Hae
Roosa Blom

Zero waste -vinkit vauvavuoteen

Ahdistaako vauvavuoden aikana syntyvä jäte? Vauvan tulo ei tarkoita, että roskista tarvitsisi tyhjentää useammin. Parhaimmillaan täysimetyksellä oleva vauva ei tuota yhtään jätettä. Ekologisuus ja zero waste ei tarkoita pelkkiä kestovaippoja (vaikke ne ovat hyvä tapa vähentää jätettä merkittävästi!) ja vaihtoehtoja löytyy muitakin.

 

VAIPAT

Vaipat aiheuttavat vauva-arkena isoimman määrän jätettä. On laskettu, että yksi vauva käyttää 5000 vaippaa. Kertakäyttöisten vaippojen sijaan kannattaa suosia kestovaippoja. Jos ajatellaan, että edes osakestoilisi niin määrän voisi saada puolitettua. Kestovaippailu ei ole niin työlästä ja hankalaa kuin annetaan ymmärtää. Se voi olla yhtä helppoa ja nopeaa kuin kertakäyttövaippojenkin kanssa. Jos kuitenkin kestovaippailu tuntuu ylivoimaiselta edes osa kestoiluna niin suosittelen valitsemaan kaupasta Muumi tai Naty -kertakäyttövaippoja. Ne ovat ekologisimpia kertakäyttövaippoja, vaikka kertakäyttövaipat eivät koskaan ole ekologinen vaihtoehto.

Lue postaukseni:
Kokemuksia kestovaippailusta vastasyntyneellä
Näin kestovaippailen öisin ilman ohivuotoja

Muita linkkejä:
Kodin kestot ry (ent. Kestovaippayhdistys)

KOSTEUSPYYHKEET

En oikein ole täysin oivaltanut kosteuspyyhkeiden ideaa. (Tai ainakaan niiden suurkulutusta) Hoitolaukussa kulkee aina mukana pikkupyyhe ja lähes poikkeuksetta on aina mahdollisuus pestä vauvan pylly. Ostin raskausaikana paketillisin kosteuspyyhkeitä ja olen käyttänyt niitä kerran kun vaihdoin kakkavaipan automme takapenkillä parkkipaikalla. Juoksevaa vettä kun ei ollut tarjolla. Jos mukana kulkee vesipullo voi siitä kaataa vaikka pyyhkeeseen ja pyyhkiä. Heittää sitten vain pyyhkeen kotona pesuun. Itselläni on kestovaippojen takia aina mukana kosteudenpitävä pussi tai pieni muovipussi. Vajaan 4 kuukauden aikana ei ole siis tullut tarvetta, vaikka lähes päivittäin käymme jossain. Joskus myös kosteuspyyhkeiden käyttö voi rikkoa vauvan ihoa.
Jos kuitenkin haluat ostaa kosteuspyyhkeitä niin S-ryhmän kaupoista löytyy Natyn kosteuspyyhkeitä, joilla on mm. Ecosert-sertifikaatti. Kosteuspyyhkeet kannattaa avattuna laittaa minigrip-pussiin, jolloin ne säilyvät kosteina kuukausia. Kosteuspyyhkeiden käyttö kannattaa kuitenkin jättää vain hätätilanteisiin.

 

VANULAPUT

Vanulappuja tarvitaan mm. vauvan silmien putsaamiseen. Joka kerta kuluu yhteensä 4kpl – ensin märällä putsataan ja pyyhkäistään sitten kuivalla. Silmätulehduksen estämiseksi samaa vanulappua ei saa käyttää eri silmiin. Vanulapuissa kannattaa valita kestovanulaput. Ne pyörähtävät helposti pyykkikoneessa muun pyykin seassa. Laita hoitopisteen viereen roikkumaan pieni pyykkipussi ja heitä vanulaput aina suoraa sinne. Sitten vain pussi kiinni ja pyykkikoneeseen. Zero Waste -henkeen voi vanulaput tehdä itse tai ostaa valmiina.
Ohje: DIY vanulaput

PUMPULIPUIKOT

Marketeissa myydään erikseen vauvalle tarkoitettuja pumpulipuikkoja. En ole ihan päässyt jyvälle mitä eroa niillä on ”tavallisiin” pumpulipuikkoihin? Pumpulipuikkoja käytetään mm. navan puhdistukseen. Jos kaapistasi löytyy jo kasa pumpulipuikkoja niin ei kannata ostaa vauvaa varten lisää. Jos taas pumpulipuikot ovat ostoslistalla niin suosi paperivartisia. Paperisia vanupuikkoja löytyy mm. Rainbowlta ja Xtralta. Vanupuikkopakettien takana lukee varren materiaali.

LIIVINSUOJAT

Imettäessä maitoa vuotaa ja välillä paljonkin ennen kuin se tasaantuu. En ole ikinä käyttänyt kertakäyttöisiä liivinsuojia. Aivan turhia. Kannattaa tässäkin suosia kestoliivinsuojia. Ne toimivat myös rinnan lämmikkeinä estämään rintatulehdusta. Liivinsuojat pyörähtävät koneessa yhtä vaivattomasti kuin kestovanulaputkin ja ne voi heittää samaan pesupussiin.

SITEET

Jälkivuodon aikaan siteitä kuluu. Kestotuotteet ovat tässäkin valinta eli kestositeet. Ovat myös paljon, paljon, paljon mukavemman tuntuisia synnytyksen jälkeen ja varsinkin jos on saanut tikkejä. Jos kestositeitä ei ole tarpeeksi niin osakestoilukin pienentää kertakäyttöisten määrää. Nimittäin jälkivuodon ajan yksi nainen tuottaa muovikassillisen kertakäyttöside-roskaa. (Kokemuksesta tiedän..) Kun taas kuukautiset alkavat niin kuukuppi ja/tai kestositeet ovat hyvä, ekologinen ja zero waste valinta.

Ohje: DIY kestositeet

 

ÄIDINMAIDON PAKASTAMINEN

Jos on tarvetta pakastaa äidinmaitoa niin se onnistuu hyvin myös pilttipurkkeihin. Yhteen pilttipurkkiin voi pakastaa 100ml ilman että purkki rikkoutuu, mutta itse pakastin usein pienempiä määriä käytännön syistä. Lasipurkkiin voi kirjoittaa päivämäärän liitutaulutussilla (sopii liitutaulu-, lasi- ja peilipinnoille) Lasipurkin etu on myös, että siinä maito lämpenee nopeammin kuin muovisessa tuttipullossa. (Toki lasisia tuttipulloja on myös) Maito kannattaa lämmittää pilttipurkissa, sekoittaa sen jälkeen ja vasta sitten laittaa tuttipulloon. Olen itse ollut pois parista tunnista yhteen vuorokauteen. Ihan hyvin on toiminut maidon pakastus ja sulatus pilttipurkeissa.

Tarkempaa tietoa äidinmaidon säilytyksestä löytyy Imetyksen tuki ry -sivuilta.

 

VAUVAN TAVARAT JA VAATTEET

Vauvan tavaroiden ja vaatteiden käyttöikä on todella lyhyt. Lähes kaiken voi ostaa käytettynä. Vaatteet, lelut, sitterit, vaunut… you name it! Kaikki kankaiset lelut voi pestä pesukoneessa ja muovilelut taas astianpesukoneessa. Jos lelua ei voi pestä voi sen laittaa pakkaseen. Vaatteet eivät oikeastaan kulu, koska vauvat pääsääntöisesti makoilevat. Ostamalla käytettynä säästät myös huimasti rahaa!

VAUVAN KOSMETIIKKA

Vauvalle ei suositella käytettäväksi kosmetiikkaa kuten rasvoja ja pesuaineita, kuin tarvittaessa. (Erilaiset iho-ongelmat ovat asia erikseen) Vauvan pesuun riittää pelkkä vesi. Rasvoja tai öljyjä ei tarvitse käyttää, jos vauvan iho on hyvä. Vaippa-alueelle voi tarvittaessa laittaa sheavoita. Sheavoi sopii myös aikuisille ja sitä voi käyttää koko kropalle päästä varpaisiin. Se toimii hyvänä perusrasvana. Karstaa kannattaa harjailla. Jos sitä on paksu kerros niin voi hieroa perusrasvaa tai oliiviöljyä kevyesti ennen kylpemistä. Ne saisi vaikuttaa parikymmentä minuuttia ennen huuhtelua pois. Jos haluaa ostaa vauvalle luonnonkosmetiikkaa löytyy mm. Sophie La Giraffelta ”Starter Kit”., josta löytyy neljä erilaista vauvalle sopivaa kosmetiikkatuotetta. (Hyvä babyshower lahjaidea myös!) Vauvaöljyä olen käyttänyt, kun olen hieronut vauvaa. Meillä se on toiminut hyvänä rentoutuskeinona sekä auttanut ilmavaivoihin.

Hierontavideoita löytyy miten hieroa vauvan jalat, vatsan ja selän.

6 kommenttia

 1. Marina Mujkic kirjoitti:

  Aika hyödyllisiä vinkkejä ! Ite aina pesin oyllyn myös , ihan vaa sen taki et on mun mielestä puhtaampi!

 2. Marina Mujkic kirjoitti:

  Pylly siis??

 3. Roosa Blom kirjoitti:

  Joo oon samaa mieltä, että tulee paljon puhtaampi kun pesee vedellä kuin kosteuspyyhkeillä 🙂

 4. Anni kirjoitti:

  Pesin oman vauvan pyllyn ainoastaan vedellä koko vauva- ja taaperoajan. Meillä oli kuivatukseen tavallisia harsoja. Tavallisilla harsoilla saa hyvin kuivattua ja iho pysyi ehjänä ja hyvänä kokoajan.

  • roosa kirjoitti:

   Joo meillä sama! Siis kosteuspyyhkeet oli kyllä ihan turhia koska vesi+pyyhe ajoi saman asian 🙂 (ja halvempaa!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *