Hae
Roosa Blom

Hyvää Suomalaisen ruoan päivää! (+ 3 helppoa reseptiä)

hyvää ensimmäistä suomalaisen ruoan päivää!

Tänään juhlitaan ensimmäistä kertaa ikinä kotimaista ruokaa. Kalenteriin voi jatkossa merkitä 4. syyskuuta. Miten mahtavaa, että suomalainen ruokakin on saanut oman päivänsä! Kotimainen ruoka on itselleni todella tärkeä asia ja pyrin aina valitsemaan kotimaisia tuotteita ulkomaalaisten sijasta. Luotan suomalaiseen ruuan valmistukseen ja sen puhtauteen. Tunnen paljon maatalousyrittäjiä ja teininä kaverini asui maitotilalle. Siellä me lehmien vieressä köllittiin. Taidettiin myös epävirallisesti nimetä mut yhden lehmän kummiksi, kun satuin tulemaan yksi päivä kylään kun muutamaa tuntia aiemmin oli yksi poikanen syntynyt. Olen nähnyt sen kuinka monelle ne eläimet ovat todella rakkaita ja niistä halutaan pitää huolta mahdollisimman hyvin. Eikä kukaan maatalousyrittäjä (oli eläimiä tai ei) sitä ammattia rahan takia tee. Se tehdään rakkaudesta omaan työhön ja monet tekevät pitkää päivää ja silti tulot ovat hyvin pienet. Kaupassa valitsen aina jos mahdollista kotimaisen tuotteen ja maksan mielelläni hieman enemmän jos tuote on valmistettu Suomessa. Ja lähes aina ne vaan maistuu paremmalta. Ostoskoriin päätyy jokaisella kauppareissulla  kotimaisia kasviksia ja perunaa. Kotimaiset tuotteethan tunnistaa Joutsenmerkistä.

 

Kotimaiset kasvikset on parasta

Yksi kategoria on ylitse muiden ja se on kasvikset. Rakastan kotimaisia kasviksia sekä perunaa. Mielestäni peruna on ehkä vähän aliarvostettu. Peruna on hyvää ja monipuolinen. Siitä voi valmistaa lohkoperunoita, ranskalaisia, uuniperunaa, muussia, röstiperunoita tai syödä ihan keitettynä kastikkeen tai voin kanssa. Nam! Me syödään tosi usein perunaa. Se on myös edullista ja lähes aina mahdollista ostaa irtona.

Perunan lisäksi rakastan kasviksia. Meillä on aina jääkaapissa porkkanoita, koska meidän taapero rakastaa keitettyä porkkanaa. Ja itsekkin tykkään porkkanoista, jotka ovat mielestäni myös hieman aliarvostettuja. Niiden lisäksi ostan aina vähän vaihtelevasti kukkakaalia, parsakaalia, punajuuria, selleriä, lanttua tai jotain muita kasviksia. Viikottain joko keitän kasviksia tai teen niitä uunissa. Kesällä heitetään grillin kautta. Vaikka joskus tulee oikaistua vaikkapa wokissa ja heitettyä pakastekasviksia niin ei ne vaan maistu samalta kuin tuoreet. Tuoreet kotimaiset kasvikset maistuvat puhtaalta ja yksinkertaisen hyvältä.

KOLME suosikki arkireseptiäni

Seuraavaksi kolme omaa suosikkireseptiäni, jotka voi toteuttaa täysin kotimaisilla raaka-aineilla. Reseptit ovat niin yksinkertaisia, että tuntuu jopa vähän hassulta edes jakaa niitä. Mutta ehkä tästä löytyisi inspiraatiota vaikka viikonlopun ruokiin.

 

Uunikasvikset

Tarvitset: öljyä, kasviksia ja mausteita

Pilko ja kuorikasvikset. Kaada päälle runsaasti öljyä ja sekoittele. Lisää mausteet. Itse käytän usein suola, pippuri, valkosipuli ja hunaja. Hunajaa laitan vain muutaman köntin kasvisten sekaan.

Uunikasviksien kaveriksi sopii hyvin joku kastike, pihvi, falafelit tai joukkoon voi heittää kikherneitä.

 

Kanttarelli-kastike

Tarvitset: kanttarelleja, (kaura)kermaa, sipulia

Pilko kanttarellit ja sipuli. Laita kuumalle pannulla voin kanssa ja sekoittele kunnes sienistä on ylimääräinen neste haihtunut. Lisää kerma ja anna muhia hetki. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

 

Grilli-kukkakaali

Tarvitset: kokonaisen kukkakaalin, öljyä, mausteita

Sivele kukkakaali öljyllä ja mausta. Laita kokonaisena grilliin ja anna muhia siellä keskilämmöllä 15-30 minuuttia (riippuen kukkakaalin koosta). Voit haarukalla kokeilla tökkiä kukkakaalia.

 

Mitkä on teidän suosikki arkiruokareseptit?

 


LUE MYÖS:

10 vinkkiä vähentää ruokahävikkiä

Herkullinen mango-avokadowrap (vegaaninen!)

DIY Yleispuhdistuaine

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

2 kommenttia

  1. Tinde kirjoitti:

    Nammm! Kanasalaatti ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *