Hae
Roosa Blom

On aika kysyä taas #whomademyclothes – Vaatevallankumous 2020

Vaatevallankumous -viikko on alkanut!

Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumousta (eng. Fashion Revolution). Vaatevallankumous -tempauksen tarkoituksena on herätellä kuluttajat miettimään omien vaatteidensa alkuperää ja kulutustottumuksiaan. Vaatteita valmistetaan aivan liian halvalla, aivan liian huonoista materiaaleista ja aivan liian monen ihmisen hengen hinnalla. Ei voi olla kenellekkään uusi juttu, että vaatteita valmistetaan huonoissa olosuhteissa ja työntekijät eivät saa elämiseen riittävää palkkaa eikä ihmisoikeuksien mukaisia työoloja. Rehellisesti; vaateteollisuus on nykyajan orjatyötä. Tämä on fakta jota ei voi kieltää. Jokainen ostos yrityksistä, joiden ompelijoiden työolot tiedetään olevan kyseenalaiset on näiden yritysten tukemista. Me voimme vaikuttaa ostopäätöksillämme.

Lähde mukaan kampanjaan

Jälleen on aika kysyä muotibrändeiltä #WhoMadeMyClothes.

Tänä vuonna kiinnitämme huomiomme myös materiaalin alkuperään — #WhatsInmyClothes?

Muistathan käyttää myös tägiä #vaatevallankumous. Tästä lähtee #Vaatevallankumous2020

Inspiraatiota ja luettavaa

Tässä muutamia aikaisempia postauksiani, josta toivottavasti löytyy inspiraatiota ja ideoita ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappin sekä vaatteiden huoltamiseen.

 

11 vinkkiä ekologisempaan ja eettisempään vaatekaappiin

Lastenvaatteiden korjaaminen ilman ompelukonetta

Jokainen vaatteni on #lempivaate

10 ekologista ja eettistä urheiluvaate-merkkiä

dokkareita

Tässä muutamia vaateteollisuuteen ja sen ongelmiin pureutuvia dokumenttaja joita suosittelen katsomaan.

Verta, hikeä ja t-paitoja

Somevaikuttajat selvittävät, mitä paljastuu halvan vaatteen nurjalta puolelta. Pikamuoti on nopeaa ja kertakäyttöistä, eikä maksa juuri mitään. Mutta millainen jälki kulutuksestamme jää luontoon ja ihmisiin? Verta, hikeä ja t-paitoja on sarja, jossa neljä intohimoisesti vaatteisiin suhtautuvaa suomalaista nuorta vaikuttajaa matkustaa Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuudesta ja pikamuodin synnystä. Matkan aikana Maiju, Sandra, Joona ja Veikko työskentelevät paikallisten työntekijöiden kanssa puuvillapelloilla ja nahka- ja vaatetehtaissa. Näin nuorille vaikuttajille valkenee mitä kätkeytyy vaateteollisuuden syövereihin. Ohjelman juontajana toimii ja ryhmää seikkailussa johdattaa toimittaja Susani Mahadura. Mitä ”Made in…” -lappu kertoo, millaista palkkaa työntekijöille maksetaan? Entä kuinka läpinäkyvää tuotanto on?

 

MOT Verentahrimat muotivaatteet 

Historian pahin vaateteollisuusonnettomuus vaati yli 1100 kuolonuhria Bangladeshissa vuosi sitten. Suomalaisten ostamia merkkivaatteita valmistetaan tänäänkin surkeissa oloissa.

MOT Käytetyn vaatteen jäljillä

Käytetty vaate kierrätykseen, omatunto kuntoon? Todellisuudessa monen vaatteen määränpää on hämärän peitossa. MOT seurasi niiden matkaa lähettimien avulla ja kävi myös Afrikassa valtavilla käytettyjen vaatteiden markkinoilla.

Aiotko sä osallistua Vaatevallankumous -tempaukseen tai oletko aiempina vuosina osallistunut?

 


SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *