme siis täyskäännöksen kulutustapoihimme.

 

Kiertotalous on vaihtoehto

Kiertotaloudessa ei kasvateta jätekasaa eikä tuhlata luonnonvaroja. Kuluttaja voi vuokrata tuotteita tarpeeseen, ostaa käytettyä ja korjauttaa rikki menneitä tavaroita. Kiertotaloudessa yhden roskasta tulee toisen aarre. Eräät yritykset keskittyvät raaka-aineiden käsittelyyn ja uusiojalostamiseen, kun taas toiset keksivät tavan muokata pois heitetty tuote uuteen tarpeeseen. Pidentämällä jo tuotetun tuotteen käyttöikää, saadaan sen suhteellista hiilijalanjälkeä laskettua huomattavasti.

Kiertotalouden uskotaan olevan the next big thing. Ellen MacArthur Foundation laskee kiertotalouden voivan vapauttaa jopa 1 800 miljardia euroa eurooppalaisille markkinoille. EU:n budjetti vuodelle 2019 on 165 miljardia euroa.

Nuoret näyttävät jo esimerkkiä. Tutkimusten mukaan milleniaalit tulevat peräänkuuluttamaan kierrätettäviä tuotteita ja palveluita, joita on helppo hankkia digitaalisesti. Olemme jo nähneet ensimmäisen muutoksen aallon. Musiikki- ja elokuvateollisuus on siirtynyt CD- ja DVD-levyjen tuotannosta suoratoistopalveluihin. Tuotetta ei tarvitse ostaa itselleen, vaan sen voi vuokrata kun haluaa. Mikä mahtaa olla seuraava tuoteryhmä?

White Monday keskittyy juuri tämänkaltaiseen kierrätyskuluttamiseen ja tuo palvelut ja tuotteet kuluttajien ulottuville. Merkkipäivänä 25.11. kannustetaan tutustumaan palveluihin, jotka tarjoavat kierrätettyjä tuotteita tai vuokraus- ja korjauspalveluita.

-“Tulevaisuus on kiertotaloudessa ja siksi tuemme White Mondayta. Miksi seurata virtaa jos voi aloittaa oman aallon?” sanoo Alexandra Davidsson, ruotsalaisen tiedostavan kuluttamisen järjestön Föreningen Medveten Konsumtion pääsihteeri ja White Mondayn järjestäjä.

white monday

Yli 300 yritystä, järjestöä ja vaikuttajaa näyttävät uutta suuntaa

Aloite sai alkunsa Ruotsissa 2017 ja on tänä syksynä kasvanut kansainväliseksi liikkeeksi, jossa on mukana yli 300 yritystä, järjestöä ja vaikuttajaa ympäri maailman. Kaikki kampanjan tukijat sanovat ei Black Fridaylle ja kannustavat kestävään kuluttamiseen.

-”White Monday järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa ja se on heti herättänyt paljon kiinnostusta. Kampanjassa on mukana yrityksiä, jotka tarjoavat uusiokäytettyjä tuotteita ja jakamispalveluita. Lisäksi monet järjestöt haluavat ilmaista tukensa aloitteen tavoitteille muuttaa kulutuskäyttäytymistämme ja vähentää luonnonvarojen käyttöä.” sanoo Tuuli Solhagen järjestöstä Natur och Miljö ja White Mondayn kampanjavastaava Suomessa.

 

Käännetään kulutuskulttuuri yhdessä!

white monday

Mitä sinä voit tehdä:

– Kokeile kiertotaloushenkistä palvelua tai tuotetta, löydät vinkkejä sivustolta: www.whitemonday.info.

– Seuraa somessa hashtagia #whitemonday nähdäksesi mitä muut keksivät paremman kulutuksen puolesta

– Osallistu itse kampanjaan lataamalla someen kuva, jossa kerrot tukevasi aloitteen tavoitteita. Esimerkkejä viime vuodelta löytyy Instagram-tililtä @whitemonday2019.

– Pukeudu maanantaina 25.11. valkoiseen.

Lisää faktaa ja kuvituskuvia löytyy netistä: http://www.whitemonday.info

white monday

WHITE MONDAY FAKTAA:

– Globaali liike, joka tarjoaa vaihtoehdon Black Fridaylle

– Perustettiin Malmössa 2017.

– Kiertotalouden merkkipäivä. Vietetään aina maanantaina ennen Black Fridayta, tänä vuonna 25.11.

– Kehottaa vuokraamaan, jakamaan, korjaamaan, kierrättämään ja suosimaan kierrätettyä.

– Yli 300 osallistuvaa yritystä, järjestöä ja vaikuttajaa yli kymmenestä maasta.

– Vuoden 2018 osumat: Hashtag näkyi yli 25 miljoonaa kertaa ja kampanja mainittiin yli 250:ssä mediassa.

 

LISÄTIETOJA

Tuuli Solhagen

Suomen kampanjavastaava

050 328 6012

finland@whitemonday.info

 

Mainitut raportit:

www.sitra.fi/uutiset/kestavat-elamantavat-auttavat-ilmastoahdistukseen/

www.ellenmacarthurfoundation.org/our-work/approach/business

http://www.sb-insight.com/sb-reports

 


LUE MYÖS:

Vinkkejä ja inspiraatiota #muovitonmaaliskuu -haasteeseen

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Yksi kommentti

  1. 1st Comeback kirjoitti:

    1st Comeback -muotiin palanneiden kotimaisten vintagevaatteiden verkkokauppa on myös mukana White Monday -kampanjassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *