Hae
Roosa Blom

Remonttijäte – kierrätys ja minimointi

REmonttijäte voi olla toisen aarre

Ostimme maaliskuussa 2017 vanhan rintamamiestalon. Hassua muuten katsoa kuvia, kun meidän talo näyttää täysin erilaiselta nykyään. On uusi ulkovuorilauta, lisäsiiven kohdalla terassi ja pieni etuterassikin purettu. Laitan teille Instagramin puolelle kuvia meidän talosta nyt, kun pääsen Oulun reissulta kotiin. Talo oli remontoitu rakenteita myöten todella hyvin muutaman vuoden sisällä (putket uusittu, rossit uusittu, lisäeristetty ja monta muuta asiaa). Talo kuitenkin oli hieman vielä perusteellisen korjauksen jäljiltä keskeneräinen. Vanha lisäsiipi oli saanut purkutuomion ja sitä ei kannattanut edes yrittää pelastaa päärakennuksen hyvinvoinnin takia. Lisäksi yksi makuuhuone oli pintaremontti vaille valmis. Ennen omakotitaloa asuimme omistamassamme kerrostalo-osakkeessa, joka vaati totaalisen pintaremontin. Tällöin vaihdoimme kaikki lattiasta kattoon ja keittiön kaapistotkin. Kerrostaloasunnon remontista emme taineet viedä kaatopaikalle yhtään jätettä. Nyt lisäsiipeä purkaessa kaatopaikalle (lajiteltu sielläkin parhaan mukaan) on mennyt kolme pakettiautollista. Onhan sekin paljon jätettä, mutta aika vähän kun mietitään kuinka isoa juttua on purettu. Tässä siis omat vinkit miten minimoida kaatopaikalle vietävä remonttijäte.

1. Lahjoita paikallisissa Facebook -ryhmissä

Toisen roska on toisen aarre. Itse laitoin lisäsiivestämme pari kuvaa Facebookiin tekstillä ”haluaako joku jotain. Saa tulla hakemaan.” Yllätykseksi lähti mm. ikkunoita, verhotankoja, muovimattoa, vanhat lasivillat (?!), ovia, rappuset, ruosteiset palotikkaat, vanhoja tiiliä ja paljon muuta. Muutamista jutuista saimme jopa muutaman kympin rahaa tai kahvipaketin, mutta suurin osa annettiin. Halusimme vain tavarasta eroon ja aina parempi kun meidän ei tarvitse kuskata mihinkään. Kaatopaikalle vieminenkin maksaa ja ekologistahan on jos joku pystyy jotain vielä hyödyntämään. Myös kaikki uudetkin remonttijätteiden jämät kannattaa laittaa myyntiin tai annettavaksi.
Parhaita ryhmiä on mm. Purkutavarakirppis ja paikallinen roskalava -ryhmä.

2. Polta tai vie polttoon puutavara

Me päätimme polttaa puutavaran ja pilkoimme niitä pienemmiksi. (Jäätävä homma) Näitä poltamme mm. ulkosaunan pesässä. Mielestäni ekologisin ratkaisu, koska jätettä ei kuskata mihinkään ja joutuisimme kuitenkin hankkimaan saunan (ja talon) lämmitykseen puuta. Muutenkin pihasta kaadetut puut on hyödynnetty lämmityksessä. Kerrostalossa asuessa veimme puutavaran jäteasemalle. Purettua puutavaraa kannattaa myös ilmaiseksi antaa mm. Purkutavara-ryhmässä, jos joku sattuisi tarvitsemaan. Niitäkin meiltä haettiin.

3. Kierrätä loppu mahdollisimman hyvin

Tässä vaiheessa suurinosa remonttijätteestä on yleensä jo poissa. Jäljellä on yleensä käyttökelvotonta tavaraa. Kierrätä loput hyvin. Jäteasemilla on mahdollista lajitella jätteet eri lavoille. Näin ne saadaan vielä teollisesti hyödynnettyä mahdollisimman hyvin.
Huom! Selvitä aina kierrätysohjeet omasta paikallisesta jäteyhtiöstä.

LUE MYÖS:

DIY Hyttyssuihke

Herkuttelija helmet – päiväretki Pälkäneellä ja Kangasalla

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

3 kommenttia

  1. hillamariaelina kirjoitti:

    Kaunis talo teillä!

  2. Tiina kirjoitti:

    Kiitos hyvistä vinkeistä. Kaverini sai perinnöksi isovanhempien omakotitalon Vihdistä. Ajatuksena, että käyttötavaroita ei suoraan heitettäisi roskikseen joten lahjoittaminen eri kanavia pitkin voisi olla hyvä keino. Vaihtolavan hän jo tilasi pihalle ja aikoo jättää kyltin myös vaihtolavan eteen, että tavaraa saa hakea lavalta jos kokee, että lavalta löytyy jotain hyödyllistä. Luultavasti rikkinäiset käyttöesineet ainakin kiinnostavat monia jos on kiinnostusta entisöidä käyttöesineet käyttökelpoisiksi. https://www.esapalvelut.fi/kuljetukset-ja-vaihtolavat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *