Hae
Roosa Blom

Zero Waste hampaiden hoito

Yritän arkisissa valinnoissa valita aina mahdollisimman ekologisesti ja zero waste elämäntavassa esitellään paljon erilaisia vaihtoehtoja miten tehdä hampaiden hoito mahdollisimman jätteettömästi. Suurimmat zero waste -vaikuttajat pesevät hampaansa vain soodalla ja kookosöljyllä – siihen minä en lähde. Terveys kuitenkin menee aina kaiken edelle enkä ole ekologisuudenkaan nimissä valmis joustamaan tietyistä asioista.

En boikotoi mitään yrityksiä tai ole merkki-uskollinen, mutta huomaan suosivani nykyään enemmän pieniä yrityksiä. Meiltä ei löydy käytännössä mitään ylikansallisten yhtiöiden tuotteita, kuten Unilever. On mielettömän siistiä huomata, että oikeasti arjessa elää arvojen mukaan ja myös tukee pienempiä ja vastuullisia brändejä.

Seuraavaksi esittelyssä meidän perheen eli kahden aikuisen ja taaperon hampaiden hoitorutiinit.

Hammasharjat

Siitä on jo kaksi vuotta, kun viimeinen muovinen hammasharja vaihtui bambuiseen hammasharjaan. Meillä on ollut koko tuon ajan käytössä *Humble Brushin bambuinen hammasharja, joka ekologisen vastuun lisäksi huolehtii sosiaalisesta vastuusta. Yritys jakaa jokaista ostettua hammasharjaa kohden yhden hammasharjan tai suunhoitoa sitä tarvitsevalle lapselle. Kaikki lahjoitukset käsittelee Humble Smile -säätiö ja sen kumppanit.

Taaperolla on käytössä *Humble Brushin lasten koko, joka on nyt sopiva. Aloitimme hampaiden pesun ensimmäisten hampaiden tullessa 5 kuukauden iässä. Silloin Humblen lasten koko oli liian iso, mutta noin yksi vuotiaana oli jo sopivampi.

Viimeksi, kun käytin lahjakorttini House of Organicille ostin testiin HydroPhilin hammasharjan aikuisten ja lasten koossa. Emme ole vielä kerinneet niitä testaamaan. Hammasharjat me poltamme takassa tai puuhellassa, kun ne on aika vaihtaa uuteen. Muuten hammasharjan voi kompostoida, kun vaan katkaisee harjasosan roskiin.

 

Vinkki: Vanhat hammasharjat voi käyttää siivoamiseen ja niillä on näppärä puhdistaa pieniä koloja ja hankalia välejä.

Hammastahnat

Meidän perheessä on käytössä kaksi hammastahnaa; aikusille ja taaperolle oma. Meillä aikuisilla on käytössä *Humblen Fresh Mint -hammastahna, jossa on suositeltu määrä fluoria eli 1400ppm. Ekoryhmissä aina välillä kinastellaan fluorista ja sen hyödyllisyydestä. Meidän perheessä kuitenkin fluorista ei luovuta toistaiseksi ja mennään Suomen hammaslääkärien suositusten mukaan.

Taaperolla on oma hammastahna ja hänellä on käytössä Urtekramin Mint -tahna, jossa fluoria on vähemmän kuin aikuistentahnassa. Fluoria on 1000ppm, joka on suositeltu määrä Suomessa pienille lapsille. Taapero käyttää fluorillista tahnaa aamulla ja sitä laitetaan pieni sipaisu hammasharjaan. Illalla hampaat harjataan pelkällä vedellä hammaslääkärin ohjeistuksesta. Tässä tahnassa lukee ”Adults only” enkä tiedä miksi, mutta näytin tätä tuubia taaperon hammastarkastuksessa hammashoitajalle. Hän luki inchiä ja totesi tämän olevan täysin sopiva lapselle, mutta aikuiselle liian vähän fluoria.

Molemmat tahnat ovat mielestäni koostumukselta normaaleja enkä huomaa mitään eroa Pepsodenttiin, jota käytin vuosia. Humblen ja Urtekramin tahnat eivät ehkä vaahtoudu niin voimakkaasti, mutta vaahtovat kuitenkin. Ja piparminttuinen maku on lähellä Pepsodentin vihreää tuubia. Mutta siihen en enää vaihtaisi.

 

Vinkki: Hammastahnatuubi kannattaa leikata vielä saksilla auki, joilloin saa loputkin tahnat purkista. Yleensä tuubissa on vielä muutamaan pesukertaan tahnaa jäljellä.

Muut hampaiden hoitotuotteet

Täytyy myöntää, mutta en käytä hammaslankaa niin usein kuin pitäisi.. Mies taas on tunnollinen ja lankaa joka ilta hampaansa. Hän tykkää eniten hammaslankaimista, jossa lanka on kiinni lankaimessa tai mikä tän härpäkkeen nimi onkaan. Olen yrittänyt googletalla ja miettiä eri vaihtoehtoja. Nyt kuitenkin toistaiseksi paras löytämäni vaihtoehto on nämä Humble Brushin lankaimet. Lankaimet on valmistettu maissitärkkelyksestä ja sisältävät muovia puolet vähemmän, kuin muut lankaimet. Näissä on yksi toinenkin eroavaisuus muihin lankaimiin verrattuna; nimittäin hammaslankoja on yhdessä lankaimessa kaksi allekkain. En ole aiemmin nähnyt vastaavia muissa. Näissä myös toinen pää on terävä ja käy hammastikusta.

Meillä näitä käytetään aina niin monta kertaa ennen, kuin lanka katkeaa. Lankain huuhdellaan käytön jälkeen ja laitetaan pieneen minigrip-pussiin. Yksi lankain kestää useamman käyttökerran. Niissäkin on eroa nimittäin markettien halppislankaimet ovat olleet selkeästi heikompaa tekoa.

 

Mitä tuotteita teillä kuuluu hampaiden hoito rutiineihin?

 


LUE MYÖS:

Bambuinen hammasharja

DIY deodorantti

Näitä ekopesuaineita käytämme

 

SEURAA INSTAGRAMISSA

 @roosablom

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *