Hae
Roosa Blom

Tarvitsenko näin paljon kosmetiikkaa?

Uusi vuosi lähestyy ja mietin mitä haasteita ekologisuus ja zero waste -näkökulmasta ottaisin seuraavalle vuodelle. Trashless -blogin innoittamana ajattelin kuvata oman kylpyhuoneeni kosmetiikkatuotteet. Kuvaamalla tuotteet konkreettisesti hahmottaa mitä siellä kaapissa onkaan. Osa tuotteista on suihkussa, osa kylpyhuoneen laatikoissa ja loput meikkipöydällä tai -pussissa. Olen luullut, ettei kaapissa ole hirveästi ylimääräisiä purkkeja ja edellisenä päivänä annoin juuri ystävälle muutaman vajaan punaiselle tukalle tarkoitetun Colormaskin jota en enää itse tarvinnut. Muutama vuosi sitten hamstrasin yhden luonnonkosmetiikkaliikkeen lopetusmyynneistä tuotteita, koska siellä oli kaikki -60%. Näillä olenkin pärjännyt hyvin pari vuotta ja rahallista säästöä tein yli 200 euroa. Nyt kuitenkin alkaa olemaan selvillä mitä tuotteita oikeasti vain tarvitsee. Näin on helpompi karsia ylimääräiset tuotteet ja päästä kohti minimalistisempaa kosmetiikkatuotteita.

Kuvasin tähän ainoastaan kosmetiikkatuotteet. Jätin vanulaput, harjat, siveltimet jne. pois tällä kertaa. Kuinka paljon niitä purkkeja yllättävästi löytyikään! Seuraava haaste on käyttää ensin kaikki jo olemassa olevat pois ennen uusien ostamista, pienentää kosmetiikkatuotteiden määrä puolella sekä löytää vanhojen tilalle zero waste -vaihtoehtoja. Pienentämistavoite on ensi vuoden loppuun ja tarkoitta montako tuotetta olisi jäljellä ensi vuonna verrattuna tämän vuoden määrään.

ARKITUOTTEET

Mitä sisältää?
Ensimmäisenä halusin nostaa ne tavalliset tuotteet jotka löytyy suihkusta eli shampoo, hoitoaine, suihkusaippua, meikinpuhdistuaine sekä sheiveri.

Tavoitteet?
Tavoitteena on vaihtaa nämä arkituotteet zero waste -versioihin. Shampoo palaversioksi, hoitoaine omenaviinietikkaan, sheiveri joko sokerointiin tai metalliseen versioon. Meikinpuhdistusaine varmaan pysyy samankaltaisena ja suihkusaippuasta luovun kokonaan kunhan edellinen loppuu.

Pienentämistavoite 3/5

RASVAT & ÖLJYT

Mitä sisältää?
Neljä rasvaa sekä kaksi öljyä. Tarkemmin eriteltynä; kaksi kasvorasvaa, yksi perusrasva sekä raskausarpiin tarkoitettu rasva. Lisäksi kaksi kasvoöljyä.

Tavoitteet?
Yksi rasva ja toinen öljyistä on loppumassa ihan kohta. Raskausarpiin tarkoitettu rasva myös loppuu ensi vuonna enkä osta tilalle uutta. Tarkoitus olisi jättää vain yksi kasvorasva, perusrasva ja kasvoöljy.

Pienentämistavoite 3/6

KASVOVEDET & -NAAMIOT

Mitä sisältää?
Ihoa rauhoittava nokkossuihke, micellivesi, meikinpuhdistuaine, savinaamio, kasvonaamio ja kasvovesi.

Tavoitteet?
Näistä tuotteista käytän micellinvettä ja kasvovettä lähes päivittäin. Pyyhin kasvot aina ennen meikinlevittämistä micellinvedellä. Puhtaisiin, kuiviin kasvoihin laitan kasvovettä, koska micellivesi (=saippuavesi) on liian kova. Nokkossuihke rauhoittaa mm. auringon polttamaa ihoa ja jää kaappiin. Muut tuotteet käytän loppuun ja tarvittaessa teen kuorintoja itse keittiönkaapista löytyvistä aineksista.

Pienentämistavoite 3/6MUUT KOSMETIIKKATUOTTEET

Mitä sisältää?
Vartalokuorinta, pronssisuihke, kuivashampoo, deodorantti, shampoo ja saippua.

Tavoitteet?
Nämä ovat tuotteita, joita en osta lisää kun ne loppuvat tai käytän olemassa olevien tilalle kuten shampoo. Poikkeuksena kuivashampoo ja deodorantti. Kuivashampoo on pelkästään vehnäjauhoa hienommassa purkissa. En tiedä voiko sitä edes laskea mukaan? Deodorantin olen tehnyt itse.

Pienentämistavoite 2/6

MEIKIT (muut kuin huulituotteet)

Mitä sisältää?
Silmämeikinpohjustusaine, luomiväripaletit 4 kpl, korjausvärit 2 kpl, mineraalimeikkipohja, poskipuna, meikkivoide, kynsinauhaöljy, eyeliner, ripsiväri 2 kpl, kulmaväri ja -vaha.

Tavoitteet?
Oikeastaan näistä meikkituotteista käytän säännöllisesti lähes kaikkia. Ainoastaan yksi luomiväripaletti, kulmavaha, kynsinauhaöljy, meikkivoide ja toinen ripsiväri olisivat helppoja karsimisen kohteita. Kulmaväriä käytän myös tarvittaessa contourissa sekä yhtä vaaleaa luomiväriä highlighterina.

Pienentämistavoite 9/16

MEIKIT (huulituotteet & glitterit)

Mitä sisältää?
Huulipunia 8 kpl, huultenrajauskynä ja glitteriä 4 kpl

Tavoitteet?
Näistä tuotteista käytän ainoastaan kahta huulipunaa, huultenrajauskynää sekä huulikiiltoa. Glitterit on ostettu aikoja sitten ja käytän niitä varmasti joskus satunnaisesti ja niiden kulumiseen voi mennä aikaa.

Pienentämistavoite 8/13

HAJUSTEET

Mitä sisältää?
Kolme hajuvettä (ja löysin vielä yhden kuvaamisen jälkeen)

Tavoitteet?
Hajuvesistä voisin luopua kaikista muista paitsi yhdestä jota käytän satunnaisesti.

Pienentämistavoite 1/4

YHTEENVETO

Tämän yhteenvedon jälkeen tajuaa kuinka paljon ylimääräisiä tuotteita kaapista löytyykään. On myös helpompi ottaa käyttöön ne muutamat purkkien loput. Ja pelkästään näin nopeasti katsottuna voi tämän määrän puolittaa. Enkä sillon edes joudu luopumaan mistään. Toivotaan, että ensi vuoden puolella määrä on vähentynyt ja kaapeista löytyy vaan ne oikeasti tarpeelliset tuotteet.

Kokonais pienentämistavoite 29/56

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *