Hae
Roosa Blom

12 syytä valita kuukuppi

Olen ollut nyt jo monia vuosia kuukupin onnellinen käyttäjä. Yksi ilta suihkussa mietin, että vitsit miten paljon hyviä juttuja kuukupissa on. Yhtäkkiä päässäni sain koottua todella monta hyvää asiaa. Kysyin myös muutamalta tutulta mitkä ovat heidän mielestään kuukupissa hyviä asioita verrattuna kertakäyttöisiin kuukautissuojiin. Sen jälkeen mietin, että miksi kukaan käyttää mitään muuta kuin kuukuppia. (Toki ymmärrän, että syitä on. Itsekkin käytän kupin rinnalla kestositeitä) Miksi sitten kuukuppi on yksinkertaisesti paras?

 

1. Ei roskaa ja säästää luontoa

Yksi kuppi kestää käytössä vuosia ja et tarvitse kuukautisten aikana muuta suojaa (jos et halua).  Yhden kupin käyttöikä on keskimäärin 7 vuotta. Kuppi kerkeää siis nähdä hyvin monet menkat. Aika vähän jätettä yksi kuppi tuottaa verrattuna joka kuukausi oleviin tampooni- ja sidevuoriin. Ja Lunetten ohjeiden mukaan kuukupin voi polttaa kun sille ei ole enää käyttöä.

 

2. Säästää rahaa

Kuukupin hinta pyörii 30 euron molemmin puolin. Olen nähnyt halvimmillaan Prismassa myytävän kuppeja noin 25 eurolla. Jos 7 vuoden aikana on 84 menkat jää kuukupille hintaa vaivaiset 29 senttiä per kuukautiset. Ja jos kupin käyttöikää pidentää vaikka vuodella tippuu hinta taas entisestään. Kukapa ei haluaisi säästää rahaa?

 

3. Ei tarvitse muistaa ostaa kuukautissuojia

Koska kuukuppi on aina kotona niin ei tule koskaan tilannetta, että tarvitsee muistaa ostaa siteitä tai tampooneja kaupasta. Eikä myöskään tarvitse laittaa puolisoa niitä ostamaan.

 

4. Ei tarvitse kantaa mukana siteitä tai tampooneja kuukautisten aikana

Koska ainoa suoja mitä tarvitsee on kuppi ja se kulkee sisässä kuukautisten aikana. Pieni kuppi myös mahtuu laukkuun ja on omassa suojapussissaan kuukautisten ulkopuolella.

 

5. Ei kiusallisia tilanteita kylässä

Tiedättehän sen tilanteen, kun menet jonkun luokse kylään ja siellä ei ole vessassa roskista? Sitten rullaat kasan vessapaperia siteen tai tampoonin ympärille ja yrität huomaamattomasti viedä sen roskikseen. Ja roskiksessa tunkea muiden roskien alle. Eihän tämä nyt oikeasti ole kiusallista tai mitään hävettävää, mutta silti on ihanaa, kun kuukupin kanssa ei roskista tarvitse. Ainoastaan tyhjentää kupin, huuhtaisee ja pistää paikoilleen. Kukaan ei tiedä, että sinulla edes oli kuukautiset – jos et sitä halua kertoa.

 

6. Ei ohivuotoja

Jos kuukuppi on asennettu oikein se pysyy alipaineen avulla. Oikein asennettu kuppi on luotettavampi ja varmempi kuin tampoonit. Ohivuotoja ei kyllä itselle tällä ole tullut vaikka itselläni kerran kuukaudessa on punaiset niagaran putoukset. Tiedättehän? Loppua ei vaan tunnu näkyvän, paitsi muutamien päivien päästä, mutta pari päivää on kuin saavista kaataisi vettä.

Jos kuppi falskaa niin Luneten sivuilta löytyy ohjeita mitä tehdä.

 

7. Mukavuus

Kuukuppi on todella mukava ja huomaamaton oikein asennettuna. Niin huomaamaton, että sen unohtaa eikä sitä edes tunne.

 

8. Voi nukkua alasti

Kuten aiemmin mainitsin niin kuukuppi on todella luotettava ja varma. Se on huomaamaton ja pitää. Kuukautisten aikana voi siis huoletta nukkua alasti ilman, että aamulla on punaisia läikkiä lakanoissa.

 

9. Ei kemikaaleja ja hengittää

Kuukuppi ei sisällä turhia kemikaaleja. Lunette kuukuppi oli ainut, joka sai tanskalaisessa kuluttajatutkimuksessa puhtaat paperit. Oli sitten kuuma tai kylmä niin kuukuppi ei hioasta ja on hengittävä. Se on valmistettu lääketieteellisestä silikoonista. Kertakäyttösuojissa usein on valkaisuaineita ja muita kemikaaleja, jotka ei todellakaan ole hyvästä.

 

10. tulehdusriskit pienemmät kuin muissa suojissa

Imukykyinen  tampooni ja side ovat oivia kasvualustoja erilaisille bakteereille. Kuukupissa taas vuoto jää kuppiin ja silikooni ei kerää bakteereja. Tietenkin riskit ovat aina olemassa vaikkei suojia edes käyttäisiä, mutta kuukupin kanssa ne ovat pienemmät.

Lue myös: Kuukautiskuppi ja TSS eli toksinen shokkioireyhtymä – mitä siitä olisi hyvä tietää

 

11. Voit mennä uimaan

Kuukuppi pitää ja on hygieninen myös vedessä. Voit siis kuukautisten aikana mennä huoletta uimahalliin, rannalle tai vaikka paljuilemaan. Don’t worry kuukautisista, kuppi hoitaa ne kyllä. Niin ja hei tampoonin narua ei tarvitse piilotella uimahallissa sillä kuppi ei näy ulospäin.

 

12. Pidemmät tyhjennysvälit

Kuukupin isoin koko on tilavampi kuin imukykyisimmätkään tampoonit. Lisäksi tyhjennysväli kuukupin kanssa on jopa 12 tuntia kun taas tampoonin kanssa yli 8 tunnin väliä ei suositella,

 

Onko nämä jo sinulle tuttuja? Kommentoi alle miksi sun mielestä kuukuppi on paras tai oletko kuukuppia koskaan kokeillut.


LUE MYÖS:

Menkat & ekologisuus

Zero Waste sheiveri ja sheivaussaippua

DIY Kestositeet

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

10 kommenttia

 1. Iida kirjoitti:

  Kuukuppi on ihan paras!! Mulla on nyt kyllä iso työ ja harmi, kun en ole onnistunut synnytyksen jälkeen kuppia käyttämään. Eppari ja kohdun suu jotenkin vinksallaan. Joka kuukausi yritän, toivottavasti joskus opin. Mulla on Lunette, en tiedä onnistuisiko joku toinen kuppi tai koko paremmin.

  • roosa kirjoitti:

   Kuukuppi on! Mulla taas kävi niin, että kuukupin käyttö helpottui synnytyksen jälkeen. Kannattaa kokeilla jotain toista kokoa tai laita Lunetelle viestiä. Sieltä varmasti osataan auttaa paremmin ja heillä on tosi paljon tietoutta kuukupista ja erilaista ongelmista. 🙂 Tsemppiä!

 2. Jenna kirjoitti:

  Mä olen harkinnut kuukuppia tai kestositeitä, mutta päädyn varmaan kestositeisiin. Tai minulla on aina seuraavat ongelmat jo tamppoonien käytön kanssa ja pelkään, että ne voisi toistua myös kuukupin kanssa. Osaisitkohan sanoa voiko kuukupin kanssa käydä seuraavia?

  1. Epämukava tunne. Ostan pienimpiä mahdollisia tamppooneja ja silti tunnen ne koko ajan. En pysty käyttää kun esim. 1h ajan esim. Sen ajan kun käyn uimassa. En vaan totu siihen tunteeseen. Voisiko kuukuppi olla ns. Vähemmän tuntuva? Olen ylipäätään kipuherkkä joka tarkoittaa sitä että tunnen ihan kaiken hermostotasolla (liittyy muihin perussairauksiin). Voi siis olla että nornaalisti ihminen ei tunne niin paljoa/tottuu tunteeseen, mutta itse tunnen sen jatkuvana eikä aivot tavallaan totu siihen.

  2. Aktiiviset ja vahvat lantionpohjalihakseni ”työntävät” tamppoonin itse ulos. Näin on käynyt sekä uimassa, että perus kävelyssä. Myös judotunnilla (mikä on ymmärrettävämpää jos irtoaa esim. Judoheitossa). Yritän aina tunkea tamponia mahdollisimman syvälle, mutta silti lantionpohjalihakset tunkee kaiken tavaran ulos aktivoituessaan. Tosi kiusallista! En tiedä voiko kuukupin kanssa käydä samaa vai imaiseeko se jotenkin itsensä tiukasti kiinni?

  Olen tähän asti käyttänyt perussiteitä eikä niistä ole ollut ongelmaa, ei edes kylässä 😀 Mulla on yleensä omassa laukussa minimuovipussi, jonne tungen omat siteet jos ei ole roskista. Mutta pelleilen aina kaikille miehille että ostakaa tyttöroskis 😀 Pari olen tainnut antaa tuparilahjanakin, haha! Henk.kohtaisesti en ymmärrä miksei kaikilla ole vessassa roskista, koska se on vähän sama kuin ei olisi vieraille vessapaperia tai käsipyyhettä.

  Kestotuotteita olen ajatellut siksi että olisi mukava vähentää roskan määrää. Toisaalta kestositeetkin mietityttää nyt kun meillä on pyykkitupa ja käytetään sitä max kerran viikossa, joskus jopa vaan kerran kahdessa viikossa. En ehkä jaksa pestä käsin. Kuukupin pesu ja käsittely julkisissa ja kaverien vessoissa ällöttää myös…olen superhygieeninen, koska itsellä on infektioriski enkä jotenkin halua alkaa sörkkimään kaikkia paikkoja (haluan koskes mahdollisimman vähän mihinkään) Esim. Vessakopeissa ällöttää kun kosket eka kopin ovenkahvaan ja lukkoon (likaisin osuus), kopissa ei ole hanaa jossa pestä kädet vaan sitten alat likaisilla käsillä käsitellä kuukuppia ja tunkea sitä takaisin tunkien samalla kaikki kösipöpöt mukana. Sitten on sormet ja kaikki muukin veressä omalla tuurilla. Ja sitten pääsee vasta kopista pesemään käsiä jne xD Entäs bajamajat tai ulkovessat, joihin ei tule vettä ollenkaan? Saako kuukuppiin jotain omia puhdistusliinoja? Voi olla että mulla on väärät käsitykset kupin käytöstä ja olen ajatellut asian hankalammaksi kuin mitä se oikeasti on :”D

  • roosa kirjoitti:

   Kiitos kommentista!

   Yritän vastata parhaani mukaan. 🙂 Mullahan on kokemusta vaan omasta puolesta, joten suosittelen myös kuukuppiin liittyvissä ongelmissa kääntymään esimerkiksi Luneten puoleen. He auttavat varmasti mielellään.

   Mulla ei ole ollut ongelmaa kuukupin kanssa eikä se ole työntynyt ulos. Ero tampoonin kanssa on, että kuppi jää paljon alemmaksi ja avautuessaan alipaine joka kuppiin muodostuu lukitsee kupin paikoilleen. Eli vetämällä kuppi ei lähde vaan pitää esimerkiksi pohjasta puristaa jotta alipaine häviää ja kuppi lähtee pois. Kuppi myös asettuu seinämien mukaan on silikoonia joten mukautuu sen mukaan paikalleen. Itse en kuppia tunne, mutta toki jokainen olemme erilaisia. Toki jos on todella tunneherkkä voi kupin tuntea.

   Itse käytän myös kestositeitä ja oon tykännyt niistä. Riippuu vuodon määrästä paljonko siteitä tarvitsee. Itsellä jos en käytä kuppia käytössä on 15-20 sidettä ja en pese niitä kierron aikana. Kupin kanssa pärjää vähemmällä. Ja mulla siis todella runsaat kuukautiset. Osalle riittää alle 10 sidettä. Ja ainahan voi aloittaa vaikka kestositeiden tai kuukupin käytön kotona. Sekin vähentää jo jätemäärää 🙂

   Mitä tulee kuukuppiin julkisissa paikoissa niin kuukupille on olemassa omia puhdistuspyyhkeitä. Sellaisia vähän savettin tapaisia. Itselläni on niitä mukana aina muutama. Voi siis ensin pyyhkiä omat kädet niihin ja sen jälkeen vaan tyhjentää kupin pönttöön. Kupin voi joko pyyhkäistä puhdistuspyyhkeellä tai vessapaperilla isoimmat ja laittaa takaisin. Sitten kun on juoksevaa vettä taas niin huuhtelee. 🙂

   Kuppi on todella erilainen kuukautissuoja kuin tampoonit ja siteet. Mutta tosi helppo kyllä, mutta voi vaatia opettelua aluksi. Suosittelen kyllä kokeilemaan.

   Toivottavasti nämä vastasivat kysymyksiisi ja kysy lisää jos jotain jäi askarruttamaan.

   Ihanaa syksyä!

 3. Riikka kirjoitti:

  Musta ehdottomasti paras juttu on se, että kupin voi myös laittaa paikalleen odottamaan menkkoja. Jos siis laskeskelet, että menkkojen pitäisi alkaa tänään, voi sen laittaa jo aamulla paikalleen, varsinkin jos tietää, ettei vessaan pääsy ole itsestään selvää päivän aikana.

 4. Lin kirjoitti:

  Kuppi ehkä ei falskaa, mutta voi silti sotkea housut kun se tulvii yli. Et siis ole vielä niagaraa nähnytkään, jos kuppi ei ole koskaan kahden tunnin sisällä tulvahtanut housuihin. Ja parina yönä kyllä tarvitsen sen ylimääräisen kestositeen kupin lisäksi. En halua nousta vessaan kuin kerran yössä näes. Ja nämä normaaleina, hyvinä menkkoina. Oli kesällä yhdet, kun kupin JA kestositeen kanssa piti käydä vessassa joka toinen tunti. Ja silti meni reisille ja lakanoille ja lattialle ja…

  Mutta silti kuppi. Ehdottomasti!

  • roosa kirjoitti:

   Onpa ikävää! Mulla on runsaat kuukautiset, mutta toki on vaikea verrata muihin. Lakanoiden sotkeutuminen on ärsyttävää ja käytän aina vielä patjansuojusta ettei petari mene pilalle. :/

 5. Jenna kirjoitti:

  Kiitos vastauksesta! Tää avasi tosi paljon. Mietin ovatko nämä vähän ”tyhmiä” kysymyksiä ja miten kuukuppi käytännössä toimii. Kellään niin tutulla ihmisellä ei ole ollut käytössä, että olisi voinut kysyä. Voi olla, että kokeilen kumpaakin: ensin kestositeitä ja sitten opettelen kuukuppia rauhassa. Hyvä kuulla, että se on hygieeninen käyttää ja on pysynyt paikoillaan! 🙂 Olisi hyvä vaihtoehto tuohon liikuntaan, varsinkin uimiseen, kun itsellä ne tamppoonit ei tahdo pysyä. Käynkin vähän googlettelemassa lisää 🙂

  • roosa kirjoitti:

   Kiva kuulla! Ja ei ole tyhmiä kysymyksiä<3 Aina saa kysyä jos on jotain ja vastaan parhaani mukaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *