Hae
Roosa Blom

Mitä kuuluu Zero Waste -elämälle?

Moikka! Siitä on nyt melkein puoli vuotta, kun toteutin zero waste -haastekuukauden. Olen kirjoittanut zero waste -aiheesta blogini luonnoksiin ekan kerran tammikuussa 2016. Sen jälkeen olen säännöllisesti törmännyt aihetta koskeviin artikkeleihin ja videoihin. Lauren Singerin inspiroimana (tuottanut 4 vuodessa purkillisen jätettä) päätin kokeilla kesäkuussa 2017 -haastetta jossa tuottaisin mahdollisimman vähän jätettä ja varsinkin muovia. Lähdin silloin haasteeseen kylmiltään ja koko hommahan meni niin sanotusti reisille. En kuitenkaan lannistunut tästä ja aloin etsimään ahkerasti zero waste -elämäntavasta tietoa englanniksi ja suomeksi. Elokuussa 2017 lähdinkin toteuttamaan haastetta vähän paremmin valmistautuneena. Täysin jätteetömästi kuukausi ei mennyt, mutta olin kuitenkin tyytyväinen, kun pystyin vähentämään jätettämme 50-75%.
(Blogipostaukset 1. viikko, 2. viikko, 3. viikko ja 4. viikko)

Haasteen jälkeen

Haasteen loputtua en pystynyt pitämään täysin siitä kiinni, että se olisi jäänyt osaksi arkea. Zero Waste -elämä ei ole helppoa ja se vaatii suunnittelua ja ennakointia – ainakin jos lähtee toteuttamaan kylmiltään. Koen olleeni kuitenkin suhteellisen valveutunut kuluttaja ja ekologisuus on näkynyt elämässäni koko aikuisiän. En kuitenkaan halua lannistaa sillä uskon, että Zero Waste -elämä on mahdollista. Olenkin aloittanut sieltä mistä on ollut helpoin. Helpoimmalta on tuntunut vaihtaa kylpyhuoneessa tuotteita pakkauksettomiin vaihtoehtoihin ja tehdä kosmetiikkatuotteita itse. Haasteen myötä olen myös kiinnittänyt huomiota ilmaiseksi saataviin muoveihin. Olen yrittänyt kieltäytyä pilleistä, pienistä muovipusseista ja muista tarpeettomista asioista. Kieltäytyminen onkin mielestäni helpoin tapa välttää muovia.
Omat kompastuskivet ja pienet askeleet
Itselleni vaikein asia on ollut ruokakauppa, jossa tuntuu kaikki olevan pakattu muoviin. Ruuasta aiheutuva pakkausjäte on myös meidän taloutemme suurin jätteen aiheuttaja. Zero Waste -haaste antoi hyvän lähtökohdan katsoa ruokakauppaa uudesta näkökulmasta. Olenkin ottanut vielä aktiivisemmin käyttöön kestohedelmäpussit, joita säilytän tietyssä kestokassissa. Tämän kassin nappaan aina kauppaan mukaani ja samalla mukaan tulevat kestohedelmäpussit.  Kestohedelmäpusseihin pakkaan mm. hedelmät, kasvikset, perunat, sipulit, valkosipulit, irtomyyntituotteet kuten paistotuotteet ja irtokarkit. Kaupassa kiinnitän koko ajan enemmän huomiota vaihtoehtoisiin tuotteisiin jotka olisi pakattu kartonkiin, metalliin tai lasiin.
Olen myös entistä enemmän alkanut tehostamaan kierrätystämme. Olen aikaisemmin kierrätettänyt biojäte, metalli, lasi, kartonki+paperi (=poltettava. Käytämme talon lämmityksessä) sekä tietenkin patterit, elektroniikkaromu ja muu tälläinen. Nyt olen aloittanut muovinkeräyksen ja selvitellyt entisestään voiko tietyt pakkaukset laittaa sekajätteen sijasta johonkin muuhun kierrätykseen. Aloitin muovin keräyksen aluksi helposti ja laitoin muovinkeräykseen vain ne tuotteet, jotka sinne selkeästi kuuluivat.
Uskon, että pienillä asioilla on merkitystä – ja onkin! ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *