Hae
Roosa Blom

Kuinka ostamisen lopettaminen onnistuu?

Onko ostamisen lopettaminen mahdollista?

Ostamisen lopettaminen pyörii monilla mielessä. Ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista lopettaa sillä meidän koko yhteiskunta on rakennettu ostamisen ympärille. Osta, osta, osta! huutaa erilaiset mainokset. Voisiko jatkuvasta uuden kaipuusta päästä irti? Entä voiko kuluttaa kestävämmin tai aineettomasti? Kyllä voi.

Olen itse tarkastellut tätä asiaa kolikon molemmilta eri puolilta. Tietenkin kuluttajana omien tarpeiden, ympäristön mainosten ja muiden altistavien tekijöiden kautta. Sen lisäksi olen koulutukseltani vaatetusartesaani. Olen tehnyt harjoitteluita mm. naisten ketjuvaateliikkeessä, miesten vaatteiden parissa ja teatterin puvustamossa. Yhden harjoittelun lopputyönä myös tutkin mm. musiikin ja muiden tekijöiden vaikutusta ihmisten ostokäyttäytymiseen vaateliikkeessä. Valmistumisen jälkeen lisäksi elin ja hengitin (vastuullista) muotia 5 vuotta, kun pyöritin omaa muotibrändiä, joka oli päätyöni. Vaikka työskentelin eettisen ja ekologisen muodin parissa alkoi moni asia ärsyttää. Koko ajan kuluttajat halusivat jotain uutta, vaikka kyse oli slow fashionista. Koin myös ristiriitaa ajatuksesta, että pitäisi myydä jotain paljon, vaikka moni ei sitä tarvitse. Sitten pitäisi perustella, että kyllä tarvitset. Koska oma elanto oli siitä kiinni kuinka paljon tuotteita myydään. Olen hyvä myyjä, vaikka itse kehunkin. Ei vaan tuntunut enää omalta jutulta. Äitiysloman aikana pyörittelin ajatusta ja ajatus kirjastui; haluan tehdä somea. Oonkin kiitollinen, että saan tehdä tätä työkseni. ♥

Miten lopettaa tai vähentää ostamista?

Vastuullinen kuluttaminen on mahdollista sekä turhan tavaran ostamisen lopettaminen. Jos on tottunut ostamaan usein kaikenlaista, voi alkuun pääseminen olla hankalaa. Kyse on oman ajattelun sekä ympäristön muuttamisesta. Halusin koota pieniä asioita ja askelia, jotka ei tuntuisi niin isoilta.

Ja haluan vielä sanoa ja muistuttaa, että jos haluat ostaa ja se ei ole sulle tai sun ympärillä oleville vahingollista. (Esimerkiksi elät yli varojen ja joudut ottamaan ostoksiin sen takia pikavippejä ja osamaksoja) niin totta kai saat ostella niin paljon kuin haluat. Jos taas tuntuu, että haluaisit vähentää ostamista ja hillitä sisäistä tarvetta ostaa tavaroitaniin nää vinkit on sulle.

Mun vinkit miten lopettaa ostaminen:

Tarvitsenko tätä oikeasti? on kysymys, jota moni suosittelee kysymään itseltään. Ongelma on kuitenkin se, että me ihmiset olemme todella ovelia perustelemaan itsellemme miksi tarvitsemme juuri sitä tavaraa. ”Mulla ei ole yhtään kukkatoppia” ”Multa löytyy vaan kultainen, muttei hopeisia kynttilänjalkoja.” ”Kyllä jokaisella tarvitsee olla yksi pieni musta laukku.” ”Tää paistinpannu oli tarjouksessa ja niitä tarvii aina, kun ne on kulutustavaraa.” ”Tää on laadukas ja täl on jälleenmyyntiarvoa, kun myyn tän.” Siis monet näistä ovat varmasti ihan päteviä perusteluja, mutta usein siltikään kyseistä tavaraa ei oikeasti tarvitse.

 

1. Älä mene kauppakeskuksiin tai kauppoihin pyörimään turhaan ja vältä niissä käymistä. Sama pätee verkkokauppoihin. Tee ennakkoon ostoslista ja pysy siinä. Ostoskeskukset ja kaupat on rakennettu niin, että ne houkuttelisi ostamaan mahdollisimman paljon ja tekemään heräteostoksia. Jos haluat vältellä heräteostoksia niin älä mene. Sitä paitsi voisihan sitä käyttää rahaa kaikkeen muuhun kivaan tekemiseen, kuin kaupoista turhien tavaroiden ostamiseen?

 

2. Tarkkeile mitä ja ketä seuraat somessa sillä some on täynnä mainoksia. Tietenkin myös itsekkin somea työkseni tehdessä osa postauksistani on mainoksia. Haluan tietenkin mainostaa tuotteita, joiden koen tuovan lisäarvoa seuraajilleni. Mainokset myös ovat nykyään erilaisia eikä niissä välttämättä mennä ”tuote edellä” vaan niissä voi olla jotain muuta mukavaa. Kuitenkin some altistaa meitä paljon. Huomaan ainakin itse, että jos näen jotain tuotetta paljon somessa alan itsekkin haluta sitä. Sellainen ”munkin pitää saada toi” tulee helposti. Karsimalla seuraajia ja valitsemalla sellaisia kenellä ois sama arvopohja niin somessa tulee vastaan suurimmaksi osaksi vain mun tyylisiä mainoksia, jotka eivät lisää mun ostamishalua.

 

3. Rakenna vahva ja vakaa arvopohja. Kun oma arvomaailma on kunnossa on helpompi seistä omien päätösten takana. Kun itselläni on todella ekologiset arvot niin en esimerkiksi halua mennä ketjuliikkeisiin. Ne tuntuvat enemmän ahdistavilta. Muutenkin varsinkin uusien tavaroiden ostaminen mietityttää, koska mietin aina ekologista näkökulmaa. Kun on oma vakaa arvopohja on helpompi vähentää ostamista, kun omat ostokset perustuvat vain siihen.

 

Tuleeko sulle mieleen, jotain hyviä vinkkejä ostamisen vähentämiseen? Kerro kommenteissa. ♥


LUE MYÖS:

Kangasmaskit – täältä niitä saa

Käytetty ja huollettu läppäri 12kk takuulla

Tehokas ja halpa kotitekoinen pyykinpesuaine

 

SEURAA SOMESSA!

Instagramissa @roosablom

Tykkää myös Facebookissa

4 kommenttia

  1. Tanja/Minimaattori kirjoitti:

    Aivan totta, että ostaminen vain tarpeeseen ei onnistu kaikilta. Kauppojen kiertelyn lopettamisen lisäksi kannattaa myös sulkea silmät mainoksilta. Niitä tarpeita on helppo kehitellä niistä mainoksistakin.
    Esim. kun somessa klikkaa mainokset pois, niin hetken päästä niitä ei enää tule. Samoin ei kannata selailla nettikauppoja.

    Yksi keino on sekin, että ei osta mitään heti, vaan laittaa kaiken sinne ostoslistalle. Kun odottaa kuukauden, on helpompi hahmottaa onko jokin tavara tarpeellinen.
    Usein akuuttiin tarpeeseen löytyy ratkaisu kotoa mitään ostamattakin.
    Pienenä tuoreena esimerkkinä: olin tuskaillut pyyhetelineen puutetta. Korona-aikana käsiä tulee pestyä tavallistakin enemmän ja pyyhe ei ehdi kuivua välissä, joten telineen tarve alkoi olla aito ja mietin pitäisikö sellainen heti näin muutaman vuoden harkinnan jälkeen ostaa (joo oon aika extreme aliostaja). Mietittyäni noin 15 sekuntia asiaa oikeasti, kävelin vaatekaapille ja hain sieltä henkarin ja nostin sen kylppärin ovessa olevaan naulaan. Täysin toimiva ratkaisu.

    • roosa kirjoitti:

      Hyviä vinkkejä! Ja just toi, että välillä kokee ahaa-elämyksiä ja out-of-the-box että joku olemassa oleva juttu sopiikin siihen tarkoitukseen jo. Vaikka tuskin olisi katunut tuotteen ostoa, mutta tuleepahan säästettyä rahaa ja luonnonvaroja. 🙂

  2. Annie kirjoitti:

    Loistava kirjoitus ja todella tärkeä aihe! Itsellä auttaa sen lisäksi että kysyn, että tarvitsenko jotain todella, myös se, että pohdin mihin tavara/ostos päätyy ajan päästä. Jos siitä tulee roskaa nopeasti esim. huonon laadun tai sen takia, että se on vain joku ohimenevä muotivillitys, on valinta todella helppo. Tätä teroitan lapsillekin ja he ovat jo ymmärtäneet, että jokaikistä muovilelua ei tarvitse enää hankkia. On aika järkkyä miettiä mihin jokainen kodissamme oleva tavara lopulta päätyy ja miettiä että tällaisia samanlaisia asuntoja on niiiiiiiiiiiin paljon maailma täynnä.

    • roosa kirjoitti:

      Kiitos kommentista! Ja tosi hyvä tuo ajattelutapa. Täytyy itse alkaa käyttää sitä myös 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *