Hae
Roosa Blom

6 askelta vähentää jätettä

Ekologinen elämäntapa on kulkenut mukanani koko aikuisiän. En ole ollut kaikista ekologisin kuitenkaan; siirryin luonnonkosmetiikkaan vasta pari vuotta sitten ja en kiinnittänyt huomiota muutenkaan kemikaaleihin tai muovin kulutukseen. Vaikkakin kirpputorit ja kestotiskirätit ovat olleet alusta asti osa arkeani. Oma ekologisuuteni syvenee koko ajan ja pienillä askelilla. Haluan pysyviä muutoksia. Haluan myös pohtia ja lukea asioita eri kannalta, koska ekologisuus ei ole ihan yksiselitteistä. Toiselle toinen vaihto on ekologisempi kuin toiselle. Me kun kulutamme ja asumme eri paikoissa. Zero Waste ja minimalismi ovat alkaneet kiinnostamaan ja ne ovatkin mielestäni hyviä asioita joita kohti pyrkiä. Olen vielä kaukana ”roskapurkeista” eli että vuoden tai pidemmän ajan roskani mahtuisivat yhteen lasipurkkiin. Ehkä jonain päivänä vielä!

Kuitenkin tämä zero waste -ideologian viiden ärrän kohta (johon lisäsin vielä yhden ärrän) on oiva ohjenuora meille kaikille turhan jätteen minimoimiseksi ja hyödyntämiseksi.

 

ZERO WASTE 5R (+1) -OHJENUORA

 

1. Kieltäydy – refuse

Helpoin tapa välttää jätettä on kieltäytyä. Pyydä juomasi ilman pilliä tai Subwayssa leipä mukaan ilman muovipussia. Ilmaisnäytteet, joita et kuitenkaan käytä – älä ota. Nettikaupoissa kirjoita lisätietokohtaan ”mahdollisimman vähän muovia, kiitos.” ja postilaatikkoon lappu ”ei mainoksia”. Kieltäydy vastaanottamasta lahjoja – paitsi jos olet onnekas joka ei saa lahjaksi ikinä mitään itselle tarpeetonta. Kuinka paljon turhaa muovia me saammekaan ja kuinka paljon sitä pystyisi välttämään yksinkertaisesti vaan sanomalla ”ei kiitos”.

2. Vähennä (kulutusta) – reduce

Tarvitsetko sitä oikeasti? En itse osta enään mitään hetken mielijohteesta ja kaikki ostokset on tarkkaan harkittuja. Tiedän mitä tarvitsen ja ostan kun eteeni sattuu juuri oikea. On muutenkin hyvä kyseenalaistaa omia kulutustottumuksia. Tarvitsenko oikeasti kaikkea tätä materiaa? Usein pärjää vähemmällä ja ihan kivoja, pari kertaa iloa tuottaneita tavaroita löytyy kaappien kätköistä. Niiden jälleenmyyntiarvokaan ei usein ole iso. Mitä jos panostaisit kerralla muutamaan super ihanaan juttuun?

3. Käytä uudelleen – reuse

Monia tuotteita voi käyttää uudelleen ennen roskiin heittämistä. Lasipurkkeja säilytykseen, vanhaa hammasharjaa siivoukseen. T-paidasta saa hyviä rättejä ja leipäpussit hyödyntää roskapusseina tai koirankakkapusseina (koirankakkaa ei saa laittaa biojätteeseen!!). Itse säästän kaikki uudelleen täytettävät kosmetiikkapurkit, joita voin hyödyntää kotikosmetiikassa tai reissuun matkakokoina. Pientä luovuutta kun käyttää huomaan kuinka monia juttuja voi uudelleenkäyttää kätevästi.

4. Korjaa – repair

Vaikka yhteiskuntamme on tehnyt niin, ettei mitään kannattaisi korjata niin korjaa. Opettele ompelemaan ratkennut sauma ja korjaamaan rikkoutuneet tavarat. Mieheni korjasi meidän astianpesukoneen, jonka virtanappi oli hajonnut. Uusi osa maksoi 20€ ja sen jälkeen astianpesukone on toiminut taas ihan normaalisti!

5. Kompostoi – rot

Kaikki minkä pystyy kompostoimaan niin kompostoi. Suomessa biojätteeseen voi laittaa myös talouspaperit sekä leivinpaperin. (Tarkista kuitenkin oman alueesi jätesuositukset.)

6. Kierrätä – recycle

Jos kaikki edelliset on tehty niin viimeisenä kierrätä. Lajittele oikein; metallit, lasit, muovit, pahvit, patterit jne. Muista myös viedä rikkinäiset tekstiilit niitä vastaanottaville tahoille. Mitä paremmin kierrätetään ja vältetään sekajätettä sitä paremmin saataisiin materiaalille suljettu kierto, joka olisi ideaali tilanne. Prismoissa ja S-marketeissa on lajittelupiste mihin voi palauttaa mm. loisteputket, mustepatruunat, paristot ja pienelektroniikan kuten kännykät ja hiustenkuivaajat. Vanhat lääkkeet tulee viedä apteekkiin.

2 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Googletin juuri eilen, että Hsy:n oppaan mukaan leivinpaperi menee sekajätteeseen:https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/Sivut/default.aspx

  Kannattaa siis tarkistaa oman kunnan kierrätysohjeet! 🙂 Itse käytän uunivuokia tai öljyän pellin, niin voi vähentää leivinpaperia 🙂

  Hyviä vinkkejä muuten! 🙂

 2. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos kommentista!

  Kierrätysohjeet tosiaan vaihtelevat paikkakunnittain ja tuo oli hyvä muistutus. Lisään sen vielä postaukseen.

  Itse kanssa käytän uunivuokia joka vähentää leivinpaperin käyttöä sekä tietenkin käytän leivinpaperit mahdollisimman monta kertaa. 🙂 Yhden rullan kyllä saa kestämään todella kauan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *