Hae
Roosa Blom

Black Fridayn jälkeinen krapula

 

Kuva Weecos
Black Friday rantautui Suomeen vain kolme vuotta sitten. Nyt tuntuu, että se on saavuttanut paikkansa yhtenä tapahtumana Suomessa. Black Friday tulee Yhdysvalloista ja sitä pidetään joulusesongin avauspäivänä. Black Fridayna kaupat aukeavat aamulla aikaisin ja ovat myöhään illalla auki. Päivä on hypetetty ja silloin on paljon erilaisia alennuksia. Youtubesta löytyy erilaisia videoita kuinka ihmiset sekoavat erilaisista alennuksista. Tuuppivat, repivät, rynnivät ja välillä ihan tappeluiksi asti. Black Fridayta vietään myös yhä enemmän verkkokaupoissa. Black Friday saa kyllä lähes jokaisen ostamaan jotain tarjouksesta. Monet eettiset ja ekologiset yritykset taas markkinoivat päivää erilaisilla nimityksillä kuten Green Friday, Bright Friday yms. Muistutuksena shoppailla mielummin ekologisilta yrityksiltä vastuullisesti kuin markkinajäteiltä. Osa yrityksistä taas kampanjoi vastaan ja sulkee verkkokauppansa ja liikkeensä kuten Makia ja WWF. Osa yrityksistä taas ei laita tuotteita alennukseen, mutta lahjoittaa osan tuotostaan hyväntekeväisyyteen. Black Fridayn vastakohtana vietetään Älä osta mitään -päivää. Kun moni juoksee tarjousten perässä ovat toiset ostamatta mitään.

Noh, mitä mieltä olen tästä kaikesta?

Alennusmyynnit on hyvä ja huono asia, mutta tää tapahtuma vetää ne yli rajojen. Se asettaa myös yrityksille paineita laittaa joku todella mahtava Black Friday -tarjous kun kaikilla muillakin on mahtavia tarjouksia. Tai sitten joku vastakampanja. Eikä ne tarjoukset ole aina niin ainutkertaisia. Joskus myös yritykset ostavat vain Black Fridayta varten tuotteita, keksivät niille hinnan jolla kukaan ei osta oikeasti ja sitten laittavat ”tosi hyvän” alennushinnan. Kun siis puhutaan isoista markkinajäteistä.
Kuva Uhana design
Mielestäni yritysten ei kuuluisi myydä alennuksella. Ei pienet yritykset keksi hintaa aivan tuulesta temmattuna. Esimerkiksi Uhana Design avasi some-kanavissaan yhden tuotteensa kulurakenteen. Jos tuote myytäisiin vaikkapa alennuksella ei se olisi kannattavaa liiketoimintaa ja pois yrittäjien omasta palkasta ja yrityksen kasvun mahdollistamisesta.
Alennusmyynnit voivat joskus mahdollistaa ostamaan sellaista, johon muuten ei välttämättä olisi varaa tai tehdä hyviä löytöjä. Täytyy myöntää, että itse ostin ensimmäistä kertaa Black Friday -tarjouksesta jotain. Ostin uuden sheiverin eli safety razorin. Höylä sekä paketti vaihtoteriä oli puoleen hintaan. Uuden höylän hankinta on ollut ostoslistalla jo vuoden alusta ja nyt kun viimeisetkin vanhan höylän vaihtopäät oli käytetty oli aika ostaa uusi, kestävä ja laadukas höylä. Pukinkonttiin tuli tilattu myös vauvan joululahjat jota olin pyöritellyt lastentarvikeliikkeen verkkokaupassa jo pari viikkoa sitten. Nyt sain ne edullisemmin, vaikka olin alunperin ollut valmis maksamaan myös täydennen hinnan. Tuotteiden lähtöhinta oli mielestäni suhteellisen arvokas, joten siksi alennus tuntui kivalta. Äitiyslomalla ollessa, kun tulot eivät ole järin suuret.
 
Hyvä video Black Fridaysta. Suosittelen katsomaan!


Kuitenkin jäi fiilis, että olisinko sittenkään saanut ostaa noita tuotteita Black Fridayna tarjouksesta. Olisiko pitänyt vain ostaa normaalilla hinnalla ja viettää Älä osta mitään -päivää. Vaikka kuitenkin ajattelin tänään olevan ihan tavallinen perjantai. Pyrin shoppailemaan järkevästi ja ostan aina kaiken käytettynä jos mahdollista. Tänäänkin kuitenkin ostin kestäviä valintoja ja pieniltä kotimaisilta yrityksiltä. Silti tuntuu kuin olisin tehnyt jotain väärää. Ehkä on aika lopettaa tuntemasta morkkista ja suunnattava katse positiivisempiin asioihin, kuten kirjoittelemaan uusia blogipostauksia ekologisemmista jouluaiheista!


Omat kaksi vinkkiäni Black Fridaylle ja muillekkin päiville:

1. Älä osta. Ostaminen viestii yritykselle, että päivän järjestäminen on kannattavaa. Jos ostajia taas ei ole tarpeeksi ei päivää järjestetä.
2. Jos ostat valitse kestäviä valintoja; pieniltä yrityksiltä, ekologisia ja eettisiä brändejä, laadukkaita tuotteita. Sellaisia tuotteita, joita voisit ostaa normaalillakin hinnalla ja Black Fridayn ulkopuolella.

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Jaoit tuota mainoslinkkiä ostamaasi partaterään myös somessa. Eikö se ole hieman ristiriidassa tuon lopun "älä osta"-suosituksen kanssa, etenkin kun itsekin tulit pohtineeksi, että kannattiko ostaa.

  2. Roosa Blom kirjoitti:

    Hei Anonyymi!

    Tosiaan jaoin tuon ostamani höylän linkin Facebook-ryhmässä Zero Waste Finland. Ajattelin, että joku muukin ryhmässä voisi olla kiinnostunut tuotteesta ja uusi höylä ollut ostoslistalla. Kirjoitin postauksessani, että olin jo vuoden alusta asti pitänyt ostoslistalla kyseistä höylää. Kuitenkin äitiyspäivärahoilla ollessani ei tulot ole kovin suuret. Sen takia olin iloinen, että sain höylän hyvästä tarjouksesta. Jaoin linkin ryhmässä koska ajattelin että on muitakin pienituloisia, jolle tarjouksesta voisi olla hyötyä. Mutta kuten postauksen lopussa sanoin – shoppaile harvoin ja harkitusti (ja pienyrittäjiltä). Tätä tässäkin pyrin noudattamaan, vaikkakin ostin Black Friday -tarjouksesta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *