Hae
Roosa Blom

Villahousujen pesu ja lanoliinitus

Kuvassa vihreät kestovaippailuun sopivat villahousut ja tavalliset merinovillahousut

Kestovaippailussa yksi ehdoton hankinta on villahousut. Varsinkin öisin ne pitävät ohivuodot tehokkaasti, vaikka imut olisivat täynnä. Villahousut voi pukea myös kertakäyttövaipan päälle, jos on paljon ohivuotoja etenkin öisin.

 Villa on itsestäänpuhdistuva materiaali ja peseminen tuhoaa villan luontaista rasvaa. Villahousujen pesu siis vasta sitten kun ne ovat oikeasti likaiset. Tuulettaminen on parasta villalle. Kun kuitenkin villahousut alkavat haiskahtaa vahvasti pissalle tai niihin tulee kakkaa tulee ne pestä hellävaraisesti käsin ja lanoliinittaa sen jälkeen. Lanoliini on villan luontaista rasvaa, joka poistuu siitä pestessä. Lanoliini auttaa pitämään villan hyvät ominaisuudet; hylkii likaa ja vettä.

Tällä ohjeella voi myös pestä muut villatuotteet kuten pipot ja lapaset. Jos niiden pesulle on tarvetta.

 

VILLAHOUSUJEN PESU KÄSIN

Laita 10L ämpäriin kädenlämpöistä vettä. Täytä ämpäri puolilleen. Kaada ämpäriin villapesuainetta ruokalusikallinen. Liota villahousuja ämpärissä noin 15-30 minuuttia. Puristele villahousuja välillä kevyesti. Älä hankaa tai kierrä, jottei villa huovu! Laita lopulta villahousut kuivumaan ilmavasti tasokuivauksena. Älä ripusta villiksiä roikkumaan sillä märät villahousut venyvät ja menettävät muotonsa. Villahousut kuivuvat hitaasti ja kuivumiseen voi mennä muutama päivä.

Villahousujen pesu koneessa

Jos et ole aivan varma niin älä pese villaa sisältäviä vaatteita koneessa!
Villan voi pestä pesukoneessa. Valitse pesukoneesta käsinpesuohjelma (yleensä lyhyt 30-40minuuttia).  Pesulämpötila 30 astetta ja linkous max. 400.
Vinkki: Villahousut voi ensin kuivata rullaamalla pyyhkeen sisään ja sen jälkeen laittamalla kuivan pyyhkeen päälle. Tämän voi toistaa uudestaan tarvittaessa

 

 

VILLAHOUSUJEN LANOLIINITUS

Villahousut voi laittaa lanoliini-veteen märkänä.

Laita 10L ämpäriin kädenlämpöistä vettä ja täytä ämpäri puolilleen. Lisää villarasvaa eli lanoliinia noin ruokalusikallinen. Anna villahousujen olla 30-60 minuuttia. Voit sekoitella välillä. Aseta sen jälkeen kuivumaan tasokuivauksena. Älä ripusta sillä villahousut venyvät märkänä herkästi.

Jos lanoliinitat jotain muuta kuin kestovaippailuun tarkoitettuja villahousuja (esim pipo tai muu asuste) laita lanoliinia vähemmän. Vain ½-1 teelusikallinen riittää.

Vinkki: Lanoliiniksi sopii myös Lansinoh-nännirasva tai muu 100% lampaanrasvaa oleva rasva. Esimerkiksi Sonett villanhoitoaine

 

LUE MYÖS:

Kestovaippailijan hoitolaukun sisältö

Näin kestovaippailen  öisin ilman ohivuotoja

Kokemuksia kestovaippailusta vastasyntyneellä

Mitä kestovaippoja käytämme? (2-6kk)

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *