Hae
Roosa Blom

Haasteen aloitus | Vuosi ostamatta mitään

Olen ennenkin toteuttanut erilaisia ekologisia haasteita. Viimeisimpänä viime vuonna kuukauden kestänyt zero waste -haaste, jossa tarkoitus oli olla tuottamatta yhtään jätettä. Kirjoitin haasteesta blogiini joka viikko katsaukset miten meni. Voit lukea tästä 1. viikko, 2. viikko, 3. viikko ja 4. viikko. Sekä postauksen Mitä kuuluu zero waste -elämälle puoli vuotta haasteen jälkeen.

Ekologisuus haasteet ovat kiinnostavia ja tykkään haastaa itseäni miettimään kulutustottumuksiani. Törmäsin Vuosi ostamatta mitään -blogiin ja Kokonainen elämä edessä -blogin ”Älä hanki mitään” -haasteeseen. Ahmin postauksia toisensa perään. Hyvin mielenkiintoinen aihe! Ajattelin, että olisi siistiä aloittaa kyseinen haaste itsekkin, mutta samalla ajatuksiini tuli ”Ei kannata”. Lapsemme laskettuaika on alle 2 kuukauden päästä ja seuraavana vuonna tulisi varmasti väkisinkin ostettua kaikkea. Vauvalle juttuja, itselleni mahdollisesti jotain vaatteita imetystä ajatellen jne. Kuitenkin mietin, että jos ei haastetta tekisi nyt nin koska sitten? Ei elämässä koskaan tule sopivaa hetkeä.

Toisin kuin Kokonainen elämä edessä -blogin Ainolla ei oma tarkoitukseni ole haasteen myötä säästää rahaa. Vaikka uskon, että haasteen myötä rahaa säästyy. Vaikka en mielestäni osta ja kuluta juurikaan haluan tarkastella kuinka paljon oikeasti ostan. Ja vähentää vielä enemmän kotiin tulevien tavaroiden määrää. Samallahan tämä on pieni potku minimalismiin sillä minimalismissa tarkoitus on pärjätä jo niillä mitä on ja ei haalia yhtään tavaraa lisää. Olen yrittänyt kevään ajan siivota kotoamme ylimääräisiä tavaroita pois (jota teen muutenkin säännöllisesti) ja asiaa ei helpota jos ostan itse kotiimme lisää tavaraa. Vaikka olisikin jotain pientä ja ”tarpeellista”.

Haasteen tarkoitus on siis kyseenalaista ostotottumuksiani. Tarvitsenko tätä oikeasti vai pärjäänkö näillä mitä löytyy jo kotoa? Voinko korjata tai tehdä itse? Voisiko jotain lainata tai vuokrata ostamisen sijaan?

Kirjoitinkin itselleni säännöt haasteeseen liittyen:
 • Haaste kestää vuoden, jonka aikana raportoin joka viikko fiiliksiä blogiin
 • Ostaa saa vain elintarvikkeita, bensaa, lääkkeitä, talomme kunnossapitoon liittyviä materiaaleja sekä palveluita
 • Jos jotain on pakko ostaa niin se kuvataan ja kirjataan ylös selitysten kera
 • Lähtökohtaisesti yritetään ostaa vain käytettynä tai eettisesti tuotettuna tai muuten ekologisena
 • Myös kaikki lahjat ja kotiin päätyvät tavarat ilmaiseksi kirjataan ylös
 • Miehen itse itselleen ostamia tavaroita ei lasketa. Kaikki muu meidän talouteen tuleva kylläkin osti sen kumpi vain tai oli saatu. (Yhteiskäyttöön hammastahnat, vauvan tarvikkeet jne)
 • Lainata ja vuokrata saa ja se on suotavaa
Haasteessa kirjataan ylös kaikki ostokset jotka eivät ole sallittujen listalla. Tämä koskee siis hammastahnaa, pyykinpesuaineita, meikkejä, vaatteita – eli siis kaikkea. Tiedän jo muutamia asioita mitä haasteen aikana joudun ostamaan, mutta tykkään haastaa itseäni ajattelemaan tarvitsenko tätä. Ja haastehan aloitetaan heti ettei kerkiä puuttuvia juttuja ostella ennen haasteen aloitusta. Se tuntuisi vähän huijaukselta.
Jännittää, mutta eiköhän tästä hyvä tule! Zero Waste ja ekologisuus ovat kulkeneet matkassani pitkään. Uskon tämän helpottavan kun kaapista löytyy jo kestoversioita monista tuotteista. Mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle pääsee oikeasti ostamatta. Ja kun joutuu puntaroimaan ostettavien tavaroiden tarpeellisuutta. Oikeastaan haasteen ajankohtahan on loistava; on synnytys, vauvan ristiäiset, joulua ja muuta tulossa jotka ”pakottavat” kuluttamaan.

Haaste löytyy blogista Vuosi ostamatta mitään -tunnisteen alta. Lisäksi Twitterissä löydät mietteitä #vuosiostamattamitään.

Haaste alkaa … NYT !

8 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Mielenkiintoista seurata haastetta! Olen lukenut vastaavia toisissa blogeissa ja hauska seurata niitä, koska jokaisella kirjoittajalla on oma elämäntilanne, joka tekee haasteista erilaisia 🙂

 2. Roosa Blom kirjoitti:

  Tervetuloa seuraamaan! Itsestänikin on ollut mielenkiintoista lukea haasteesta eri ihmisiltä. Juurikin kun elämäntilanteet on niin erilaisia. Jännittää vähän itseäni mitä tästä tulee, mutta rennolla asenteella eteenpäin. Myös mokat ja alamäet kuuluvat varmasti tähän. Yritän parhaani 🙂

 3. Kokonainen Aino kirjoitti:

  Mahtavaa onnea haasteeseen! 🙂

  Oma haasteeni lähti ajatuksesta, että haluan tulla toimeen sillä mitä minulla jo on. "Miltä tuntuu tulla toimeen ilman?" oli kantava ajatukseni. En siis myöskään ottanut mitään vastaan, vaihtanut tai varastanut. Halusin kokeilla miltä tuntuu elää kulutuskeskeisen elämän ulkopuolella ja millaisia impulsseja minulle syntyisi ja missä kohden kaikki ostamiseen liittyvä haluaminen ja impulssimainen käytös loppuisi kokonaan. Vierotin itseni entisestä käytösmallista. Se toimi. Enää ostaminen ei ole keino ilmaista itseä tai toimi mielihyvän lähteenä. Osaan kieltäytyä halutessani kaikesta, sillä tiedän, että tuleen toimeen ilmankin.

  Velkojen maksu toimi hyvänä motivaattorina ja piti huolta siitä ettei olisi edes ollut varaa ostaa mitään sillä kaikki tuleva raha meni melkolailla heti velkojen lyhentämiseen. Se oli työkalu ihmiskokeessani.

  – Aino

 4. Anne kirjoitti:

  Mielenkiintoinen haaste! Jään seuraamaan 🙂

 5. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos tsempeistä! Oli mielenkiintoista lukea postauksiasi 🙂 Jokaisella on tuntunut olevan vähän erilaiset "säännöt" ja taustat haastetta tehdessä.

  Itse haluaisin pystyä samaan eli ettei ostaisi mitään eikä ottaisi mitään vastaan, vaihtaisi jne 🙂 Juurikin kyseenalaistaa sitä millaista on olla ilman. Haluaisin myös tietää että kuinka paljon oikeasti tuleekaan ostettua kaikkea "tarpeellista" pientä johon uppoaa rahaa. Uskon, että huomaamattakin.

  Mutta sulla on ollut todella mielenkiintoinen ja silmiäavartava matka tuo vuosi 🙂 Uskon sen antavan itsellenikin paljon joka tapauksessa.

 6. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos ja tervetuloa seuraamaan mun matkaa 🙂

 7. lulu kirjoitti:

  Tsemppiä tulevaan vuoteen! Kuulostaa sopivan hullulta haasteelta 🙂

  P.s. tuota laatikostoa katsellessa tuli mieleen, että tutustu pystyviikkaukseen. Lupaan, että se vie mennessään ja tykästyt!

 8. Roosa Blom kirjoitti:

  Kiitos! Hullultahan tämä tuntuu, mutta osittain tosi hauskalta ja jännittävältä.

  Pystyviikkausta oonkin kokeillut ja osa vaatteista on niin! Tykkään kyl kovasti varsinkin vauvan vaatteille, jotka on laatikossa niin todella kätevä. Samoin viikkasin pystyviikkaukselle omat ja miehen sukat sekä miehen kalsarit 😀 Mutta laatikoihin mahtuu paljon paremmin kyllä selkeästi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *